Skocz do zawartości
Irek39

ASUS XONAR HDAV 1.3 Slim

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś dotarła do mnie karta dźwiękowa ASUS XONAR HDAV 1.3 Slim.

Wrzucam kilka zdjęć i spostrzeżenia z krótkiego testu.

Karta zainstalowana jest w komputerze, który służy tylko do odtwarzania filmów, muzyki i zdjęć.

Może dla niektórych zabrzmi to dziwnie ale komputer zastąpił POPCORNA B110,który mimo pewnych zalet

nie przypadł mi do gustu.

Komputer był przygotowany wcześniej, karta kupiona jako dodatek do wypuszczenia dźwięku HD.

Konfiguracja:

Płyta główna : Gigabyte GA-E7AUM-DS2H kliknij

Procesor Intel Dualcore E5200 - tani, o niskim poborze mocy i wystarczającej wydajności w komputerze typu HTPC.

RAM 4 GB (2 kości po 2 Gb) - Zintegrowana z płytą karta grafiki potrzebuje 512 MB a VISTA jest mocno pamięciożerna :D .

Dysk WD CAVIAR Green 1 TB

Napęd COMBO BLU-RAY,HD-DVD,DVD LG GGC-H20L

Obudowa i zasilacz pasywny SILVERSTONE.

System Windows Vista Home Premium z pluginem Media Browser.

Program do odtwarzania : Total Media Theatre 3.

HTPC podłączony do aplitunera ONKYO TX-SR 606.

Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Robione były aparatem telefonu komórkowego.

dsc00002b.jpg

Na opakowaniu informacja o obsłudze trybu 24p :-)

dsc00005duz.jpg

Wewnątrz , drugie pudełko z zawartością.

dsc00008vht.jpg

Sama karta.

dsc00007vop.jpg

Akcesoria (kable HDMI-HDMI,DVI-HDMI,śledź do obudów typu SLIM i przejściówka do wyjścia optycznego)

dsc00012hhm.jpg

Dobrze, że to SLIM :D, bo musiałbym zmienić radiator procesora.

dsc00017psr.jpg

Po zainstalowaniu sterowników z dołączonej płyty (nowszych nie ma),

należy ściągnąć ze strony ASUS-a łatkę, bo w przeciwnym razie Total Media Theatre 3

się nie uruchomi. W zakładce AUDIO pojawiła się nowa opcja ;) .

dsc00013xuu.jpg

Odpalamy film i ....

dsc00016irx.jpg

... bez komentarza ;) .

Przetestowałem kilka płyt BLU-RAY.

Działają bezproblemowo wszystkie formaty dźwięku z BLU-RAY, nie testowałem tylko DOLBY DIGITAL PLUS, bo nie mam.O ile wiem, jest tylko dostępny na jakimś samplerze.

Nie sprawdziłem jeszcze płyt HD DVD.

Na ewentualne pytania odpowiem przez weekend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznaj może Forumowiczów z całkowitym kosztem takiego HTPC wraz z oprogramowaniem . :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze i najwazniejsze pytanie

1) Sprawdz prosze, czy na amplituner wypuszczany jest po HDMI dzwiek HD, jesli oczywiscie mozesz. Przymierzam sie do tej karty ale bez tego nie zamierzam wywalac 1.000 zl na te karte

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... czy na amplituner wypuszczany jest po HDMI dzwiek HD, jesli oczywiscie mozesz.

Bravoo - fotki Ci się nie otwierają, czy jak ?

Nie kupił przecież tej karty do zabawy w MIDI, a z naciskiem na HD , co widać na fotach, że lata .... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konfiguracja:

..................................

Obudowa i zasilacz pasywny SILVERSTONE.

System Windows Vista Home Premium z pluginem Media Browser.

....................

Jak się zachowuje pasywny zasilacz?

Sprawdzałeś jak tam temperatury w komputerze?

Czy też masz może jakiś dodatkowy wymuszony obieg powietrza?

Czy masz możliwość sprawdzenia poboru energii przez cały system?

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od dawna przymierzam się do tej karty (aktualnie mam X-Fi Gamer Pro); możesz jeszcze sprawdzić, czy Xonar "odpali" DTS HD Master Audio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pierwsze i najwazniejsze pytanie

1) Sprawdz prosze, czy na amplituner wypuszczany jest po HDMI dzwiek HD, jesli oczywiscie mozesz. Przymierzam sie do tej karty ale bez tego nie zamierzam wywalac 1.000 zl na te karte

Pozdrawiam

braavoo

Tak - jest wypuszczany dźwięk HD , po to ją kupiłem .Działają DTS HD HR , DTS HD MASTER AUDIO , DOLBY TRUE HD , LPCM MULTICHANNEL oraz normalne DOLBY DIGITAL I DTS.Koszt karty z przesyłką ubezpieczoną z USA i opłatami celnymi wyniósł 800 zł.W Polsce nikt nie miał w ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak się zachowuje pasywny zasilacz?

Sprawdzałeś jak tam temperatury w komputerze?

Czy też masz może jakiś dodatkowy wymuszony obieg powietrza?

Czy masz możliwość sprawdzenia poboru energii przez cały system?

Zasilacz spokojnie "daje radę".Jest lekko ciepły.Dyski WD GREEN praktycznie się nie grzeją.Jest tylko jeden wentylator(120 mm),widać go na zdjęciu.Chłodzi przy okazji chipset , bo ten mocno się nagrzewa.Po zastosowaniu tego patentu osiąga maksymalnie 55 stopni.Temperatura w obudowie nigdy nie przekroczyła 47 stopni.Pobór mocy przy odtwarzaniu płyty BD - 80 Watów , mniej niż konsola PS3 , która potrzebuje 120 Watów.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta bajer. mam pytanie czy ona ma własny układ graficzny?? Rozumie że łączysz ją z amplitunerem a z niego do TV? Ona ma jakoś własny układ graficzny czy łączy się ją jakoś z kartą graficzną? Bo ja tak dumam że ma ona wejście HDMI do niego podłącza się kartę graficzną a potem z wyjścia ASUSA do amplitunera i TV? Co się dzieje jak dźwięk puszcza karta graficzna?

Ok już nie ważne, znalazłem na stronie ASUSA manuala :rolleyes:

Edytowane przez softer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Program do odtwarzania : Total Media Theatre 3

Która wersja? Platinum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Która wersja? Platinum?

Platinum.Patrz foto nr 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Chciałem się upewnić.

Już zbieram na te kartę i gdzieś za miesiąc powinna zagościć w moim HTPC.

Irek39:

Po zainstalowaniu sterowników z dołączonej płyty (nowszych nie ma),

należy ściągnąć ze strony ASUS-a łatkę, bo w przeciwnym razie Total Media Theatre 3

się nie uruchomi.

O której łatce mówisz? Zaczynam niedługo pracę z tym softem i nie chciałbym "błądzić"...

Edytowane przez balbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Irek39:

O której łatce mówisz? Zaczynam niedługo pracę z tym softem i nie chciałbym "błądzić"...

Nie sądziłem,że ktoś tu jeszcze zagląda :) .HDaudio z komputera raczej u nas popularności nie zdobędzie.

Łatka jest dostępna na stronie Asusa, ale tu też leży, proszę bardzo: Asus XONAR Game Patch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zagląda, zagląda :)

Zassałem tę łatkę ze strony Asusa... ale mnie nic nie pomogła, dopiero upgrade do wersji 3 z końcówką 140.

HDaudio z komputera raczej u nas popularności nie zdobędzie.

Sądząc po dyskusjach typu cyt. "czy ten odtwarzacz bluray" i tu marka "czyta mkv, itp. itd." to można dyskutować.

Tylko ta cena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już tuż tuż za rogiem, zaraz do kupienia będzie nowy Auzentech z HDMI 1.3...

Od kiedy ten Asus jest normalnie do kupienia i faktycznie działa dylemat powrócił:

HTPC czy Popcorn Hour C200?

Eh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dylemat powrócił:

HTPC czy Popcorn Hour C200?

Popcorn Hour C200 kosztuje tyle, co ta karta - dla wielu dylemat już jest rozwiązany ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie zainstalowalem Asus Xonar HDAV 1.3 ale niestety za zadne skarby nie chce mi poleciec do amplitunera Onkyo 905 dzwiek TrueHD ani DTS HD MA. Probowalem na Win XP, Win Vista i Win 7 wersje 32bit. Zainstalowalem najnowsze sterowniki i najnowsze latki, nawet grafike zmienilem i nic.

TMT 3 Platinum tez w najnowszej wersji i ustawione wyjscie audio pass thru... :-) i cisza, oj nie lekkie pykanie. Sciezki DD i wszystkie inne ida w takim ustawieniu ale te dwa formaty HD niestety nie. Juz mi troche rece opadaja bo walcze z ta karta 3 dzien i nic. Przez pewien czas na Onkyo zapalilo sie TrueHD ale niestety cisza. Obraz przechodzi ale dzwiek nie. A co najdziwniejsze jak odpalam TMT to w informacjach pokazuje, ze dzwiek wychodzi pass thrue ale gdzies ginie pomiedzy PC-tem a amplitunerem. Kabel tez zmienialem i tez nic. Kaszanka.

Moze macie jakies ciekawe doswiadczenia z tym modelem co moze byc nie tak.

Gmeru jesli masz juz karte to napisz jak u ciebie to leci, bo u mnie cisza w HD :-(

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Braavoo, mnie TMT3 w wersji 120 też nie chciał odpalić audio HD, a po aktualizacji do v. 140 wszystkie problemy jak ręką odjął (no może poza tym, że raz na jakieś 10 odpaleń komputer przestawia grafikę na 50Hz i muszę ręcznie przestawiać na 60Hz; zresztą przyczyna może też leżeć po innej stronie).

Ten link do aktualizacji powinien działać:

http://www.arcsoft.com/downloads/digitalth..._update_all.exe

:wacko:

Pokazała się nowsza aktualizacja:

http://www.arcsoft.com/downloads/digitalth..._update_all.exe

Na stronie Asusa są również nowe updaty.

Edytowane przez balbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sprawdze czy cos sie zmenilo. Jak narazie zero sukcesow. Wymienilem juz plyte glowna i zmienilem grafe i nadal cicho. Sprawdze ten nowy upgrade TMT ale cos czarno to widze. Nie sadze aby to byl problem zwiazany z sama karta Asus Xonar ale kto wie. Juz nie raz walczylem z takimi przypadkami w nowych produktach ale takich jaj jeszcze nie widzialem i tak dlugo jeszcze nie walczylem z zadnym z hardware w PC-cie. Dla scislosci mam juz na PC-cie zainstalowane 3 systemy operacyjne: XP, VIsta, 7. Na wszystkich hdmi pass... i cisza, a raczej lekkie pukanie.

Pozdrawiam

braavoo

PS.

Gmeru a jak u ciebie ?? Juz masz tego swojego PC-ta z Asusem Xonar ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ale z Asusa zrezygnowałem czytając te wszystkie wypowiedzi. W sumie doszedłem też do wniosku, że: po co mi to :blink: Dlatego chwilowo pass.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha i dobrze zrobiles :-). Ja jako maniak PC HD musialem to sam sprawdzic na wlasnej skorze i powiem ci, ze nie mialem jeszcze tak dlugiej walki ze sprzetem jak z ta karta :-). Dobrze, ze biore to na miekko bo juz bym dawno wywalil ja przez okno za takie dziwactwa. I co najciekawsze, ze jak zrobilem update TMT do najnowszej wersji to mi wcielo wszystkie audio oprocz stereo. Masakra.

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zrób tak:

1) usun cały soft + katalogi program files/arcsoft + program files/common files/arcsoft

2) usun CCleaner wpisy w rejestrze zwiazane z arcsoft

3) reboot

install wersji 3.0.1.136

TMT3_ASUS_Xonar_v3_0_13_136_20090720.zip

ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/Audio_Card...36_20090720.zip

jest szansa, że zacznie działać :lol:

jest jeszcze info o driverach:

Xonar HDAV 1.3 Slim driver 6.12.8.1773 for Vista

Note: Please use this driver with TMT3 ver.3.0.13.136, uninstall the old driver

before install this.

Edytowane przez bastek888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare dni temu w koncu sam zakupilem ta karte u naszego sasiada (Niemcy)

Po instalacji i konfiguracji jestem w pelni zadowolony bo wszystko smiga super. Karta wysyla bitstream'em kazdy format dzwiekowy od starych dd, dts, pcm po nowe lpcm, dd truehd, dts hd master, hi res itp. Nalezy koniecznie zainstalowac nowe drivery ze strony asusa i zrobic upgrade total media player platinium do 3.0.1.160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaka masz konfiguracje sprzetu: plyta glowna itd oraz czy kupiles wersje slim czy normalna ???

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi