Skocz do zawartości
SlawekR

Czy Philips 32PFL7862D piszczy na czuwaniu?

Pisk w 32PFL7862D na czuwaniu  

79 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz pisk z telewizora na czuwaniu?

• Tak słyszę i bardzo mnie to wkurza
      17
    • Nie, nic nie słyszę
      36
    • Może coś słychać z bliska, ale nie jest to dla mnie problemem
      26

Rekomendowane odpowiedzi

Kierując się wypowiedziami użytkowników, postanowiłem w celach statystycznych zrobić ankietę na ten intrygujący niektórych temat.

Sonda z oczywistych względów, skierowana jest do użytkowników tego modelu. Jeśli ktoś ma podobne spostrzeżenia w odniesieniu do innych telewizorów, może o tym napisać w wątku. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie.

Wiesz, w tych nowych TV, każdy właściwie może piszczeć. Odkąd zrezygnowano z małych 2-3W transformatorów do podtrzymania na czuwaniu, wszystko zależy od wykonania jednostkowego przetwornicy oraz indywidualnych uwarunkowań odbiorcy do rejestracji częstotliwości z krańca pasma słyszalnego.
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł z tą ankietą - prosimy tylko o szczerość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Joki' post='90625' date='12.03.2008, 10:45 ']Witam serdecznie.

Wiesz, w tych nowych TV, każdy właściwie może piszczeć. Odkąd zrezygnowano z małych 2-3W transformatorów do podtrzymania na czuwaniu, wszystko zależy od wykonania jednostkowego przetwornicy oraz indywidualnych uwarunkowań odbiorcy do rejestracji częstotliwości z krańca pasma słyszalnego.
Pozdrawiam.[/quote]

Ależ ja mam tego świadomość. Ankieta ta jest odpowiedzią na uwagi użytkowników z wątku głównego, tego o 7862D. A sama ankieta ma na celu, nie tyle stwierdzenie czy problem piszczących przetwornic występuje, a raczej proste statystyczne usystematyzowanie na ile obecna konstrukcja telewizorów LCD może być potencjalnie wkurzająca dla użytkowników tychże telewizorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32PFL7862D mam od wczoraj. Kiedy w stanie czuwania przyłożę ucho z tyłu obudowy po prawej stronie ekranu, w dodatku na odpowiedniej wysokości słyszę bardzo nieprzyjemny pisk. Ale wystarczy podnieść lub opuścić głowę o 10 cm i cisza. Po lewej stronie nic nie słychać. W związku z tym uważam, że panika dotycząca pisku telewizora jest mocno przesadzona - żeby usłyszeć trzeba bardzo tego chcieć. Edytowane przez Tscheslav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Tscheslav' post='90815' date='13.03.2008, 10:25 ']32PFL7862D mam od wczoraj. Kiedy w stanie czuwania przyłożę ucho z tyłu obudowy po prawej stronie ekranu, w dodatku na odpowiedniej wysokości słyszę bardzo nieprzyjemny pisk. Ale wystarczy podnieść lub opuścić głowę o 10 cm i cisza. Po lewej stronie nic nie słychać. W związku z tym uważam, że panika dotycząca pisku telewizora jest mocno przesadzona - żeby usłyszeć trzeba bardzo tego chcieć.[/quote]

Jakbyś poczytał tamten temat, to może nie mówiłbyś o niepotrzebnej panice. Ciesz się, że nie słyszysz. Ja słyszę czasem z 5 metrów a z bliska słyszę zawsze, chyba że n.p. włączę radio obok. I wierz mi - nie chcę tego słyszeć.

Z dotychczasowych wyników ankiety wynika, że 15 na 29 osób (15:14) pisk słyszy. Jedna trzecia z nich nie jest w stanie tego dźwięku znieść. Edytowane przez mou.matou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, chyba mam...
Po prostu zacząłem "jeździć" z telewizorem i podstawką (szafką) po pokoju, no i w jednym miejscu (a ponieważ po jednym pozytywie więcej nie szukałem) udało mi się tak ustawić, że teraz leżąc sobie w łóżku nie słyszę tego pisku.
Przed eksperymentem, jak się kładłem do wyrka - pisk był nieprawdopodobny. Teraz nic nie słyszę...
Trochę dziwne jest to że sprzęt warty ponad 3000 nie za bardzo bangla...

pozdrowienia
remi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='remmyhi' post='90903' date='13.03.2008, 15:31 ']Panowie, chyba mam...
Po prostu zacząłem "jeździć" z telewizorem i podstawką (szafką) po pokoju, no i w jednym miejscu (a ponieważ po jednym pozytywie więcej nie szukałem) udało mi się tak ustawić, że teraz leżąc sobie w łóżku nie słyszę tego pisku.
Przed eksperymentem, jak się kładłem do wyrka - pisk był nieprawdopodobny. Teraz nic nie słyszę...
Trochę dziwne jest to że sprzęt warty ponad 3000 nie za bardzo bangla...

pozdrowienia
remi[/quote]

Remi błagam, co Ty mówisz ;)

"Jeśli stanę pół metra od telewizora, pochylę się do przodu i przekręcę lekko głowę - lecz nie za bardzo - i zwrócę wzrok ku czwartej żabce mojej lewej zasłonki przy założeniu że jest rozsunięta, to pisku prawie nie słyszę. Jak zrobię dodatkowo jaskółkę, to w zasadzie nie słyszę go wcale, ale tylko dlatego, że moją uwagę absorbują już wtedy zupełnie inne kwestie"

Mój stolik jeżdzi cały czas i nie ma stałego miejsca ;)

Edytowane przez mou.matou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam wersję 42" która kosztowała ... i słyszę ten pisk z 4m! Porażka totalna ze strony Philipsa. Nie ma żadnego tłumaczenia, jak by się postarali i zastosowali odpowiednie cewki to tego problemu by nie było. Tak to jest jak rezygnuje się z transformatorów tradycyjnych na rzecz "nowoczesnych" przetwornic. Tak sobie myślę, że jak się skończy gwarancja (u Philipsa nie trzeba długo czekać) to rozkręcę go i znajdę tą piszczącą cewkę i ją jakoś uciszę...A na razie zostaje tylko listwa z wyłącznikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mou.matou' post='90979' date='13.03.2008, 21:43 ']Remi błagam, co Ty mówisz ;)[/quote]

Śmiej się śmiej, w domu tylko ja słyszałem te piski. Było to zdecydowanie nie do przyjęcia. Jak zmieniłem trochę pozycję telewizora względem kanapy - się zdecydowanie poprawiło.
Teraz po wyłączeniu pudła pisku nie słychać - może się po drodze wytłumił... nie wiem...
Ale fakt jest taki, że PHILIPS fuszerkę odwalił niesamowitą...
Mam lat 28 więc taki stary nie jestem... ;)
Z drugiej strony - gdybym to ja osobiście nie musiał wyłożyć ponad 3000 to może bym te piski przełknął, ale tak to po prostu nie mogę...

pozdrowienia
remi

Edytowane przez remmyhi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='remmyhi' post='91021' date='13.03.2008, 22:33 ']Śmiej się śmiej, w domu tylko ja słyszałem te piski. Było to zdecydowanie nie do przyjęcia. Jak zmieniłem trochę pozycję telewizora względem kanapy - się zdecydowanie poprawiło.
Teraz po wyłączeniu pudła pisku nie słychać - może się po drodze wytłumił... nie wiem...
Ale fakt jest taki, że PHILIPS fuszerkę odwalił niesamowitą...
Mam lat 28 więc taki stary nie jestem... :)
Z drugiej strony - gdybym to ja osobiście nie musiał wyłożyć ponad 3000 to może bym te piski przełknął, ale tak to po prostu nie mogę...

pozdrowienia
remi[/quote]

Ja się nie śmieję, to wyraz mojej bezsilności, bo u mnie na ten dźwięk nic nie pomaga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie słyszę żadnego piszczenia. Jak widać wiele zależy od egzemplarza. A jak ktoś trafił na wadliwy egzemplarz, to może zamiast męczyć się z tym piszczeniem to po prostu oddać telewizor do serwisu korzystając z uprawnień gwarancyjnych lub reklamować sprzęt w sklepie powołując się na niezgodność towaru z umową (no chyba, że sprzedawca uprzedzał, że sprzęt na czuwaniu będzie piszczał i nie będzie pozwał spać ;) ). Warto wiedzieć, że niezależnie od długości gwarancji producenta możemy reklamować towar z tytułu niezgodności towaru z umową zawsze przez dwa lata od dnia zakupu. Jednak załatwiając sprawę bezpośrednio w serwisie jest zwykle dużo szybciej (o ile mamy jeszcze ważną gwarancję).

Edytowane przez Wojtasek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
faktycznie mam TV 3 dni na stanie i piszczy ja oczywiscie tego nie słyszę ale żona słyszy więc w nocy TV jest POWER OFF przy okazji dbam o środowisko, ha ha ha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam TV od 4 dni i praktycznie nie slysze zadnego piszczenia,moze cos tam sie uslyszy z BARDZO BLISKA,ale ogolnie jest bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sławku, mam taki pomysł. Ponieważ wyniki naszej ankiety nie są miarodajne, póki nie porówna się ich z ogólną częstotliwoscią występowania pisków w innnych telewizorach, może by dołożyć dodatkową ankietę? Taką w odniesieniu do telewizorów lcd bez względu na markę? Można by zobaczyć wówczas, czy Philips mieści się w normie czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam swojego filipa tydzien. ogladam go z 4 m i gdy go dam na stand by to słyszę pisk. moja zona go nie słyszy albo nie chce słyszec :). napewno słuch obydwoje mamy ok :)

na szescie ja zawsze usypiam przy właczonym tv nastawiam wyłacznik czasowy i po klopocie bo pisk nie jest w stanie mnie wybudzic :)

a co do samego pisku to zauważyłem iz nie jest on słyszalny all time. piszczy np: 2 min a pozniej spokój przez 30 s. i tak wkółko. mam nadzieje ze elektronika w moim egzeplarzu powoli sie wygrzewa i problem zniknie samoistnie.

jak nie to w wakacje gdy bede jechal na wczasy powiedzmy 2 tyg. dzien przed wyjazdem dam go do serwisu i odbiore po powrocie :)

a tak wogóle panowie skupcie sie lepiej na ogladaniu telewizji na filipie bo jet na co popatrzec

mam nadzieje ze pisk filipa nie posuje wam wielkanocy i dlatego zycze all wesołych świąt

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj piszczy na czuwaniu i po wylaczenmiu przyciskiem power. Pisk wysokiej czestotliwosci, potrafil mnie i zone na poczatku budzic w nocy, teraz juz chyba sie przyzwyczailismy. Pisk ustaje dopiero po wylaczeniu wtyczki z gniazdka. Wlaczony TV nie piszczy wcale. Ja slysze ten pisk z 5 metrow.
Z tego wszystkiego wynika, iz zalezy to od konkretnego egzemplarza (ew. od slabszego sluchu u niektorych uzytkownikow :rolleyes: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi