Skocz do zawartości
mihail1

HDMI czy Component? LCD <-> PH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Posiadam TV samsunga le32s81 W LCD mam tylko dwa złącza HDMI, pod które obecnie mam podłączonego x360 i N-ke. Czekam z niecierpliwością na swojego Popcorna, który ma byc w połowie listopada.
Już teraz zastanawiam się jak go podłączyć pod mój TV. W gre wchodzi przepięcie xboxa pod wejście PC lub przełączenie go na componet wtedy robi mi się wolny HDMi i podłączam popcorna. Ale zastanawiam sie czy gra jest warta świeczki, czy nie prościej podłączyć popcorna pod wolne złącze component w TV?? a może przełożyć x360 na component?
Generalnie chodzi mi o jakośc obrazu czy będzie widać jakąś różnice między HDMI a Componentem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mihail1']Generalnie chodzi mi o jakośc obrazu czy będzie widać jakąś różnice między HDMI a Componentem?[/quote]
Generalnie:
- połączenie Component = połączenie analogowe - podatne w związku z tym na jakość kabli
- połączenie HDMI = połączenie cyfrowe - teoretycznie niepodatne na jakość kabli
Wniosek: Połączenie component [i]może[/i] być (podreślam [i]może[/i]) podobnej jakości jak HDMI przy zapewnieniu dobrej jakości kabla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Fantom' post='128390' date='30.10.2008, 09:00 ']Generalnie:
- połączenie Component = połączenie analogowe - podatne w związku z tym na jakość kabli
- połączenie HDMI = połączenie cyfrowe - teoretycznie niepodatne na jakość kabli
Wniosek: Połączenie component [i]może[/i] być (podreślam [i]może[/i]) podobnej jakości jak HDMI przy zapewnieniu dobrej jakości kabla.[/quote]

yhy także wnioskuje, iż lepszym rozwiązaniem będzie dlamnie podpięcie x360 do złącza PC. a Popcorna podłącze pod hdmi za miejsce xboxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mihail1' post='128423' date='30.10.2008, 15:47 ']yhy także wnioskuje, iż lepszym rozwiązaniem będzie dlamnie podpięcie x360 do złącza PC. a Popcorna podłącze pod hdmi za miejsce xboxa[/quote]
Kabel VGA czy też PC (jak go nazywasz) to taki inny kabel component. Też jest to transmisja analogowa trzech oddzielnych kolorów. Im gorszy kabel tym gorsze efekty na ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Fantom' post='128390' date='30.10.2008, 10:00 ']Generalnie:
- połączenie HDMI = połączenie cyfrowe - teoretycznie niepodatne na jakość kabli[/quote]

Generalnie:
- połączenie HDMI - co tu podasz to zobaczysz na ekranie
- połączenie Component - co tu podasz bedziesz w stanie zmienic uzywajac elektroniki wyswietlacza

Pierwsze niezastapione dla zrodel o doskonalych parametrach jak BR DVD, konsole ... drugie niezastapione dla zrodel o zmiennej jakosci obrazu jak satelita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Tom0000']- połączenie Component - co tu podasz bedziesz w stanie zmienic uzywajac elektroniki wyswietlacza[/quote]
O ile elektronika wyświetlacza (czyli telewizora) nie zepsuje tego co podasz jeszcze bardziej :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie tylko czy złącze oznaczone jako komputerowe w telewizorze jest w stanie wyświetlić max rozdzielczość jaką może podać konsola. Niektóre TV mają po HDMI pełne 1080p a po złączy pc nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam ja u siebie podlaczylem PH componentem za 60zł, jak dla mnie jakosc jest taka sama jak na kablu HDMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote]Generalnie:
- połączenie HDMI - co tu podasz to zobaczysz na ekranie
- połączenie Component - co tu podasz bedziesz w stanie zmienic uzywajac elektroniki wyswietlacza

Pierwsze niezastapione dla zrodel o doskonalych parametrach jak BR DVD, konsole ... drugie niezastapione dla zrodel o zmiennej jakosci obrazu jak satelita.[/quote]

Z tego wynika ze konsolę zostawić na HDMI PH na HDMI a N-ke przełączyć na component?
Dzisiaj pożyczyłem sobie od kolegi kabel VGA do x360 podłączyłem go i niestety ekran wydał mi się taki jakby zamglony. Nie był taki czysty jak po HDMI:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zawsze możesz kupić rozgałęźnik HDMI(kilka wejść -i jedno wyjście) i przełączać sygnał w zależności od źródła (nie wiem czy są automatyczne przełączniki) W googlach znalazłem [url="http://www.google.pl/search?q=prze%C5%82%C4%85cznik+automatyczny+HDMI&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a"]takie[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi