Skocz do zawartości
  • 0
-Yaro-

Obraz z H-ki tylko przy włączonym amplitunerze

Pytanie

Witam

Zakupiłem amplituner Onkyo TX-SR506 podłączyłem dekoder N-ki tak jak w instrukcji do wejścia HDMI 1, DVD do wejścia HDMI 2 a telewizor do HDMI out - w amplitunerze, i teraz jak chcę obejrzeć telewizję z dekodera to muszę włączyć amplituner i tu moje pytanie czy tak musi być już parę razy przewertowałem instrukcję i nie znalazłem nic w tym temacie, może ktoś znalazł sposób żeby oglądać N-kę bez włączania amplitunera (można jeszcze połączyć przez YPbPr lub Scart)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No a jak inaczej ma podać sygnał poprzez amplituner jesli jest on wyłączony? możesz jeszcze dodatkowo podpiąć dekoder do TV poprzez component + m2xRCA i w dekoderze zmieniać w zależności od trybu pracy na dvi lub hdmi lub ustawić dvi i dodatkowo do amplitunera podciągnąć dźwięk poprzez coaxial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Witam

Zakupiłem amplituner Onkyo TX-SR506 podłączyłem dekoder N-ki tak jak w instrukcji do wejścia HDMI 1, DVD do wejścia HDMI 2 a telewizor do HDMI out - w amplitunerze, i teraz jak chcę obejrzeć telewizję z dekodera to muszę włączyć amplituner i tu moje pytanie czy tak musi być już parę razy przewertowałem instrukcję i nie znalazłem nic w tym temacie, może ktoś znalazł sposób żeby oglądać N-kę bez włączania amplitunera (można jeszcze połączyć przez YPbPr lub Scart)

Pozdrawiam

Podłącz sobie kablem optyczym dekoder-amplituner, oraz bezpośrednio dodatkowym kablem hdmi- hdmi dekoder-telewizor. (musisz mieć co najmniej dwa wejścia hdmi w telewizorze) , a twój problem zniknie, jak będziesz chciał mieć dźwięk przez amplituner wystarczy tylko go wtedy włączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@ dolas - w jaki sposób?

Przecież dekoder ma tylko 1 wyjście HDMI, które jest zajęte przez kabel podłączony do ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

dolasowi chodziło o podłączenie: dekoder>amplituner kablem optycznym, będziesz miał wtedy tylko sam dźwięk puszczany przez amplituner jeśli go włączysz a obraz bezpośrednio na telewizor kablem hdmi którym połączysz dekoder i telewizor. wtedy możesz używać dekodera bezpośrednio z tv lub z dzwiękiem po amplitunerze. Sposób prostszy niż ten mój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To ja się podwieszę... Są jakieś zalety puszczania obrazu z HDMI przez amplituner do TV zamiast zrobienie tego bezpośrednio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

np jak masz dvd bez skalowania, podłączając obraz bezpośrednio do TV będziesz miał o wiele gorszą jakość obrazu niż jak puścisz poprzez amplituner ze skalowaniem i jeszcze innymi dodatkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A kto tu mówi o DVD? Sprawa tyczy się cały czas e-N-ki

Po za tym nie każdy amplituner ma skaler obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
A kto tu mówi o DVD? Sprawa tyczy się cały czas e-N-ki

Po za tym nie każdy amplituner ma skaler obrazu.

Dzięki wszystkim za odpowiedź, Erikos nie orientujesz się czy 506 ma ten skaler obrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Niestety dopiero 606 skaluje obraz ale tylko do 1080i.

506 nie ma skalera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mój Onkyo ma pass-through... To oczywiste, że przy dobrym skalerze lepiej puścić przez ampli :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi