Skocz do zawartości
buku

ITI HD SAT TV PL zaprasza na pokaz

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='andsie1' date='29.06.2006, 23:34 ']Jeżeli tak, to, kiedy i gdzie zorganizowano pokaz.? Przypuszczam, że to bardziej wszystkich zainteresuje niż historia powstania płyty CD.

Pozdrawiam Andrzej S.
[right][post="7001"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

Trochę informacji jest tutaj [url="http://wiadomosci.onet.pl/1337193,242,kioskart.html"]http://wiadomosci.onet.pl/1337193,242,kioskart.html[/url] (szczególnie druga strona).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!
W związku z zapowiedziami firmy ITI wprowadzenia w Polsce na jesieni b.r. telewizji wysokiej rozdzielczości i pokaz nowego systemu, który odbył się w Warszawie w dniu 27.06.2006 roku przypomnę, że nie był to pierwszy pokaz w Polsce. Po raz pierwszy prezentacja taka odbyła się w Warszawie we wrześniu 1985 r zorganizowana przez telewizję japońską. Obraz HDTV demonstrowano na ekranie odbiornika z kineskopem 40” i na ekranie urządzenia projekcyjnego z obrazem 240 x 145 cm, w obu przypadkach z luminacją maksymalną równą 150cd/m2. Sygnał doprowadzono z magnetowidów. Oglądany obraz można było ocenić jako porównywalny z filmem 35 mm. Telewizja japońska opracowała jednocześnie system umożliwiający transmisje sygnałów HDTV w paśmie 8 Mhz, z przeznaczeniem dla telewizji naziemnej. Był to tzw. system MUSE ( Multiple Sub-Nyquist Sampling Encoding).

Pozdrawiam Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Generalnie filmy w wysokiej rozdzielczości oglądamy już od dawna w kinie. Możemy przyjąć że japończycy pokazali jako pierwsi HDTV z magnetowidu. Nie byli natomiast w stanie przesłać dobrej jakości obrazu w pasmie 8MHz (zresztą nic dziwnego). Kiedy w USA ogłoszono konkurs na HDTV okazało się, że MUSE daje najgorszą jakość w porównaniu do konkurentów i nie przyjęło się nigdzie na świecie oprócz Japonii. Dlatego można powiedzieć, że ITI ma szansę
jako pierwsza wprowadzić HDTV w języku polskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' date='30.06.2006, 10:25 ']Witam!
W związku z zapowiedziami firmy ITI wprowadzenia w Polsce na jesieni b.r. telewizji wysokiej rozdzielczości i pokaz nowego systemu, który odbył się w Warszawie w dniu 27.06.2006 roku przypomnę, że nie był to pierwszy pokaz w Polsce. Po raz pierwszy prezentacja taka odbyła się w Warszawie we wrześniu 1985 r zorganizowana przez telewizję japońską. Obraz HDTV demonstrowano na ekranie odbiornika z kineskopem 40” i na ekranie urządzenia projekcyjnego z obrazem 240 x 145 cm, w obu przypadkach z luminacją maksymalną równą 150cd/m2. Sygnał doprowadzono z magnetowidów. Oglądany obraz można było ocenić jako porównywalny z filmem 35 mm. Telewizja japońska opracowała jednocześnie system umożliwiający transmisje sygnałów HDTV w paśmie 8 Mhz, z przeznaczeniem dla telewizji naziemnej. Był to tzw. system MUSE ( Multiple Sub-Nyquist Sampling Encoding).

Pozdrawiam Andrzej S.
[right][post="7017"][/post][/right][/quote]

Bardzo ciekawa informacja :)

A co do samego ITI to z wiarygodnych źródeł info: cyfra i polsat mają dwa miesiące na ruch!! Potem już nie będzie o czym rozmawiać. Więc nie będzie to żadna późna jesień! Tylko jesień! Kurcze no nie mogę uwierzyć, że za dwa miechy legalne HD z Polski pod moim TV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz usilnie musimy testować więcej telewizorów, szczególnie Full HD.
Producenci i dystrybutorzy do dzieła !!! Aj będzie fajnie na IFIE, bo będziemy wybierać szlagiery na polski rynek.
Mam tylko nadzieję, że ITI nie zrobi lipy z jakością i nie będzie żadnej mega kompresji, pixelozy, itp.
ITI do boju, czekamy !!!
A Mr. Profesor wymiękł, po prostu puścił bąka, smrodu narobił i uciekł. Chyba Bóg go opuścił :) . A może jak mu pokazałem Hi-Fi kamerkę za 8 zł z Allegro to wymiękł.
A może sprząta stand upy w newsroomie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='seneka' date='30.06.2006, 16:51 ']Generalnie filmy w wysokiej rozdzielczości oglądamy już od dawna w kinie. Możemy przyjąć że japończycy pokazali jako pierwsi HDTV z magnetowidu. Nie byli natomiast w stanie przesłać dobrej jakości obrazu w pasmie 8MHz (zresztą nic dziwnego). Kiedy w USA ogłoszono konkurs na HDTV okazało się, że MUSE daje najgorszą jakość w porównaniu do konkurentów i nie przyjęło się nigdzie na świecie oprócz Japonii. Dlatego można powiedzieć, że ITI ma szansę
jako pierwsza wprowadzić HDTV w języku polskim.
[right][post="7035"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

Witam,

System HDTV w formacie MUSE nie był kompatybilny z obecnie eksploatowanymi systemami telewizyjnymi. Ponieważ uważało się, że telewizja HDTV wejdzie do eksploatacji równolegle obok systemów telewizyjnych stosowanych obecnie i miała ją zastępować stopniowo przez szereg lat. Były prowadzone prace nad transkoderami, które umożliwiały odbiór HDTV na standardowych odbiornikach. A to wcale nie oznaczało, że był to system gorszy. Tylko według nielicznych specjalistów jakość obrazu uzyskanego przy transmisji w tym systemie nie była zadowalająca.
Masz rację, że jakości w wysokiej rozdzielczości oglądamy od dawna w kinie. Idea HDTV - tak ja mówi sama nazwa, polega na przesłaniu sygnału wideo do odbiornika telewizyjnego a nie odtworzeniu go ze źródła typu odtwarzacz HDTV lub inne nośnik nagrane w tym systemie tak jak ma to miejsce w kinie ( taśma).
Przez cały czas były prowadzone prace badawcze, aby jakoś obrazu wideo dorównywała jakością obrazowi wyświetlanemu w kinie. Dopiera wprowadzenie i upowszechnienie techniki cyfrowej doprowadziło do możliwości przesłania tak dużej ilości informacji, co przy systemach analogowych było to niemożliwe.

Ps.
Firmie ITI życzę aby powiodło się

Pozdrawiam Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Gmeru' date='30.06.2006, 16:58 ']Bardzo ciekawa informacja :)

A co do samego ITI to z wiarygodnych źródeł info: cyfra i polsat mają dwa miesiące na ruch!! Potem już nie będzie o czym rozmawiać. Więc nie będzie to żadna późna jesień!  Tylko jesień! Kurcze no nie mogę uwierzyć, że za dwa miechy legalne HD z Polski pod moim TV :)
[right][post="7037"][/post][/right][/quote]

Jezeli chodzi o C+ i PC to przez 2 miesiace nie sa wstanie zadzialac. Jest to zbyt trudne aby przygotowac wszystkie elementy ukladanki HDTV-sprzet nadawczy, dekodery dla abonentow, system transmisji, transpondery itd. Moze skreca cos na szybcika (tak jak polsat sport HD) ale to bedzie niedopracowany produkt i nie ma sie co podniecac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do Polsatu i HD powiem tylko jedno. Oglądaliśmy w pracy mecz Polska-Niemcy. Firma zapłaciła grubą kasę Polsatowi, za wynajęcie firmy, która ustawiła dwa stanowiska z projektorami Barco( potężne bydlaki). Ustawianie, kalibracja i próby ekranów i głośników, bodajże JBL trwało prawie dwa dni.
Oglądamy mecz. Kiepska jakość obrazu z Polsatu Sport, choć widzę, że Barco robi co może z tego co dostanie od Echostara( nie, nie tego HD). 25 minuta pierwszej połowy. Nagła ciemność na ekranie. Panowie technicy robią co mogą ale nie ma rezultatu. Dzwonią do Polsatu i okazuje się, że zablokowali kartę! Tłumaczą się, że przez pomyłkę i zaraz będzie obraz. Śmiech na sali, Prawda? Śmiechu nie było. było za to kilkuset wk******ych chłopa łącznie z naszym prezesem. Oczywiście do czasu drugiej połowy uprawnienia nie dotarły .
Może przykład nieco niedopasowany ale tak właśnie działa ta firma. Pełna prowizorka, kompletny bałagan.
Postanowiłem, że do końca moich dni nie chcę mieć z nią do czynienia. Szkoda moich nerwów. Edytowane przez arsenal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='arsenal' date='30.06.2006, 22:53 ']Co do Polsatu i HD powiem tylko jedno. Oglądaliśmy w pracy mecz Polska-Niemcy. Firma zapłaciła grubą kasę Polsatowi, za wynajęcie firmy, która ustawiła dwa stanowiska z projektorami Barco( potęzne bydlaki). Ustwawianie, kalibracja i próby ekranów i głośników, bodajże JBL trwało prawie dwa dni.
Oglądamy mecz. Kiepska jakość obrazu z Polsatu Sport, choć widzę, że Barco robi co może z tego co dostanie od Echostara( nie, nie tego HD). 25 minuta pierwszej połowy. Nagła ciemność na ekranie. Panowie technicy robią co  mogą ale nie ma rezultatu. Dzwonią do Polsatu  i okazuje się, że zablokowali kartę! Tłumaczą się, że przez pomyłkę i zaraz będzie obraz. Śmiech na sali, Prawda? Śmiechu nie było. było za to kilkuset wk******ych chłopa łącznie z naszym prezesem. Oczywiście do czasu drugiej połowy uprawnienia nie dotarły .
Może przykład nieco niedopasowany ale tak właśnie działa ta firma. Pełna prowizorka, kompletny bałagan.
Postanowiłem, że do końca moich dni nie chcę mieć z nią do czynienia. Szkoda moich nerwów.
[right][post="7050"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

No to polsat zrobil sobie "reklame" - ja poprostu nie moge sie nadziwic, ze decydenci PC nie widza co nadaja i ze ludzie sa swiadomi polsatowskiej "cyfrowej jakosci". MS2006 to powinna byc doskonala okazja do poprawy jakosci i udowodnienia, ze tez potrafia robic TV. A tu brna pod prad - totalna alogicznosc w postepowaniu!

arsenal - masz fajnego szefa (prezesa) - trzeba bylo brac sygnal z ARD / ZDF z DD5.1 (z astry) - miodzio, a nie z polsatu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do przypadkowego wyłączenia polsatu to trudno w to uwierzyć. Zazwyczaj jest tak że właściciel pakietu płaci pocztą, w dodatku z opóźnieniem, kasa idzie 7 dni i potem zdziwienie że wyłączyli. W pracy mamy pakiet c+ i jak ktoś nie zapłaci to potem się tłumaczy że zapłacił ale niedobra cyfra+ bezczelnie wyłączyła. Zapłaćcie za rok z góry to nie będzie przypadkowych wyłączeń !
Jeśli chodzi o jakość to polsat kreuje się na Biedronkę - dajemy kiepski towar za niską cenę- jak się nie podoba to idźcie do cyfry. Zresztą trzeba pamiętać że czym więcej upakowanych programów na transponderze tym mniejsze koszty. Na tp.74 polsat umieścił 11 proramów a na tp.79 ok. 13 + radiowe ! W HDTV zmieszczą się 3- dlatego myślę że w TVN będzie drogo- to będzie towar luksusowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
nie ma wątpliwości, że PC nie jest przygotowany do HD i stąd ta prowizorka.
Ale co do jakości SD z satelity to bym polemizował. Mam w tej chwili zarówno Cyfrę+ z Fergusona 7018 z softem, jak i PC z Samsunga DSB-305G (tego z componentem na Euro).
I nie mam żadnych wątpliwości, jakość obrazu z Samsunga i z platformy PC jest LEPSZA niż z Cyfry+.
W moim TV mam możliwość podzielenia ekranu na 2 części i nadawanie z różnych źródeł sygnału. Kiedy porównuję obie platformy na tych samych programach, to nawet moja żona "Zofia" widzi różnicę w jakości na korzyść PC. Obraz z PC jest po prostu lepszej jakości, ostrzejszy i wyraźniejsze kolory. Może to zasługa Samsunga? Tego nie wiem, ale mam jednak wrażenie, że Polsat w SD naprawdę odrobił lekcję.
I dlatego ostatnio na 1 abonament Cyfry sprzedaje się 20 Polsatu.
Nie zmienia to faktu, rzecz jasna, że Polsat działa jak Biedronka, ale może ITI wpłynie na zmianę i tutaj.
Ale na razie PC i Cyfra są w tyle, na ogonie i konkurencja im ucieka. Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z transpondera TVN-u już lecą jakieś dane do obiorników ADB.
Może ktoś wie gdzie zgłosić się aby zostać "testerem" tej platformy? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Start w październiku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AreckiW, Wyrzuć Fergusona a kup porządny tuner, to będziesz wiedział jak nadaje Cyfra. Mam Thomsona DSR 436 i właśnie Fergusona 7018 z podziałem uprawnień karty na obydwa tunery, więc na codzień widzę różnicę - przepaść. No, ale F nadaje się do edukacji. I to jedyna jego zaleta.A co do tematu głównego to z niecierpliwością czekam na sukces ITI. Chętnie zastąpię niedawno wyrzucony tuner PC na 800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gabor, dzięki !!!
masz rację, tak jak pisałem, moje wrażenie to może to być zasługa lepszego tunera Samsunga dla PC.
Kończy mi się w lipcu umowa z C+ i Fergusona spuszczam, ale czekam na ITI i też nastawiam się na DM8000.

Pozdrowienia i dzięki za info, że C+ w eSDe nie jest taki beeeee (się mi rymnęło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

coś się zaczyna dziać :D

na transponderze nr 3 satelity HotBird 7A rozpoczęły się testy platformy ITI Neovision.

Platforma ITI Neovision nadaje testy techniczne w modulacji DVB-S2 z wykorzystaniem kompresji H.264 AVC (MPEG-4). Testowy pakiet kodowany jest sytemem CONAX CAS7

źródło:
digital-tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jestem pewien czy to jest dobre miejsce - ale dla spekulacji nie ma co zakładać nowego wątku.

Wiadomo wszem i wobec, że Rupert Murdoch kupił znaczną część udziałów w TV Puls. Mało znaczące ?

Tenże sam jest właścicielem BskyB a dalej Sky HD. Dalej ...?

Ekscytujemy się ITI a moze atak nastapi z innej "flanki"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='frend30' date='05.07.2006, 02:51 ']Cześć,

coś się zaczyna dziać ;)

na transponderze nr 3 satelity HotBird 7A rozpoczęły się testy platformy ITI Neovision.

Platforma ITI Neovision nadaje testy techniczne w modulacji DVB-S2 z wykorzystaniem kompresji H.264 AVC (MPEG-4). Testowy pakiet kodowany jest sytemem CONAX CAS7

źródło:
digital-tv
[right][post="7172"][/post][/right][/quote]

Testy muszą być skoro start ma być 1 października. Teraz trzeba już spokojnie tylko czekać bo wszystko jest już jasne :lol: Ależ będzie pieknie :lol:

[quote name='nowy66' date='07.07.2006, 12:26 ']Nie jestem pewien czy to jest dobre miejsce - ale dla spekulacji nie ma co zakładać nowego wątku.

Wiadomo wszem i wobec, że Rupert Murdoch kupił znaczną część udziałów w TV Puls. Mało znaczące ?

Tenże sam jest właścicielem BskyB a dalej Sky HD. Dalej ...?

Ekscytujemy się ITI a moze atak nastapi z innej "flanki"?
[right][post="7210"][/post][/right][/quote]

Nie sadze zeby ktos dal rade czyms zaskoczyc - za malo czasu. Chyba ze tez sie przygotowywali z rok w co wątpie. ITI dalo poprostu kopa i zobaczymy jak sie to przyjmie. Na 99% nie bedzie zadnej konkurencji narazie w temacie HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie naszlo zeby cos napisac w temacie o TVN. Wkoncu to juz niedlugo. Szczerze to zastanawia mnie opinia ludzi jakie by chcieli zobaczyc NOWE kanaly a nie te co juz dotychczas są. I nie mowie o kanalach o pogodzie czy interaktywnych grach :)

Wzorem cyfry mogliby prowadzic gierki, czy cos alla wp.pl ale zeby to wszystko dzialalo 5 razy szybciej niz na dennej cyfrze gdzie wszystko otwiera sie chyba z godzine.

Np. ja czesto sprawdzam co leci aktualnie w kinach tylko jak to strasznie dlugo sie otwiera.

Fajnie by bylo aby tez powstal kanal erotyczny ale naprawde z prawdziwego zdarzenia a nie jakies softy. Powinni brac przyklad od naszych sasiadow z zachodu :)

A moze jakies kanaly filmowe ale tematyczne? Np. same komedie itd takie patentu tez nie ma jeszcze w Polsce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że kanał xxx by się przydał :) Najlepiej zestaw kanałów :) Jeden w HD hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tlen' date='15.07.2006, 14:52 ']Pewnie, że kanał xxx by się przydał  :) Najlepiej zestaw kanałów :)  Jeden w HD hehe.
[right][post="7438"][/post][/right][/quote]

A ja bym wolal kilka profesjonalnych kursow jezykowych - mozna by sie podszkolic wieczorem przed spaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też bym chciał kursy językowe.
Najlepiej Francuski oralnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tlen' date='15.07.2006, 13:52 ']Pewnie, że kanał xxx by się przydał  :) Najlepiej zestaw kanałów :)  Jeden w HD hehe.
[right][post="7438"][/post][/right][/quote]
Wyrażenie "głębia kolorów" nabierze nowego znaczenia.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem polga na tym z kanałami XXX, że KRRTViAGD nie zezwala na tego typu kanały. Ile Polsat miałproblemów, aby wprowadzić Playboya do swojej oferty!!! A ile C+, żeby mieć XXL. Założe się, że gdyby ITI chciało wprowadzić kanał XXX 24g/d to szefowa KR chyba by dostała zawału nerek ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokladnie! "Przyroda" nie przejdzie w takiej konstelacji politycznej. To juz predzej sfinansuja ojcowi dyrektorowi pare kamer HD i bedzie TVTrwamHD jako kanal obowiazkowy, tak zwany misyjny ...rehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...