jackoski 0 Napisano 7 Grudnia 2008 Witam wszystkich, jestem nowy na forum, chcialem skorzystac z Waszego doswiadczenia i prosic o opinie ewentualnie porade odnosnie malego komputera multimedialnego. Chodzi mi glownie o mozliwosc korzystania z internetu, obejrzenie filmu divix, HD; zagraniu w prosta gierke typu LUXOR, ZUMA itp, ale przede wszystkim o maly pobor pradu. Po godzinach studiowania internetu wymyslilem sobie taki oto sprzet: Obudowa - SILVERSTONE SST-ML02B-MXR (black + LCD/IR + multimedia + card reader) Płyta główna - Asus M3A78-EM Procesor - AMD Athlon X2 Dual-Core 4850e BOX (Socket AM2, 45W) Pamięć - 2 x GoodRam DDR2 2 x 1GB 1066MHz PRO (razem 4GB) Napęd - Lite-ON DVD+/-RW DS-8A2S slim black bulk Widzialem tu na forum osobe, ktora skladala podobny zestaw Myslalem o plycie miniITX VIA EPIA SN 1,8GHz ale wydaje mi sie ze bedzie za slaba do moich zastosowan ?? chociaz zadowala ja mala ilosc pradu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 7 Grudnia 2008 (edytowane) Jeśli to ma być do HTPC to tandem AMD 780G + 4850e jest najrozsądniejszym wyborem. Aczkolwiek jeśli miałbym wybierać płytę to kupiłbym raczej Gigabyte MA78GM-S2H [url="http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2758"]http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2758[/url] lub Gigabyte MA78GPM-DS2H [url="http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2859"]http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2859[/url] ale to już fanaberia. Różni się dodatkową pamięcią dedykowaną do karty graficznej i obsługą Dolby Digital Live, zamiast DTS Connect. Posiada też mocniejszą sekcję zasilania. Ale to akurat nie jest specjalnie zaletą pod MC. Wręcz może generować większy pobór energii. A dlaczego akurat MA78GM-S2H? 1. Ponieważ jest to sprawdzona konstrukcja i wiadomo czego się po niej spodziewać. 2. Ma świetnego biosa. 3. Ma znany kodek audio Realtek 889A z DTS Connect, przy stosowaniu zewnętrznego amplitunera ważna cecha. 4. Ma wewnętrzne złącze Centronics - istotna rzecz w przypadku podłączania wyświetlaczy informacyjnych MC na port LPTowy. 5. W komplecie jest program Easy Tune 5 Pro, dzięki któremu możemy dowolnie sprofilować prędkość obrotów wentylatora na procesorze. Przy Media Center bardzo istotna cecha. Zamiast obudowy jak wyżej, kupiłbym Fujitsu-Siemensa Scaleo E. Różnica w cenie 2,5 raza, a też posiada wyświetlacz VFD, pilota MC, klawiaturę MC, czytniki itd. Ale to przy założeniu, że posiadasz minimum smykałki majsterkowicza - konieczność wycięcia jednego prostokątnego otworu pod maskownicę portów z tyłu. Zaoszczędzone pieniądze lepiej dołożyć do porządnego napędu BR, albo dodatkowej karty graficznej, na przykład niskoprofilowego Radeona HD4550. Kolejna rzecz, na co Ci takie pamięci? Kupujesz komputer pod MC z założeniem niskiego poboru energii, a chcesz do niego pakować pamięci dla Overclockerów z radiatorami? Te pamięci mają sens dopiero jak się im przywali napięciem, a to nieco kłóci się z oszczędnością energii i małym wydzielaniem ciepła w MC. Lepiej kupić jakieś zwykłe osiemsetki i spokojnie wystarczy 2GB. Lepiej za to kupić cichy, szybki, a przede wszystkim chłodny dysk, na przykład terabajtowego Samsunga. Albo jakiś notebookowy HDD z Acoustic Management System i małym poborem energii. To jeśli koniecznie chcesz wydawać pieniądze . To lepiej iść w tę stronę, bo to będzie mieć sens w przypadku MC. A tak przy okazji, jak kupisz obudowę od Scaleo, to włożysz do niej normalnych rozmiarów napęd, a nie notebookowy, który padnie Ci w kilka miesięcy. Notebookowe napędy nie są tak wytrzymałe jak ich "dorosłe" wersje. To chyba tyle. Procsor w sam raz, tu uwag nie mam. A jak aktywujesz sprzętowe wsparcie dla H264 w Radeono HD3200 to i tak obciążenie procesora nie przekroczy 10%. EDIT Moje Scaleo sprzedałem - to informacja dla tych co chcą szukać kwadratowych jaj i myślą, że robię sobie kryptoreklamę . Edytowane 7 Grudnia 2008 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackoski 0 Napisano 7 Grudnia 2008 Dziekuje bardzo, za szybka porade, ktora rozjasnila w mojej glowie. Jezeli chodzi o plyte glowna to myslalem o tym Gigabyte, Asusa wstawilem jakos tak z przyzwyczajenia, mam juz P5B Deluxe, i ze wzgledu na QFan. Z tymi pamieciami to troche faktycznie przesadzilem. Co do obudowy to ogladalem ich sporo tu na forum oraz w sklepach internetowych i jedyna ktora mi odpowiada to wlasnie ml02 silverstona. Nie tylko wizualnie ale gabaryty maja znaczenie. Troche jeszcze poszperalem i teraz znalazlem cos na nvidia geforce 9300/9400 + intel c2d Asus P5N7A-VM GeForce 9300 GA-E7AUM-DS2H GeForce 9400 Musze tylko poczytac ile to pradu potrzebuje. Zawsze to jakas alternatywa dla AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 7 Grudnia 2008 (edytowane) [quote name='jackoski' post='135383' date='07.12.2008, 17:24 ']Asus P5N7A-VM GeForce 9300 GA-E7AUM-DS2H GeForce 9400 Musze tylko poczytac ile to pradu potrzebuje. Zawsze to jakas alternatywa dla AMD[/quote] Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Do HTPC tylko coś na AMD 780G + procesor z niskim poborem energii. To jest chipset do tego stworzony. Nvidia próbuje na tym polu gonić AMD, ale średnio jej to wychodzi. Raz cena tych płyt jest znacznie wyższa, dwa wydajność znacznie mniejsza. Same zalety jak widać . Też robiłem przymiarki do Intela, bo od zawsze używałem procesorów Intela, no ale się nie dało. "Polegli na polu chwały". Intel jest świetny i owszem, do superwydajnych systemów, do ekstremalnego OC też. Ale do zintegrowanych rozwiązań pod HTPC i z małym poborem energii, nie ma szans. AMD po prostu znalazł sobie niszę i ją eksploatuje na maksa. Co do płyty Asusa, cóż sam używałem P5B bardzo długo..... A teraz mam cytowanego Gigabyte + 4850e i z tego komputera piszę tego posta właśnie . Więc to nie są takie sobie dywagacje z sufitu, tylko praktyczne rozważania. Wentylator na procesorze obraca się w tym momencie z prędkością : 700 obr/min. Nawet wykrzyknik ostrzegawczy zarobił, że tak wolno się kręci. [img]http://img514.imageshack.us/img514/2458/clipboard01nv8.jpg[/img] A dodam, że procesor jest obciążony w 30% w tle, bo mam tam dodatkową aplikację włączoną. A po dodaniu do systemu kodeka z Media Player Classic Home Cinema, mam sprzętowe wsparcie dla materiału HD, w każdym praktycznie odtwarzaczu. W KMPlayerze mam przy 720p obciążenie od 2 - 6%. Wentylator na procesorze mogę wyłączyć praktycznie całkowicie. Włącza się czasem i rozkręca od 600 do max 1000obr/min i jest całkowicie niesłyszalny. Eldorado dla HTPC . W testach goście podali, że przy odtwarzaniu materiału 1080p, cały komputer w tej konfiguracji potrzebuje od 50 do 85W. Alternatywa dla tego jakaś, powiadasz ? Cóż, można szukać, pewnie całkiem długo szukać ... A jeśli chodzi o grafikę, to na standardowym zegarze, w teście Enemy Territory 1024x768, średnie detale - pomiar dał średni wynik 97 fps. Co do innych gier to nie wiem, bo zasadniczo w nic nie gram. Tylko ET mam pod ręką. A jeszcze 3dmarka 2001 odpalałem, dał wynik 10 tys. punktów. Jak na integrę to całkiem, całkiem. No i dodatkowy szczegół. Wbudowany kodek dźwiękowy w kartę graficzną, do obsługi wyjścia HDMI. Bez żadnych kombinacji dźwięk jest przesyłany tą drogą. W Nvidii trzeba kombinować z kabelkami i wewnętrznym Spdifem. Edytowane 7 Grudnia 2008 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
windmill 4 Napisano 7 Grudnia 2008 Sławek, sprawdzałeś jaki max bitrate audio wychodzi po HDMI z tego Gigabyte'a? Czytałem rozbieżne informacje n.t. AMD 780G, raz że 1,6Mbs, raz że 6Mbs... Tak czy siak DTS HD MA pewnie nie wyjdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 7 Grudnia 2008 (edytowane) Jeszcze nie sprawdzałem. Niestety cierpię na chroniczny brak czasu . A i przyznam że mało mnie to interesowało, bo i tak kupuję HD4670 do kompletu. To ma być taki złoty środek pomiędzy HTPC, poborem energii, a wydajnością. A nowa karta i tak będzie miała swoje wyjście HDMI i swój kodek. Edytowane 7 Grudnia 2008 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apatch 8 Napisano 7 Grudnia 2008 (edytowane) 780G tak samo jak 790GX/DX jest ograniczony do PCM 2.0 i DTS/DD 5.1 bo to ten sam układ co HD3200 a DTS HD MA na żadnym sprzęcie nie wyjdzie , nowe wadliwe karty Asus/Auzen też można włożyć między bajki, działają częściowo i z pewnymi ograniczeniami i tylko w pewnych warunkach. Nie mam czasu teraz na szukanie linków na avs ale te informacje są więcej niż pewne. Edytowane 7 Grudnia 2008 przez apatch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
windmill 4 Napisano 7 Grudnia 2008 Nie byłoby tak całkiem źle, gdyby z gęstych formatów wychodziło przynajmniej "core". Jak dobrze pamiętam, rdzeń dla DD to 640 kbps, czyli i tak lepiej niż na dvd. Dla DTS to chyba 1,6 Mbps, czyli też lepiej niż dla dvd. Oczywiście z ograniczeniem do 5.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 16 Grudnia 2008 Mam już HD4670 ze zintegrowaną nowszą wersją kodeka dźwiękowego, pod dźwięk po HDMI. Podobnież producent deklaruje już wsparcie dla gęstych formatów i 7.1 po HDMI. Mogę porobić jakieś testy, wskażcie tylko co i jak, bo jestem raczej średnio "w temacie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apatch 8 Napisano 16 Grudnia 2008 [quote name='SlawekR' post='136963' date='16.12.2008, 09:35 ']Mam już HD4670 ze zintegrowaną nowszą wersją kodeka dźwiękowego, pod dźwięk po HDMI. Podobnież producent deklaruje już wsparcie dla gęstych formatów i 7.1 po HDMI. Mogę porobić jakieś testy, wskażcie tylko co i jak, bo jestem raczej średnio "w temacie".[/quote] Kiedyś co nieco o tym pisałem na forum ale teraz nie mogę znaleźć, info na avs [url="http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=14129325#post14129325"]LINK[/url] [url="http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1029603"]LINK[/url] A tak w dużym skrócie, jeśli liczysz na lepszy efekt i mniej problemów : Vista i PDVD7.3 3313a dla filmów czytanych z HDD (ustawienie audio w PDVD - 8 głośników) , PDVD8 dla płyt i iso (ustawienie audio w PDVD - 8 głośników lub bardziej zalecane HDMI , dostępne jedynie pod Vistą i PDVD8 ) jest także możliwość skorzystania z TMT jeśli zadziała. Radki HD4xxx z gęstych formatów dźwięku wypuszczą jedynie LPCM 5.1/7.1 , resztę formatów zdekodowanych także wypuszczą jedynie w tej postaci i nie patrz na to co podaje producent, sprzęt nie obsługuje PAP i nie można na nic więcej liczyć. TMT/PDVD w każdym przypadku wypuści jedynie dźwięk 48khz/16bit , a dalej Vista go upsampluje do maksymalnej wartości wybranej w urządzeniu ATi HDMI Audio i obsługiwanej przez twój amplituner (w praktyce 96/24 lub 192/24). Dźwięk tak zdekodowany niestety nie jest wolny od przekłamań, szczególnie 7.1 : zamienione kanały tylnie z bocznymi , słabo słyszalne boczne ... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach