Skocz do zawartości
telemaniak

jeden z szóstki..... który?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
mam ciężki zgryz ...
nie wiem który TV będzie najtrafniejszym wyborem. sygnał idzie z tunerów HD (2) + obrotnica, czyli powiedzmy że jest kanałów HD kilkanaście + reszta polskich z tychże tunerów..
dlaczego polecilibyście mi ten właśnie Tv... ? wiem że jest tu jeden plazmowy Tv a reszta to lcd.... :)

a o to moje wybrane TV :

[url="http://"]Panasonic TH-42PY80P [/url]

[url="http://"]LG 47LG5000 [/url]

[url="http://"]LG 47LG5010[/url]

[url="http://"]SONY KDL 40 W 4000 [/url]

[url="http://"]SONY BRAVIA KDL-40V4000E[/url]

[url="http://"]Sharp LC 42B20E[/url]

bardzo bym był wdzięczny za uwagi i porady...

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='telemaniak' post='130060' date='08.11.2008, 13:04 ']bardzo bym był wdzięczny za uwagi i porady...[/quote]

My też nie wiemy.....

Uwagi i porady:

Uwaga: Nie oczekuj, że ktoś za Ciebie wybierze przekątną, przy tak mizernych założeniach początkowych. A wybierasz począwszy od 40 cali, a skończywszy na 47. To tak jak byś zapytał: "jaki kupić samochód, mały osobowy, czy może półciężarówkę, doradźcie. Założenie: na pewno będę jeździł po polskich drogach." Sądzisz, że ktoś byłby w stanie odpowiedzieć?

Porada: jeśli zadajesz pytanie i oczekujesz odpowiedzi, to zadaj je w taki sposób, aby inni mieli chociaż cień szansy na to pytanie rozsądnie odpowiedzieć :P

Na razie, to przy tak sformułowanym pytaniu odpowiedź brzmi: obojętne który, wszystkie są jednakowo dobre, albo jednakowo złe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za post.
chodzi mi o to że gdyby ktoś miał kupić Tv kwoty min i max są takie jak ceny podane w linkach to co by wybrał i dlaczego. Rozmiar może być i mniejszy gdyby funkcje TV lub matryca itp. były jednak lepsze. lepiej było by kupić jednak Sharpa : bo coś tam niż np Lg mimo że jest większy. tu nie chodzi o rozmiar tylko o to by z wydanej gotówki wyciągnąć jak najwięcej zadowolenia przy oglądaniu materiału HD i SD....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że się nie rozumiemy. "Zadowolenie" jest nierozerwalnie związane ze stosunkiem przekątna/odległość/jakość elektroniki. A skoro nie znamy założeń docelowych ...

Przykładowo, jeśli ktoś kupi cytowane wyżej modele 47 cali i zamierza oglądać z nich obraz z odległości 2 metrów, to jest to absolutne wyrzucenie pieniędzy w błoto i fakt że sygnał będzie pochodzić z tunera HD wiele tu nie zmieni. Elektronika tych telewizorów jest taka, a nie inna, będzie kichowato.

Podobnie, kupowanie 40 cali z topową elektroniką obrabiającą sygnał, do odległości 4 metry i więcej, to identyczne wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo nijak nie skorzystamy z plusów tej elektroniki.

Zatem pytanie zadane w ten sposób jest zbyt ogólne, aby móc na nie prawidłowo odpowiedzieć i aby mogło być zaczątkiem rzeczowej dyskusji. Jedyny skutek jaki takie pytanie odniesie, to założenie w wątku klubu wzajemnej adoracji użytkowników modelu X, czy też modelu Y :). Każdy będzie chwalił swoje. Coś wzorem wątków na innych forach, żeby nie wskazywać palcem :P . Odpowiedzi będą w stylu:"mam ten model, polecam", albo "ja to bym firmy X w życiu nie kupił". Czyli odpowiedzi równie "konkretne" jak pytanie.

Chcesz koniecznie odpowiedzi konkretnej? Proszę bardzo: żadnego z nich bym nie kupił. Wolałbym coś innego, z lepszą elektroniką obrabiającą sygnał. Skoro nie znam docelowych warunków w jakich telewizor ma być użytkowany, to tak byłoby najbezpieczniej. To jest odpowiedź z mojego punktu widzenia.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę że zamiast filozofować lepiej chłopakowi coś doradzić . Ja do HD proponuję Panasonica 42-PZ80 lub Soniaca 40 (46) W4500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myślałem że pisanie postów w stylu mam tyle i chce minimum 42cale........... raczej nic nie wniesie.. ale skoro tak będzie lepeij to ok.
Wydać mogę ok 3600 ( to już max)
odległość do oglądania to jakieś 1,9-2,5m... centralnie na wprost.
Sat HD
DVD Pioneer dv-400 HDMI,
kanały SD z tunera HD....
czasem z laptopa może internet , ale gier to wcale nie będzie...
to wszystko... chyba że coś pominąłem...
aczkolwiek o to mi chodziło co napisaliście... może czegoś nie wiem... Edytowane przez telemaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz. Jednak nie było tak trudno ;). Przynajmniej wiadomo, że odległość od ekranu raczej mniejsza niż większa i że komputer nie stanowi priorytetu. Jest też określona granica cenowa.

Odpadają:

SONY KDL 40 W 4000
LG 47LG5000
LG 47LG5010

Pozostają na placu boju:

1.Panasonic TH-42PY80P
2. Sharp LC 42B20E
3. SONY BRAVIA KDL-40V4000E

Ze zdecydowanym wskazaniem na pierwszy i zastrzeżeniem, że trzeci to już tak na granicy. Jakby totalnie nie było nic innego do wyboru, albo dla wielbiciela marki. Druga opcja, to taka neutralna, ale z tych dwóch w kolejności, to wolałbym pierwszą. Lepiej się sprawdzi przy tej odległości i źródłach docelowych.

Jest konkretne pytanie, jest konkretna odpowiedź.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mambo1971' post='130159' date='08.11.2008, 21:05 ']Myślę że zamiast filozofować lepiej chłopakowi coś doradzić . Ja do HD proponuję Panasonica 42-PZ80 lub Soniaca 40 (46) W4500[/quote]

To żadne filozofowanie i nie ma się co obruszać. Właśnie to co napisałeś to dobry przykład na rozpoczęcie wątku "kółka wzajemnej adoracji". Każdy by coś napisał w stylu "ja proponuję..." i nic by z tego nie wynikało. Warto takich pustych wątków unikać, bo i tak nikt tego nie zechce później czytać.

Zapewne po kolejnym, już [b]konkretnym[/b], poście kolegi Telemaniaka, zauważyłeś że obie Twoje opcje "proponuję" nie mieszczą się w założeniach. Nie spełniają kryterium ceny.

Teraz mamy konkrety, możemy rzeczowo dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie jest totalnie pozbawione sensu.
Właśnie wracam z tego typu pomocy w zakupie znajomemu.

Decydują dwa parametry: cechy TV i cena. To jasne.
W tym procesie zmianiainwestor ( czytaj: nabywcę) założenia co do formatu itp.
Tylko, że proces ustalania ceny jest w ostatnich tygodniach niezwykle dynamiczny. Nieprzewidywalny.
Sam jestem zdezorienowany sytuacją.
Negocjować ostro ceny można ( i należy) w MM / Saturn jak i RTV AGD.

A dziś stało się tak, że zbaraniałem.
TV cena na ladzie (MM): 5 499.
- Pan da rabat ( nie znoszę tej fazy)
- idę do kiera
.... 300 stówy OK ?
- no to cztery
- OK. Ale gdzie są kredyty ?
- No tam , ale to jest powyżej 5k. [b]Lepiej już jak Panu jeszczę obniżę do 4 999 zeta[/b]. Bo wtedy krótka ścieżka. Doc z foto i wyjeżdżamy.

Temat dotyczył 46" wysoki model SHARP LC-46XL2E 2 (czy jakoś tak z pilotem z ekranem i klapką) który stoi w EURO AGD za 7 199 zł.

I co tu radzić w takiej sytuacji rynkowej. Coś kupisz i na koniec napiszesz, że straciłeś na poradach 2 199 zł na tym forum.

Czy kumasz ?

Byliśmy w: MM, Electroworld, Saturn, EURO AGD.
Wawa. Głębocka & Marki Edytowane przez dominikjestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bardzo dobry przykład twórczego marketingu cenowego.

Wysoka cena wyjściowa, pozory ostrych targów z klientem -> obniżenie ceny. Ale ostateczna cena i tak wyższa niż średnia z innych sklepów i to całkiem renomowanych, a nie takich co sroce spod ogona wypadły :P. A klient szczęśliwy że hej, bo taki sprytny że utargował... ;).

Szczególnie, że średnia realna cena Sharpa LC-46XL2E wynosi 4800 zł.

Dla jasności, pragnę zapewnić Kolegę Janusza, czy tam jak woli Dominika, że jeśli ktoś podaje kryterium ceny, jak w tym przypadku, to staramy się od razu wziąć pod uwagę średnią cenę rynkową, a nie wydumaną ze sklepu MM.

To jest zdecydowanie bardzie bezpieczna i miarodajna metoda i pozwoli uniknąć niespodzianek :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie i o to mi chodziło.. każdy wniesie coś od siebie a mnie to się przyda. co do Panasa, to był to powiedzmy taki zakup planowy. Wolałem jednak spytać ludzi którzy siedzą w temacie więcej niż ja i być może , wrzuca swoje 3 grosze.
teraz wiem więcej i jestem przygotowany na podjęcie decyzji.
@sławekR - powiedz mi jedno. gdyby odległość była większa od tych 2,5 m to czy LG brał byś pod uwagę, czy odpadają ze względu na swoją jakość ?? No bo tak przemeblować tak by TV stał jakiś metr może więcej dalej to żaden problem.
jeszcze jedno: skoro przypuśćmy zdecydujemy na firmę panasonic to zostało mi jakieś 300 stówki z mojej sakiewki, więc, gdyby udał się zabieg kolegi @dominikjestem (pośćmy wodze fantazji) to jaki modelem mógłbym jeszcze się zastanowić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi