Skocz do zawartości
buku

ITI HD SAT TV PL zaprasza na pokaz

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam coś od siebie.
1. Przewodnik telewizyjny - już nie sięgamy po papier;
2. wybór wersji językowej (w zależności od nadawcy, można sobie zażyczyć np. 1. zdubbingowaną ścieżkę dźwiękową, 2. oryginalną, ale z lektorem, lub 3. oryginalną, ale z polskimi napisami)
3. Tworzymy playlisty, czyli listy kanałów telewizyjnych, które najczęściej oglądamy (u mnie byłoby to: TVN24, Discovery, TVN Turbo, BBC Prime, VH1 i Polsat Sport/Eurosport)
4. Kontrola rodzicielska (czyli mówimy dzieciom - lub żonie/mężowi - hola, hola)
innymi słowy - hasłem blokujemy dostęp do: 1. wybranego programu lub programów przeznaczonych dla określonej kategorii wiekowej 2. wybranego kanału (Mango Gdynia? ;-), 3. dekodera
5. Ku pamięci
Oglądamy Rambo III, a tak naprawdę to oglądamy z nudów, bo czekamy na wieczorny mecz siatkarzy z Brazylią. Ale jakoś Sly Stallone nas wciąga. I gdyby nie przypominacz wyskakujący na ekranie, mecz moglibyśmy przegapić.

Hmmm ciekawe czy wlasnie tak bedzie wygladal iTi Neovision ... Szczegolnie 2 pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='wojo' date='04.09.2006, 00:43 ']Dodam coś od siebie.
1. Przewodnik telewizyjny - już nie sięgamy po papier;
2. wybór wersji językowej (w zależności od nadawcy, można sobie zażyczyć np. 1. zdubbingowaną ścieżkę dźwiękową, 2. oryginalną, ale z lektorem, lub 3. oryginalną, ale z polskimi napisami)
3. Tworzymy playlisty, czyli listy kanałów telewizyjnych, które najczęściej oglądamy (u mnie byłoby to: TVN24, Discovery, TVN Turbo, BBC Prime, VH1 i Polsat Sport/Eurosport)
4. Kontrola rodzicielska (czyli mówimy dzieciom - lub żonie/mężowi - hola, hola)
innymi słowy - hasłem blokujemy dostęp do: 1. wybranego programu lub programów przeznaczonych dla określonej kategorii wiekowej 2. wybranego kanału (Mango Gdynia? ;-), 3. dekodera
5. Ku pamięci
Oglądamy Rambo III, a tak naprawdę to oglądamy z nudów, bo czekamy na wieczorny mecz siatkarzy z Brazylią. Ale jakoś Sly Stallone nas wciąga. I gdyby nie przypominacz wyskakujący na ekranie, mecz moglibyśmy przegapić.

Hmmm ciekawe czy wlasnie tak bedzie wygladal iTi Neovision ... Szczegolnie 2 pkt
[right][post="9557"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Ale to juz bylo, przy sdtv wiec nie widze tutaj rewolucji specjalnej. Zobacz sobie holenderski canal+ z thora. Oryginalna sciezka dzwiekowa + napisy. Do wyboru 3 wersje jezykowe wszystkie dd + jedna w stereo. Nie widze tutaj rewolucji no moze jak na polskie warunki to tak. Po za tym programowanie nagrywania audycji bezposrednio z epg i inne bajery. Od siebie dodam np streamowanie telewizji po kablu do kompa ja tak ogladalem sobie tv w lozeczku na lapku po wifi a odbiorniczek stal grzecznie pod tv. Po za tym kupa innych mozliwosci ktorych tutaj teraz nie pamietam. Powie ci to kazdy kto mial do czynienia z odbiornikami na linuxie. Dodam jeszcze inny fajny bajer. Sciaganie z sieci napisow i ogladanie zachodniej tv z polskimi napisami. Tak obejrzalem kupe fajnych filmow w dobrej jakosci z dzwiekiem w dd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy sobie wprost: tu chodzi o HDTV, nagrywanie i vod. Reszta to bonusy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra może nie często się ostatnio udzielam ale muszę troszeczkę zdradzić, że mam z tym biznesem doczynienia na codzień i dzisiaj miałem okazję być...na większym doinformowaniu sprzedawców na temat ITI :D Oto co udało mi się po tajniacku wynieść (chociaż inni też robili zdjęcia więc to chyba żadna tajemnica) (przepraszam za logo hehe ale innego nie miałem)

Już wiemy jak wygląda TUNERRRRRRRRRRRRRRR!!!! : (jakość kaszana ale budowa banalna i wszystko o czym gdybaliście można wsadzić między bajki: to coś nowego)

Bez dysku:
[img]http://img64.imageshack.us/img64/2686/zdjcie002nw9.jpg[/img]

[img]http://img231.imageshack.us/img231/3586/zdjcie004jc8.jpg[/img]

Przod:

[img]http://img220.imageshack.us/img220/6892/zdjcie005mi1.jpg[/img]

[img]http://img233.imageshack.us/img233/8203/zdjcie006cy8.jpg[/img]

Z dyskiem:

[img]http://img162.imageshack.us/img162/9249/zdjcie007hm4.jpg[/img]

[img]http://img70.imageshack.us/img70/4271/zdjcie008xi0.jpg[/img]

Wiem, że jakość tragiczna ale kto chce to wszystko zobaczy:)

Co powiedzieli i co widać na fotkach?

-widać tuner bez PVR i VOD i z dyskiem 250GB

-dysk będzie podzielony na [b]3 partycje:[/b] miejsce na VOD, miejsce na nagrywanie, miejsce na bufor dla nagrywania

-[b]będzie 2 godzinny bufor:[/b] czyli nagrywanie do tyłu. Spóźnimy się godzinkę na film? Nie ma problemu - będzie można obejrzeć go od początku. A dalsza czesc będzie się nagrywać. Bufor działa jednak tylko dla jednego kanału. Jak zmieniamy kanał to znia bufor z poprzedniego.

-Do tunera PVR będzie [b]potrzeba doprowadzenia dwóch kabli satelitarnych![/b] Jeden dla nadawania i jeden dla PVR i VOD. Czyli są dwa tunery i potrzebny będzie zez czy jak to się tam mówi (nieznam się dobrze ale rozgałęziacz konwerterx2)

-UWAGA!!! [b]Za VOD będzie stała cena a nie za jeden film![/b] Około 100 filmów będzie ciągle dostępne (filmy, seriale itd także w HD) i będą dość często się zmieniać i wszystko będzie na dysku twardym! Aktualizacja będzie trwała w locie około 4 dni.
Premiery wcześniej niż DVD!

-Nowe usługi będą aktywowane online przez satelite

-To będzie Push VOD czyli wszystko na partycji. Jest jeszcze Stream VOD ale łącza są za wolne zatem ITI korzystać będzie z Push VODa czyli cichej aktualizacji filmów na dysku.

To chyba tyle. Jak sobie coś przypomne to napiszę.

Zakładam nowy temat najwyżej go później połączyć można z ITI.

Yoł :D i nie pytać z jakiego sklepu jestem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tuner bedzie mial component, hdmi, dvi, vga? Bo na tym zdjeciu widac chyba tylko tuner SDTV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ziomek' date='11.09.2006, 20:27 ']Tuner bedzie mial component, hdmi, dvi, vga? Bo na tym zdjeciu widac chyba tylko tuner SDTV.
[right][post="10254"][/post][/right][/quote]

Nie ma czegoś takiego jak tuner SDTV!!

Są dwa tunery: bez i z dyskiem twardym ot co.

Tuner ma wszystko na pokładzie: HDMI,Component,SCART,SPDIF,Ethernet,USB2.0, stereo chinch. Oba mają takie same wejścia. Różnią się tylko ilością tunerów. Bez dysku ma jeden. Nie ma VGA(d-sub) bo poco :(

Edytowane przez Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario- Nie wiesz czy oni nie powariowali z tymi kablami i konwentarami - Tunek nie bedzie miało diseq-a??? Możesz coś wiecej napisać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie coś nowego bo czasmi myslę że jajko zniosę z tego czekania.

Autorus :(

[quote name='Mario' date='11.09.2006, 22:00 ']Nie ma czegoś takiego jak tuner SDTV!!

Są dwa tunery: bez i z dyskiem twardym ot co.

Tuner ma wszystko na pokładzie: HDMI,Component,SCART,SPDIF,Ethernet,USB2.0, stereo chinch. Oba mają takie same wejścia. Różnią się tylko ilością tunerów. Bez dysku ma jeden. Nie ma VGA(d-sub) bo poco :D
[right][post="10259"][/post][/right][/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Mario' date='11.09.2006, 22:06 ']-Do tunera PVR będzie [b]potrzeba doprowadzenia dwóch kabli satelitarnych![/b] Jeden dla nadawania i jeden dla PVR i VOD. Czyli są dwa tunery i potrzebny będzie zez czy jak to się tam mówi (nieznam się dobrze ale rozgałęziacz konwerterx2)[/quote]

Nie zez (bo zez patrzy na dwa różne satelity) tylko tzw. twin czyli konwerter podwójny patrzący na jednego staelitę, w tym wypadku na HotBirda. Dlatego są do niego potrzebne dwa kable, oddzielnie dla połaczenia każdego tunera z "własnym" konwerterem, tak jak napisałeś jeden do nagrywania VoD, drugi do oglądania i nagrywania w funkcji PVR. Diseq nie ma z tym nic wspólnego bo służy do czegoś innego :( .

Tak mówi teoria TV SAT, a co pokaże ITI to zobaczymy. Może wymyślą jakiś przełom technologiczny, np. jedna antena patrząca na 4 satelity :D ?
Pozdrawiam

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario mam do ciebie prozbe jak bys zerknal na strone [url="http://www.adbglobal.com/products/broadcaster.htm"]http://www.adbglobal.com/products/broadcaster.htm[/url] i to prawdopodobnie bedzie model x800w lub 7200 w kazdym razie to jest stronka producenta tunerow oni projektuja te tunery nie tylko dla iti ale dla wielu firm europejskich. Jesli by to byl ktorys z tych tunerow to mamy pelna charakterystyke sprzetu w pdf. Ja mam swoja teorie co do tych 2 kabelkow z antenty. Wydaje mi sie ze jest sluszna. Tak naprawde siedza w srodku dwie glowice tyle ze jedna na stale jest zapieta do kanalu dosylowego i do niej ida dane natomiast druga jest przeznaczona do tv. Dla mnie sprawa jest prosta :( To nie telewizja naziemna zeby mozna zmostkowac tunery, potrzebne niestety sa dwa kabelki. Do tego konwerterek twin i juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra widze zapowiadany komponent. Super. Rozumiem ze via komponent poleci 1080i kiedy trzeba?
Ok mowa jest o 100 filmach na dysku. Fajnie. Hmmm fajnie? 100 filmow na dysku 250gb to sporo, dodajmy do tego ten podzial na bufor, PVR i VOD (czyli VOD to moze ze 100GB?) No to wtedy mamy filmy o jakosci SD poddane kompresji niczym divx - czyli pi razy oko ok 1gb na cos. Ekhmmm no nie wiem czy na to czekamy. Ja czekam na cos zgola innego. Jakosc co najmniej DVD (zeby to bylo konkurencyjne jakosciowo i zeby mi sie [beeep] nie chcialo do wypozyczalni ruszac) ale tutaj moze po prostu zabraknac miejsca na taaaaka ilosc materialu. Samo dyskretne sciaganie (sie wyjasnilo ze via sat) ok. 2h bufor to cus jak time machine w LG - taki tam gadzet.
Cena stala za VOD? W sumie dobrze - place w abo opcje i mam pelen dostep. Imho lepsze niz platnosc od sztuki.
Dobra pare rzeczy sie wyjasnilo faktycznie. Dla mnie raczej na plus, choc podzial dysku na trzy czesci i full material VOD troche niepokoi. Kiedy team testujacy dostanie te skrzynki btw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pmcomp' date='12.09.2006, 00:47 ']Może wymyślą jakiś przełom technologiczny, np. jedna antena patrząca na 4 satelity  ;) ?
Pozdrawiam
[right][post="10271"][/post][/right][/quote]
Przeca juz jest, nie chce mi sie szukac linkow :) bardziej prostokatna niz okragla, aaa no i lapie troche wiecej jak 4 satelity :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ein' date='12.09.2006, 00:03 ']Dobra widze zapowiadany komponent. Super. Rozumiem ze via komponent poleci 1080i kiedy trzeba?
Ok mowa jest o 100 filmach na dysku. Fajnie. Hmmm fajnie? 100 filmow na dysku 250gb to sporo, dodajmy do tego ten podzial na bufor, PVR i VOD (czyli VOD to moze ze 100GB?) No to wtedy mamy filmy o jakosci SD poddane kompresji niczym divx - czyli pi razy oko ok 1gb na cos. Ekhmmm no nie wiem czy na to czekamy. Ja czekam na cos zgola innego. Jakosc co najmniej DVD (zeby to bylo konkurencyjne jakosciowo i zeby mi sie [beeep] nie chcialo do wypozyczalni ruszac) ale tutaj moze po prostu zabraknac miejsca na taaaaka ilosc materialu. Samo dyskretne sciaganie (sie wyjasnilo ze via sat) ok. 2h bufor to cus jak time machine w LG - taki tam gadzet.
Cena stala za VOD? W sumie dobrze - place w abo opcje i mam pelen dostep. Imho lepsze niz platnosc od sztuki.
Dobra pare rzeczy sie wyjasnilo faktycznie. Dla mnie raczej na plus, choc podzial dysku na trzy czesci i full material VOD troche niepokoi. Kiedy team testujacy dostanie te skrzynki btw?
[right][post="10273"][/post][/right][/quote]

Tu chyba chodzilo o to, ze w kazdej chwili bedzie 100 rzeczy do pobrania... material dvd niech zajmuje 4gb, to nie zmiescisz tego na 250gb dysku ;)

-w sensie 100 rzeczy-

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='miaziol' date='11.09.2006, 22:51 ']Mario mam do ciebie prozbe jak bys zerknal na strone [url="http://www.adbglobal.com/products/broadcaster.htm"]http://www.adbglobal.com/products/broadcaster.htm[/url] i to prawdopodobnie bedzie model x800w lub 7200 w kazdym razie to jest stronka producenta tunerow oni projektuja te tunery nie tylko dla iti ale dla wielu firm europejskich. Jesli by to byl ktorys z tych tunerow to mamy pelna charakterystyke sprzetu w pdf. Ja mam swoja teorie co do tych 2 kabelkow z antenty. Wydaje mi sie ze jest sluszna. Tak naprawde siedza w srodku dwie glowice tyle ze jedna na stale jest zapieta do kanalu dosylowego i do niej ida dane natomiast druga jest przeznaczona do tv. Dla mnie sprawa jest prosta ;) To nie telewizja naziemna zeby mozna zmostkowac tunery, potrzebne niestety sa dwa kabelki. Do tego konwerterek twin i juz.
[right][post="10272"][/post][/right][/quote]

Nie już mówiłem to całkiem inny tuner. Nigdzie ale to nigdzie w sieci nic o nim nie ma.

[quote name='pbuda' date='11.09.2006, 23:23 ']Tu chyba chodzilo o to, ze w kazdej chwili bedzie 100 rzeczy do pobrania... material dvd niech zajmuje 4gb, to nie zmiescisz tego na 250gb dysku :)

-w sensie 100 rzeczy-
[right][post="10275"][/post][/right][/quote]

Tak filmy będą jakości DVD oraz HD. Nie wiem jak to do końca będzie działać ale mówili, że będzie się w sam aktualizował no i to co napisałem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ein' date='12.09.2006, 00:03 ']Ok mowa jest o 100 filmach na dysku. Fajnie. Hmmm fajnie? 100 filmow na dysku 250gb to sporo, dodajmy do tego ten podzial na bufor, PVR i VOD (czyli VOD to moze ze 100GB?) No to wtedy mamy filmy o jakosci SD poddane kompresji niczym divx - czyli pi razy oko ok 1gb na cos.[/quote]
Przecież od dawna ITI mówi o stosowaniu MPEG4 i H264/AVC. To bardzo wydajna metoda więc pewnie dużo się zmieści na dysku w dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Czy juz wiadomo kiedy ITI poda jakieś ceny za te usługi?
I jeszcze jedno, czy naprawde nic sie nie da zrobić z tym podwójnym kablem?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawa instalacji do obsługi funkcji VOB:
Musi być konwerter typu Twin bo pasmo jest dzielone na górne i dolne.
Korzystanie z jednego blokuje to drugie.
A więc w wersji z VOB musi być zdwojony moduł DVB.
Mam jednak niepewność czy sygnał przyjdzie z Hotbirda.
Zobaczymy 22 września.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marekbak' date='12.09.2006, 11:07 ']I jeszcze jedno, czy naprawde nic sie nie da zrobić z tym podwójnym kablem?[/quote]

Ależ da się: zawsze masz wybór albo usługa VoD albo jeden kabel.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='janunio' date='12.09.2006, 11:13 ']Mam jednak niepewność czy sygnał przyjdzie z Hotbirda.[/quote]

A to czemu?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dwa symptomy:
- sponsorowanie niektórych pozycji TVN przez Eutelsat
- zniknięcie testu TVN HD z list Hotbird; a wczesnie były
[url="http://en.kingofsat.net/hdtv.php"]http://en.kingofsat.net/hdtv.php[/url]
Nie sprawdziłem jednak czy sa na liscie kanałów SD.
Już sprawdziełem tam także brak obecnie ITI jako nadawcy. Edytowane przez janunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='janunio' date='12.09.2006, 08:43 ']Sprawa instalacji do obsługi funkcji VOB:
Musi być konwerter typu Twin bo pasmo jest dzielone na górne i dolne.
Korzystanie z jednego blokuje to drugie.
A więc w wersji z VOB musi być zdwojony moduł DVB.
Mam jednak niepewność czy sygnał przyjdzie z Hotbirda.
Zobaczymy 22 września.
[right][post="10283"][/post][/right][/quote]
Jest jeszcze jedno wyjście. Na forum Satkuriera rzuciłem hasło pt.: ITI z Astry i Hotbirda?
Pamiętam jak kilka miesięcy temu pojawiła się wiadomość, że pewna polska firma o nieznanej nazwie( skąd my to znamy ;) ) podpisała kontrakt z Astrą na wynajem transponderów pod usługę VOD.
Obecnie ceny konwerterów monoblock są niewiele większe od zwykłych a i montaż też do skomplikowanych nie należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To także może być rozwiązanie. Wtedy pasma się nie blokują i potrzebny konwerter typu ZEZ 6 stopni.
A są bardzo popularne w Polsce (Astra + Hotbird).
Używam takiego rozwiązania od 2 lat i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!
Mam pytanie techniczne. Czy będzie możliwość zarejestrowany materiał na dysku twardym tunera przegrać na dysk komputera, oczywiście w HD ?.
Pozdrawiam Andrzej S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście , że nie.
Musi być blokada takiej możliwości.
Podejżewam, że tak jak pisał Gmeru format HD będzie niekompatybilny ze znanymi rozwiązaniami typu FAT czy NTFC.
I jeszcze odkryłem foto tunera.
Są tylko dwa gniazda DVB SAT. Drugie musi być jako OUT - przelotka.
A więc jednak zez a nie twin.
Chyba, że jest jeszcze inne gniazdo bo bardzo słaba jakość foto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...