Skocz do zawartości
Franzose

RUSH Snakes&Arrows w Saturnie za 79,90!

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w Saturnie (w Magnolii) we Wrocławiu kupiłem koncert RUSH Snakes&Arrows na BR za jedyne 79,90 pln. W Media Markt ten sam koncert na DVD kosztował 99,00 pln. Nie oglądałem jeszcze koncertu. Ocena obrazu i dźwięku oraz samego koncertu dziś wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie pierwszy film, który kupię na BD - tak samo jak zrobiłem lat temu ... no ze 25 jak kupiłem pierwsze CD .... nie mając odtwarzacza CD. Teraz zrobię dokładnie tak samo ;) A w ciągu 3-4 miesięcy BD.

Już poprzedni koncert tria z Kanady (30) był filmowany z informacją o nagrywaniu HD (chociaz nie pokazał się ani na HDDVD ani BD) - oni zawsze byli perfekcjonistami : muzycznymi, oprawy koncertów - -więc teraz biorę w ciemno. Jakbyś wkleił trochę info, screeny byłoby fajnie..

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Franzose' post='133834' date='30.11.2008, 00:42 ']Wczoraj w Saturnie (w Magnolii) we Wrocławiu kupiłem koncert RUSH Snakes&Arrows na BR za jedyne 79,90 pln. W Media Markt ten sam koncert na DVD kosztował 99,00 pln. Nie oglądałem jeszcze koncertu. Ocena obrazu i dźwięku oraz samego koncertu dziś wieczorem.[/quote]

A o to kilka słów na temat koncertu RUSH Snakes&Arrows na Blu-ray:
1. Obraz 1080i (16:9) - ostry z każdej kamery, czego nie można powiedzieć np. o koncercie POLICE. Realizacja podobna do tej z trasy R30 i nie zaskakuje. Widoczne minimalnie ziarno na szaro-ciemnym tle. Oprawa świetlna podoba mi się bardziej. Kolory sa naturalne i całość przyjemnie sie ogląda. Zbliżenia na koncercie POLICE robią jednak większe wrażenie. Ocena 8,5/9 na 10
2. Dźwięk DTSHDMasterAudio - duzo tzw. hallu i to nie tylko na vocalu. Odniosłem wrażenie, że G. Lee jest słyszalny ze wszystkich głośników. Żaden instrument nie jest wysunięty do przodu i tutaj również dźwiek przypomina ten z płyty R30. Niczym nas realizatorzy nie zaskakują. Do takiej realizacji zwykły DolbyDigital wystarczyłby w zupełności. Ocena 7 na 10
3. Ocena samego koncertu - widziałem kilka koncertów RUSH jeszcze za czasów VHS oraz DVD. Ten ostatni należy zdecydowanie do najlepszych, choc granych było kilka utrworów, które były dla mnie nowymi (płyta "Counterparts" była ostatnią, którą posiadałem i posiadać chciałem). Widziałem RUSH też na żywo w Pradze i na wszystkich tych koncertach u wszystkich słuchaczy (niezależnie od wieku) stare kawałki wywołuja najgłosniejsze reakcje i owacje. Moim zdaniem koncert ten należy mieć w swojej płytotece. Ocena 9 na 10
4. Dodatki - nie oglądałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nabyłem drogą kupna koncert Rush.

Obraz dla mnie bez większych zastrzeżeń - niekiedy wygląda jakby zamieniane były kamery i niektóre są HD a inne jakby upscal. Ale generalnie bez zastrzeżeń. Mam również Celin Dion (dla żony - bo nie przepadam) i on jest taki .... sztuczny. Ten koncert jest bardziej naturalny - i nawet nie chodzi mi o muzykę. Tylko o sposób operowania kamerą, dynamika i .... jakość obrazu. Dla mnie obraz Rush jest lepszy niż Dion.

Jestem zadziwiony dźwiękiem - w wersji 5.1 jest sztuczny i FATALNY. Zdecydowanie lepiej - bardziej - rewelacyjnie!! - brzmi w wersji stereo. Ale tutaj nie bardzo wiem jak to nazwać : w menu wybrany jest DTS HDMA a w amplitunerze stereo. I to gra świetnie. R30 gra inaczej - ale czy lepiej...?

Potwierdzam, że koncert "rozgrzewa" się przy kawałkach starszych - a może to też moje wrażenie? Dla mnie ostatnia wielka kapela rockowa - jak oni grają w trójkę, to zawsze szukam gdzie sa schowani pozostali...

Warto. Zdecydowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dzwiekiem potwierdzam nie ma rewelacji , spodziewalem sie czegos wiecej po najwiekszej kapeli in the galaxy , co do ozywania koncertu na starych kawalkach (wszystko do power windows) to owszem ale czemu sie dziwic skoro to najlepsze plyty tria i niedoscignione , nie oszukujmy sie , niedoscigniony wzor dla calej reszty probujacej grac cos tam , pozdrawiam wszystkich rush-menow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi