Jump to content

Dave D

Użytkownik
  • Content Count

    2
  • Joined

  • Last visited

Seller statistics

  • 0
  • 0
  • 0

Community Reputation

0 Neutral

About Dave D

  • Rank
    VHS
  1. Witam wszystkich, na początek sprzęt: PC windows 7 pro x64 karta graf gtx 1070 podłączona HDMI do TV maya u5 podłączona optykiem do aplitunera avr-1912 karta zintegrowana wyłączona w biosie. Sprawa wygląda tak, jak wybieram urządzenie dźwięku w menadżerze (w moim przypadku jest to samsung tv obsługiwane przez nVidia HD audio. Windows informuje ,że obsługuje tylko 2 kanały ) i dźwięk 2.0 leci na tv i do ampli. Na ampli świeci się PCM stereo digital. Na liście urządzeń mam jeszcze głośniki (windows informuje, że obsługuje 6 kanałów) obsługiwane przez Maye i interfejs spdif (2 kanały) też obsługiwane przez maye. Maya została rozpoznana przez windows zainstalowała podstawowe sterowniki. Ja zainstalowałem via usb audio deck. Problem polega na tym ,że ani głośniki ani spdif nie dają dźwięku, żadnego. Kombinowałem ze sterownikami, wyjściami i playerami, bestplayer, kmplayer, vlc i media player classic. Włączając urządzenie samsung dioda na mayi świeci się cały czas. Włączając pozostałe dwa urządzenia to miga (gdzieś wyczytałem, że tak informuje użytkownika, że pracuje. Tylko tak pracuje, że nie ma dźwięku...) Żeby było zabawniej, po przełączeniu się na urządzenia pod kontrolą mayi i puszczeniu filmu z DD windows widzi, że jest tam dźwięk. Niech mi ktoś pomoże, bo wyjdzie za chwilę, że kupiłem drogą przejściówkę na optyk.
  2. Witam wszystkich, Mam taki problem który po długich bojach uznałem że już nic nie da się zrobić, ale może ktoś ma radę. Mam amplituner denon avr-1912. Dopóki był przed hdmi podłączony do laptopa (dedykowany radeon, rozdzielczość na laptopie i na tv ustawiona 1366x768)to wszystkie filmy DD i DTS ampli wychwytywalo i puszczalo na głośniki. Nic się nie działo z obrazem ani z dźwiękiem. Przesiadlem się z laptopa na desktopa z gtx 1070 wszystko siadlo. Nic nie działało, po długich bojach jest obraz na tv ale zanika co kilkadziesiąt sekund. Jak puszczę film z DD 5.1 to obraz spokojnie co kilka sekund "mruga" Tak samo dźwięk. Po iluś tam próbach i przeczytania nie wiadomo ilu postów użytkownicy dochodziło do wniosku że elektronika w avr-1912 jest za słaba do FHD i DD 5.1 i dlatego się tak dzieje bo "bufor" (tak było napisane na jakimś zagranicznym forum) się co chwilę przepelnia. Skoro tak sobie pomyślałem to zmniejsz rozdzielczość i nie będzie problemu. Niestety stery nVidia nie chcą przyjąć w ustawieniach innych rozdzielczości niż 720p i 1080p. Zmieniając do skutku wartości doszedłem do tego że ustawiając np. 1366x768 to sterowniki robią z tej rozdzielczości 720p, widzę na jaką rozdzielczość mi się tv przełącza. To jest dziwne bo na radeonie mogłem wymislic każda rozdzielczość i tv się przełączal na nia bez problemu. Jak macie jakieś propozycje to piszcie, a jak nie to która karta zewnątrzna na USB jest w stanie przesłać po optyki DD i DTS. serdeczne dzięki za każdą odpowiedź
×
×
  • Create New...