Skocz do zawartości
sammael

NMT + last.fm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
chciałbym wziąć udział w konkursie [url="http://www.networkedmediatank.com/forumdisplay.php?fid=60"]MSP Plug-In Design Contest[/url]. Plugin, który chciałbym wysłać na konkurs pozwala na słuchanie "stacji radiowych" last.fm. Chciałbym Was prosić o przetestowanie działania moich skryptów, zanim podrzucę linka organizatorom.

Znane przeze mnie problemy i niedoskonałości:
- logowanie odbywa się poprzez standardowy, nieszyfrowany protokół HTTP (niestety NMT nie pozwala na użycie HTTPS), tak więc dane od Waszych NMT do mojego serwera lecą po HTTP, a następnie transmisja do serwera last.fm (autoryzacja) leci już przez HTTPS (jeśli ktoś jest paranoikiem, sugeruję założenie innego konta do słuchania last.fm przez NMT ;])
- przy logowaniu za pomocą pilota niestety widać każdy znak wpisywanego hasła, rozwiązaniem jest klawiatura na USB :)
- logowanie czasami trwa dość długo
- czasami wyrenderowanie "układanki" okładek trwa długo

Proszę o:
- ocenę czy interfejs jest wystarczająco intuicyjny
- sprawdzenie, czy widzicie jakieś błędy
- sugestie, pomysły

Aby zacząć odtwarzać muzykę z last.fm należy dodać stronę: [color="#FF0000"]http://nmt.kowalczuk.eu/last.fm/ [/color] do Web Services swojego NMT (albo będąc w przeglądarce WWW NMT, nacisnąć na pilocie przycisk [i]Title[/i] i wpisać powyższy adres bezpośrednio w pasek adresu), a następnie zalogować się (używając swojej nazwy użytkownika i hasła z last.fm).

Z góry dziękuję za pomoc i konstruktywne odpowiedzi. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Plugin jest już na liście MSP Community, więc aby z niego skorzystać wystarczy z poziomu NMT wybrać:
Web Services -> MSP Community -> Music -> last.fm
Ale widzę, że nie palicie się za bardzo do testowania... ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj trochę czasu , idzie weekend , na pewno skorzystam i dam znać jak działa, dzięki. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez przetestuje jak bede w domu, ale fajnie by bylo dodac wszystkie radia rmf :(, ciekawe czy to mozliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Często, gęsto słucham stacji radiowych przez NMT, więc jak wrócę od norków tez spróbuję
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
super pomysł!!! Taki mały drobiazg, a jak cieszy ... :)
Do tej pory, aby słuchać LAST.FM kombinowałem z podłączaniem Palmtopa do wzmacniacza.

Na plus:
- nie ma przerw w odtwarzaniu (buforowanie jest OK.)
- bardzo ładnie zaprojektowany ekran startowy (fotki ulubionych zespołów, funkcjonalne MENU, ładna kolorystyka, nie za dużo klikania ...)

Na minus (plus/minus)
- "balck screen" (jak z tego wyjść ??? :))))
- brak info. o aktualnie odtwarzanym utworze/wykonawcy (w/g mnie cały urok LAST.FM, to słuchanie w trybie "podobne do ...", i nic tak nie wkurza jak słyszysz coś co Ci się podoba, a nie wiesz co to jest ;))
- brak funkcji "next"
- ...

Podsumowując, podobami sie bardzo i zamierzam głosować na tą "wtyczkę"

Pozdrawiam,
mnich

P.S. Nie zauważyłem przycisku "DONATE" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mnich' post='126448' date='18.10.2008, 15:20 ']Na plus:
- nie ma przerw w odtwarzaniu (buforowanie jest OK.)[/quote]
To akurat zasługa last.fm - taki stream wystawiają.

[quote]- bardzo ładnie zaprojektowany ekran startowy (fotki ulubionych zespołów, funkcjonalne MENU, ładna kolorystyka, nie za dużo klikania ...)[/quote]
Trochę dziś bawiłem się designem, na razie chyba zostaje wersja "fioletowawa". ;)

[quote]Na minus (plus/minus)
- "balck screen" (jak z tego wyjść ??? ;))))[/quote]
Niestety czasem popcorn się zawiesza, podejrzewam, że to błąd w firmware. W jakiej konkretnie sytuacji przydarzają Ci się zwiechy? Jaki sprzęt/firmware?

[quote]- brak info. o aktualnie odtwarzanym utworze/wykonawcy (w/g mnie cały urok LAST.FM, to słuchanie w trybie "podobne do ...", i nic tak nie wkurza jak słyszysz coś co Ci się podoba, a nie wiesz co to jest ;))[/quote]
Niestety to ograniczenie NMT. Żeby wyświetlać to, co akurat leci trzeba by chyba było wygenerować film z dźwiękiem pobranym z last.fm, a na obrazie zmieniający się opis utworu i okładki. Niestety NMT ma ubogi odtwarzacz dźwięku. :(

[quote]- brak funkcji "next"[/quote]
Niestety także jest to problem softu NMT. Obejście to zatrzymanie odtwarzania i włączenie jeszcze raz.

[quote]Podsumowując, podobami sie bardzo i zamierzam głosować na tą "wtyczkę"[/quote]
Dzięki. :) Ale głosować może niestety tylko jury. ;)

[quote]P.S. Nie zauważyłem przycisku "DONATE" ;)[/quote]
Tego NMT też nie obsługuje... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi