Skocz do zawartości
  • 0
tomek555

problem przycinania obrazu w podłączeniu komputer-tv samsung seria 5

Pytanie

czesc, podłączam komputer do telewizora full HD przez DVI-HDMI i obraz jest płynny ale są delikatne przycinki. Próbowałem wszystkiego: nowy system, najnowszych sterowników do karty graf, kodeków, playerów, ustawianiu procesora, zmieniania wyjść karty graf, kabli i efekt ten sam.

Problem występuje przy wszystkich filmach i wszystkich rodzielczościach, zarówno fimy avi jak i hd 720 i 1080. Oczywiście przy ustawieniu rozdzielczości 1280x720 i 1920x1080 efekt klatkowania jest najbardziej widoczny

Kodeki jakie wypróbowałem to paki: klmcodec145, klmcodec153, klmcodec353, klmcodec417 oraz core avc+Power DVD 8.0, także playery z wewn. kodekami jak GOMPLAYER, VLC KMplayer itp.

Pomimo tego przy ustawieniu na 60hz przycinki widoczne zwłaszcza przy całościowym przesunięciu kadru

Efekt nie występuje na monitorze

Aktualnie mam podłączone do wejść HDMI: komputer przez DVI i drugie to tuner HD Cyfry+. Wejścia próbowałem zamieniać a ito nie pomagało, przy czym obraz z kanałów HD z tunera jest świetny, wszystko płynne.

Odłączyłem tuner, sprawdziłem komputer pod HDMI1, HDMI2 i HDMI3 i niestety to samo. Identycznie jak poprzednio - obraz przesuwa się płynnie i nagle przycinka, kilkanaście sekund ok i przycinka.

proszę o pomoc, z góry dziękuję

parametry sprzętu

telewizor: Samsung series 5 1080p full hd (Samsung LE37A556p 1080p)

komputer: Intel Core 2 Duo CPU E6750 2,66GHz 2,67GHz, 2,00GB RAM, graf geforce8800

Edytowane przez tomek555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Samsung LE37A556p 1080p

Może to wina telewizora... lecz wszystko z tunera sat. HD wygląda idealnie, ponad to na początku przez kilka tygodni wszysko grało świetnie.

Właśnie postawiłem nowy system, dołożyłem avcore i zacina się dalej, więc to nie system (?) i nie kodeki. Telewizor albo karta graficzna.

Proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi :)

Edytowane przez tomek555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

hej, dzięki za rady, normalnie jesteście ekstra ;)

jak skonfigurować reclocka? jak to działa?

Edytowane przez tomek555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam, podpinam się pod temat bo mam podobny problem. Kilka dni temu kupiłem tv lcd Samsung LE37A553 i podłączyłem go kablem HDMI do notebooka MSI PR200 Intel Core 2 Duo 2,10 GHz, 2 GB pamięci i układ graficzny Intel GMA X3100. Wszystko działa ładnie ale po odpaleniu serialu Lost w rozdzielczości 720p odtwarzanie nie jest płynne. Obraz klatkuje co kilka, kilkanaście sekund. Na monitorze obraz odtwarzany jest płynnie. Postawiony świeży system Vista, K-Lite i Bestplayer. Dzięki za pomoc.

PS. Okazuje się że zwykłe divxy też klatkują.

Edytowane przez all999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przestawić odświeżanie na 24Hz w karcie graficznej . Wtedy bedzie lepiej choć zapewne tez moga zdarzyc sie "przycinki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Znalazłem odpowiedź na innym forum. Komputer podpinamy do wejścia HDMI 2 i w menu telewizora edytujemy nazwę tego wejścia i wybieramy z listy "PC". Teraz wszystko działa jak należy, pzdr;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No to przecież wystarczyło w instrukcji Samsunga przeczytać, pisze jak byk.

Zresztą u nas na forum też było o tym pisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

u mnie ustawienie PC w menu TV nic nie dawało, natomiast Reclock naprawił wszystko.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam

Jestem posiadaczem telewizora Samsung LE32C650. Mam dość powszechny problem z przycinaniem filmów HD odtwarzanych z komputera. Zgodnie z poradami znalezionymi na internecie odinstalowałem z komputera wszystkie kodeki, a następnie zainstalowałem K-Lite Codec Pack, ReClock oraz CoreAVC. Po zainstalowaniu takiego zestawu, płynność mojego obrazu poprawiła się bardzo mocno w porównaniu z tym co miałem wcześniej. Mimo wszystko podczas oglądania od czasu do czasu można zaobserwować spadek FPS do około 12. W jednych filmach występuje to rzadziej, a w innych częściej.

Posiadam Win 7 64-bit. Mój procesor to Intel Core i5 (4x2,67 GHZ), grafika GF GTX260 z zainstalowanymi najnowszymi sterownikami.

Telewizor podłączony jest za pomocą kabla HDMI/DVI. Dodam, że po uruchomieniu filmu, ReClock w trayu jest koloru żółtego. Nic w nim nie zmieniałem. Odświeżanie na karcie ustawione na 60 hz. Podczas oglądania zużycie procesora dochodzi maks. do 25%. Filmy oglądam za pomocą AllPlayer.

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić jak mam ustawić ReClock oraz CoreAVC, lub co zrobić, aby pozbyć się irytującego spadku FPS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi