Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Byłem już zdecydowany na model Samsung QE55S90CAT 55" QD-OLED, ale chcę go powiesić na ścianie i zobaczyłem, że otwory do uchwytu znajdują się nisko, odpowiednio 9 i 29 cm od dolnej krawędzi (VESA 300x200). Nie wiem, czy dobrze rozumiem działanie uchwytów, ale jeśli mam taki uniwersalny obsługujący do np. 400 mm, to czy szyny do takiego uchwytu nie będą wystawały przynajmniej 1 cm od dołu? Bo na zdjęciach widzę, że te otwory są zaznaczone z opisem gdzie jest 200, 300 itd., więc chyba nie mogę sobie zamocować na tych otworach na których mi się podoba? Dedykowany uchwyt Samsunga 300x200 jest ponoć bardzo kiepski, a poza tym będę tam podłączał dużo rzeczy i jednak wolałbym ruchomy, a ten ich jest płaski. Przez te problemy szukam innego OLED-a, bo na QD-OLED Sony jestem za cienki finansowo.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Ok 21 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Około 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? przeszklona ściana od lewej strony stojąc na wprost tv, ekspozycja mieszkania - wschodnia
7. Jaki masz obecnie telewizor ? u rodziców jest SAMSUNG QLED QE55Q80T
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Matryca (QD)OLED
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD) tv światłowodowa, Orange, Supermedia lub JMDI - zależy który router/modem zmieści mi się w skrzynce teletechnicznej, UPC/Play odpada bo ma walec
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder, PS5, może odtwarzacz Blu-ray UHD
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5+
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Muzyka, sport, filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, w weekendy, 3-4 godziny
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali, większego nie bo zależy mi na jakości
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba jakość obrazu
19. Preferencje co do marki ? Sony, Samsung, LG, Philips
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie potrzebuje 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  6000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Chętnie usłyszę także rekomendację odnośnie uchwytu. Gdzie nie spojrzę, to zawsze znajdzie się w opiniach ktoś, komu się coś wygina, ściana ledwo trzyma itd. Ja swój powieszę na ścianie z bloczków Silka z otworami, według projektu to wariant 8 cm grubości. Ten załączony, jak rozumiem, wystawałby na dole, bo skoro mocuję go od góry do dołu na rozstawie 200 mm, to 5 cm pod niższym otworem i 5 cm nad wyższym otworem mam 300 mm, za kolejne 5 cm mam 400, to daje 5+5 = 10, a niższy jest 9 cm od dolnej krawędzi.

Reinston EU026 - 7 kg - rysunki.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję dwóch telewizorów, jednego do salonu, drugiego do salonu dziecięcego, gdzie będzie też podłączona konsola do gry. Może ktoś polecić jakieś modele?

Poniżej moje odpowiedzi.

1 TELEWIZOR

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 33m2, ale część salonowa to 14m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? szerokość pomieszczenia to 3.6m, więc zakładając jeszcze siedzisko około 3.1 od oczu do TV
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? od 2 do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? – głównie na wprost, ale może się zdarzyć też z ostrego kąta (z kuchni)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? może padać słońce na TV, naprzeciwko okno od południowej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? – obecnie jeszcze w poprzedniej nieruchomości od 2016 r Samsung UE50J6200, zakup też po poradzie na forum 😉
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? nie wiem czy to kompatybilne z wsyzstkimi TV obecnie, ale używam Samsunga jako tel. i cenie sobie smart view i przesyłanie np. zdjęc bezpośrednio z tel na TV.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? – głównie różne stremeangi i usługi typu Canal+ online, netflix, disney itp.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? brak, ewentualnie jakiś dekoder TV
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? – 4 -5 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie mecze piłkarskie lub wydarzenia sportowe, programy publicystyczne, teledyski, filmy akcji
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? – nie planuje, nigdy nie używałem
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? – nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? – od 65 do 75 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? – efekt snużenia, kiepskie głośniki
19. Preferencje co do marki ? – do tej pory używałem Samsung lub Philips, obecnie Samsung, brak jednoznacznych preferencji, ale ważne dla mnie jak wyżej przesyłanie obrazu bezpośrednio ze Smartfona Samsung
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? – nie musi 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? – chciałbym do 5 tyś. ale im taniej to lepiej 😊 chętnie kupię dobry dostępy model z poprzedniego roku.. np. model z 2023 r, jak nie da się w tym budżecie to oczywiście mogę trochę zwiększyć budżet, ale nie koniecznie potrzebuję najnowszy gadżet powyżej 10 tyś.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? – nie wiem na czym to polega i kto i w jakiej cenie może to wykonać

2 TELEWIZOR

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15 m2, ale część telewizyjna to około 8m2 (kącik TV)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? szerokość pomieszczenia to 3 m, więc zakładając jeszcze siedzisko około 2,5 od oczu do TV
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? od 3 do 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? – głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? może padać słońce na TV, okno od południa po lewej stronie TV
7. Jaki masz obecnie telewizor ? – obecnie jeszcze w poprzedniej nieruchomości od 2016 r Samsung UE50J6200, zakup też po poradzie na forum 😉
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? nie wiem czy to kompatybilne z wsyzstkimi TV obecnie, ale używam Samsunga jako tel. i cenie sobie smart view i przesyłanie np. zdjęc bezpośrednio z tel na TV.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? – głównie różne stremeangi i usługi typu Canal+ online, netflix, disney itp., ale także konsola PS5
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?PS5, ewentualnie jakiś dekoder TV
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? – 4 -5 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie mecze piłkarskie lub wydarzenia sportowe, teledyski, filmy akcji, bajki, GRY na konsoli
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? – nie planuje, nigdy nie używałem
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? – tak
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? – wieczorami i w dzień
17. Preferencje co do wielkości? – od 55 do 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? – efekt snużenia, kiepskie głośniki
19. Preferencje co do marki ? – do tej pory używałem Samsung lub Philips, obecnie Samsung, brak jednoznacznych preferencji, ale ważne dla mnie jak wyżej przesyłanie obrazu bezpośrednio ze Smartfona Samsung
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? – nie musi 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? – chciałbym do 3 tyś. ale im taniej to lepiej 😊 chętnie kupię dobry dostępy model z poprzedniego roku.. np. model z 2023 r, jak nie da się w tym budżecie to oczywiście mogę trochę zwiększyć budżet, ale nie koniecznie potrzebuję najnowszy gadżet powyżej 10 tyś.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? – nie wiem na czym to polega i kto i w jakiej cenie może to wykonać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Co polecacie HISENSE 65U7NQ 65, 65E7NQ Pro czy TCL 65MQLED85 ? Czy to prawda że przy obecnych technologiach oczy są bardziej bezpieczne i odległość do tv od miejsca oglądania już nie jest tak istotna ? Samsung odpada przez brak aplikacji Canal+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, premier88 napisał:

Witam. Co polecacie HISENSE 65U7NQ 65, 65E7NQ Pro czy TCL 65MQLED85 ? Czy to prawda że przy obecnych technologiach oczy są bardziej bezpieczne i odległość do tv od miejsca oglądania już nie jest tak istotna ? Samsung odpada przez brak aplikacji Canal+.

Jesteś pewny, że nie ma?  Rodzice mają samsunga i ma aplikacją c+. Logowałem się na swoje konto i oglądałem mecze.. Z tego co widzę to forum już umarło, albo gdzieś się przemieściło, bo na maje pytania też już nikt nie odpowiada 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żaden TCL ani Hisense. Tegoroczne Samsungi nie mają Canal+Online i nie da się jej doinstalować. Z LEDów Sony albo Panasonic, z OLEDów tak samo i dodatkowo LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paweł Kwiecień napisał:

Jesteś pewny, że nie ma?  Rodzice mają samsunga i ma aplikacją c+. Logowałem się na swoje konto i oglądałem mecze.. Z tego co widzę to forum już umarło, albo gdzieś się przemieściło, bo na maje pytania też już nikt nie odpowiada 🤷‍♂️

To może nie w każdym modelu. W swoim Sony też po aktualizacji padła ta apka, tylko polsat box został.

1 minutę temu, krzysiojaworzno napisał:

żaden TCL ani Hisense. Tegoroczne Samsungi nie mają Canal+Online i nie da się jej doinstalować. Z LEDów Sony albo Panasonic, z OLEDów tak samo i dodatkowo LG

Jakieś argumenty ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj forum to i inne zagraniczne, bez sensu powtarzać to samo w kółko

żaden tegoroczny Samsung nie ma Canal+Online i każdy po aktualizacji Tizena jeśli ją dostanie, to straci dostęp do tej apki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu polityka ? Jak pisałem w obecnym Sony który co prawda się zepsuł też mi wywaliło C+ po aktualizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no polityka prodcenta TV ze sie nie dogadał z Canal+.. a czy nie jets rozwiazaniem na to TV z Google TV?

Znacie się żeby mi doradzić..
Zastanawiam się czy kupić tańszy led  PHILIPS 65PUS8959, czy miniled SONY BRAVIA 7 K-65XR70.. 
Zastanawiam się czy jest sens przepłacać.. wiem, ze inne technologie, ale no właśnie.. spora różnica ;)

w zasadzie to jest jeszcze.. miniled 65PML9019/12 od phipsa i chyba na niego postawie ostatecznie.. cena dużo niższa niz sony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Paweł Kwiecień napisał:

w zasadzie to jest jeszcze.. miniled 65PML9019/12 od phipsa i chyba na niego postawie ostatecznie.. cena dużo niższa niz sony :)

Czytałem trochę negatywnych opinii apropo tego Philipsa. Paru znajomych ma Hisense i zadowoleni.

Edytowane przez premier88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,
jestem tutaj pierwszy raz gdyż potrzebuje pomocy w dokonaniu zakupu nowego telewizora a ta dziedzina jest dla mnie trudna ze względu na ogromny wybór.
Zamierzam kupić w końcu nową konsolę zatem pora również na wymianę TV. Chciałbym abyście pomogli mi wybrać nowy sprzęt. Ostatni raz ten telewizor kupowałem 10 lat temu ..
Interesuje mnie zakup 65 calowego TV, 100-144hz, hdmi 2.1 - będzie używany tylko do filmów (Prime Video, Max etc.) i gier single player (nie gram online). Budżet postaram się dopasować do propozycji ale wiadomo iż nie chcę wydawać niepotrzebnie za dużo, ale załóżmy ta górna granica to 5000 - czy do takiej granicy da się kupić coś dobrego? W rodzinie mamy LG oraz Sharpa. Nie jestem również osobą która będzie patrzyła w każdy detal - liczy się ogólne dobre użytkowanie zatem mogą być nawet tańsze propozycję. Na pepperze próbowałem również zapytać innych co polecają i otrzymałem następujące propozycje:
Sony KD-65X85L
Hisense np HISENSE 65E7KQ lub HISENSE 65U7NQ
Wcześniej myślałem bardziej o LG ale teraz sam nie wiem bo chińczyka kompletnie nie znam ale opinie w internecie zachęcają..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi