Skocz do zawartości
marlowe

kilka pytan kupujacego popcorn

Rekomendowane odpowiedzi

doczytalem cale podpiete tematy o popcorn hour i to jest to czego szukalem
moje pytania tylko:
1. czy jest juz instrukcja po polsku do niego i menu po polsku?
2. czy da sie czytac filmy np. mkv z pendraiva?
3. sporo czasu minelo od premiery kukurydzy i nadal tylko mozna go zamawiac w ten sposob co podany w podpietym temacie? w polsce nie mozna? gdzies tam na ebayu znalazlem polaka i to z lodzi ze ma ale nie odpisuje ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tu masz jedna ofertę:
[url="http://allegro.pl/item335048815_popcorn_hour_a_100_fabr_nowy_odtw_hd_tylko_u_mnie.html"]http://allegro.pl/item335048815_popcorn_ho...lko_u_mnie.html[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marlowe' post='93022' date='25.03.2008, 14:57 ']1. czy jest juz instrukcja po polsku do niego i menu po polsku?[/quote]
Instrukcja nie ale jest nie potrzebna. Menu PL jest w nowym firmware istara, więć chyba PH też ma, ale nie wiem.

[quote name='marlowe' post='93022' date='25.03.2008, 14:57 ']2. czy da sie czytac filmy np. mkv z pendraiva?[/quote]
Jak pen będzie odpowiednio szybki to tak

[quote name='marlowe' post='93022' date='25.03.2008, 14:57 ']3. sporo czasu minelo od premiery kukurydzy i nadal tylko mozna go zamawiac w ten sposob co podany w podpietym temacie? w polsce nie mozna? gdzies tam na ebayu znalazlem polaka i to z lodzi ze ma ale nie odpisuje ;/[/quote]
Jakbyś chciał iStara to looknij tutaj [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9915"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9915[/url]

Ale oczywiście zamówienie samemu to najlepszy pomysł bo nie płacisz pośrednikom :) Zapisz się na listę oczekujących na istara albo Popcorna i poczekaj. Teraz idzie już szybko. W miesiąc powinieneś dostać zaproszenie.

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy - ja też się napaliłem na Popcorna ale jak do jego ceny doliczyłem jeszcze koszty ewentlego cła oraz dysku to stwierdzilem że chyba lepiej kupić notebooka z wyjściem HDMI. Od dwóch tygodni cieszę się nowym notebookiem a takie rozwiązanie ma same plusy:
- jak coś nie chodzi to nie musisz czekać na nowy firmware - po prostu instalujesz nowsze kodeki i wszytko śmiga tak jak ty chcesz
- w nocy laptop ściąga po cichutku Torrenty
- w ciągu dnia służy żonie jako zwykły komputer
- wieczorem jest podpięty do 42"LCD
- na wszelkich wyjazdach wakacyjnych w razie złej pogody będzie służył jako DVD player miom dzieciakom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Vasco' post='93213' date='26.03.2008, 19:29 ']Koledzy - ja też się napaliłem na Popcorna ale jak do jego ceny doliczyłem jeszcze koszty ewentlego cła oraz dysku to stwierdzilem że chyba lepiej kupić notebooka z wyjściem HDMI. Od dwóch tygodni cieszę się nowym notebookiem a takie rozwiązanie ma same plusy:
- jak coś nie chodzi to nie musisz czekać na nowy firmware - po prostu instalujesz nowsze kodeki i wszytko śmiga tak jak ty chcesz
- w nocy laptop ściąga po cichutku Torrenty
- w ciągu dnia służy żonie jako zwykły komputer
- wieczorem jest podpięty do 42"LCD
- na wszelkich wyjazdach wakacyjnych w razie złej pogody będzie służył jako DVD player miom dzieciakom.[/quote]

Funkcjonalnie laptop jest dużo lepszy ale ...... jeśli chcesz oglądać filmy full HD to laptop który to porządnie uciągnie kosztować będzie pewnie powyżej 3.000 zł.
Koszt popcorna z dużym (750GB) dyskiem to około 1200 zł.

Aha .... popcor też potrafi ściągać torrenty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='93215' date='26.03.2008, 18:32 ']Funkcjonalnie laptop jest dużo lepszy ale ...... jeśli chcesz oglądać filmy full HD to laptop który to porządnie uciągnie kosztować będzie pewnie powyżej 3.000 zł.
Koszt popcorna z dużym (750GB) dyskiem to około 1200 zł.

Aha .... popcor też potrafi ściągać torrenty :)[/quote]

Mam też podobny dylemat - poszukuje hardware'u do oglądania materiałow HD sciągnietych z netu. I popcorn jest chyba najtańszym wyjsciem, ma pilota oraz potrafi odtwarzać radia internetowe.
Do tego potrafi być dużo tańsze - mi wyszło (przy imporcie ze stanów, bez cła) około 450 za Popcorna + 190 zł za rozsądny dysk (250 Giga Samsung).
Laptop to wydatek 3-4 razy większy co najmniej (tani import ze stanów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Nessus' post='93219' date='26.03.2008, 20:15 '][....] mi wyszło (przy imporcie ze stanów, bez cła) około 450 za Popcorna + 190 zł za rozsądny dysk (250 Giga Samsung).[/quote]

Rozumiem że kupuje ci Popcorna ktoś w Stanach i wysyła paczką do polski deklarując "prezent"? Jeśli tak no się nawet nie zastanawiaj :)
A co do dysku to polecam większy. Kupiłem 750GB (za 430 zł) i już 35% zajęte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz słyszę o tym popcornie dlatego mam parę pytań do was drodzy wyjadacze ;]
Dowiedziałem się że na tym playerku można oglądać br/hd ripy z np. hdbits albo hd-btis (to takie przykłady).Mam jednak pytanie jak to jest z napisami,czy nie ma żadnego problemu z odtworzeniem napisów?Pierwszy raz czytam o tym popcornie i nadrabiam lekturę jednak wolę się spytać gdyż jesteście wyjadacze ;]
Mam również następne pytanko mianowicie,czy opłaca kupować taki zestaw jak popcron czy coś podobnego (ok 1000zł+grosze) czy lepiej dołożyć parę groszy do lapka w chłodzenie(aby cicho śmigał znaczy mega cicho :) bo cicho to śmiga) + ram który i tak mam wziąść bo jest tani a 1gb w viscie to za mało(viste mam dlatego że org.systemik...)Która lepsza jest opcja?
Zależy mi tylko na ripach gdyż org.br to ps3 jednak ceny br są kosmiczne a szczerze lubię oglądnąć dobry film + parę piweczek(mmmm sama słodycz ;f)sam bądź w licznym gronie([beeep]eczki :) ) więc dajmy że chcę oglądnąć dziennie jeden film br to bym zbankrutował :) co innego od czasu do czasu.Jeszcze chciałem jedną rzecz poruszyć,jeśli ktoś oglądnie br bądź ripy br/hd to już będzie chciał tylko filmy w wyższej rozdzielczości,dvd oraz avi będzie dla niego za słabe heh pozdrawiam serdecznie wyjadaczy hdtv ogólnie kinomaniaków bądź filmomaniaków :] Piotr.

Edytowane przez serce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze odwieczny dylemat: komp czy networked media tank :(
ja wybralem jednak popcorn (jeszcze nie mam ale idzie do mnie kurierem)
mam pytanie do uzytkownikow czy podlaczenie stacjonarnego PC z popcornem nie bedzie sprawialo problemow? chce swojego peceta podlaczyc do popcorna przez LAN skrętką i kopiowac filmy z PC na hdd popcorna tą drogą - nie ma z tym problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marlowe' post='93301' date='27.03.2008, 12:48 ']chce swojego peceta podlaczyc do popcorna przez LAN skrętką i kopiowac filmy z PC na hdd popcorna tą drogą - nie ma z tym problemu?[/quote]

Żadnego. Popcorn ma wbudowany serwer FTP (i parę innych serwerów). Łączysz się z nim i kopiujesz dowoli.
Prędkość niestety nie jest powalająca ..... około 4.6MB/sek. Czyli film 4.5GB kopiuje się około 15 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Fantom
a jakby tak odpalic film bezposrednio z kompa przez popcorn? tzn czy bedac w pocornie ma sie podglad tego co na kompie i ewentualnie w taki sposob odpalic film

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Popcornie możesz sobie zmapować dysk sieciowy.
Wystarczy że na komputerze udostępnisz katalog z filmami/myzyką a w Popcornie go odszukasz i dodasz do listy dysków :(

Można to zrobić inaczej. Warunek masz Windowsa Media Center albo Vistę. Jest coś takiego jak Media Center. To serwer który umożliwa widzenia zasobów medialnych twojego komputera (muzyki, video, zdjęć) przez inne komputery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Fantom' post='93305' date='27.03.2008, 12:49 ']Prędkość niestety nie jest powalająca ..... około 4.6MB/sek. Czyli film 4.5GB kopiuje się około 15 min.[/quote]
Poszedłem za radą o ile pamiętam janka_pl i spróbowałem linusia odpalanego z płyty (Ubuntu)
Wowczas dysk z PH na ext3 podpiety do PC... i takie mkv 4.5 GB to poniżej 4 min. Więc sprawa niskich prędkosci przy kopiowaniu contentu to nie problem bo stream'owanie z PC nawet 1080p nigdy dla mnie problemem nie było.
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też czasem podłączam dysk popcorna do PC'ta ale zamiast Linuxa używam [b]Ext2Fsd 0.40[/b]
Jak do tej pory sprawdza się świetnie.

Jednak stosuję tą metodą sporadycznie bo trzeba rozkręcić Popcorna(aby wyjąć/włożyć dysk) a to trochę niewygodne. Leniuch jestem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeszcze kilka pytan kupujacego PH (obiecuje, to juz ostatnie)

1. czy moge podlaczyc PH z PC zwyklym kablem z koncowkami RJ-45 (pozostał mi taki po DSL-u z TPSA)? czy musi byc jakis dodatkowy hub,switch czy cos innego?
2. w PC (XP) musze pewnie cos dodatkowo skonfigurowac w zwiazku z polączeniem z pkt.1, ale co i jak? (wybaczcie ale robie takie rzeczy 1 raz)
3. gdzies juz bylo bo czytalem na tym forum ale nie moge znalezc - dysk twardy dla PH musi byc w calosci w fat32 ale jak to zrobic zeby na dysku powiedzmy 500GB byla 1 partycja w fat32?
4. czy HDD do PH musi miec wlasne zasilanie? czy gdzies w PH jest zasilanie juz do dysku twardego?
5. jak jest z obsluga plikow txt w PH, czy nowy firmware daje juz taka mozliwosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak możesz. Ja tak robił gdy moja sieć Wi-Fi była jeszcze w rozsypce. Chodziło bez problemu.
2. Najprostrze to połączenie FTP. Można je utworzyć dowolnym klientem FTP. Ja np. używam Total Commandera (to taki manager plików)
3. Dysk wewnętrzny Popcorn sformatuje sobie w EXT3 (to format linuxowy). Dyski zewnętrzne mogą mieć praktycznie dowolny format i dowolną liczbę partycji.
4. Dysk wewnętrzny do PH zasilany jest z PH. Nie trzeba dodatkowego zasilacza.
5. Pliki txt nie są obsługiwane. Tylko SRT. Najprostrzy konwerterek pod Windowsa ma 250 kb :P 30 sekund konwertujesz i gotowe.

Dodam jeszcze bo nie wiem czy o tym wiesz że dysk wewnętrzny do PH musi być dyskiem PATA (zwanym też IDE) a nie SATA.

Kto pyta nie błądzi :) Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='94369' date='02.04.2008, 09:33 ']3. Dysk wewnętrzny Popcorn sformatuje sobie w EXT3 (to format linuxowy). Dyski zewnętrzne mogą mieć praktycznie dowolny format i dowolną liczbę partycji.

Kto pyta nie błądzi :P Powodzenia :)[/quote]
jak to sformatuje sobie w ext3? :) to znaczy PH sam to zrobi? ma gdzies w sobie opcje format?
i od razu nasuwa sie pytanie czy XP ze stacjonarnego kompa bedzie widzial dysk z takim formatem - EXT3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marlowe' post='94376' date='02.04.2008, 10:26 ']jak to sformatuje sobie w ext3? :P to znaczy PH sam to zrobi? ma gdzies w sobie opcje format?
i od razu nasuwa sie pytanie czy XP ze stacjonarnego kompa bedzie widzial dysk z takim formatem - EXT3 ?[/quote]

Reprymenda ...... kolega nie czyta uważnie całego wątku. Kilka postów wyżej napisałem:
"Ja też czasem podłączam dysk popcorna do PC'ta ale zamiast Linuxa używam Ext2Fsd 0.40"
Czyli można. Jak się zainstaluje odpowiedni sterownik.

A co do formatu dysku: Popcorn potrafi sformatować sobie dysk (w Ext3). Jak mu się podepnie nowy dysk to zapyta czy go sformatować. Można to też zrobić z menu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja zapytam o rozdzielczosci obrrazu i czestotliwosci odswiezania.
Jesli mam pliki mkv 23.976 1080p i 720p i TV hd ready 1366x768 to jaka rozdzielczosc ustawiam w PH i czestotliowosc aby te materialy najlepiej wygladaly? To samo pyt. ale dla materialu 25 fps?
Jesli jest TV full HD to napewno 1920x1080p ale tez jakie czestotliwosci dla mater. jak wyzej?
Sa jeszcze ts'y z czest. 29.99 - co wtedy?

Pomocna by byla jakas tabelka w zaleznosci od rozdz. TV i typu materialu jakie wybrac ustawienie w PH...

Z gory b. dziekuje za odp.
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='BlackJack1' post='94395' date='02.04.2008, 12:15 ']A ja zapytam o rozdzielczosci obrrazu i czestotliwosci odswiezania.
Jesli mam pliki mkv 23.976 1080p i 720p i TV hd ready 1366x768 to jaka rozdzielczosc ustawiam w PH i czestotliowosc aby te materialy najlepiej wygladaly? To samo pyt. ale dla materialu 25 fps?
Jesli jest TV full HD to napewno 1920x1080p ale tez jakie czestotliwosci dla mater. jak wyzej?
Sa jeszcze ts'y z czest. 29.99 - co wtedy?

Pomocna by byla jakas tabelka w zaleznosci od rozdz. TV i typu materialu jakie wybrac ustawienie w PH...

Z gory b. dziekuje za odp.
Pozdrawiam.[/quote]

Odpowiadam zgodnie z logiką:
- jeśli materiał jest zbliżony do 24 klatek na sekundę to najlepiej by było ustawić 48 Hz ... ale się nie da więc proponuję 50Hz
- jeśli materiał jest zbliżony do 25 klatek na sekundę to najlepiej by było ustawić 50 Hz ... da się
- jeśli materiał jest zbliżony do 30 klatek na sekundę to najlepiej by było ustawić 60 Hz ... da się
Trochę nie rozumiem pytania. Przecież to naturalne że najlepiej ustawić częstotliwość która jest krotnością ilości klatek w filmie. Albo najbardziej zbliżoną do tej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to nic nie rozumiem. Oczekiwałem choć w części potwierdzenia słów Maxiuca, a tu Twoja odpowiedź jest dokładnie odwrotna:

w wątku: Nowy Firmware do PH:
Napisane: 19.03.2008, 11:30

>Jak oglądasz filmy 23.976 to ustawiaj 60Hz a jak dla filmów 25fps 50Hz.
>23.976 na 50Hz to jest kiepski pomysł.

patrz tu: [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9506&st=20&p=91957&#entry91957"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...amp;#entry91957[/url]

...to teraz jestem w kropce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='BlackJack1' post='94404' date='02.04.2008, 12:57 ']...to teraz jestem w kropce[/quote]

Spokojnie. Masz rację. Jeśli masz film w ~24 fps to ustaw 60Hz. Będzie lepiej bo mnożnik wychodzi 2.5
Moja pomyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a tak z ciekawosci bo divxy i HD juz przerobione, w jaki sposob przez PH ogladac tradycyjne plytki DVD? chodzi mi o sposob... czyli czy do PH mozna podpiac zwykla komputerowa nagrywarke DVD? (jesli tak to jakim łączem?) albo czy mozna odtworzyc taka plytke wkładając ja do DVD w kompie a odtworzyc przez PH podlaczony do tego kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marlowe' post='94531' date='03.04.2008, 09:55 ']a tak z ciekawosci bo divxy i HD juz przerobione, w jaki sposob przez PH ogladac tradycyjne plytki DVD? chodzi mi o sposob... czyli czy do PH mozna podpiac zwykla komputerowa nagrywarke DVD? (jesli tak to jakim łączem?) albo czy mozna odtworzyc taka plytke wkładając ja do DVD w kompie a odtworzyc przez PH podlaczony do tego kompa?[/quote]

Jest kilka sposobów ;)
Można podpiąć zwykły komputerowy DVD-ROM poprzez złącze PATA albo po USB (potrzebna przejściówka PATA=>USB ... sam takiej używam).
Można też streamować sygnał z komputera. Tego niestety nie robiłem ale wiem że można.

Problem jest jeden ..... Popcorn nie czyta CSS'a. Czyli wszystkie oryginalne płytki (które są zabezpieczone) nie będą czytane.
Kłania się np. DVDShrink który potrafi zrobić obraz płytki DVD (do ISO) i jednocześnie ją rozkodować. Popcorn czyta ładnie obrazy ISO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Fantom
a mozna taki materiał DVD (nie chodzi o oryginały) zgrac z plytki na HDD PH i z tego poziomu odpalic?
a wlasnie od razu nasuwa sie kolejne pytanie czy subedit (korzytsam z niego od lat)
bez problemu chodzi na twardym dysku PH ? Edytowane przez marlowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi