Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się, że Sharp popełnia samobójstwo...
Jesli nie zareaguje natychmiast - to będzie miał duży problem... (sonda użytkowników)

46D62U, no banding 27.03%
46D62U, yes I have banding 37.84%
52D62U, no banding 18.92%
52D62U, yes I have banding 16.22%

oryginalna strona : (zmienia się wraz z nowymi wpisami) Do tej pory ok 36 użytkowników.

[url="http://www.avsforum.com/avs-vb/poll.php?do=showresults&pollid=3962"]http://www.avsforum.com/avs-vb/poll.php?do...amp;pollid=3962[/url]

Cały czas pojawia się pytanie : tylko wersja USA czy europejska też...?

Najgorsze jest to, że przy takich ocenach (od zachwytu do "omijaj szerokim łukiem") nie wiadomo na co się trafi !

Jak ktos napisał : "Dr Jekyll & Mr Hyde"

pzdr Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiem tak, FUCK, czyli przed kupnem oglądamy, inaczej się nie da.

Zobaczymy jak XD1, juz za chwilę

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe jest to, że te osoby, które informują o "bandingu" jednoczesnie informuja o fatalnych katach, nierównościach w podświetlaniu matrycy i"red push" (przebarwieniach w czerwień). To wyglada jak felerna partia.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Te procenty, to trzeba razem dodać.

Wynik jest 21 no : 23 banding czyli ponad 50%.

Oglądamy najpierw 46" jak przyjdzie, trzeba wziąć testy.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bez możliwości testowania to jest pozbawione sensu : rosyjska ruletka.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prawdopodobnie od jutra ma być w sprzedaży 4 ( słownie : cztery ) sztuki modelu 42 XD1 . Będzie można więc pobawić się tym nowym cackiem i potwierdzić lub nie wszystkie wątpliwości. W Saturnie mają testowy dekoder "N-ki" więc będzie można również sprawdzić full HD (DIscovery). N sport to moim zdaniem porażka jakościowa -przynajmniej to co do tej pory widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem chyba ponad 200 postów na ten temat - to forum tam jest większe :)

Jest coś na rzeczy, jedni to widzą, inni nie. :D

Ustawienia obrazu Sharpa są skomplikowane, w 4 miejscach przynajmniej, to dla niektórych eliminuje problem.
Ale zdecydowanie ci co maja problem z pasami - wydają się mieć problem z kątem - strata koloru i rozmycie obrazu.

"Red push" - wychodzi na to, że zależy od źródła - bez zmiany ustawień albo gęby czerwone, albo OK, jak w sejmie. :D

Dochodzi jednak nowy problem - buzz - czyli buczenie lampy przy niskich nastawach- kilku gości o tym mówi ale nie ma tragedii.

Zdecydowanie Sharp by strzelił samobója wycofując się z xd1, ale tylko kupowanie sprawdzonych egzemplarzy wchodzi w grę, zwrotu potworów ważących po 40 kilo sobie nie wyobrażam, odpadają zatem sklepy internetowe i kupowanie na odległość itd.

Jest tam komentarz, że mimo, że zabroniono im oficjalnie pisać na forum, czytają i obserwują, oraz zaczęli prace nad QC i w MFG. Domyślnie wina może byc po stronie dostawcy lamp, albo nierówno nakładanej warstwie w KII. Ale to tylko domysły.

Faktem jest, że i tutaj i na tamtym forum jest grupa nienormalnych freaków, którzy poszukują ideału.

KOMPROMIS jest nieunikniony, albo czekamy znowu rok i tak dalej... To tak jak z wyborem żony maja niektórzy.... na pierwszy rzut oka widać, że poszli na kompromis, :D:D a na pewno nie była to decyzja "future proof". :D:D

Normalni użytkownicy po prostu oglądają w tej chwili tv, a nie martwia sią jakimś drobnym rozjaśnieniem ekranu i nie piszą postów po nocach. :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge coś powiedziec na przykładzie 37 GE1E /to prawie to samo co XD1/ - tylko lepszy ;) no niestety mniejszy niż 46 ale nie mogłem już czekać i czekać

DZIŚ KUPIŁEM :D:D:D

[quote]Ustawienia obrazu Sharpa są skomplikowane, w 4 miejscach przynajmniej, to dla niektórych eliminuje problem.
Ale zdecydowanie ci co maja problem z pasami - wydają się mieć problem z kątem - strata koloru i rozmycie obrazu.[/quote]

ustawień obrazu jest 5 - 4 główne i użytkownika /z poziomu użytkownika można dodatkowo wyliczyć 6 ustawień głównych i 6 dodatkowych/
[b]na prawdę z obrazem można robić cuda
[/b]

[quote]"Red push" - wychodzi na to, że zależy od źródła - bez zmiany ustawień albo gęby czerwone, albo OK, jak w sejmie. :D[/quote]

pozostaje tylko potwierdzić - zależy od żródła sygnału

[quote]Dochodzi jednak nowy problem - buzz - czyli buczenie lampy przy niskich nastawach- kilku gości o tym mówi ale nie ma tragedii.[/quote]

NIESTETY - i to jak na razie [b]jedyna wada[/b] jaką znalazłem w tym LCD - z tym że słychać to tylko gdy głos jest ustawiony na minimum tzn 0-4 przy skali 0-63

[quote]zwrotu potworów ważących po 40 kilo sobie nie wyobrażam, odpadają zatem sklepy internetowe i kupowanie na odległość itd.[/quote]

jak ktoś już ma w domu to cacko to na pewno go nie odda :D:D:D - ja nareszcie kupiłem TV który powinienem mieć od dawna

[quote]Normalni użytkownicy po prostu oglądają w tej chwili tv, a nie martwia sią jakimś drobnym rozjaśnieniem ekranu i nie piszą postów po nocach. :([/quote]

święte słowa - juz dziś katuję 5 film na DVD niestety tylko 1080i

pozdrawiam wszystkich przyszłych i obecnych posiadaczy XD/GE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. :(
Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy RGB+ czy nie. Napisz dużymi literami, skończy się gdybanie.

Napisz jak truD np z TVP1, jak bedziesz miał czas na eksperymenty i co z divx, xviD+truD sie dzieje.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='15312' date='17.10.2006, 23:14 ']...KOMPROMIS jest nieunikniony, albo czekamy znowu rok i tak dalej... To tak jak z wyborem żony maja niektórzy.... na pierwszy rzut oka widać, że poszli na kompromis, :D:D a na pewno nie była to decyzja "future proof". :D:D ...[/quote]

OK TOmeKK, to ja proponuję tak : ty bierzez ten, z którym trzeba iść na kompromis a je ten drugi :D:D:D:D

Pozwolę sobie na krótki żart (dla rozluźnienia atmosfery) : będąc swego czasu w Szwajcarii, rozmawialiśmy z kilkoma szefami firmy współpracującej nt urody kobiet (włoszki? tak ale tylko młode, polki? o tak!!, itp) więc zadaliśmy pytanie uprzejmościowe : a szwajcarki? Zapadała cisza..... i po chwili odpowidź : no cóż, trzeba się było przyzwyczaić.

No patrz, i nawet wyszło a propos sytuacji :lol::P

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"A teraz coś z zupełnie innej beczki" : jeśli ktos chce wiedziec o czym jest mowa, to bardzo proszę : dwa zdjęcia jednego z gości :

[url="http://mywebpages.comcast.net/thekanerobot/misc/warrenmillerbanding.jpg"]http://mywebpages.comcast.net/thekanerobot...llerbanding.jpg[/url]

i drugie :

[url="http://mywebpages.comcast.net/thekanerobot/misc/rockybanding.jpg"]http://mywebpages.comcast.net/thekanerobot...ockybanding.jpg[/url]

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym tchnąć w Was optymizm.
Wiecie że nie jestem fanem LCD ze względu na wady technologii, przejaskrawione, nienaturalne kolory, SMUŻENIE, słaby kontrast, nierównomierne podświetlanie martrycy.

Ale powiem tak (bo tu będę najbardziej bezstronny).
Sharp XD1/GE1/HD1 to jedyny LCD, który byłbym w stanie zaakceptować.
Dlaczego ?
Jak byłem na IFIE, gdzie pierwszy raz widziałem XD1, to z obojętnością, a nawet rozczarowaniem mijałem kolejne stoiska z LCDkami, bowiem nic ciekawego nie było, ciągle tylko smużenie, pikseloza i szarości.
I nagle z kolegą jacex70 stanęliśmy jak wryci i zaczęliśmy się przyglądać.
Nie mogliśmy uwierzyć, że naraszcie jest jakiś LCD, który piknie świci (jak dobra plazma :lol:).
No i patrzymy na metkę, a tam Sharp XD1.
I jeszcze przypomnę, że jak wspólnie testowaliśmy Sony 46X2000, to od razu było widać bez wysiłku, że to nie jest to na co czekaliśmy.
Więc, podsumowując, XD1 to naprawdę pozaklasowy LCD i na razie bezkonkurencyjny. A te drobne mankamenty, o których piszecie, to po prostu wada technologii i mają trzeciorzędne znaczenie dla jakości i komfortu odbioru.
P.S. Każdy TV wydaje odgłosy pracy, cewki pracują, czy transformator, coś tam mruczy, buczy, to żadna wada, jeśli Sharp też tam mruczy sobie pod nosem po cichu.

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='AreckiW' post='15417' date='18.10.2006, 11:33 ']...Nie mogliśmy uwierzyć, że naraszcie jest jakiś LCD, który piknie świci ...No i patrzymy na metkę, a tam Sharp XD1.

...Więc, podsumowując, XD1 to naprawdę pozaklasowy LCD i na razie bezkonkurencyjny. ...[/quote]

Pełna zgoda : na IFA TO BYŁ rewelacyjny LCD. I dokładnie takiego sobie życzyliśmy i na taki oczekujemy !!!
Jeśli on bedzie taki jak na IFA to boire ! Tylko powiedz mi : dlaczego mam wydawac mase pieniedzy na TV do którego będę podchodził (nie przymierzając) "jak pies do ciepłej brei" ? Będą "banding" czy nie? będą przebarwienia czy nie ? itp, itd. Widziałes te elementy na IFA ? Bo ja tez nie ! I oto chodzi.

p.s. "pozaklasowy" to raczej określenie pejoratywne. Chyba, że oto chodziło?

pzdr

edit : cały czas szukam pozytywów i liczę, że to tylko wypadek przy pracy w modelach na USA. Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='nowy66' post='15423' date='18.10.2006, 11:49 ']p.s. "pozaklasowy" to raczej określenie pejoratywne. Chyba, że oto chodziło?[/quote]

oczywiście w znaczeniu ponadklasowy, tak miało być odczytane, ach ta semantyka, udziela mi się.

P.S. W zeszłym tygodniu męczyłem Sonego 40X2000 w zaprzyjaźnionym MM we Wrocławiu i tam widać wszystko to, o czym piszecie, przejaskrawienia, banding, "mrówki" na gładkich kolorach, czyli standard dla LCD i to w topowym modelu potentata = Sony !!!
Więc nie ma się specjalnie co denerwować, bo to w Sharpie po prostu wyłazi wada technologii, banding to standard, nie do usunięcia. Ale tego prawie w ogóle, albo w ogóle nie widać jak oglądasz to, co się dzieje na ekranie, a nie przyglądasz się fragmentom ekranu z nosem pół metra od niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='AreckiW' post='15438' date='18.10.2006, 12:17 ']...i tam widać wszystko to, o czym piszecie, przejaskrawienia, banding, "mrówki" na gładkich kolorach, czyli standard dla LCD....

... bo to w Sharpie po prostu wyłazi wada technologii, banding to standard, nie do usunięcia...[/quote]

Zgodzę się z Toba jeśli znajdziesz inne wytłumaczenie dla opisywanej sytuacji, jak takie, że jedni to widzą a inni nie. Ergo : kazdy LCD można tak wyregulować, albo tak szukać żeby te cechy się pokazały, żeby je zobaczyć - tak?

Powtarzam : albo jest to cecha immanentna LCD (gorzej) albo bład modelu/egzemplarza (lepiej- jeśli to moze byc lepiej :) ) Moim zdaniem (na podstawie obserwacji na teście XD1E) to drugie.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='nowy66' post='15450' date='18.10.2006, 12:38 ']Zgodzę się z Toba jeśli znajdziesz inne wytłumaczenie dla opisywanej sytuacji, jak takie, że jedni to widzą a inni nie. Ergo : kazdy LCD można tak wyregulować, albo tak szukać żeby te cechy się pokazały, żeby je zobaczyć - tak?[/quote]

A dlaczego niektorzy widzieli tecze na DLP a inni nie?

Mam nadzieje, ze 37'' bedzie pozbawione niedociaglosci starszych braci z nowej fabryki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekac na 37XD1E czy brac Toshke 37WL67 ARRRGGHHH, dylemat! Dobrze, ze Koziorozce sa cierpliwe :)

RS4 - nie wiesz kiedy maja wejsc 7 XD1? W ogole to moze i SharpSerwis by sie wypowiedzial :) Jakos ostatnio milczy...

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co ma sie sharp wypowiadac jak po forach mozna przeczytac ze im kicha wyszła z tych nowych sharpów... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zostawcie gościa, jest w porządku. Napisał, że go nie będzie miał dostępu do netu - (wyjazd czy coś) przez jakiś czas, zanim to się wszystko zaczęło.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To co dla mnie jest najważniejsze, to to, że zaniedługo doczekamy się opinii z pierwszej ręki użytkowników serii XD1E, wersji europejskiej.
No chyba, że ci kupujący nie czytaja tego forum

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dobre i złe wiadomości. Czytając am i ang fora jeszcze troche, myslę, że najpierw była euforia związana z sony X która opadła, teraz jest z sharpem XD1, która tez się chyli.

Ponieważ to jest thread o Sharpie, wybaczcie, ale nie da się uniknąc porównań:

[b]Złe wiadomości:[/b]

sony X i sony W, tez mają banding, są już w Anglii
i dla przypomnienia mają duszki oraz jak sie taraz pisze smużenie

[b]Dobre wiadomości:[/b]

Niektórzy piszą, że banding znika jak ustawienia lampy trochę w dół,
Na przykładzie Westinghouse'a - który miał straszny banding, niektórzy doszukali się, że znaczna poprawa jest w zastosowaniu filtra na zasilaczu (tak - na AC).
Mówi się dalej o znacznie lepszym obrazie SD na Sharpie XD, Sony X ma być ch ...owszy.

I w końcu:
w listopadzie już ma być Samsung 46F, a już jest JVC 46Z70, w zaj..stych cenach, jak coś :P

Nie poddawać się!!! musimy zobaczyć sami. Opóźnienie w eu w dostawach może znaczycć, że coć jest/było na rzeczy.

Mam nadzieję, że ci co kupili dzisiaj w Saturnie, są kumaci jacyś. NAPISZCIE coś. Jak kupiliście na pniu 6 sztuk, jak Janunio napisał, nie sądzę, że to przypadek. :)

Banding można zobaczyć - przy ruchach kamery w pionie na szarych i jasnych obiektach. Halo!!!
Ustawienia fabryczne to syf sklepowy - trzeba się przebić przez jasne neonowe oświetlenie i wyróżnić kontrastem i kolorem.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm

Moze jestem za mało czepialski, ale jakos nie widze zeby na tych fotkach było coś strasznego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='15580' date='18.10.2006, 20:40 ']Zostawcie gościa, jest w porządku. Napisał, że go nie będzie miał dostępu do netu - (wyjazd czy coś) przez jakiś czas, zanim to się wszystko zaczęło.

pozdr.[/quote]
[size=2]
Nie, nie, absolutnie sie go nie czepiam :P Tylko meczy mnie to czekanie :/ Najpierw na n, teraz na telewizor :/ Chcialbym po prostu juz wiedziec 3 rzeczy: kiedy, czy jest w 37'' RGB+ i w jakiej cenie... Nic wiecej :)[/size]

[size=1]no moze jeszcze czy jest ktos kto mi da 6k bo mi tyle do 46'' brakuje :)[/size]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi