Skocz do zawartości
buku

ITI HD SAT TV PL zaprasza na pokaz

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 21:33 ']1. Fakt, może nie bylo to eleganckie, za to na pewno szczere. Bo poruszacie tematy raczej z punktu widzenia [b]amatorów[/b] HD.[right][post="6921"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Ad1. Czyli w dalszym ciągu zakładasz że masz do czynienia z [b]amatorami[/b]. Hm... Ciekawe na jakiej podstawie? Zatem będzi mi miło nauczyć się czegoś od [b]nie amatora[/b] w zakresie develpomentu, produkcji, postproducji aż po emisję w HD. Już nie mogę się doczekać. Proponuję założyć osobny temat żeby nie zaśmiecać głównego wątku dyskusji gdyż odbiegamy trochę od tematu.

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 21:33 ']2. Zmontować to i ja mogę, nawet na moim PB. Ale kto to przetworzy i wyemituje? I jak?[right][post="6921"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Ad2. Możesz zmontować coś na swoim macu w HD? Strasznie to ciekawe bo ja musiałem kupić specjalne karty, bardzo szybkie macierze, tudzież inne urządzenia by móc montować HD na swojej G5 z 4.5GB RAM żeby pociągło HD. I co masz na myśli pisząc przetworzy? Skompresuje pod emisję czy co, znów mało konkretnie. A kto niby ma to wyemitować, jakoś nie umiem przestawić się na Twój tok myślenia.

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 21:33 ']3. Że Bóg was opuścił? Heh, a wiesz jak odbywa się stand-up w tvn24?[right][post="6921"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Ad3. Czy wiem jak się odbywa stand-up? A co to ma do HD? Stand-up- stand-upem i nic tu dziennikarz stojący przed kamerą ani kamerzysta trzymający (czy to kamerę SD czy HD) w rękach NIC TU DO HDTV nie ma!!!! Bo niby co miałby mieć? Wytłumacz mi to! To tak a propos stand-up'u. No chyba że w TVN24 trzeba się omieść lewym skrzydłem kruka i posypać sproszkowanymi nogami komara przed wejściem na antenę, czego zretsztą nie zauważyłem a TVN24 lubię A CO ZRESZTĄ NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z HDTV.

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 21:33 ']4. Temat jest mi jak najbardziej znajomy, zarówno HD jak i SD (może ten drugi jednak bardziej ;-)). A co do emisji... naprawdę uważasz, że wystarczy podpiąć magiczny kabelek do playera HD by wszyscy cieszyli swe oczy odgrywanym obrazkiem?
[right][post="6921"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Ad4. W zasadzie tak. Tak uwarzam no może tylko ten kabelek nie musi być magiczny. Jeśli uważasz inaczej napisz o tym. Chętnie się czegoś nauczę. Uświadom mnie co musi się wydarzyć aby źródło sygnału HDTV (czy to PLAYER czy komputer, serwer etc... nie ważne) poszło w eter i cieszyło moje oczy? Co takiego musi się wydarzyć? Biorąc pod uwagę to że TVN już jest emitowany via satelita w MPG2. A TVNHD miałby być emitowany via satelita MPG4? Zamieniam się w słuch...

Ps.
[quote]Temat jest mi jak najbardziej znajomy, zarówno HD jak i SD (może ten drugi jednak bardziej[/quote] pokaż że masz rację bo wejście miałeś ostre ale śmiem twierdzić że:
[quote]Temat jest mi jak najbardziej znajomy, zarówno HD jak i SD (może ten drugi jednak bardziej[/quote]
tak nie jest.. Edytowane przez Maro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziedziny postepu naleza do pasjonatow. Tak calkiem archaicznie ( i moze nie calkiem adekwatnie ale mimo wszystko) to pierwsza bron palna - skalkowa byla :
a) dramatycznie drozsza od najslabszej kuszy (w owym czasie high end),
B ) miala drastycznie mniejszy zasieg,
c) jej celnosc - w zasadzie byla niemierzalna, tzn, nie bylo szans trafic intencjonalnie w cokolwiek. A jednak huk, atrybut nowosci i mozliwosci rozwoju doprowadzily do tego ze kusze dzisiaj traktuje sie jako ciekawostke.

RMF - not a chance for a survival, kto pamieta ze nadawalo przez dlugi czas tylko muzyke, tylko i wylacznie za to bez przerwy ?. Stworzona i rozwijana przez pasjonata (radia).

Walter z kolei stworzyl cos co o ile pamietam tez na poczatku opisywano raczej przy pomocy pojec zwiazanych z szansami przetrwania niz osiaganiem sukcesow i to cos nazywa sie TVN, pewnie ze mialo zaplecze ale bylo i jest. I byc moze nadal ma motywacje do uciekania do przodu, a to bardzo czesto jest wiecej warte od kapitalu i doswiadzcenia razem wziatych.

A z innej beczki, Polska dzis to jest nieco inny rynek i o innej strukturze konsumpcji niz Niemcy czy Ameryka (zreszta tradycyjnie - mozna poczytac np. Mrozka). Mozna tez zerknac na statystki i dynamike sprzedazy w niektorych segmentach, aaa i zebym nie zapomnial, na porownanie cen i wynagrodzen, ew. posluchac expatow i ich durnych komentarzy jak ktos lubi.

Nie twierdze ze nowe przedsiewziecie ITI to pewny sukces ale mysle ze sa na to duze szanse i z pewnoscia "i will do my part".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Maro' date='28.06.2006, 22:54 ']Ad1. Czyli w dalszym ciągu zakładasz że masz do czynienia z [b]amatorami[/b]. Hm... Ciekawe na jakiej podstawie? Zatem będzi mi miło nauczyć się czegoś od [b]nie amatora[/b] w zakresie develpomentu, produkcji, postproducji aż po emisję w HD. Już nie mogę się doczekać. Proponuję założyć osobny temat żeby nie zaśmiecać głównego wątku dyskusji gdyż odbiegamy trochę od tematu.[/quote]

Nie odbiegamy. ITI HD SAT TV PL to jak na razie marketingowy balonik. Kto tego nie widzi ten trąba.

[quote name='Maro' date='28.06.2006, 22:54 ']Ad2. Możesz zmontować coś na swoim macu w HD? Strasznie to ciekawe bo ja musiałem kupić specjalne karty, bardzo szybkie macierze, tudzież inne urządzenia by móc montować HD na swojej G5 z 4.5GB RAM żeby pociągło HD. I co masz na myśli pisząc przetworzy? Skompresuje pod emisję czy co, znów mało konkretnie. A kto niby ma to wyemitować, jakoś nie umiem przestawić się na Twój tok myślenia.[/quote]

Wiesz jak wygląda system emisyjny w stacji telewizyjnej?
BTW: 'pociągnęło'.

[quote name='Maro' date='28.06.2006, 22:54 ']Ad3. Czy wiem jak się odbywa stand-up? A co to ma do HD? Stand-up- stand-upem i nic tu dziennikarz stojący przed kamerą ani kamerzysta trzymający (czy to kamerę SD czy HD) w rękach NIC TU DO HDTV nie ma!!!! Bo niby co miałby mieć? Wytłumacz mi to! To tak a propos stand-up'u.  No chyba że w TVN24 trzeba się omieść lewym skrzydłem kruka i posypać sproszkowanymi nogami komara przed wejściem na antenę, czego zretsztą nie zauważyłem a TVN24 lubię A CO ZRESZTĄ NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z HDTV.[/quote]

1. O tvn24 w HD nie ja pisałem. Tylko zareagowalem.
2. Z HD stand-up w tvn24 nie ma nic wspólnego, to jasne. Bo jak można robić HD w warunkach tvn24 ;-)

[quote name='Maro' date='28.06.2006, 22:54 ']Ad4. W zasadzie tak. Tak uwarzam no może tylko ten kabelek nie musi być magiczny. Jeśli uważasz inaczej napisz o tym. Chętnie się czegoś nauczę.  Uświadom mnie co musi się wydarzyć aby źródło sygnału HDTV (czy to PLAYER czy komputer, serwer etc... nie ważne) poszło w eter i cieszyło moje oczy?[/quote]

Wiesz że pomiędzy playerem HD a Twoim telewizorem jest kilka(naście) 'urządzeń'? Wiesz, jak wygląda system emisyjny w stacji telewizyjnej?
BTW: 'uważam'.

[quote name='Maro' date='28.06.2006, 22:54 ']Co takiego musi się wydarzyć? Biorąc pod uwagę to że TVN już jest emitowany via satelita w MPG2. A TVNHD miałby być emitowany via satelita MPG4? Zamieniam się w słuch...[/quote]

No jasne, że nic. Wiesz, jak wygląda system emisyjny w stacji telewizyjnej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem, że kolega krzemien jest głównym technikiem w Premiere HD, albo TPS HD, (...), skoro ma TAAAAKĄ wiedzę, której my robaczki nie poznaliśmy.
Kurcze, myślałem, że to ja mam tu monopol na megalomanię :D w końcu to ja będę prezydentem za 15-20 lat :(
Więc apeluję do nowego kolegi, "wejście smoka" było dobre, ale prosimy o info, co autor komentarza miał na myśli dyskredytując nas.
Końkrety kolego, końkrety prosimy, bo wiara chętnie by się poduczyła, a minister infrastruktury w naszym rządzie HD też się przyda, stanowisko czeka. Odwagi Panie Profesorze, odwagi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale jeszcze nie zapomnieliście w jakiej żyjecie rzeczywistości, prawda? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 22:12 ']Nie odbiegamy. ITI HD SAT TV PL to jak na razie marketingowy balonik. Kto tego nie widzi ten trąba.
Wiesz jak wygląda system emisyjny w stacji telewizyjnej?
BTW: 'pociągnęło'.
1. O tvn24 w HD nie ja pisałem. Tylko zareagowalem.
2. Z HD stand-up w tvn24 nie ma nic wspólnego, to jasne. Bo jak można robić HD w warunkach tvn24 ;-)
Wiesz że pomiędzy playerem HD a Twoim telewizorem jest kilka(naście) 'urządzeń'? Wiesz, jak wygląda system emisyjny w stacji telewizyjnej?
BTW: 'uważam'.
No jasne, że nic. Wiesz, jak wygląda system emisyjny w stacji telewizyjnej?
[right][post="6928"][/post][/right][/quote]

Wiem jak wygląda i wciąż nie rozumiem co to miało znaczyć:
[quote]Bredzicie i majaczycie Drodzy Państwo, i nawet nie wiecie o czym.[/quote]
Bo pomimo tego ile by tych urządzeń nie miało być po drodze wytłumacz mi proszę co to zmienia?
Jeśli nie wiesz jak robić stand-up'y w TVN24 w HD to znaczy że WOGÓLE nie wiesz jak je robić albo nie masz pojęcia co to HDTV.
I pomijając już FAKT (tu się z Tobą zgadzam) że ITI HD SAT TV PL to jak na razie marketingowy balonik rozmawiamy właśnie na tym forum o tym czy ten balonik pęknie z wielkim hukiem, czy może ktoś (np. taki jak Ty ;) ) spuści z niego powietrze czy może poleci wysoko i wszyskim udowodni że umie latać. I tu bliżej mi do sposobu myślenia andy95 niż do Twojego. Sorki.

Edytowane przez Maro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 22:19 ']Ale jeszcze nie zapomnieliście w jakiej żyjecie rzeczywistości, prawda? ;-)
[right][post="6930"][/post][/right][/quote]

przyglądam się biernie ale o amatorach to źle trafiłeś...skoro tak mówisz to się przedstaw zapewne reszta też to zrobi bo jednak z tym określeniem źle trafiłeś. Są tutaj różni ludzie zarówno z gazet jak i z telewizji... trochę nie ładnie tak odrazu określać wszystkich. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Mario' date='28.06.2006, 23:22 ']przyglądam się biernie ale o amatorach to źle trafiłeś...skoro tak mówisz to się przedstaw zapewne reszta też to zrobi bo jednak z tym określeniem źle trafiłeś. Są tutaj różni ludzie zarówno z gazet jak i z telewizji... trochę nie ładnie tak odrazu określać wszystkich. ;)
[right][post="6932"][/post][/right][/quote]

Za [url="http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=1117"]http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=1117[/url]

amator m IV, DB. -a, Ms. ~orze; lm M. ~orzy, DB. -ów
1. ?ten, kto zajmuje się czymś z upodobania, lubiący coś; miłośnik, zwolennik?

To znaczenie miałem na myśli. Wszystkich obruszonych [b]megalomanów[/b] przepraszam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote]Wszyscy myślą że to było tak dawno, że nawet ropa naftowa była jeszcze drzewami, a prawda jest inna.

Pozdrawiam i "uczcie się historii"  ;)

P.S.

A tak na marginesie, w stanach CD zostało przedstawione rok później niż w Europie i Japonii  :D
[right][post="6901"][/post][/right][/quote]

Witam!
Jeżeli piszesz o historii wynalazku, to trzymaj się faktów.

Krótka historia wynalazku
CD jest wspólnym wynalazkiem koncernów elektronicznych Philips i Sony. Prace nad techniką wybierania laserowego rozpoczęto w laboratorium Philipsa już w 1970 roku ( Compaan, Mayer). Chodziło wówczas o uzyskanie nośnika płytowego obrazów telewizyjnych. System, który nosił początkowo nazwę VLP – Video Long Play. We wrześniu 1972 roku zaprezentowano pierwszy laboratoryjny model dyskowidu na konferencji prasowej. W latach 1974-78 nastąpiło przyhamowanie tempa prac nad rejestracją płytową obrazu ze względu na sukcesy rynkowe, jakie zaczął odnosi konkurencyjny system magnetowidowy. Pod koniec lat 70-tych, gdy nastąpił wyraźny kres rozwoju analogowej techniki gramofonowej, powstała koncepcja przystosowania odczytu laserowego do rejestracji sygnału fonicznego. Specyfika zapisu cyfrowego, jaka się ujawniła przy przetwarzaniu sygnału fonicznego, skłoniła firmę Philips do nawiązania współpracy w tym zakresie z firmą Sony, przodująca w technice cyfrowej. Współpraca Philips-Sony doprowadziła do powstania systemu Compact Disc.
1980 r. – pierwsza publiczna prezentacja dyskofonu CD na wystawie „ Al. Japa Audi Fair”.
1981 r. – twórcy Compact Disc, otrzymują na Funkausstellungu w Berlinie Zachodnim nagrodę Eduarda Rheina, która w świecie elektroników ceniona była równie jak nagroda Nobla.
1981 r. – japoński gigant elektroniczny, firma Matsushita, zadeklarowała przyłączenie się do producentów systemu CD. Konsekwencją deklaracji Matsushity było zlecenie japońskiej Komisji Normalizacyjnej uznania systemu CD jako powszechnego standardu.
1982 r. – rozpoczęcie w Zakładach Poly-Gramm (firmy Philips) w Hanowerze budowy nowych hal do produkcji dysków CD
1983 r. - Compact Disc wchodzi na rynek europejski i japoński jako zunifikowany system, zaakceptowany przez niemal wszystkich producentów.

Pozdrawiam Andrzej S.

PS.
Faktycznie w dacie nastąpiła pomyłka, powinno być w latach 1980 a nie 1970.

Edytowane przez ant3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i weź tu się dogadaj, kurka wodna ;)
cytat mi się przypomina z Czarnych Chmur: ("...ja go bukłaczkiem, a on Wilcze Doły...).
My amatorzy się nie obrażamy, my pionierzy chcemy się rozwijać.
Chcesz nam pomóc krzemieniu, to dawaj, czekamy na Ciebie z otwartymi ramionami, a jeśli tylko "inwektyw-detektyw", to może lepiej w radiu WaWa?
Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:-)

Chciałem zaszczepić w Was odrobinę zdrowego rozsądku. Rozumiem emocje związane z samym zaistnieniem faktu HD na naszym rynku, pragnę Was jednak usadzić (przywrócić) trochę mocniej w rzeczywistości, która jest brutalna i.. skrzeczy (straszliwie) ;-)

HD jest piękne i co do tego nie ma dwóch zdań. Natomiast od treści HD (chwała Bogu, że istnieje, bo z nią w sumie krucho na razie) do jej emisji droga nie jest krótka. I wymaga niepopularnych inwestycji ze strony nadawców. Zdecydowanie łatwiej jest [b]zaadaptować[/b] (np. językowo) gotowy materiał i wyemitować go prosto z maszyny emisyjnej, co do tego nie ma chyba dwóch zdań. Natomiast co do produkcji HD sensu stricte to długa chyba droga przed nami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w tym wykresie o liczbie abo-info gazety wyborczej wkradl sie błąd-poprawiony w dzisiejszej informacji- a mianowicie napisali ze cyfra+ ma 750 tys a polsat 800 tys abo- te liczby wygladaja nastepująco- cyfra+ 810 tys abo , cyfrowy polsat 750 tys abo.pozdrawiam Edytowane przez richi26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff, nareszcie konkretna wypowiedź, krzemieniu. Dzięki.
Ja już pisałem wyżej, że ITI nie ukrywa, że najpierw będzie "przedrukowywać" na 3 kanałach programy HD.
A co do własnych produkcji, to pewnie dopiero zaczną.
Może np. 3-cia seria Magdy M. będzie już nagrana na kamerze HDV, ot nasze dywagacje tylko.
Nie podniecamy się, że Lepper będzie pokazywał opaleniznę w HD, tylko tym, że w końcu my w Polszcze będziemy mieć do tego dostęp w naszym ojczystym, rejowskim a nie kaczyńskim lub gęsim języku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='AreckiW' date='29.06.2006, 00:30 ']ufff, nareszcie konkretna wypowiedź, krzemieniu. Dzięki.
Ja już pisałem wyżej, że ITI nie ukrywa, że najpierw będzie "przedrukowywać" na 3 kanałach programy HD.
A co do własnych produkcji, to pewnie dopiero zaczną.
Może np. 3-cia seria Magdy M. będzie już nagrana na kamerze HDV, ot nasze dywagacje tylko.
Nie podniecamy się, że Lepper będzie pokazywał opaleniznę w HD, tylko tym, że w końcu my w Polszcze będziemy mieć do tego dostęp w naszym ojczystym, rejowskim a nie kaczyńskim lub gęsim języku  ;)
[right][post="6947"][/post][/right][/quote]

Ale zaraz ja słyszałem, że te seriale są już kręcony kamerami HDV... Kryminalni itp tymi Sony (zresztą widać, że coś zmieniali bo jakość jest bardzo dobra, 16:9 itd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O matko ale zaczynacie smęcić.
HD to HD.
Dla mnie to sposób przetworzenia obrazu na potrzeby większych wymagań pędzącego świata, któremu się wzrok psuje. :-).
No ale cóż na to poradzić.
Większość z nas siedzi po kilka lub kilkanaście godzin przed kompem,laptopem xboxem albo zwykłym telewizorem, a później ciężko nam jest dostrzec powiewający włos na wietrze w jakimś tam filmie i do tego potrzebujemy HDTV.
Ale taka nasza potrzeba.
To my HDTV maniacy.
Oby TVN dał czadu na jesieni, tego tylko oczekuję. :-)

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzemień- zdrowy rozsądek zacznij od zaszczepiania w własnej głowie. Gadasz jak wiejski kamerzysta, który jedyne co widział to kamery VHS na remizowych weselach.
Jeśli w życiu nie widziałeś profesjonalnej kamery HD to masz jedyną okazję

[url="http://www.libraprobroadcast.co.uk/proddetail.asp?prod=panasonic%2Daj%2Dhdc27h&cat=11"]http://www.libraprobroadcast.co.uk/proddet...2Dhdc27h&cat=11[/url]

Dla przykładu powiem ci że 1 program Szymona Majewskiego kosztuje niewiele mniej niż ta kamera.
Są też oczywiście tańsze np. ta [url="http://www.beiks.pl/panasonic/AG-HVX200E.html"]http://www.beiks.pl/panasonic/AG-HVX200E.html[/url] kosztuje ok. 30.000 zł.

Jeśli nie możesz sobie wyobrazić jak to możliwe że taki obraz będzie przesyłany do widzów to powiem ci że do tego służy satelita TV ;) , a wynajęcie na rok 1 transpondera kosztuje więcej niż ty zarobisz przez całe życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='seneka' date='29.06.2006, 00:43 ']Krzemień- zdrowy rozsądek zacznij od zaszczepiania w własnej głowie. Gadasz jak wiejski kamerzysta, który jedyne co widział to kamery VHS na remizowych  weselach.
Jeśli w życiu nie widziałeś profesjonalnej kamery HD  to masz jedyną okazję

[url="http://www.libraprobroadcast.co.uk/proddetail.asp?prod=panasonic%2Daj%2Dhdc27h&cat=11"]http://www.libraprobroadcast.co.uk/proddet...2Dhdc27h&cat=11[/url][/quote]

A co powiesz na to:

[url="http://news.sel.sony.com/en/press_room/b2b/broadcast_production/release/8972.html"]http://news.sel.sony.com/en/press_room/b2b...lease/8972.html[/url]

To co, nagrywamy na camcorderach czy robimy studio z prawdziwego zdarzenia?

[quote name='seneka' date='29.06.2006, 00:43 ']Dla przykładu powiem ci że 1 program Szymona Majewskiego kosztuje niewiele mniej niż ta kamera.[/quote]

Przykład jest nienajgorszy ale z różnych względow jakoś specjalnie nie zachwiał moją wyobraźnią. W telewizji dodajemy wszędzie po dwa zera, nicht Wahr? ;-)

[quote name='seneka' date='29.06.2006, 00:43 ']Są też oczywiście tańsze np. ta [url="http://www.beiks.pl/panasonic/AG-HVX200E.html"]http://www.beiks.pl/panasonic/AG-HVX200E.html[/url]  kosztuje ok. 30.000 zł..[/quote]

Tanie znaczy niedobre. Dla mnie nic nowego.

[quote name='seneka' date='29.06.2006, 00:43 ']Jeśli nie możesz sobie wyobrazić jak to możliwe że taki obraz będzie przesyłany do widzów to powiem ci że do tego służy satelita TV[/quote]

To bardzo uogólniona transmission path. Pomyślaleś może o strukturze stacji, w której m.in. [b]produkuje[/b] się takie materiały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co powiesz na to:

[url="http://news.sel.sony.com/en/press_room/b2b...lease/8972.html"]http://news.sel.sony.com/en/press_room/b2b...lease/8972.html[/url]

To co, nagrywamy na camcorderach czy robimy studio z prawdziwego zdarzenia?

Eeeeeeeeeeeee, taki sprzęt to ja mam w zagrodzie ze zwierzętami do pilnowania.
A co powiesz na to:
[url="http://www.allegro.pl/item111231079_profesjonalna_kamera_firmowa_saba_bcm.html"]kamera profesjonalna[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 23:09 ']:-)

Chciałem zaszczepić w Was odrobinę zdrowego rozsądku. Rozumiem emocje związane z samym zaistnieniem faktu HD na naszym rynku, pragnę Was jednak usadzić (przywrócić) trochę mocniej w rzeczywistości, która jest brutalna i.. skrzeczy (straszliwie) ;-)

HD jest piękne i co do tego nie ma dwóch zdań. Natomiast od treści HD (chwała Bogu, że istnieje, bo z nią w sumie krucho na razie) do jej emisji droga nie jest krótka. I wymaga niepopularnych inwestycji ze strony nadawców. Zdecydowanie łatwiej jest [b]zaadaptować[/b] (np. językowo) gotowy materiał i wyemitować go prosto z maszyny emisyjnej, co do tego nie ma chyba dwóch zdań. Natomiast co do produkcji HD sensu stricte to długa chyba droga przed nami...
[right][post="6944"][/post][/right][/quote]

Zdrowego rozsądku nigy za wiele, no może czasami jak rzeczywistość zbyt skrzeczy :D
I Świetnie zdjemy sobię sprawę z tego że taka deklaracja ITI pociągnie za sobą jak to pięknie nazwałeś: niepopularnych inwestycji ze strony nadawców. Mamy owszem tego faktu, znajomość. I nie jesteśmy aż takimi amatorami zapaleńcami żeby sobie z pewnych faktów nie zdawać sprawy. Wiem że taka CINEALTA kosztuje 70000$ -goła z zabawkami jakieś 100 000$ i tu mamy niby dopiero jedną kamere i co dalej powiesz. 1 tylko kamera a poszło 100 000$ a ile ich trzeba? Pytanie czy musi to być zaraz CINEALTA a nie może być inna kamera nie HDTV a HDV? Piszesz że znasz i piszesz że tańsze nie znaczy gorsze. NO właśnie! Mam propozycję, skoro tak świetnie siedzisz w temacie, pracujesz w stacji etc... To może pobawimy się w hipotetycznie w małą kalkulację?
1. Otóż zdaję się że wiesz coś o NEwsRoomie TVN24, pytanie brzmi ile macie tam kamer (studyjnych)?
2. Ile macie zespołów terenowych z kamerami? (Waszych, nie jakiś cześków współpracujących)?
3. Ile stanowisk montażowych?
4. Tu miejsce popisu dla Ciebie (czym rózni się jak to pięknie napisałeś: [b]transmission path[/b] obecna MPG2 od tej najdroższej w świecie w MPG4?
Na punkt 4 prosiłbym obszerną odpowiedź gdyż w tym względzie brakuje mi najbardziej zdrowego rozsądku.
5. Jeśli znasz jeszcze jakieś koszty pośrednie (np. dziennikarka do przytoczonego już podczas tej dyskusji stand-up'u musi mieć inną fryzurę +HDTV+ lub make up też +HDTV+ w dalszym ciągu nie łapię co miał ten stan up do HD) ale jeśli znasz takowe, dodatkowe, koszty to też o nich napisz.
Ja obiecuję przygotować HIPOTETYCZNĄ kalkulację od HDV do HDTV uwzględniając WSZYSTKIE elementy od strony produkcji aż po postprodukję, wymagane do standardu HDTV. Czyli wariant najtańszy do najdroższy. Możesz podać przybliżoną ilość tych sprzętów, chodzi o rząd wielkości. To tak żebyśmy wiedzieli o jakiej kasie rozmawiamy. Bo jak na mój gust nie są to pieniądze małe ale nie są też nie do przejścia dla stacji!

Ps.
[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 23:09 ']Przykład jest nienajgorszy ale z różnych względow jakoś specjalnie nie zachwiał moją wyobraźnią. W telewizji dodajemy wszędzie po dwa zera, nicht Wahr? ;-)[right][post="6944"][/post][/right][/quote]
Niestety tak jest i niestety sami nie wiecie ile złego tym zrobiliście ;)
Ciekawe dlaczego najlepsze produkcje telewizyjne (nie ma tu znaczenia stacja telewizyjna) okraszone są logami producentów zewnętrznych w liście płac?

Edytowane przez Maro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='andsie1' date='29.06.2006, 00:00 ']Witam!
Jeżeli piszesz o historii wynalazku, to trzymaj się faktów.

Krótka historia wynalazku
CD jest wspólnym wynalazkiem koncernów elektronicznych Philips i Sony. Prace nad techniką wybierania laserowego rozpoczęto w laboratorium Philipsa  już w 1970 roku ( Compaan, Mayer). Chodziło wówczas o uzyskanie nośnika płytowego obrazów telewizyjnych. System, który nosił  początkowo nazwę VLP – Video Long Play. We wrześniu 1972 roku zaprezentowano pierwszy laboratoryjny model dyskowidu na konferencji prasowej. W latach 1974-78 nastąpiło przyhamowanie tempa prac nad rejestracją płytową obrazu ze względu na sukcesy rynkowe, jakie zaczął odnosi konkurencyjny system magnetowidowy. Pod koniec lat 70-tych, gdy nastąpił wyraźny kres rozwoju analogowej techniki gramofonowej, powstała koncepcja przystosowania odczytu laserowego do rejestracji sygnału fonicznego. Specyfika zapisu cyfrowego, jaka się ujawniła przy przetwarzaniu sygnału fonicznego, skłoniła firmę Philips do nawiązania współpracy w tym zakresie z firmą Sony, przodująca w technice cyfrowej. Współpraca Philips-Sony doprowadziła do powstania systemu Compact Disc.
1980 r. – pierwsza publiczna prezentacja dyskofonu CD na wystawie „ Al. Japa Audi Fair”.
1981 r. – twórcy Compact Disc, otrzymują na Funkausstellungu w Berlinie Zachodnim nagrodę Eduarda Rheina, która w świecie elektroników ceniona była równie jak nagroda Nobla.
1981 r. – japoński gigant elektroniczny, firma Matsushita, zadeklarowała przyłączenie się do producentów systemu CD. Konsekwencją deklaracji Matsushity było zlecenie japońskiej Komisji Normalizacyjnej uznania systemu CD jako powszechnego standardu.
1982 r. – rozpoczęcie w Zakładach Poly-Gramm (firmy Philips) w Hanowerze budowy nowych hal do produkcji dysków CD
1983 r. -  Compact Disc wchodzi na rynek europejski i japoński jako zunifikowany system, zaakceptowany przez niemal wszystkich producentów.

Pozdrawiam Andrzej S.

PS.
Faktycznie w dacie nastąpiła pomyłka, powinno być w latach 1980 a nie 1970.
[right][post="6941"][/post][/right][/quote]

I Ty mówisz mi o trzymaniu się faktów "Panie CD w latach 70 tych"?
Czy to był 82 czy 83 nie będę się kłócił, bo to zależy gdzie się szuka informacji. Ja mam takie że w 82, ale cóż, myśle że nawet jak masz rację, to i tak moja pomyłka jest minimalna i może być pomyłką rzeczywistą, ale to że najpierw piszesz że w komunistycznej Polsce można było kupić sprzęt już w 70'tych a potem wypisujesz jakieś daty i mówisz mi że mam się trzymać faktów to świadczyć to może tylko o tym, że zacząłęś szukać danych dopiero po tym jak zwróciłem Ci uwagę. Ale chociaż z tego się cieszę, że teraz już wiesz jak to było.
;)
Pozdrawiam
Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='krzemien' date='28.06.2006, 23:09 ']:-)

[right][post="6944"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

ale wyjasnij na czym polega ta trudnosc produkcji programow - czy w sprzecie nagrywajacym, czy w obrobce nagrania video / audio 5.1, zmiany sposobu kadrowania przez operatorow z 4/3 na 16/9. Gdzie jest problem? Tym bardziej ze podobno ITI produkuje juz od jakiegos czasu programy (filmy HD) i technicznie chyba sa przygotowani?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ekstro' date='27.06.2006, 17:22 ']Jeśli ktoś wyrazi chęć to wrzucę wieczorkiem avi-ka z tej prezentacji, dajcie znać czy chcecie.
[right][post="6782"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
i co dalej...? napisze ktoś jak tam było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Maro' date='29.06.2006, 11:13 ']1. Otóż zdaję się że wiesz coś o NEwsRoomie TVN24, pytanie brzmi ile macie tam kamer (studyjnych)?
2. Ile macie zespołów terenowych z kamerami? (Waszych, nie jakiś cześków współpracujących)?
3. Ile stanowisk montażowych?
4. Tu miejsce popisu dla Ciebie (czym rózni się jak to pięknie napisałeś: [b]transmission path[/b] obecna MPG2 od tej najdroższej w świecie w MPG4?
Na punkt 4 prosiłbym obszerną odpowiedź gdyż w tym względzie brakuje mi najbardziej zdrowego rozsądku.

[right][post="6960"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

Witam,

Jaki jest sens wprowadzania HD do TVN24 ?? Po co, rzeby lepiej widziec zmarszczki na twarzach prowadzących, rysy na stole, przelatującą muchę ?? Wg mnie HD powinno się wprowadzac tam gdzie ma to sens , czyli tam gdzie widz odniesie korzyści z lepszej jakości obrazu (ogólnie sport, filmy , wydarzenia artystyczne etc etc). Pozatym była by to bardzo kosztowna operacja.

Odnośnie studia tvn24 :

[url="http://www.apple.com/uk/pro/profiles/tvn/"]http://www.apple.com/uk/pro/profiles/tvn/[/url] (polecam obejrzeć film po prawej stronie )

[url="http://www.swiatobrazu.pl/index.php?s=427#dalej"]http://www.swiatobrazu.pl/index.php?s=427#dalej[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='matt' date='29.06.2006, 18:43 ']i co dalej...? napisze ktoś jak tam było?
[right][post="6988"][/post][/right][/quote]

Chyba jedyny stąd nie wiesz jak tam było.... :angry: Przeczytaj sobie temat od początku do końca. Wszystko było łącznie z całym foto story....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='bartoszek' date='29.06.2006, 09:24 ']I Ty mówisz mi o trzymaniu się faktów "Panie CD w latach 70 tych"?
Czy to był 82 czy 83 nie będę się kłócił, bo to zależy gdzie się szuka informacji. Ja mam takie że w 82, ale cóż, myśle że nawet jak masz rację, to i tak moja pomyłka jest minimalna i może być pomyłką rzeczywistą, ale to że najpierw piszesz że w komunistycznej Polsce można było kupić sprzęt już w 70'tych a potem wypisujesz jakieś daty i mówisz mi że mam się trzymać faktów to świadczyć to może tylko o tym, że zacząłęś szukać danych dopiero po tym jak zwróciłem Ci uwagę.  Ale chociaż z tego się cieszę, że teraz już wiesz jak to było.
:angry:
Pozdrawiam
Bartek
[right][post="6961"][/post][/right][/quote]

Nie będę ripostował, bo to nie czas i miejsce. To forum jest o HDTV a nie CD. Jeżeli chcesz podyskutować na ten temat zapraszam na forum muzyczne. Jednocześnie przykro mi, że nie zrozumiałeś mojej intencji.
Zgodnie z tematem wiodącym tego postu ciekawi mnie, co masz do powiedzenia na ten temat. Np. historia powstania telewizji wysokiej rozdzielczości. Jakie firmy brały udział w badaniach?. Kiedy i gdzie zorganizowano pokaz nowego systemu i czy w Polsce odbyła się transmisja demonstracyjna w HDTV?. Jeżeli tak, to, kiedy i gdzie zorganizowano pokaz.? Przypuszczam, że to bardziej wszystkich zainteresuje niż historia powstania płyty CD.

Pozdrawiam Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...