Jump to content
Sign in to follow this  
rokoz

HD przez intenet. Vimeo.com , Mogulus.com itp.

Recommended Posts

Witam,

Probowalem znalezc na forum ale nie udalo mi sie. Jezeli to gdzies jest to prosze o nakierowanie.

Chodzi mi mianowicie o odpowiedz na pytanie: Jak to jest z tym HD przez internet? Czy to co mozna obejrzec na serwisach www.vimeo.com lub www.mogulus.com to jest naprawde HD? Jak to sie ma do tego co naprawde uwazamy za HD? Wiem ze obydwa serwisy proponuja 720p i ze to nie jest 1080 (bylo chyba Yahoo z 1080 ale padlo).

Ale czy te 720p to to co powinno byc przy zalozeniu tej rozdzielczosci? Czy jakosci nie "zjada"kompresja?

Jak sie przygladam niektorym filmikom na Vimeo (nawiasem mowiac niektore sa doskonale "artystycznie") to widze ze z jakoscia bywa roznie. Ale pytanie jest : czy dlatego ze takie sa granice technologiczne tych serwerwisow i/lub internetu generalnie czy tez np. autorzy filmow przesylajac na serwer poddali go za duzej kompresji zeby nie wrzucac materialow przez kilka dni (ach te "cudowne" asymetryczne szybkie lacza internetowe).

Albo nie zaplacili kilku dolcow za konto Pro? Bo na Vimeo przeczytalem ze w koncie Pro wlasciciele maja do dyspozycji "dwuprzesciowe kodowanie" (dobrze zrozumialem?) ktore ma zapewniac lepsza jakosc.

No wiec jak to jest z tym HD przez internet?

Czy ktos zna jakies konkrety? (Albo ma subiektywne wrazenia ale na podstawie ugruntownego doswiadczenia)

No wiec jak to jest z tym HD przez internet?

Tu nie bardzo jest nad czym się zastanawiać, prosta matematyka, im większy bitrate tym lepsza jakość/większy plik. Autorzy serwisów z materiałami video muszą szukać kompromisu, bo odbiorca oczekuje zarówno dobrej jakości obrazu jak i niewielkiego bitrate pozwalającego komfortowo oglądać film bez przerywania buforowaniem. Nie każdy jest południowym koreańczykiem z gigabitowym światłowodem doprowadzonym "do gniazdka" w domu :)

Vimeo serwuje pliki kompresowane kodekiem VP6 z bitrate video ~1450Kb/s + audio mp3 128Kb/s. Przy kodeku VP6 taki bitrate wg. mnie zapewnia przyzwoitą jakość obrazu, choć oczywiście na obszarach jednolitych kolorystycznie i przy dynamicznych scenach pojawia się pikselizacja. Wystarczy, aby obejrzeć w sieci, za mało, aby bez krzywienia się oglądać na 40'' TV Full HD. Do tego bitrate powinien być przynajmniej 3X większy.

Ważna jest również kwestia samego playera i kodeka, odtwarzanie zagnieżdzonych na stronach filmów HD za pomocą wtyczki Adobe Flash która nie korzysta z akceleracji karty graficznej mocno obciąża procesor, a kliknięcie "pełny ekran" przeważnie powoduje klatkowanie bo komp nie jest w stanie tego uciągnąć. O wiele lepszym rozwiązaniem jest ściągniecie takiego filmu na dysk i odtwarzanie lokalne, kodeki korzystają z wsparcia karty graficznej, dodatkowe filtry wygładzą obraz, procesor nawet nie odczuwa obciążenia. No i warto dobrać odpowiedni kodek i player, bo różnice są znaczne.

Da porównania: najpopularniejszy na Vimeo film Big Buck Bunny odtwarzany za pomocą VLC media playera i FLVPlayer4Free.

0703e2545ea4551a.jpg

e1358b6c9095937c.jpg

Jak widać, wygładzanie ograzu w FLVPlayerze zdecydowanie poprawia odbiór filmu.

Edited by Ghrom

Nie muszę zaglądać na te strony aby ci odpowiedzieć na pytanie.

Dobrej jakości (powiedzmy akceptowalnej jakości) film 720p powinien być nagrany z prędkością przynajmniej 6Mb.

Jeśli do takiego serwisu podłączy się, w jednej chwili, powiedzmy 100 osób które zechce oglądać taki film ..... to zabije każde łącze.

Tym bardziej że (mimo postępu technologicznego) rzadko który internauta ma dostęp do 6Mb łączą.

Reasumując ... stronki te jeszcze długo nie zapewnią przyzwoitej jakości. To taka namiastka. Jaskółka w tunelu. Ale tunel jeszcze jest za długi .... :)

O! Dzieki za konkretne odpowiedzi.

Ghrom, z tego co piszesz wynika ze ten kodek VP6 na Vimeo prostu podaje z takim bitrate i nic sie z tym nie da zrobic? Niezaleznie z jaka wysoka jakoscia wyslal na serwer film autor to odbiorca moze to sciagnac z max. 1450 Kb/s? Niezaleznie jak dobre lacze ma widz?

Nie ma czegos takiego jak "dynamiczne skalowanie" (zdaje sie ze gdzies spotkalem sie z takim terminem) czyli dostosowanie jakosci obrazu do szybkosci lacza odbiorcy?

Dzieki za podpowiedz z tymi kodekami tylko... na tych zalaczonych samplach rzeczywiscie widac roznice natomiast gdy zastosowalem podana procedure to pomijajac dodatkowy czas na sciagniecie filmu nic nie uzyskalem na jakosci a nawet mam wrazenie ze z FLVP jest lekko slabiej niz bezposrednio z VLC MP :( .

Kombinuje dlaczego sa roznice miedzy tym co Ty pokazales a tym co mi sie udaje uzyskac; czy przyczyna moze byc to ze odtwarzam to na 17" laptopie? Ma on chyba dosc sprawny procesor ale karte graficzna to chyba prawie zadna. A z tego co piszesz to sila FLVP polega na tym ze wykorzystuje on zasoby karty graficznej.

W obydwu playerach idzie tak samo plynnie (nawiasem mowiac nie do konca plynnie ale czy to nie jest wina 720p 25kl/s? bo przy filmowaniu z Canonem HV20 w trybie progresive mam ten sam efekt "strobo"?) ale nie widze tego "wygladzania" w FLVP a rozdzielczosc nawet jakby troche slabsza.

Jezeli chodzi o zacinanie sie przy odtwarzaniu na biezaco. Niektore sciagane filmy (ale akurat nie Big Buck Bunny) w domu mi sie rzeczywiscie zacinaja a w pracy nie. Dotad winilem za to slabsze lacze domowe ale z tego co piszesz wynika ze raczej chodzi o to ze wpracy mam wydajniejszy procesor. Dobrze zrozumialem?

wynika ze ten kodek VP6 na Vimeo prostu podaje z takim bitrate i nic sie z tym nie da zrobic? Niezaleznie z jaka wysoka jakoscia wyslal na serwer film autor to odbiorca moze to sciagnac z max. 1450 Kb/s? Niezaleznie jak dobre lacze ma widz?

Tak, chociaż gdzieś tam na stronie jest dopisek, że po zalogowaniu się można ściągnąć film w oryginalnej jakości.

Przyczyny zacinania mogą być dwojakie, za słaby transfer lub za duże obciążenie procesora, o ile przy odtwarzaniu z sieci niewiele możemy z tym zrobić, to po ściągnięciu na dysk można już pokombinować z kodekami/playerami. Słaba grafa, która nie akceleruje wideo powoduje, że cały ciężar spoczywa na CPU. Prawdopodobnie dlatego w pracy na silnym procku filmy idą bez problemu choć na laptopie się tną.