Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzięki SlawekR za odpowiedź. Części do HTPC dobrałem śledząć uważnie ten pożyteczny wątek. Asus P5N7A, e5200, 2 x 1G CL5 i SSD 32G. Muszę dołożyc kartę Hauppauge HVR4000 i pewnie DVD ale nie koniecznie. System to Arch-Linux i XBMC. Sprzętowo z poziomu biosu włączone SpeedStep dla e5200 do 1.20GHz. Z moich obserwacji wynika, że VDPAU czyni cuda i tak naprawdę procesor nie ma co robić przy materiale mkv 720 i 1080. Taktowanie się nie zmienia i stale pozostaje na 1.20GHz. Zastanawiam się jednak co się stanie kiedy dołożę kartę DVB-S2 Hauppauge HVR4000. Czy PicoPSU się wyrobi? Jeżeli Wiesz coś więcej na temat tego zasilacza to proszę podziel się z Nami tą wiedzą bo temat jest naprawdę ciekawy. Z góry dziękuję izbiss

Kilka uwag:

Zamiast 2x1GB daj jedną kostkę 2GB. Na wydajność systemu wpływ będzie to mieć zerowy, dla poboru energii kolejny 1W mniej. A skoro celujesz w zasilacz Pico, to każdy Wat mniej się liczy, a już szczególnie uzyskany zerowym dodatkowym kosztem.

Druga uwaga: zamiast aktywnego SpeedStepa po prostu obniż mnożnik w Biosie i ustaw napięcie na procesorze możliwie najmniejsze, przy którym system będzie pracował stabilnie. To metoda lepsza od SpeedStepa, gdyż gwarantuje że system nigdy nie przekroczy określonych założonych progów poboru energii. Przy Speed Stepie nigdy nie ma pewności, czy jednak system czasem nie wejdzie na pełne obroty.

Karta DVB-S2 potrzebuje do 10W max, jeśli nie masz pewności czy starczy zasilacza, to zawsze możesz zastosowac kartę na USB, z własnym zasilaniem. Wada - wyższa cena karty.

Zasilacz PicoPSU był i jest szeroko opisywany na http://www.silentpcreview.com/ nie ma co więc się tu specjalnie powtarzać. Na pewno co można o nim napisać, to to że jest cichy i ma największą możliwą sprawność, spotykaną w zasilaczach komputerowych, przeszło 90%.

A skoro już jesteśmy przy analizach i zastanawiasz się czy taki zasilacz starczy.... Twój docelowy system, już z kartą DVB-S2 oceniam na maks 65W i to pod mocnym obciążeniem. W spoczynku daję mu jakieś 40-45W. Zasilacze PicoPSU mają wydajność mocową od 90 do 120W. Odpowiedź czy taki zasilacz wystarczy, jest zatem prosta :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą pamięcią to był bym ostrożny... pamięć w konfiguracji DUAL to kilka procent wydajności więcej... a oszczędziś mniej niż 1W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. SlawekR zrobiłem jak poradziłeś ale niestety na tym zasilaczu nie mogę zjechać poniżej 1V bo nie uruchamia się nawet bios. Mam nadzieję, że winny za to jest zasilacz a nie procesor. Intel podaje wartości 0,85V do 1,3625V i liczę, że po zmianie uda się zejść do tej dolnej granicy. Artykuł na http://www.silentpcreview.com przecztałem zaraz po tym jak napisałeś pierwszy raz o PicoPSU. Na polskich stronach szukałem opini kogoś kto już korzysta z tego zasilacza w HTPC ale niestety nie znalazłem. Stąd moja prośba o potwierdzenie. Dzięki za pomoc izbiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj i tutaj jest chłopak z Krakowa, który robi obudowy mini-itx na zamówienie oraz składa całe mini komputerki. Ostatnio sprowadził z USA kilkanaście zasilaczy picoPSU i sprzedawał za przysłowiowe "grosze". Właśnie u niego będę chciał złożyć swój mini-HTPC jak tylko pojawią się pierwsze płyty mATX lub mini-itx z USB 3.0. A z tego co czytałem w obydwu wątkach chłop zna się na rzeczy.:P

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Edytowane przez sudione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ciągnąc dalej temat różnicy między platformami Intela i AMD do zastosowań HTPC, może warto o tym wspomnieć bo jeszcze chyba nikt o tym nie wspomniał u nas na forum i wielu użytkowników AMD może żyć w nieświadomości...

Otóż uważam, że jedna z lepszych rzeczy jaka mogła spotkać tę platformę to program K10stat http://www.geocities.com/k10stat/

Opis działania programu w języku polskim: http://forum.pclab.pl/t494817.html

Bezapelacyjne mistrzostwo świata ten program. Zastępuje w 100% kiepsko działający C&Q i to jak zastępuje. Można sobie stworzyć dowolne profile wydajności systemu na wszelkie okazje, na przykład profil "oglądanie filmów HD". A w nim ustawić praktycznie wszystkie istotne parametry pracy procesora i mostka północnego, mnożnik, szynę, napięcie procesora i napięcie mostka! I to dla każdego stanu procesora od najwolniejszego P0, do pełnej wydajności P3. Dzięki tej prostej aplikacji zjechałem z poborem energii w Phenomie XII 500 o 7Wat. Procesor w P0 (800MHz) pracuje u mnie bez problemu na 0,75V (domyślnie 1V) i napięciu mostka 0,9875V (domyślnie 1,1V), co stanowi idealne wartości dla oglądania filmów z DXVA.

Pobór energii systemu w IDLE to 37W, oglądanie filmu Full HD 41-43W. Jeśli komuś nie zależy na oszczędzaniu energii, to przynajmniej doceni znikomą ilość wydzielanego ciepła przez system, podczas takiej pracy.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma, albo ja nie znalazłem nic takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mamy sądzić? Prądu będzie siorbał jak dziki. Na czorta coś takiego pod HTPC? 4 rdzenie z TDP 125W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co mamy sądzić? Prądu będzie siorbał jak dziki. Na czorta coś takiego pod HTPC? 4 rdzenie z TDP 125W.

Prąd niech sobie bierze, ważne aby wyrobił z obrazem.

Mam teraz e5200 + radeona 4670HD i przy 1080p rozjeżdża sie dźwięk z obrazem. OS to Vista Ultimate, program do MC to iMedian.

Obudowa Thermaltake DH-101

Jak nie ten zestaw co jaki inny a sprawniejszy  :rolleyes:

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prąd niech sobie bierze, ważne aby wyrobił z obrazem.

.............. program do MC to iMedian.

No to zmień program na taki, który potrafi korzystać ze wsparcia karty graficznej, bo jak mniemam ten tego nie potrafi na swoich wewnętrznych kodekach, skoro się rozjeżdża obraz z dźwiękiem.

HD4670 ma bardzo sprawne DXVA, więc w odpowiedniej konfiguracji musi działać jak należy. A jeszcze lepiej Nvidię + Coreavc z obsługą cuda. E5200 do tego wystarczy, a i będzie sprzętowo grafika dekodować streamy nie mieszczące się w specyfikacji pod DXVA.

Co do proponowanego wyżej AMDka, to obawiam się że i tak może nie dać rady. jeśli nie zmienisz konfiguracji oprogramowania.

A jeśli już potrzebujesz większą rezerwę mocy z procesora to lepiej e8400. Jakoś bardziej lubią się te Intele z kodekami "chodzącymi" wyłącznie na mocy obliczeniowej procesora. A i pobór energii będzie na rozsądnym poziomie. Jeśli nie zależy Ci na oszczędności energii, to weź pod uwagę inny aspekt. Duży pobór mocy to dużo ciepła. Dużo ciepła to większa głośność chłodzenia, a przy HTPC to ma znaczenie pierwszorzędne. Ten AMDek to już kawał grzejnika jest, jakby nie patrzeć.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku, z wszystkim się z Tobą zgadzam.

HTCP używam do oglądania filmów,koncertów czasem do muzy.Działa mi to w godzinach dziennych więc szum coolerów mi tak bardzo nie przeszkadza.

Co do E8400 to sie też właśnie nad nim zastanawiałem,ale porównałem go z tym AMDkiem i za te same pieniądze mam 2-krotnie szybszy procek, przynajmniej tak jest na wykresie,który jest na aukcji tego procesora.

Fakt, idąc z duchem czasów i oszczędzania powinienem zadbać aby mój sprzęt pożerał jak najmniej energii ale coś za coś.Chcę mieć święty spokój kiedy włącze sprzęt ,zapuszcze film i oglądam spokojnie bez utraty nerwów,że coś nie halo...

A tak nawiasem, sprawdziłem 3 filmy 1080p na innym playerze (WMP Home) i 2 z nich działają poprawnie a niestety ten jesden (Crank) dalej się rozjeżdża.

Widać ,że mój problem to iMedian. Ale chciałbym go używać bo jest do tego dedykowany pilot a jak narazie nie potrafie go przystosować do innego playera - WMPH lub KMPlayer. Może są inne ale nie chcę zaśmiecać sobie dysku.

Teraz jak poprawnie skonfigurować 4670 aby dała z siebie wszstko co potrafi, znasz jakąś stronkę z opisem albo jakiś program do konfiguracji takiej karty??

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna porcja "hardwarowych" nowinek:

ASUS P7P55-M mATX z podstawką LGA 1156 -> Kliknij tutaj.

ZOTAC ION ITX-F z PCI-express x16 -> Kliknij tutaj.

INTEL mini-ITX z podstawką LGA 1156 + slot na karty CompactFlash -> Kliknij tutaj i Kliknij tutaj.

VIA Mini-ITX z grafiką DX10.1 oraz 2xHDMI!!! -> Kliknij tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SlawekR - uczciwie pisze (także w innych działach)

Za "jego namową" (czytane uważnie) znajomemu do eksperymentów poleciłem coś takiego , bo tylko 212 zł (plus przesyłka)

KLIKNIJ

plus celeron E3200 (tez tutaj polecany)

Nawet jeszcze nie zacząłem zabawy z DXVA (jak chodzi???), bo :

- zasilacz z PC na luzie ~48W (zworką zał.)

- w komplecie (1HDD ATA, FDD...) - 53W w XP a max 79W (przez watomierz idzie)

Wszystkie filmy (.ts 1080i, mkv 1080p, ~20-mbit zużywają max 60% procesora) idą bez zacięć (max power = 75W).

Nawet DXVA nie widać (chyba nie działa)

W spoczynku PC ma ok 55W a temp procka = 28'C

Nie mogę sobie jeszcze dać rady ze SPIDF (na HDMI jest dźwięk)....ale testy naprawdę obiecujące. :lol:

Edytowane przez hojlo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Dzięki SlawekR za odpowiedź. Części do HTPC dobrałem śledząć uważnie ten pożyteczny wątek. Asus P5N7A, e5200, 2 x 1G CL5 i SSD 32G. Muszę dołożyc kartę Hauppauge HVR4000 i pewnie DVD ale nie koniecznie. System to Arch-Linux i XBMC. Sprzętowo z poziomu biosu włączone SpeedStep dla e5200 do 1.20GHz. Z moich obserwacji wynika, że VDPAU czyni cuda i tak naprawdę procesor nie ma co robić przy materiale mkv 720 i 1080. Taktowanie się nie zmienia i stale pozostaje na 1.20GHz. Zastanawiam się jednak co się stanie kiedy dołożę kartę DVB-S2 Hauppauge HVR4000. Czy PicoPSU się wyrobi? Jeżeli Wiesz coś więcej na temat tego zasilacza to proszę podziel się z Nami tą wiedzą bo temat jest naprawdę ciekawy. Z góry dziękuję izbiss

Witam...

Próbowałem znaleźć gdzieś tę płytę (Asus P5N7A) i nic nie mogę znaleźć. Oprócz informacji na jakieś angielskiej stronie że to była jedyna taka płyta i ASUS się z takich pomysłów wycofuje (podobno).

Może ktoś podpowie zamiennik? Z tego co czytałem to na potrzeby HTPC wlasnie zintegrowana karta jest lepsza (lepsze compatibility) a ja to chcę użyć do MythTV (backend+frontend) z 2x DVB-S2 + DVB-T (MPEG4) (analog sobie odpuszczę) więc nie chcę się naciąć na problemy driverowe. Do tego zależy mi na obsłudze dwóch wyjść na raz (HDMI + D-SUB) bo chcę na HDMI odpalić normalne TV a na D-SUB sesję linuxa żebym mógł pilotem w TV przełączyć się na net'a czy co tam mi przyjdzie do głowy do zrobienia na linuxie. Płyta proponowana w cytowanym przeze mnie poście kol. Izbissa wydawała się spełniać te wymogi tylko że nie widze jej ani na allegro, ani na proline ani komputroniku... Był sklep w Kuwejcie który to miał na stanie :(

Czy jest coś podobnego na naszym rynku - zdecydowanie preferuję wbudowaną Nvidię Geforce z VDPAU bo to MythTV podobnież dobrze obsługuje. Chcę to na MythTV odpalić (nie na czym innym) bo chcę do tego podłączyć jeszcze 1 lub 2 dodatkowe frontendy z inmnych miejsc w domu po sieci i nie widziałem zeby inne 'media centery' to obsługiwały.

Zawiesiłem się już na początku... na znalezieniu odpowiedniej płyty do "primary unit" :)

Dzięki za wszelką pomoc,

B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też sobie zęby ostrzę na i3-530 + płyta na H55. Może nie akurat w ITXie ale w zwykłym micro ATX. Warte wspomnienia jest, tu cytat "...pozwala użytkownikom przesyłać surowy sygnał Dolby® TrueHD i DTS®-HD Master Audio z filmów Blu-ray". Cytat dotyczy wyjścia HDMI z nowych zintegrowanych kart graficznych Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się dlatego dla mnie to już optymalne rozwiązanie. Wydajny i energooszczędny prcek z dającą w końcu radę grafiką i dźwiękiem HD, w małej budzie. Ponadto z testów wynika, że i3 530 można śmiało puścić na pasywnym "colerze", z uwagi na jego niską temperaturę pracy.

Edytowane przez kurani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też czekam na mITX i core i3. Czy ktoś wie, jak głośny jest standardowy wiatrak na i3? Czy taka platforma może być tak cicha jak opisywane wcześniej rozwiązania na e5200?

Intel już we wrześniu 2009r. przedstawił taką płytę. Dziwne, że do tej pory nie ma jej w sprzedaży.

DODANO

Znalazłem! mITX Intel cena 135 euro (sporo). Na rynku od 26.02.2010.

Edytowane przez krzbor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat takiej ceny można było się spodziewać. Natomiast procesor jest na tyle chłodny, że można zastosować pasywne chłodzenie, lub aktywne z wentylatorem puszczonym na bardzo małych obrotach.

Edytowane przez kurani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Akurat takiej ceny można było się spodziewać. Natomiast procesor jest na tyle chłodny, że można zastosować pasywne chłodzenie, lub aktywne z wentylatorem puszczonym na bardzo małych obrotach.

Nie wiem czy taki chłodny. Maksymalny pobór jest większy niż opisywanego e5200 (prawdopodobnie z powodu zintegrowanej grafiki). Czy ktoś wie, z jaką prędkością kręci się boxowy wentylator i jaki głośny jest przy dużym obciążeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy taki chłodny. Maksymalny pobór jest większy niż opisywanego e5200 (prawdopodobnie z powodu zintegrowanej grafiki). Czy ktoś wie, z jaką prędkością kręci się boxowy wentylator i jaki głośny jest przy dużym obciążeniu?

TDP ma tu mniejsze znaczenia, choć i tak nie jest wysokie.. Temperatura pracy jest niska między innymi z powodu zastosowanego procesu technologicznego (32nm). Jak wynika z testu (zresztą nie tylko z tego), paradoksalnie po wyłączeniu integry temperatura wzrasta.

Więcej tu:

http://www.purepc.pl/procesory/Core_i3_oraz_i5?page=0,4

http://nvision.pl/Core-i3-Core-i5-pierwsze...details-55.html

Edytowane przez kurani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi