Skocz do zawartości
TomekR.

A-110 i VS-609RDS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

właśnie stałem się szczęśliwym (no nie do końca) posiadaczem A-110. Problemem jest współpraca (a właściwie jej brak) z ampli VS-609RDS. Jest to taki "staruszek" Pioneer'a (2000r), ale z dekoderami DD i DTS. No i tu jest problem. Niestety, ampli nie rozpoznaje sygnału, który dociera do niego z popcorn'a ani ze źródeł AC3 ani DTS :). Czy ktoś z Was miał podobne problemy? Dodam, iż dekodowanie do PCM jest OK, ale dźwięk także nie pojawia się w ampli. Ze standardowym DVD ampli działa bezbłędnie -> rozpoznaje i DD i DTS.

Czy jest możliwe w jakikolwiek sposób sprawdzić, czy na wyjściu z PH jest prawidłowy sygnał?

Pozdrawiam.

Edytowane przez TomekR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

właśnie stałem się szczęśliwym (no nie do końca) posiadaczem A-110. Problemem jest współpraca (a właściwie jej brak) z ampli VS-609RDS. Jest to taki "staruszek" Pioneer'a (2000r), ale z dekoderami DD i DTS. No i tu jest problem. Niestety, ampli nie rozpoznaje sygnału, który dociera do niego z popcorn'a ani ze źródeł AC3 ani DTS :). Czy ktoś z Was miał podobne problemy? Dodam, iż dekodowanie do PCM jest OK, ale dźwięk także nie pojawia się w ampli. Ze standardowym DVD ampli działa bezbłędnie -> rozpoznaje i DD i DTS.

Czy jest możliwe w jakikolwiek sposób sprawdzić, czy na wyjściu z PH jest prawidłowy sygnał?

Pozdrawiam.

Witam

Popcornika musisz połączyc z ampem kablem optycznym. Następnie w menu ustawienia>>AUDIO/VIDEO>>DTS (digital (RAW)), AC3 (digital (RAW)). U mnie na takich ustawieniach śmiga. Dodam jeszcze, że HDMI AUDIO mam ustawione na wyłącz. :)

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Popcornika musisz połączyc z ampem kablem optycznym. Następnie w menu ustawienia>>AUDIO/VIDEO>>DTS (digital (RAW)), AC3 (digital (RAW)). U mnie na takich ustawieniach śmiga. Dodam jeszcze, że HDMI AUDIO mam ustawione na wyłącz. :)

Pzdr

Dokładnie takie ustawienia mam. W ampli też mam ustawienia OK. Przy sygnale z DVD włącza się odpowiednio ikonka DD albo DTS (w zależności od sygnału z płyty). Natomiast z popcorn'a jest cisza -> żadna ikona się nie wyświetla. Tak się zastanawiam, czy dzisiejszy sygnał DD bądź DTS jest poprawnie rozpoznawany przez starszy sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Dokładnie takie ustawienia mam. W ampli też mam ustawienia OK. Przy sygnale z DVD włącza się odpowiednio ikonka DD albo DTS (w zależności od sygnału z płyty). Natomiast z popcorn'a jest cisza -> żadna ikona się nie wyświetla. Tak się zastanawiam, czy dzisiejszy sygnał DD bądź DTS jest poprawnie rozpoznawany przez starszy sprzęt?

Zauważyłem jeszcze jedną (dziwną?) sprawę. Przy ustawieniach jak poniżej:

HDMI Audio włączone

Tryb Surround 5.1

DTS Digital (RAW)

AC3 Digital (RAW)

AAC Analog (PCM)

WMA Analog (PCM)

1. dla plików mkv z dźwiękiem zakodowanym w DTS pojawia się dźwięk na TV oraz jako ANALOG na amplitunerze (czyli dźwięk jest na wyjściu STEREO z NMT),

2. dla plików mkv, divx z dźwiękiem zakodowanym w AC3 nie ma dźwięku ani TV ani amplituner (nie ma dźwięku na wyjściu STEREO).

3. w żadnym z tych ustawień amplituner oczywiście nie wykrywa DD ani DTS po optyku:(

Reasumując dźwięk ANALOG pojawia się mimo ustawień na DIGITAL, ale tylko w przypadku DTS. Czy może to być jakiś błąd oprogramowania, czy raczej wady szukać w samym urządzeniu (ew reklamacja)?

Firmware wgrany jest najnowszy.

Edytowane przez TomekR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Zauważyłem jeszcze jedną (dziwną?) sprawę. Przy ustawieniach jak poniżej:

HDMI Audio włączone

Wyłącz hdmi audio, tak jak ja mam to zrobione. Musi pójść!!

PS. Czy optyka od popcorna wpinasz do ampa w to samo gniazdo co Ci działa DD i DTS z dvd? Bo o ile się nie mylę to w tym pionku są dwa?

Pzdr

Edytowane przez kwiatech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Czy optyka od popcorna wpinasz do ampa w to samo gniazdo co Ci działa DD i DTS z dvd? Bo o ile się nie mylę to w tym pionku są dwa?

Pzdr

Dokładnie. Są dwa optyki i jeden coax. Optyk jest wpięty w to samo gniazdo co DVD. I d....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla jasności:

HDMI audio w PH ustawiamy na włączone gdy mamy amplituner wyposażony w gniazda HDMI IN i OUT.

Są to amplitunery posiadające nowe dekodery dźwięku DTS-HD i DD TRUE-HD.

Wtedy nie używając optyka podłączamy popcorna kablem hdmi do wejścia IN w aplitunerze a z OUT do telewizora.

Tak łopatologicznie ;)

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie. Są dwa optyki i jeden coax. Optyk jest wpięty w to samo gniazdo co DVD. I d....

Pozostaje w takim razie wgranie przedostatniego softu do PH.

Już mi nic nie przychodzi na myśl, co może być nie tak.

Ewentualnie sprawdzić u znajomego, który posiada ampli z optykiem?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak dla jasności:

HDMI audio w PH ustawiamy na włączone gdy mamy amplituner wyposażony w gniazda HDMI IN i OUT.

Są to amplitunery posiadające nowe dekodery dźwięku DTS-HD i DD TRUE-HD.

Wtedy nie używając optyka podłączamy popcorna kablem hdmi do wejścia IN w aplitunerze a z OUT do telewizora.

Tak łopatologicznie ;)

Pzdr

To rozumiem :), ale niestety, jestem posiadaczem starszego typu amplitunera i jednak niekoniecznie chciałbym go wymieniać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pzdr

HDMI Audio nie ma tu nic do tego... Ja mam cały czas na on bo chce ,żebym z TV słyszał pozostałe formaty (oprócz DD i DTS odtwarzanych przez amplituner) i wszystko działa ok. Też mam stary amp. Onkyo TX-SR500E z dekodowaniem tylko DD i DTS (no i odtwarzaniem dzwieku PCM 2ch).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pozostaje w takim razie wgranie przedostatniego softu do PH.

Już mi nic nie przychodzi na myśl, co może być nie tak.

Ewentualnie sprawdzić u znajomego, który posiada ampli z optykiem?!

Sprawdzone na zestawie Logitech z5500. Po włączeniu "Input: Optical" na wyświetlaczu cały czas wyświetla się napis 'No Digital Data'. Czy to może oznaczać jednak niesprawność A-110? Czy może sam kabel toslink....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Sprawdzone na zestawie Logitech z5500. Po włączeniu "Input: Optical" na wyświetlaczu cały czas wyświetla się napis 'No Digital Data'. Czy to może oznaczać jednak niesprawność A-110? Czy może sam kabel toslink....?

A jakiej długości posiadasz ten optyk? O ile sie nie myle, nie moga byc zbyt długie? Może PH ma wieksza "alergie" na długość kabla? Mój ma 1,5m.

Spróbuj zmienić soft na: 01-17-081023-15-POP-403

Mój aktualnie leci na: 01-17-090125-15-POP-403

http://www.popcornhour.com/download/A110/firmware-A110.html

PS Kolega Smyku opisal podobny problem po wgraniu nowego firmware:

"mam problem, nie wiem czy jest on związany z nowym FW

po wgraniu go, popcorn przestał dawać sygnał cyfrowy kablem optycznym, po ponownym uruchomieniu problem braku dźwięku nadal występuje"

http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9506&st=380

Napisz do niego na PW czy udalo mu sie rozwiązac ten problem.

Pzdr

Edytowane przez kwiatech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jakiej długości posiadasz ten optyk? O ile sie nie myle, nie moga byc zbyt długie? Może PH ma wieksza "alergie" na długość kabla? Mój ma 1,5m.

Spróbuj zmienić soft na: 01-17-081023-15-POP-403

Mój aktualnie leci na: 01-17-090125-15-POP-403

http://www.popcornhour.com/download/A110/firmware-A110.html

PS Kolega Smyku opisal podobny problem po wgraniu nowego firmware:

"mam problem, nie wiem czy jest on związany z nowym FW

po wgraniu go, popcorn przestał dawać sygnał cyfrowy kablem optycznym, po ponownym uruchomieniu problem braku dźwięku nadal występuje"

http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9506&st=380

Napisz do niego na PW czy udalo mu sie rozwiązac ten problem.

Pzdr

Nie, optyk jest krótki, jakiś NoName, dł ok 70 CM, kupiony w EURO. Ale z DVD działa także to nie to....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień soft na: 01-17-081023-15-POP-403.

Jeśli będzie działać to wgraj jeszcze raz: 01-17-090125-15-POP-403 ;)

Trzeba kombinować zanim go będziesz reklamował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zmień soft na: 01-17-081023-15-POP-403.

Jeśli będzie działać to wgraj jeszcze raz: 01-17-090125-15-POP-403 :lol:

Trzeba kombinować zanim go będziesz reklamował :)

Niestety, zabawa z firmware nic nie daje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi