Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Jakiś miesiąc temu skończyłem mój HTPC:

1. Płyta: GIGABYTE GA-E7AUM-DS2H GeForce 9400 Socket 775,

2. Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200,

3. Pamięć:Patriot DDR2 PC6400 2x2048MB 800MHz CL4.0 ,

4. HDD: Samsung 1TB HD103UJ 3,5" 1TB SATA II 7200rpm,

5. DVD,

6. OS: Microsoft Windows XP Media Center,

7. Obudowa: Obudowa Antec Fusion Remote - http://www.swemod.com/swemod/index.php?do=...p;id=43&p=2 ,

8. Zasilacz: Seasonic S12 II -330 - 330W

Późniejsze modyfikacje:

9. Pasywne chłodzenie procesora:Scythe Ninja Mini,

10. Wymiana oryginalnych wiatraków w obudowie na: NOCTUA NF-S12 1200

Efekt końcowy w skali 1-10

Ergonomia: 8 - (+) przemyślany układ pod montaż podzespołów, ciekawy wewnętrzny podział na strefy poprawiające przepływ powietrza; (-) oryginalne wentylator zbyt głośne - pomimo trzystopniowej regulacji obrotów; modyfikacja - po wymianie coolera boxowego na SCYTHE i wiatraków w obudowie na NACUTA system jest bezgłośny,

Estetyka: 9 - (+) estetyczna obudowa, nieźle się komponuje z pozostałym sprzętem; (-) zbyt jaskrawy wyświetlacz, nieciekawy pilot,

Budżet: 3 - ok. (-) 3 tys zł; droga zabawa,

i najważniejsze

Wydajność: 3 - :rolleyes: napiszę tylko tyle - dopóki oglądałem materiał 720p wszystko było ok, ale 1080p się tnie - może ktoś mnie poratuje i napisze co gdzie poustawiać, bo powiem szczerze - jestem mocno zawiedziony...

To na prawdę dziwne, że ci 1080p się tnie. U mnie na Atholon'ie 64 3200+ (2000MHz) (1 rdzeniowy!), 1,5GB DDR ramu, GF8600GT 256MB DDR3, na okrojonej wersji Windows'a XP (PowerXP) i CoreAVC 1.9.5 z włączonym CUDA pliki MKV 1080p chodzą jak burza.

Edytowane przez mp_lasso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydajność: 3 - :rolleyes: napiszę tylko tyle - dopóki oglądałem materiał 720p wszystko było ok, ale 1080p się tnie - może ktoś mnie poratuje i napisze co gdzie poustawiać, bo powiem szczerze - jestem mocno zawiedziony...

Mam bardzo podobną konfigurację. Ten sam układ gfx i CPU i o cięciu nie ma mowy. W dodatku używam dość wymagającego XBMC.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Oprogramowania którego używam to Media Player Classic 6.4.9.1 (rev. 86) zainstalowany wraz z XP Codec Pack 2.4.6, wyłączyłem wszystkie "wodotryski" Windows dla uzyskania większej wydajności.

Zamiast Media Player Classic standardowego, użyj Media Palyer Classic Home Cinema i odpowiednio go skonfiguruj, zgodnie z opisami które łatwo wygooglasz.

http://mpc-hc.sourceforge.net/

O cięciu się obrazu w tej konfiguracji nie powinno być mowy.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Wydajność: 3 - :angry: napiszę tylko tyle - dopóki oglądałem materiał 720p wszystko było ok, ale 1080p się tnie - może ktoś mnie poratuje i napisze co gdzie poustawiać, bo powiem szczerze - jestem mocno zawiedziony...

Na tym forum jest co i jak skonfigurować Miniporadnik HD, czyli kompletna instalacja i konfiguracja kodeków i playerów., Krok po kroku ze screenami i opisem.. Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem bardzo podobnego zestawu skonfigurowanego według tego poradnika. Chociaż przy ustawieniach Sławka (poniżej 1v i 1200 Mhz) też zaczęło się na 1080p przycinać (CUDA). Udaje mi się zejść jedynie do 50 W mimo zastosowania dysku 2.5". Trochę pewnie z pochłania też wyświetlacz od obudowy, ale to taki fajny bajer.

Edytowane przez Darkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A zasilacz masz jakiś z dużą sprawnością? Coś z 80+? Ludziska często nie zwracają na to uwagi, a na tym można odwirować kolejne kilka Wat, nawet do 10.

Tryb pracy 1200MHz w e5200, to opisywałem raczej jako ciekawostkę niż realny tryb do codziennej pracy. Co innego w e8400, on przy minimalnym mnożniku nadal ma 2GHz co daje mu całkiem porządny power. W e5200 idealnym trybem pracy jest praca na pełnym zegarze i możliwie najniższym napięciu, które jeszcze umożliwia stabilną pracę.

Nie wiem jak tam "CUDA", ale DXVA powinno być aktywne.

Co do wyświetlacza w obudowie, odłącz na chwilę i wtedy sprawdź, będziesz mieć jasność ile energii pobiera :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

GIGABYTE "w akcji", czyli jak spartaczyć fantastyczny potencjał:):

http://pclab.pl/news36796.html

..... a tutaj z kolei odpowiedź ASUS'a z płytą mATX oparta na platformie AMD z dołączonym pilotem:

http://www.in4.pl/komentarze_Asus_M4A78-HT..._780G,18555.htm

http://twojepc.pl/news18958.html

P.S. W życiu bym nie przypuszczał, że będę czekał z niecierpliwością na nowe produkty od nVIDIA, a nie od ATi(AMD) -> cholerne VDPAU.:)

Edytowane przez sudione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za cenne uwagi - ŚMIGA B)

A z ciekawości zapytam:

Jaką kartę polecacie (i czy w ogóle warto) dla 9400 do Hybrid SLI???

Edytowane przez arczi72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby działało SLI w trybie oszczędzania energii (Hybrid Power) to pewnie by i było warto. Ale nie działa... działa tylko tryb zwiększania wydajności przez równoległą pracę dwóch kart. Przy czym aby osiągnąć jakieś tam efekty, trzeba mocno się namęczyć w konfiguracji i spełnić szereg warunków, a i tak nie wiadomo czy w konkretnej sytuacji osiągniemy jakikolwiek przyrost wydajności.

Myślę, że jak już koniecznie zależy nam na wydajności, to lepiej dać lepszą zewnętrzną kartę pracującą samodzielnie i bez kombinacji (HD4670, HD4770). Przynajmniej skutek będzie bardziej przewidywalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
..... a tutaj z kolei odpowiedź ASUS'a z płytą mATX oparta na platformie AMD z dołączonym pilotem:

http://www.in4.pl/komentarze_Asus_M4A78-HT..._780G,18555.htm

Ta "odpowiedź" to czysty marketing. Widać że wzięli zwykłą płytę, dodali jej w nazwie HTPC i dodali pilota z czujnikiem na podczerwień na USB, który z Media Center nie ma nic wspólnego, po prostu żal.... A potencjał chipsetu przecież jest tak duży, ale widać zawsze można spieprzyć każdy dobry projekt....

Pilot bez kolorowych klawiszy skrótu i dedykowanych klawiszy MC do takiego rozwiązania to bzdura jakaś.

A wystarczy wziąć dowolną przyzwoitą płytę z chipsetem AMD780G, do tego dodać kodek dźwiękowy dobrej klasy, minimum to Realtek 889A z Dolby Home Theater. I na koniec do kompletu pilot hybrydowy Media Center z sekcją radiową (do sterowania komputerem) i z sekcją na podczerwień z opcją uczenia się (do sterowania pozostałym sprzętem). I mamy idealną płytę zasługującą na miano HTPC.

Alternatywnie można zrobić płytę pod Intela na GeForce 9400.

Co do pilota to produkuje takie Philips, więc nie jest to żadna fanaberia.

Modyfikacja i integracja płyty z pilotem do zastosowań HTPC, powinna mieć pełną funkcjonalność budzenia komputera ze stanu wyłączonego, poprzez dodanie prostej sekcji niskoprądowej, pobierającej 0,5W w stanie czuwania i odpowiedzialnej tylko i wyłącznie za startowanie komputera z trybu "power off". Integracja powinna być na poziomie biosu i z funkcjonalnością sterowania włączaniem komputera o zadanej godzinie (integracja z zegarem RTC płyty) i możliwości włączenia komputera pilotem.

Czy to naprawdę tak trudne i kosztowne do zrobienia? Komplet modyfikacji zamknąłby się pewnie kwotą 10$ na poziomie produkcji płyty. Ale po co... goście od marketingu wiedzą lepiej, ehh.....

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
* 8W at full CPU load

* <1W at standby

Tylko "nieźle"?? To już jest ekstremum :D

Jednak ciekawe jak naprawdę radzi sobie z 1080p ... Intel GPU raczej chyba nie grzeszy dostateczną wydajnością?

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiarami imponuje. Ale i tak jestem juz zdecydowany na IONa ;-)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ten akurat grzeszy :D

Fakt. Trochę poczytałem. Okazuje się że całkiem nieźle się to sprawuje.

Pierwsze dostawy podobno już w tym miesiącu.

Akurat jadę na wakacje.

Po przyjeździe już na pewno ukaże się parę solidnych recenzji.

Kto wie czy nie trzeba będzie uciułać trochę kasy na ten sprzęcik :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to idzie to wiekszosc poleci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie był bym taki pewny czy wszyscy się na to cudo rzucą ponieważ:

Audio is not transfered over the HDMI cable and needs to be connected to the analog audio input.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A via SPDIF? Mimo wszystko nadal malo ludzi ma w polsce zestaw ampel + glosniki 7.1, i ten sam zestaw tyle ze w konfiguracji 5.1 na ogol w zupelnosci wystarcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

2 tygodni temu podjąłem decyzje o budowie HTPC do salonu. Sprzęcicho podpięte będzie do plazmy Panasonica G10. 2 tygodnie czytam, i im więcej wiem, tym mniej wiem...Dlatego proszę znawców tematu o konfig dla mnie... Chcę, by było cicho, HTPC ma wyświetlać filmy HD, gry, muzyka, internet i ogólne zastosowania. Krótko: na obudowę mogę przeznaczyć jakieś 1000zł, nie musi mieć super wyświetlacza, wystarczy podstawowy, kartę to chyba już Radek 4770 będzie dobrze, jeśli za mało proszę mnie sprostować, mam ampli ale bez wejść HDMI, więc dźwięk "pójdzie" po optyku albo coaxialu, mam dźwiękówkę X-fi Gamer Pro. Proszę poradźcie coś, bo zwariuję od tego czytania. Ogólnie na sprzęt mogę wydać jakieś 3000-3500 zł.

Czy taki konfig będzie dobry do odtwarzania filmów HD?

Obudowa

SilverStone Lascala LC-20B-M Black - 777 zl

Chłodzenie

Noctua NF-B9 (92mm) - 79 zł (2x)

Noctua NF-R8 (80mm) - 69 zł (2x)

Zasilacz

Be-quiet Dark Power P7-PRO-550W - 468 zl

Płyta główna

Microstar P45 NEO3-FR - 412 zl

Procesor

Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz (S775) BOX - 274 zl (265)

Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) BOX - 670 zl

(który wybrać)

Dysk

WD Caviar Black 1TB WD1001FALS 32MB cache SATA-II - 478 zl

Grafika

Radeon 4770 Microstar 512MB 2xDVI (PCI-E) - 436 zl

Player

LG Combo (DVD+/-RW + Blu-ray + HD-DVD) GGC-H20L black - 461 zl

jaki RAM?

OS Vista HP x64

Edytowane przez balbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc patrząc na nv ion wnioskuje, że poprawiono wsparcie gpu przy odtwarzaniu filmów hd i stąd moje pytanie czy CELERON E1400(ustawiony na 1GHz) z 8400GS lub jeszcze lepiej z 9300 poradzi sobie z odtwarzaczem filmów w 1080i aw przyszłości blu-ray???

Edytowane przez max_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
więc patrząc na nv ion wnioskuje, że poprawiono wsparcie gpu przy odtwarzaniu filmów hd i stąd moje pytanie czy CELERON E1400(ustawiony na 1GHz) z 8400GS lub jeszcze lepiej z 9300 poradzi sobie z odtwarzaczem filmów w 1080i aw przyszłości blu-ray???

Jeśli program, w którym masz zamiar odtwarzać te filmy i płytki BD wpiera akcelerację dekodowania video przez karty graficzne Nvidii to nie będziesz miał najmniejszego problemu nawet ze słabszym prockiem. Wiem, że na chwilę obecną wspiera to rozwiązanie XBMC na Linuksa, nowsze PowerDVD i kodeki CoreAVC. Są jeszcze inne programy, które wspierają sprzętowe dekodowanie, ale używają do tego windowsowego DxVA, które działa z większą ilością kart, ale z tego co czytałem to jest chyba mniej wydajne niż Nvidia CUDA. Aaaa… jeszcze jedno - nie wiem jak pod windowsem, ale na forach XBMC dla Linuksa ludzie zalecają jednak pójście w serie 9x00. 8x00 też działa, ale częściej pojawiają się jakieś problemy.

Tak na marginesie - nie wiesz jaki ma pobór mocy tak taktowany E1400 i jak bardzo się wtedy grzeje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, mam juz wszystkie czesci poza plyta... Jak poskladam to sie podziele wrazeniami. Moj HaTePeC :

Plyta glowna : http://www.zotac.com/index.php?option=com_...&Itemid=483

Pamięć : http://icomp.pl/produkty.php?sid=pamieci-138

Dysk : http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/300-Seagate-...AS-RK-60-8-SATA (wyjety z PS3, ma tylko pomiescic Windows XP i XBMC pod Ubuntu)

Nagrywarka DVD : http://sklep.inelectronics.net/produkt,778...tm_content=7781

Przejściówka do zamontowania napędu slim w obudowie ATX : http://www.delock.com/produkte/gruppen/Kon...SATA_61667.html

Obudowa : http://naszacena.pl/OBUDOWA-AKASA-ENIGMA-M...AK-ITX01BK.html

Adapter BlueTooth USB : http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx...ontent=C6500925

Klawiatura i mysz : http://www.logitech.pl/produkty/klawiatury...top-ex-110.html

+ wpieta do tego mata do Stepmanii, ale to sie juz nie wlicza do "parametrow technicznych" ;-P...

Wszystko zasilane zasilaczem Zotaca 80W dolaczonym do plyty glownej. Tylko do MKV - od BD i AVCHD mam PS3. Mam nadzieje ze wszystko bedzie sprawnie dzialac - obraz wyprowadzam via HDMI do Samsunga LE40A656 a dzwiek przez coaxial do Logitechow Z-5500. Wpiete rzecz jasna w LAN, dane storage'owane na WD Elements 1 TB. Jakies sugestie by jeszcze nad czyms popracowac?

Edytowane przez Maxavelli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxavelli wiedz że do obudowy AKASA ENIGMA MINI ITX wraz z płytą 9300-ITX napędu już nie wciśniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi