Skocz do zawartości
tancredi

Obraz mruga po hdmi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otrzymałem dzisiaj Popcorn Hour A100 (refurbished).

Podłączyłem do TV (EasyTouch LCD TV 42" ETL071-42FHD) przez hdmi i jedyne co uzyskałem do pojawiający się raz na kilka sekund przez ułamek sekundy obraz prawdopodobnie niebieskiego ekranu z menu.

Sytuacja jest analogiczna do tej jaką mam na swoich komputerach z linuxem po podłączeniu do tego modelu TV.

Powodem jest błędna interpretacja danych EDID tego TV przez komputer. Rozwiązaniem tego problemu w takiej sytuacji było wymuszenie odpowiedniego pliku edid opisane np. tutaj.

Nie mam jednak pojęcia jak sprawa przedstawia się w przypadku popcorna.

Po restarcie pojawia się obrazek i napis loading bez problemu. Mrugać zaczyna dopiero po wczytaniu ekranu menu.

Podczas próby połączenia przez component początkowy ekran ładujący jest również wyświetlany bez problemu, później nie ma już nic.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pokombinuj z rozdzielczościami przy pomocy przycisku TV-Mode na pilocie wg tego posta: http://www.networkedmediatank.com/showthre...58581#pid158581

Niestety, nie pomogło. Próbowałem wszystkie możliwości.

Wydaje mi się, że to nie jest problem rozdzielczości.

Pewnie bym pomyślał, że to niekompatybilność tego TV. Problemy z wyśietlaniem przez HDMI ma on również z kompa (niezleżnie czy windows, czy linux na niektórych sterownikach, czy ustawieniach mruga w ten sam sposó;). Ale dlaczego zatem nic (oprócz Popcorn Hour loading) się nie wyświetla przez component, czy też composite - bo to dzisiaj sprawidziłem? Z innymi urządzeniami (odtwarzacz DVD, kamera) podłączonymi tym sposobem nie ma takiego problemu.

Po HDMI ekran z menu chociaż mruga.

Narazie nie mogę podłączyć go do drugiego TV, bo takiego nie mam, ani dostać się w jakiś sposób (np telnet) do niego, bo żadne usługi jeszcze nie są na nim uruchomione. Może ktoś wie czy jest w popcornie odpowiednik desktopowego /etc/X11/xorg.conf.

Czekam na dalsze pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dostania się po telnecie to ściągasz program NMT Community Software Installer stad: http://www.nmtinstaller.com/?p=download

i z niego instalijesz Telneta. (musisz podać adres IP popcorna - z routera mam nadzieje ze to wydobedziesz, i hasło do ftp).

Natomiast co do Composite to TV-Mode + 2 i musi obraz się pokazać na wyjsciu CVBS ( żółtej cinch).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Natomiast co do Composite to TV-Mode + 2 i musi obraz się pokazać na wyjsciu CVBS ( żółtej cinch).

Ok to działa. Okazało się, że baterie dostarczone z urządzeniem do pilota były niesprawne. Mam więc obraz po Composite i po Componencie.

Nadal jednak nie mam po hdmi, tzn. mam mrugający.

Po dostaniu sie do środka OS przez telnet w popcornie nie dojrzałem możliwości użycia komendy CustomEDID w xorg.conf, która niweluje to mruganie na PC.

Ustawienia wyświetlania wideo w opcjach Popcorna nie pomagają.

Problem nadal nie rozwiązany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok to działa. Okazało się, że baterie dostarczone z urządzeniem do pilota były niesprawne. Mam więc obraz po Composite i po Componencie.

Nadal jednak nie mam po hdmi, tzn. mam mrugający.

Po dostaniu sie do środka OS przez telnet w popcornie nie dojrzałem możliwości użycia komendy CustomEDID w xorg.conf, która niweluje to mruganie na PC.

Ustawienia wyświetlania wideo w opcjach Popcorna nie pomagają.

Problem nadal nie rozwiązany

zmień TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi