Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie specjalnie nie grzeje na te integry od Intela, bo o ile mi wiadomo, to wciaz jedynie NVidia odciaza HP >4.1 i ma najlepszy support ze strony np XBMC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja sie specjalnie nie grzeje na te integry od Intela, bo o ile mi wiadomo, to wciaz jedynie NVidia odciaza HP >4.1 i ma najlepszy support ze strony np XBMC

Ta integra to rozwinięcie x4500HD, który na tym wątku był bardzo dobrze oceniany. Rozwinięcie poszło w oczekiwanym przez nas kierunku - PC-HD (wydajność w grach 3D jest dla mnie nieistotna). Trochę mnie zmartwiłeś gorszą współpracą z XBMC (bo właśnie o tym odtwarzaczu myślałem). Czy ktoś to może potwierdzić? Czy ta zintegrowana karta pociągnie BD z bitrate 40 Mbit i większym na XBMC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ta integra to rozwinięcie x4500HD, który na tym wątku był bardzo dobrze oceniany. Rozwinięcie poszło w oczekiwanym przez nas kierunku - PC-HD (wydajność w grach 3D jest dla mnie nieistotna). Trochę mnie zmartwiłeś gorszą współpracą z XBMC (bo właśnie o tym odtwarzaczu myślałem). Czy ktoś to może potwierdzić? Czy ta zintegrowana karta pociągnie BD z bitrate 40 Mbit i większym na XBMC?

Co do karty się nie wypowiadam, ale z procesorami już trochę eksperymentowałem i powiem, że pod obciążeniem to faktycznie są chłodniejsze od tych wcześniejszych, ale w idle to już tak różowo nie jest, jakby można się spodziewać.

A jeśli już rozważamy coś pokroju e5200, to nie wiem czy nie lepszym pomysłem byłoby udać się jednak w stronę nowych AMD. Na pewno chłodzenie mają cichsze. A właśnie, w boxowym chłodzeniu do takiego i3-530 też jakiegoś szczególnego postępu nie widzę, wręcz przeciwnie. To znaczy pod obciążeniem tak, ale nie w typowej pracy HTPC, czyli niewiele ponad idle. Chłodzenie potrafi być delikatnie słyszalne.

EDIT

Moje powyższe uwagi dotyczą pracy i3-530 na płycie bez wsparcia wbudowanej grafiki, czyli na P55, a nie na dedykowanym H55. Tutaj też może twić "haczyk" w zarządzaniu obrotami wentylatora z poziomu płyty, tak że proszę wziąć i na to poprawkę, czytając moją wypowiedź.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że każdy ma swojego faworyta. Zamówiłem płytę Intel H55TC i procesor i3-530. Przetestuję i myślę, że w przyszłym tygodniu będę mógł podzielić się spostrzeżeniami. Dodam, że będzie to w moim przypadku odejście po kilku latach od AMD.

Według mojej wiedzy i spostrzeżeń to, póki co karty AMD najlepiej sprawują się w połączeniu z XBMC (oczywiście pod windows). XBMC od niedawna zresztą oficjalnie korzysta z dxva (nie mylić z projektem DSplayer). Więcej w tym temacie:

http://xbmc.org/forum/showthread.php?t=69306

Edytowane przez kurani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widzę, że każdy ma swojego faworyta. Zamówiłem płytę Intel H55TC i procesor i3-530. Przetestuję i myślę, że w przyszłym tygodniu będę mógł podzielić się spostrzeżeniami. Dodam, że będzie to w moim przypadku odejście po kilku latach od AMD.

Według mojej wiedzy i spostrzeżeń to, póki co karty AMD najlepiej sprawują się w połączeniu z XBMC (oczywiście pod windows). XBMC od niedawna zresztą oficjalnie korzysta z dxva (nie mylić z projektem DSplayer). Więcej w tym temacie:

Bardzo mnie to cieszy. Ja też myślę o i3-530 i H55/57 lecz w wersji mitx (muszę jeszcze trochę poczekać). Koniecznie napisz o swoich wrażeniach a zwłaszcza o głośności (niestety, ten parametr jest chyba najważniejszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, że płyty Intela bym akurat nie kupił. Cena nie jakoś super atrakcyjna, a ubogość biosu i generalnie funkcjonalności jest porażająca.

Wystarczy porównać choćby z GA-H55M-UD2H. W porównaniu z H55TC toż to istny mercedes. Szerokie zakresu regulacji napięć wszelkich komponentów dają nadzieję choćby na spore możliwości undervoltingu -> mniej ciepła -> ciszej = lepszy HTPC. Display Port, Spdif, Esata itd. No ale ostatecznie co kto lubi i potrzebuje.

Też pewnie niebawem zdam relację, bo zamierzam coś ruszyć w temacie i3 i H55. Za bardzo kusi. Jeśli jeszcze z poborem energii da się zjechać do rozsądnych wartości to będzie kosmos pod HTPC :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiem szczerze, że płyty Intela bym akurat nie kupił. Cena nie jakoś super atrakcyjna, a ubogość biosu i generalnie funkcjonalności jest porażająca.

Wystarczy porównać choćby z GA-H55M-UD2H. W porównaniu z H55TC toż to istny mercedes. Szerokie zakresu regulacji napięć wszelkich komponentów dają nadzieję choćby na spore możliwości undervoltingu -> mniej ciepła -> ciszej = lepszy HTPC. Display Port, Spdif, Esata itd. No ale ostatecznie co kto lubi i potrzebuje.

Też pewnie niebawem zdam relację, bo zamierzam coś ruszyć w temacie i3 i H55. Za bardzo kusi. Jeśli jeszcze z poborem energii da się zjechać do rozsądnych wartości to będzie kosmos pod HTPC :).

Jeśli znajdziesz coś na mini-itx (i3 h55/57) to daj znać (chodzi mi o płyty dostępne w Polsce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno się coś pojawi, taka jest kolej rzeczy a i rozsądek podpowiada że jest to nieuniknione. Ta platforma wydaje się być idealna pod ITXa. A jak już będzie to może być faktycznie Killer HTPC :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładanie się z Tobą zgadzam! Wcześniej czekałem na ION 2, lecz z Atomem zawsze będą problemy przy wymagających stronach WWW, wielu zakładkach (a tak lubię pracować). Niestety taka jest kolej rzeczy - Atom +ION 2 będzie dobre na dzisiaj, może jeszcze na przyszły rok, lecz później strony www zaczną wymagać jeszcze więcej, a ja chcę HTPC na kilka lat ...

Edytowane przez SlawekR
Niepotrzebne cytowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem przekonany,że będzie to rozwiązanie optymalne. Też docelowo czekam na płytę firmy Zotac wskazaną przeze mnie wcześniej.

SlawekR: zgadzam się, że płyty Intela są "surowe". Jednak zazwyczaj są bardzo dobrze optymalizowane pod swoje produkty. Okazuje się,że zużycie energii na dedykowanej płycie intela jest dużo niższe, przykład:

http://www.purepc.pl/procesory/Core_i3_oraz_i5?page=0%2C4

http://pclab.pl/art40444-25.html

Edytowane przez kurani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro Link gościu wystawia komputer MC na sprzedaż. Podaję ten adres, gdyż jest dużo fotografii. Dla mnie najważniejsze, że w obudowie feel 202 (taką zamierzam kupić) mieści się boxowy wentylator!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja jestem przekonany,że będzie to rozwiązanie optymalne. Też docelowo czekam na płytę firmy Zotac wskazaną przeze mnie wcześniej.

SlawekR: zgadzam się, że płyty Intela są "surowe". Jednak zazwyczaj są bardzo dobrze optymalizowane pod swoje produkty. Okazuje się,że zużycie energii na dedykowanej płycie intela jest dużo niższe, przykład:

http://www.purepc.pl/procesory/Core_i3_oraz_i5?page=0%2C4

http://pclab.pl/art40444-25.html

To prawda że surowość płyt Intela przekłada się na niski pobór energii. Z drugiej strony, lepiej wyposażona płyta Gigabyte, z ciekawszym biosem i w podobnej cenie, a nawet niższej, dziś po wstępnych testach udało mi się wycisnąć 29W na cały system w idle, po zastosowaniu undervoltingu pamięci, chipsetu, procesora i osobno zintegrowanej karty graficznej. Podczas odtwarzania materiału FHD z DXVA pobór energii wyniósł 37W.

Nie wiem jak by to wyglądało na H55 Intela, ale nie sądzę żeby było jakoś znacząco lepiej, a płyta ta daje dokładnie zerowe pole manewru w kwestii manipulowania napięciami. Absolutnie zerowe. W H55 od Gigabyte mamy 100% full wypas w kwestii zegarów i napięć.

Z innych ciekawych, a może raczej nieciekawych obserwacji: wentylator boxowy nie jest bezgłośny. Domyślnie z aktywnym zarządzaniem i profilem ustawionym na low, jego obroty wynosiły 1250 obr/min. Po zastosowaniu aplikacji doprofilowania od Gigabyte, udało się zejść do 1000 obr. Ale nadal są to wartości "słyszalne". Dopiero 700 obr/min daje praktycznie idealną ciszę, a taką wartość mamy praktycznie "out of box" w przypadku dowolnego Athlona II X2. Tutaj nie udało mi się tego osiągnąć. Do tego, każde najmniejsze obciążenie procesora czy też jego grafiki, powodowała wzrost obrotów i denerwujące ciągłe zmiany tego parametru, taka modulacja tam z i z powrotem.

Ale niech będzie, powiedzmy że wentylator można zmienić.... Większym problemem dla mnie była jakość obrazu podczas odtwarzania materiału HD ze wsparciem sprzętowym karty. Coś niedobrego działo się na krawędziach obiektów i na dużych płaszczyznach. Jakby tego było mało judder/tearing były jakoś mocniej dostrzegalne niż na kartach ATI/Nvidia. Na materiale z nieco większą kompresją makrobloki i szumy wyłaziły też znacznie szybciej. Boję się nawet pomyśleć co by było na materiale "live" z karty DVB.

Aż z ciekawości założyłem Radeona HD4350, w końcu to żadne cudo, a różnicą w jakości po prostu zamordowała integrę Intela. Sprawdziłem jeszcze na GTSie 250 od Nvidii. Też było bez uwag. Na integrze Intela cały czas miałem poczucie braku naturalności przekazu. Brak było "dotyku" karty w postaci subtelnego wygładzania krawędzi i odszumiania. W złą stronę była też przekroczona granica pomiędzy "Cinematic Fell" a brakiem płynności. Na obu kartach dyskretnych balans ten był zachowany doskonale, sama przyjemność z oglądania. Tutaj niestety nie.

Jeszcze trochę nad tym popracuję, ale jeśli nie będzie efektów, to cała idea HTPC z małym poborem energii i na nowej integrze Intela bierze w łeb :). Trzeba będzie wrócić do AMDka.

A jeszcze dla ścisłości, testy przeprowadzałem na gołym systemie, żadnych dodatkowych kodeków, wyłącznie wbudowane w MPC HC. Może jakoś ta integra nie lubi się z MPC HC, sam nie wiem. W każdym razie DXVA było aktywne i działało bez żadnych problemów. W każdym razie nie powiem, żeby efekt końcowy powalił mnie na łopatki, wręcz przeciwnie.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi trochę szczena opadła, co prawda zamówienie częściowo już cofnięte, ale szczerze mówiąc liczyłem na coś więcej od nowego intela. Tym bardziej, że testy były obiecujące. Dla mnie najważniejsza jest jednak jakość odtwarzanego materiały, sama płynność mi nie wystarcza a z twojego testu wynika, że właśnie generowanie obrazu jest największym mankamentem grafiki intela. Sytuacja podobna jak z Nvidia ION. Pozostaje czekać do 2011 roku, kiedy to Intel wypuści drugą generację procesorów, z podobno, dwa razy wydajniejszą grafiką. Nie sądzę aby do tego czasu pojawiło się jakikolwiek lepsze rozwiązanie w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia jest na tyle intrygująca, że podejrzewając iż mam jakieś omamy, zacząłem szukać w necie podobnych testów (na avforums). No i okazuje się że faktycznie nie jest tak różowo, przynajmniej na razie. Pozostaje jeszcze opcja z dodatkową grafiką zewnętrzną na niski profil, ale to trochę zabija ideę kompaktowości systemu i all in one.

I żeby była jasność, nie mam zastrzeżeń do wydajności grafiki, bo spokojnie daje radę. DXVA też działa. Chodzi mi wyłącznie o jakość obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mnie zmartwiłeś swoim testem.

Ja znalazłem coś innego: Link

SlawekR - czy możesz się jakoś odnieś do wskazanego testu (tego z linku) - tam platforma Intela jest oceniana wyżej niż ATI i NVIDIA (jakość obrazu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo mnie zmartwiłeś swoim testem.

Ja znalazłem coś innego: Link

SlawekR - czy możesz się jakoś odnieś do wskazanego testu (tego z linku) - tam platforma Intela jest oceniana wyżej niż ATI i NVIDIA (jakość obrazu).

Proszę abyś absolutnie nie traktował tego co napisałem jako test. To takie pierwsze na gorąco odczucia. Tak jak już napisałem wcześniej, jeszcze muszę się trochę pochylić nad tematem.

W kwestii podlinkowanego testu, cóż, być może problem leży w zastosowanym odtwarzaczu i jego optymalizacji do współpracy z danym sprzętem. Zarówno PowerDVD jak i MPC HD (Media Player Classic Home Cinema), korzystają z własnych kodeków. Być może każdy z nich inaczej potrafi zaprząc do pracy sprzęt z karty graficznej.

Ja użyłem MPC HC jako że jest to aplikacja bezpłatna, nie wymaga instalacji kodeków zewnętrznych, a przy okazji uznawana jest za przyzwoicie potrafiącą korzystać ze wsparcia sprzętowego karty. Stąd też w pierwszej kolejności oparłem się właśnie na tym programie. Sprawdzę jeszcze z innymi aplikacjami jak znajdę chwilę czasu.

Poza tym jak zawsze przy tego typu testach, wchodzi w grę czynnik ludzki, czyli subiektywna ocena generowanego obrazu przez testującego. Ja tam nie uważam się za jakąś alfę i omegę, ale akurat w tamtym teście bardziej naturalny, zbliżony do wzorca, wydaje mi się obraz z ATI. Nie chcę bez zgody podlinkowywać zdjęć, ale zdjęcie to poniżej kwiatków, to z napisem 45, z Ati jakoś najbardziej mi się widzi na zgodne z oryginałem.

No ale jak już wspominałem, to kwestia subiektywnego spojrzenia przez pryzmat własnych doświadczeń i preferencji.

Najlepiej to chyba wziąć pod uwagę wiele tego typu testów i spostrzeżeń i dopiero wtedy wyciągać z tego średnią.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli możesz to sprawdź ja to działa na Power DVD (w necie jest trial 30 dni). Jestem ciekawy, czy zobaczysz te same problemy co poprzednio, czy będzie lepiej. Ja też wolę freeware lub open source, Power DVD jest koszmarnie drogi, ale przetestować można. Przynajmniej będzie wiadomo gdzie leży problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestuję, ale dopiero w sobotę jak znajdę trochę więcej czasu. Za to będę miał sporo sprzętu do możliwych porównań, równolegle będzie tez komputer na Athlonie 2 XII 245 i na płycie z integrą GF8200.

Na razie przeinstalowałem sterowniki na najnowsze jakie są na stronie Intela.

Usiłowałem też zdefiniować (nazwać) optyczne różnice pomiędzy tą integrą a Radeonem HD3450. Sprawdziłem też nieco więcej materiału i wygląda mi na to że na integrze Intela oczko mocniej działa jakiś algorytm wyostrzający. Przez to lepszej jakości materiał (BR) wygląda faktycznie nieźle, za to przy czymś o gorszej jakości, wyłażą do wierzchu wszelkie niedoskonałości, szumy i makrobloki. Inaczej też jest postrzegany ruch przy ostrzej zdefiniowanych krawędziach. W sumie to sam już nie wiem ;). Muszę potestować jak będzie więcej czasu.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm..., trochę mnie skołowałeś i sam już nie wiem co mam myśleć, więc "poszperałem" jeszcze więcej na polskich i anglojęzycznych forach i generalnie w zakresie obsługi najpopularniejszych formatów, (między innymi cały wór HD po kompresji i bez) opinie są pozytywne. Podobno gorzej natomiast wygląda sprawa z mniej popularnymi formatami. Natomiast faktem jest, że w przypadku sprzętu na tym poziomie i szczególnie przy obrazie wysokiej rozdzielczości odczucie jakości obrazu zawsze będzie subiektywne. Chyba jednak skuszę się na przetestowanie nowości Intela (w moim przypadku ciekawość nic nie kosztuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SlawekR - jeśli będziesz testował boxa i3 to sprawdź, czy całość (oczywiście na wysokość) zmieści się w Feel 202 (60 mm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślimy o mini-itx i core i3 na h55/h57, a tymczasem Fujitsu wprowadziło coś takiego: Link. Tutaj pełna specyfikacja: Link. Jak widać jest to mobilna wersja i3 i h55. Miejsce na dysk 2.5". Komputer ponoć cichy - nie wiem jednak jak chłodzony (pasywnie ?). Ciekawi mnie jaka jest różnica w wydajności pomiędzy układami "zwykłymi" i "mobilnymi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są faktycznie notebookowe platformy zapakowane do stacjonarnej skrzynki. Z tego co widzę, na razie fizycznie nie ma ich na dystrybucji, nie ma też jeszcze nawet zapowiedzi, że mają się pojawić.

Te wersje co są obecnie dostępne, są oparte na T4300 lub na T5870, a ich cena nie nastraja optymistycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mi ktos pewna sprawe?

dlaczego miedzy 2 roznymi programami wystepuja roznice w jakosci obrazu? glownie o kolory mi chodzi ... na KMPlayerze sa duzo zywsze i ladniejsze niz na MPCHC ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oczekiwaniu na mini itx opartego na i3 i h55/h57 coś do poczytania:

Techniczna specyfikacja INTEL DH57JG Link i instrukcja Link

oraz Słowniczek biosu - wprawdzie w liście płyt nie ma tego modelu, lecz prawdopodobnie wygląda to identycznie.

Na koniec test (ciekawy w końcówce) Link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu Link manual do mini itx Zotac'a. Ciekawe, wygląda na to, że będą także wersje bez WiFi.

Atu Link ciekawy wątek odnośnie tej płyty.

Edytowane przez krzbor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi