Skocz do zawartości
tomek555

klatkowanie przy 50hz na full Hd tv z komputera

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, podłączam komputer do telewizora full HD przez DVI-HDMI i przy ustawieniu karty graf. na 50hz, obraz lekko klatkuje przy przesunięciach całego kadru. Przy 60hz obraz jest płynny ale są delikatne przycinki. Próbowałem wszystkiego: nowy system, najnowszych sterowników do karty graf, kodeków, playerów, ustawianiu procesora, zmieniania wyjść karty graf, kabli i efekt ten sam.

proszę o pomoc, z góry dziękuję

parametry sprzętu

telewizor: Samsung series 5 1080p full hd

komputer: Intel Core 2 Duo CPU E6750 2,66GHz 2,67GHz, 2,00GB RAM, graf geforce8800

Edytowane przez tomek555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałes napisać co oglądasz .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem występuje przy wszystkich filmach i wszystkich rodzielczościach, zarówno fimy avi jak i hd 720 i 1080. Oczywiście przy ustawieniu rozdzielczości 1280x720 i 1920x1080 efekt klatkowania przy 50hz i zacinania przy 60hz jest najbardziej widoczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno tylko jedno wejście w Samsungach współpracuje poprawnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualnie mam podłączone do wejść HDMI: komputer przez DVI i drugie to tuner HD Cyfry+. Wejścia próbowałem zamieniać a ito nie pomagało, przy czym obraz z kanałów HD z tunera jest świetny, wszystko płynne. Ale dzięki za wskazówkę - zaraz spróbuję odłączyć tuner i zostawić tylko jedno wejście HDMI od kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odłączyłem tuner, sprawdziłem HDMI1, HDMI2 i HDMI3 i niestety to samo. Identycznie jak poprzednio - obraz przesuwa się płynnie i nagle przycinka, kilkanaście sekund ok i przycinka.

Może to jednak kodeki ale już tyle konfiguracji próbowałem...

Proszę o podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem, połączony komp przez dvi-hdmi do tv(Bravia Z5500) i widać lekkie przycięcia, nie potrafie zlokalizowac problemu.....? Pomocy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo raczej nic na to nie poradzisz

na ps3 tez to widac

samsung led 40b7000

moze nowe modele z 200hz bedą lepiej działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź kodeki www.shark007.net

na nich mam w miare płynnie - niestety problem leży w burdelu z klatkami - filmy w 24 klatkach nie będą płynnie odtwarzane na 50Hz - na 60 Hz jest lepiej ale będą przycinki - powinieneś wysłać z kompa 24Hz to wtedy powinno być ok

mozna się też bawić w reclock ale z tego też kibel wychodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo :) Core i3 + H55 czyli Intel HD Graphics, + Bravia Z4500, pomaga jedynie przełączenie sie w sterownikach na 23Hz. (23.98Hz tyle jest dokładnie)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować zmniejszyć odświeżanie w ustawieniach karty graficznej na 50Hz oraz wył. 100Hz w TV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej sprawdza sie w takich sytuacjach reclock. Jesli film jest w 24 kl/s (a dokladnie 23.976)to trzeba ustawic odswiezanie na dokladna wielokrotnosc maksymalnie mozliwa czyli 48Hz, 72Hz, 96Hz itd zalezy kto jaki ma TV. Ja np mam 60Hz max odswiezanie i mam karte ATI 5770. Nie moge ustawic w niej 48Hz wiec daje 24Hz i z reclockiem jest idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reclock nie pomaga w takich sytuacjach w ogóle jesli ktoś używa bitstremingu dzwieku HD bo on wtedy nie moze ingerwoać z predkość audio i wychodzi kupa.

100Hz, 200Hz :) w TV to nie ma róznicy czy włączone czy nie co ma piernik do wiatraka.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z bitstreamingiem audio HD faktycznie reclock nie podziala. Jednak polecam wtedy madVR ze wzgledu na jakosc obrazu i plynnosc jaka oferuje wzgledem innych rendererow obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reclock to się nadaje jak masz film w 25 klatkach a oglądasz go na 60Hz czy 24....

jak mam film w 24 to puszczam po hdmi w 24 a nie bawi,ę się niepotrzebnie reclockiem - tym bardziej że on też się wcale tak super nie spisuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi