Skocz do zawartości
samir

Zestaw kina do pokoju 21,6 m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po długich poszukiwaniach, analizach, wybrałem zestaw kina składający się z amplitunera Onkyo TX-SR506S i do tego zestaw głośników Klipsch Synergy F 1.1 SET. Jakie są wasze opinie o tym sprzęcie? A przy okazji może ktoś znajdzie lepszą ofertę cenową, bo ja mogę to nabyć za 3400zł. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja bym bral co najmniej 606 bo ma dekodery hd a to mysle ze juz wymog no chyba ze masz ps3. te glosniki do kina super do muzy stereo ani onkyo ani te glosniki

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pewnie bym brał jak już trochę nowszy model 607, ale to nie mój przedział cenowy. Tak, PS3 będę miał, a co do głośników, to z tego co wyczytałem na różnych stronach, to sprawują się one świetnie w roli kina domowego, ale i do muzyki w stereo też wypadają całkiem ciekawie. Sądziłem, że może ktoś posiada tego typu sprzęt i wypowie się nieco więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma te glosniki ale ampli 606 i do kina oki do stereo znosnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokoju nie mam aż tak dużego, a i sąsiedzi zapewne by nie znieśli więcej decybeli, także uważam, że taki zestaw powinien mi wystarczyć. Ten ampli z kolei to nowy model i to dość ciekawy, 7.1 mi nie potrzebny, ani z dekoderami HD, bo filmy na BD to pewnie będzie u mnie rzadkość. Udało mi się wynegocjować cenę za ten zestaw na 3200 zł, detal to 4100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw sensowny, fajniej byłoby 606 ale tak to jest zawsze. Natomiast klipsch bym posłuchał wyższej serii, mi sie podobały. I koniecznie odsłuch. Onkyo i klipsch nie bedzie problemów z odsłuchem, sam słuchałem ;) Wyższy model ale zawsze onkyo.

Autorus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, ten cały odsłuch, o co w tym wszystkim chodzi? Wiem, że pewnie głupie pytanie, ale jak to mówią:"kto pyta, nie błądzi"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odsłuch to podstawa. Np chcesz kupić onkyo 506, sprawdzasz w jakim jest sklepie, i sprawdzasz jakie sa tam kolumny, wybierasz dwie rózne , panowie ci podłączają i kilka godzinek siedzisz i robisz odsłuch. Bierzesz na ta posiadówke kumpla, oraz ulubione płyty cd, blu ray itd ;)

W całej zabawie chodzi o to żebyś pod własnym kontem sprawdził jak takie zestawy grają. Bo każdy ma inne ucho i to co mi sie podoba niekoniecznie tobie podejdzie.

Autorus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak się domyślałem, ale nie chciałem się wypowiadać, nie mając pewności, że to o to chodzi. W każdym razie podkreślę, ze nie jestem jakimś typowym audio maniakiem, chociaż lubię gdy głośniki grają naprawdę sensownie i przede wszystkim nie wydają z siebie charczących brzmień. Dzisiaj taki odsłuch to sobie wykonałem puszczając jakieś stare kawałki love parade na zestawie onkyo 506 i głośnikach trend 900, jak dla mnie gra to naprawdę dobrze i pewnie byłbym z tego zadowolony, ale zależy mi również na trochę nowoczesnym wyglądzie, poza tym nie chcę na razie brać suba, a wyczytałem, że te F1 mają naprawdę ładne niskie tony. Zestaw mam już zamówiony i mam nadzieję, że nie będę zawiedziony.

A tak przy okazji, w zestawie wiem, że nie ma przewodów i tutaj kolejne pytanie. Jakie będą dobre, na co mam patrzeć przy zakupie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze a to az taka równica w cenie??? Lepiej wziasc cos z kompletem dekoderów. Mysle ze roznica wyniesie kilka stowek a jak juz znudzi sie PS3 to lepiej miec cos co nie bedzie wymagalo odtwarzacza z dekoderami. Lub jezeli bedziesz chcial sobie kiedys podlaczyc media tank to podobnie. NO sam nie wiem . Co do glosnikow nie wtpowiadam sie raz w zyciu sluchalem glosnikow tej firmy. Podobal mi sie w nich bas. Plastyczny i gleboki. Taki troche samochodowy. NO ale model modelowi nierowny po latach moze to byc zupelnie cos innego wiec tak jak mowi arturos odsluch odsluch odsluch. Kolumny najwazniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na co mi tak naprawdę przydadzą się te dekodery? Czy to spowoduje, że będzie źle brzmiało, albo, że będę miał aż taki straszny problem w przyszłości, nie sądzę, z resztą decyzja już zapadła, zwłaszcza, że byłem ograniczony finansowo, żona mi dała limit, który i tak troszeczkę przekroczyłem, na początku była mowa o czymś za max 2500zł i to z DVD!!! Dodam jedynie, że te wspomniane PS3 będę miał za FREE!

A jak z tymi przewodami?

Edytowane przez samir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dramatu nie będzie. Skup sie na odsłuchu kolumn. Roznicy wielkiej w odskluchu rozaych wzmacniaczy w tej klasie nie odczujesz ale za to roznice w roznych kolumnach mozesz uslyszec ogromna. Jezeli masz mozliwosc porownalbym ze trzy zestawy w podobnej cenie. Czasami wnioski moga byc szokujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pięknie, teraz to mi daliście do myślenia, najgorsze, ze tutaj w bardzo dużym stopniu wpływa na wybór wygląd, który akurat odpowiada mi i mojej żonie, praktycznie cała reszta, jaka jest na rynku, wygląda z reguły bardzo podobnie, jedynie można sobie wybrać kolor obudowy (ja wybrałem czarne), budowa prosta, nic w sobie takiego nie mają, wiem wiem, pewnie zaraz ktoś mi powie, że mi odbiło. Wybieram kolumny dla wyglądu, a nie brzmienia, no nie nie nie, to nie tak do końca prawda. Dźwięk to podstawa, ale nawet gdybym mocno chciał zrobić odsłuch, to nawet nie miałbym kiedy. Na sklep raczej sobie nie zamówię tyle zestawów, bo chyba kierownik by mnie zabił.

Miałem już wielokrotną możliwość testowania tego rodzaju sprzętu yamaha, pioneer, sony, onkyo, nawet jvc ma coś a'la dobre kino. Jeśli postawiłbym się na miejscu klienta, który jest kompletnym laikiem, posłuchał jak to gra, to z całym szacunkiem do pozostałych marek, wybrałbym ONKYO.

Rozumiem, że kolumny to podstawa, ale z tym też różnie bywa. Gram w zespole muzycznym, niedawno zmieniliśmy z kumplami z zespołu końcówkę mocy na Jolly Rogera, modelu nie podam bo już nawet nie pamiętam,no i ciągle te same kolumny HADNBOX MLP-612/2 ale nawet pojęcia nie macie ile to zmieniło, jakbyśmy cały sprzęt wymienili na nowy.

Edytowane przez samir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi