Jump to content
Sign in to follow this  
mayday77

Ustawienie anteny, problem

Recommended Posts

Witajcie,

Właśnie dzisiaj odebrałem sobie zestaw do odbioru cyfry na philipsie PVR. zalożyłem antene podłączyłem wszystko. Pomachałem anteną i tak mam na pasku poziom sygnału na zielono tak na 4 i 3/4 a kanałów ni ma.
Może ma ktoś pomysł co zrobiłem nie tak. Dzięki z góry i z dołu za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
spróbuj ustawić antenę w kierunku słońca o godzinie 13 czasu letniego ..

Share this post


Link to post
Share on other sites
sugeruje zakup miernika sygnalu za okolo 60-100pln na allegro i ustawienie z nim anteny na odpowiedniego satelite ,zakup sie zwraca z chwila nabycia bo technik za ustawienie anteny wezmie ponad 100 , zdrowko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się po wątek , bo i problem w zasadzie podobny. W dniu dzisiejszym narażając zdrowie i życie ;) wymieniłem konwerter na "twin", aby tego dokonać musiałem zdjęć cała antene, po ponownym jej zamontowaniu i podłaczeniu tunera , sygnała antenowy jest tak, jak wcześniej czyli ponad 4,5 zniknęły mi natomiast niektóre kanały HD ( canal + , filmbox i NG ), co mogłem spie....c podczas tej w zasadzie prostej czynności ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
spróbuj poszukać w sieci parametrów dla Twojej miejscowości co do tzw. screw, czyli skręcenia samego konwertera wokół własnej osi (oś Z)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za inforamcję, znalazłem ten parametr o ile nie popełniłem żadnego błędu to dla Szczecina i Hotbirda ten paramaetr wynosi 1 stopień, nie będąc pewien w którą strone ów stopień liczyć przetestowałem dwa ustawienia + i - . Niestety dalej bez zmian , czyli odbieram niemal wszystko po czterema wspomnianymi wcześniej kanałami HD . Inna sprawa , że poziom sygnału wzróśł do 4,75 .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kanały HD potrzebują idealnie ustawionej anteny.

To truizm, ale musisz poświęcić trochę więcej czasu na precyzyjne ustawienie. Pytanie jeszcze, jaką masz antenę (średnica czaszy) do 60 cm, może być małą. Na 80 cm bez problemu. A 110 cm to 100% pewności, że będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antena ma średnicę 80 cm , póki mnie nie napadło na zmianę konwertera na TWIN-a wszystko działoło OK, na chwilę obecną, co do ustawienia anteny sprawa była prosta, po prawej strony opierała sie o elewację budynku tak więć tu nic nie "kombinowałem" ustawiłem tak jak była... Jesli chodzi o kanły HD to tylko te wymienione nie dziłają HBO HD, MTV HD dają aż miło, teraz już późna pora, jutro jeszcze raz na bardzo spokojnie ustawię antenę....może nie jest tak idealnie w pionie jak mi się wydaję ? jak nie nie pozostanie mi tylko telefon do specjalisty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgodniez sugestiami, "na nowo" ustawiłem antenę ...i cóz bardzo dziękuję [b]hr.susel[/b] za zmotywowanie do dokładności, wszystkie kanały działają , nie wiem czy skutkiem "przekręcenia" konwertera , czy dzięki ustawieniu anteny w skrajnym położeniu ( przed moimi przekładkami , bok anteny "wgryzał" się dosłownie w elewację budynku, ja zostawiłem kilka mm luzu, który teraz też zlikwidowałem ). Każdą razą dziękuję !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja tez miałem problem z ustawieniem bo nawet "dociąganie" śrub mocujacych powodowało zmiane ustawienia anteny która- jak wiadomo- musi precyzyjnie wstrzelić się w odległy transponder
Ale popukując raz w jedną stronę anteny, raz w drugą i dociągając śruby naprzemian - osiągnmałem cel bez uzycia miernika
Pół godziny roboty

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie czeka kolejna wizyta na balkonie, bo sam muszę moją antenę poprawić (tracę sygnał na kanałach HD). Przy okazji zmienię chyba konwerter na Octo (8 tunerów), bo Quad to już za mało. Lub po prostu dodam multiswitch'a, bo z mojej anteny korzysta już jeden sąsiad z PVR'em (więc zajmuje dwa wyjścia), korzystam ja (dwa wyjścia+strasznie skomplikowana instalacja), a szykuje się powiększenie ilości dekoderów w domu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja też mam problem z anteną ;), do tej pory miałem cyfrę na dekoderze miediasacie,

wiząłem sobie teraz tuner Philipsa PVR HD + pakiet kanałów w HD (canl+sport itp.)

i po podłączeniu tego tunera nie mam nic :( siła sygnału 0 komunikat, "BRAK SYGNAŁU, SPRAWDŹ ANTENĘ",

myślicie że muszę wymienić konwerter, kable, czesze( teraz mam 80-tkę) żeby odbierać wogóle CANAL+ nie wspominając już o tym że chce mieć obraz i dźwięk w HD.

czy coś mam moze trafiony dekoder, dziś i tak jadę do punktu żeby sprawdzili mi czy faktycznie dekoder nie jest trafiony.

bardzo proszę o opinię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ja na poczatku dostałem dekoder bodajrze thomsona ten zwykły czrny mały bo nie mieli PRV HD konwerter TWIN i czasze bodajrze 80 HD nie chodziło mi ok 20 kanałów mowili ze wina ustawien zebym robił wyszukiwanie nic nie dawało zebym wymienił konwerter nic nie dawało ze jest bład jakis zeby przywrocic ustawiuenia fabryczne tez gucio poem ze cos tam i cos tam a kanałów jak niue było tak nie ma

Ale wreszcie wymienili mi tamten dekoder na PRV HD philipsa i z obrazem o niebo lepij tzn z jakoscia kanały hmm jak ładna pogoda i nie wieje ok moze byc ale pozatym dodam ze na tamtym starym dekoderze sygnałprawie na maxa imimo to nie ziałay wszystkie kanały a na tym popropstu na kazdym kanale mogłem sobie sprawdzic siłe odbioru no i potemjeszcze w na infolinicyfry powiedzieli ze niektore kanały mają troszke inne parametry ustawienia no i zaczołem pukac i sztuakac i pzeginac ten talez no i sie poprawioło ale tylko wtedy jakjest ładna pogode czy nie wejenobymoicowanie jest sztywne jaknie wiem ale samtelezjest wystawione na otwarta przestrzen ijak zawiewa to tarce na nie ktorych kanalach sygnał typu viva pl, mtv pl, i tam kilka innych nie mam pojecia co z tym zrobic bo czasami drobny uch anteny jak cche osobiscie ja przestawic powoduje zanik sygnału i dałem sobie narazie spokoj ale moze ktos cos mi na to poradzi wiec czekam na jąs podpowiedz

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam ja na poczatku dostałem dekoder bodajrze thomsona ten zwykły czrny mały bo nie mieli PRV HD konwerter TWIN i czasze bodajrze 80 HD nie chodziło mi ok 20 kanałów mowili ze wina ustawien zebym robił wyszukiwanie nic nie dawało zebym wymienił konwerter nic nie dawało ze jest bład jakis zeby przywrocic ustawiuenia fabryczne tez gucio poem ze cos tam i cos tam a kanałów jak niue było tak nie ma

Ale wreszcie wymienili mi tamten dekoder na PRV HD philipsa i z obrazem o niebo lepij tzn z jakoscia kanały hmm jak ładna pogoda i nie wieje ok moze byc ale pozatym dodam ze na tamtym starym dekoderze sygnałprawie na maxa imimo to nie ziałay wszystkie kanały a na tym popropstu na kazdym kanale mogłem sobie sprawdzic siłe odbioru no i potemjeszcze w na infolinicyfry powiedzieli ze niektore kanały mają troszke inne parametry ustawienia no i zaczołem pukac i sztuakac i pzeginac ten talez no i sie poprawioło ale tylko wtedy jakjest ładna pogode czy nie wejenobymoicowanie jest sztywne jaknie wiem ale samtelezjest wystawione na otwarta przestrzen ijak zawiewa to tarce na nie ktorych kanalach sygnał typu viva pl, mtv pl, i tam kilka innych nie mam pojecia co z tym zrobic bo czasami drobny uch anteny jak cche osobiscie ja przestawic powoduje zanik sygnału i dałem sobie narazie spokoj ale moze ktos cos mi na to poradzi wiec czekam na jąs podpowiedz

Pozdrawiam

Kolego syszolek21

Napisz to jeszcze raz. Składnie i po polsku. Może ktoś Ci odpowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja również o antenie. Miałem telewizję N. Działało aż miło. Wpiąłem dekoder Strong do kabla wcześniej podpiętego do N i.. brak sygnału. Ktoś wie dlaczego? Teoretycznie powinno przecież działać, czy się mylę. Mam twina do którego podpięty jest również Cyfrowy Polsat. Czyżby coś tutaj psuło zabawę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ustaw w setupie w jakie satelity strzelasz, pozniej omieć transpondery - i bedziesz w domu

Share this post


Link to post
Share on other sites
ustaw w setupie w jakie satelity strzelasz, pozniej omieć transpondery - i bedziesz w domu

Coś zdziebko więcej szczegółów. Ja zielony na tym poletku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś zdziebko więcej szczegółów. Ja zielony na tym poletku.

Już nie męczę. Pomachałem anteną i sygnał się znalazł. Dziwne tylko to, że antena wróciła na stare miejsce, a dekoder się odblokował. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Podepnę się pod wątek żeby nie zakładać nowego. Do rzeczy.

Posiadam cyfrę miałem dekoder sd philipsa. Od jakiegoś czasu mam dekoder pvr peace. Podłączyłem go do "starej instalacji" tzn pojedynczego LNB. Stwierdziłem że pora wykorzystać w pełni możliwości dekodera i zamówiłem nowe LNB golden interstar gi-204. Podmieniłem lnb w antenie zmieniłem kabel na twin w ustawieniach dekodera zmieniłem lnb na twin i niestety nie miałem wszystkich kanałów. Zaczełem kombinować z połączeniem i w pewnym momencie musiałem coś spieprzyć bo nie mam sygnału. SateliteFinder nie działa tzn. wydaje tylko krótkie pojedyncze piski takie co ok sekunde. Stare lnb działa i jest wszystko ok.

Teraz moje pytanie:

Czy coś pominełem lub zrobiłem nie tak? Czy mogłem uszkodzić lnb przy instalacji poprzez złe podłączenie a może trafił mi się wadliwy egzemplarz gdyż przesyłka dotarła dość zfatygowana.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Podepnę się pod wątek żeby nie zakładać nowego. Do rzeczy.

Posiadam cyfrę miałem dekoder sd philipsa. Od jakiegoś czasu mam dekoder pvr peace. Podłączyłem go do "starej instalacji" tzn pojedynczego LNB. Stwierdziłem że pora wykorzystać w pełni możliwości dekodera i zamówiłem nowe LNB golden interstar gi-204. Podmieniłem lnb w antenie zmieniłem kabel na twin w ustawieniach dekodera zmieniłem lnb na twin i niestety nie miałem wszystkich kanałów. Zaczełem kombinować z połączeniem i w pewnym momencie musiałem coś spieprzyć bo nie mam sygnału. SateliteFinder nie działa tzn. wydaje tylko krótkie pojedyncze piski takie co ok sekunde. Stare lnb działa i jest wszystko ok.

Teraz moje pytanie:

Czy coś pominełem lub zrobiłem nie tak? Czy mogłem uszkodzić lnb przy instalacji poprzez złe podłączenie a może trafił mi się wadliwy egzemplarz gdyż przesyłka dotarła dość zfatygowana.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

A pozmieniałeś w ustawieniach dekodera pvr czy masz pojedynczy czy twin o ile pamietam było to menu 7 potem 1 i przejdż b do zmiany a może odłączyłeś zasilanie konwentera zamiast tak masz nie albo poszło zwarcie i spaliłeś konwenter albo jedną strone a próbowałeś podłączyć inny dekoder pod tą instalacjie i czy coś pokazuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

W utawieniach wszystko zmienilem tzn na twin. zasilanie mam wlaczone. musze sprawdzic jeszcze ten konwerter na innej instalacji. Bo moj dekoder dziala na innym lnb.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...