Skocz do zawartości
Fantom

Głośniki Genius SW-HF 5.1 5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie co o nich myślicie? Liczę że wypowiedzą się ich posiadacze albo chociaż ludzie którzy je słyszeli.

Od razu wyjaśniam. Doskonale zdaję sobie sprawę że zostanę zaraz "zjechany" przez audiofilów i maniaków dobrego dzwięku.
Oczywiście wiem że najlepiej kupić sobie porządny amlituner + głośniki z prawdziwego zdarzenia. Niewątpliwie tak jest ;)
Kwestia jest prosta ...... nie chcę na to wydawać paru tysięcy złotych. Kiedyś pewnie to zrobię ale nie teraz.

W tej chwili używam do oglądania filmów głośniczków komputerowych Logitech Z-640 i .... delikatnie mówiąc do kina domowego to one się nie nadają. Były za to doskonałe do gier (basy, pozycjonowanie dzwięku itp.).

W każdym razie chciałbym je zmienić na coś w stylu tych Genius'ów. Znalazłem parę opini na necie i wydaje się że to może nie być zupełnie głupi pomysł.
Całkiem niezła moc (chociaż na 18m2 pokoju nie ma to żadnego znaczenia). Odstęp sygnału od szumu tylko 85dB ale (jak twierdzą właściciele) nie przeszkadza to za bardzo, nie szumią. Podobno są całkiem dobrze dobrane (współgrają ze sobą a nie konkurują). Wszystkie kolumny są dwudrożne (centralne nawet 3) co na pewno poprawia charakterystykę.

Ale .... czy nie będzie to wymiana siekierki na kijek (Logitechy->Geniusy)?

Czekam na konstruktywną polemikę :)
Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='88321' date='27.02.2008, 12:13 ']Witam,

Jak w temacie co o nich myślicie? Liczę że wypowiedzą się ich posiadacze albo chociaż ludzie którzy je słyszeli.

Od razu wyjaśniam. Doskonale zdaję sobie sprawę że zostanę zaraz "zjechany" przez audiofilów i maniaków dobrego dzwięku.
......

Czekam na konstruktywną polemikę :)
Tomek[/quote]

Oczywiście że zostaniesz zjechany, ale nie za brak audiofilskiego podejścia, a za coś innego.

Temat wątku brzmi:

Głośniki Genius SW-HF 5.1 5000, Czy warto za tą cenę kupować coś takiego?

Nie uważasz że czegoś brakło w Twojej wypowiedzi?

Za jaką kurcze cenę.... nie wymagaj od nas zdolności jasnowidzenia. Skąd mamy wiedzieć jaką cenę masz na myśli.... Szczególnie że jest to konstrukcja z 2006 roku, więc na dziś rozrzut cenowy może sięgać 50%. Chłop ma już 200 postów i takie kwiatki sadzi, "zjeżdżam" Cię zatem ;). Nie znając ceny, ciężko nam się odnieść do alternatywnych rozwiązań.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='SlawekR' post='88327' date='27.02.2008, 13:30 ']Oczywiście że zostaniesz zjechany, ale nie za brak audiofilskiego podejścia, a za coś innego.

Temat wątku brzmi:

Głośniki Genius SW-HF 5.1 5000, Czy warto za tą cenę kupować coś takiego?

Nie uważasz że czegoś brakło w Twojej wypowiedzi?

Za jaką kurcze cenę.... nie wymagaj od nas zdolności jasnowidzenia. Skąd mamy wiedzieć jaką cenę masz na myśli.... Szczególnie że jest to konstrukcja z 2006 roku, więc na dziś rozrzut cenowy może sięgać 50%.[/quote]

Zjechanie jak najbardziej słuszne. Przepraszam.

Można je kupić nowe już poniżej 300 zł na allegro.
Na tej akucji są zdjęcia i najpełniejszy opis: [url="http://www.allegro.pl/item313768500_genius_sw_hf_5_1_5000_ciemne_drewno_pilot_kable_.html"]http://www.allegro.pl/item313768500_genius...lot_kable_.html[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='88330' date='27.02.2008, 13:39 ']Zjechanie jak najbardziej słuszne. Przepraszam.

Można je kupić nowe już poniżej 300 zł na allegro.
Na tej akucji są zdjęcia i najpełniejszy opis: [url="http://www.allegro.pl/item313768500_genius_sw_hf_5_1_5000_ciemne_drewno_pilot_kable_.html"]http://www.allegro.pl/item313768500_genius...lot_kable_.html[/url][/quote]

No to ciężko znaleźć alternatywne rozwiązanie, za taką kasę to w sam raz można średniej klasy kable kupić ;). Ale cudów to bym się raczej po tych głośnikach nie spodziewał. Jeśli masz gdzieś taką możliwość to przyjrzyj się konstrukcji głośników, szczególnie wysokotonowych, jeśli to jakieś kopułki z plastikowymi membranami to wyraźnie będzie to wskazywać na "budżetowość" konstrukcji. No ale cena jest faktycznie nie do pobicia i brak alternatywy. Ryzyko raczej nie jest wielkie przy takiej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='88334' date='27.02.2008, 14:11 ']No to ciężko znaleźć alternatywne rozwiązanie, za taką kasę to w sam raz można średniej klasy kable kupić ;). Ale cudów to bym się raczej po tych głośnikach nie spodziewał. Jeśli masz gdzieś taką możliwość to przyjrzyj się konstrukcji głośników, szczególnie wysokotonowych, jeśli to jakieś kopułki z plastikowymi membranami to wyraźnie będzie to wskazywać na "budżetowość" konstrukcji. No ale cena jest faktycznie nie do pobicia i brak alternatywy. Ryzyko raczej nie jest wielkie przy takiej cenie.[/quote]

Spróbuję je gdzieś zobaczyć na żywo .... choć pewnie mała szansa. Co do kopułek (przy tej cenie) pewnie będą plastikowe. Nie ukrywajny .... to jest budżetowa konstrukcja.
Jednak niewielka cena to i niewielkie ryzyko przy kupnie. I tak za jakiś czas pewnie się szarpnę na jakiegoś Onkyo (np.604) z JBL'ami.

Ja po prostu chce wywalić te Logitech'y Z-640 bo one zwyczajnie nie nadają się do oglądania filmów. Zero środka, zero wysokich (jedynie basy są bardzo dobre).
A słyszałem że właśnie te Geniusy są całkiem niczego sobie.
Dlatego szukam potwierdzenia. Może ktoś je ma, miał albo chociaż słyszał .... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Fantom' post='88337' date='27.02.2008, 14:20 ']Spróbuję je gdzieś zobaczyć na żywo .... choć pewnie mała szansa. Co do kopułek (przy tej cenie) pewnie będą plastikowe. Nie ukrywajny .... to jest budżetowa konstrukcja.
Jednak niewielka cena to i niewielkie ryzyko przy kupnie. I tak za jakiś czas pewnie się szarpnę na jakiegoś Onkyo (np.604) z JBL'ami.

Ja po prostu chce wywalić te Logitech'y Z-640 bo one zwyczajnie nie nadają się do oglądania filmów. Zero środka, zero wysokich (jedynie basy są bardzo dobre).
A słyszałem że właśnie te Geniusy są całkiem niczego sobie.
Dlatego szukam potwierdzenia. Może ktoś je ma, miał albo chociaż słyszał .... ?[/quote]

Te Logitechy mają bardzo proste satelitki, pewnie jednodrożne. Główny nacisk jest w nich położony na subwoofer. Zasadniczo poza łomotem na dole, nie mają wiele do zaoferowania. Stąd też ich kiepskie działanie przy filmach.

Do prawidłowego wykreowania sceny dźwiękowej i wypełnienia pasma, potrzebujesz głośniki satelitarne zdolne same z siebie grać już na zadowalającym poziomie. Dobre dwudrożne konstrukcje satelit z subwooferem działającym na zasadzie wspomagania dołu, a nie stanowiącego podstawy całego dźwięku, będą oczywiście grać w kinie domowym zdecydowanie lepiej od Z-640. Cytowane głośniki Geniusa wydają się spełniać te warunki podstawowe. Pozostaje tylko kwestia jakości realizacji tych założeń. Ale jak słusznie zauważyłeś, cena nie jest kosmiczna więc i ryzyko niewielkie. Spróbować można. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='88338' date='27.02.2008, 14:42 ']Te Logitechy mają bardzo proste satelitki, pewnie jednodrożne. Główny nacisk jest w nich położony na subwoofer. Zasadniczo poza łomotem na dole, nie mają wiele do zaoferowania. Stąd też ich kiepskie działanie przy filmach.

Do prawidłowego wykreowania sceny dźwiękowej i wypełnienia pasma, potrzebujesz głośniki satelitarne zdolne same z siebie grać już na zadowalającym poziomie. Dobre dwudrożne konstrukcje satelit z subwooferem działającym na zasadzie wspomagania dołu, a nie stanowiącego podstawy całego dźwięku, będą oczywiście grać w kinie domowym zdecydowanie lepiej od Z-640. Cytowane głośniki Geniusa wydają się spełniać te warunki podstawowe. Pozostaje tylko kwestia jakości realizacji tych założeń. Ale jak słusznie zauważyłeś, cena nie jest kosmiczna więc i ryzyko niewielkie. Spróbować można.[/quote]

Fakt te Logitechy poza "łomotem" w grach raczej się nie wyrózniają "in plus" (satelitki to jednodrożne, małe, plastikowe paskudztwa). W grach dają radę. Ale tylko tam.

Przeszukuję właśnie internet i spotkałem się z dobrymi opiniami dot. tych Genius'ów. Jedni chwalą je za bardzo dobry sobwoofer: "daje czadu w filmach", inni że satelitki bardzo ładnie przenoszą całe pasmo (łącznie z górą). Robią to na tyle dobrze że od biedy można nawet całkiem miło posłuchać muzyki symfonicznej :)
Chyba się powoli przekonuję że warto je kupić.
Skoczę może jeszcze przy okazji do MadiaMarktu albo Saturna i zobaczę czy ich może nie mają. Przynajmniej obejrzeć z bliska będzie można bo na odsłuch raczej się nie nastawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odpuśc sobie te głosniki.

Polecam Logitech Z-5500. Używam od 3 lat. Certyfikat THX, wejście optyczne, cyfrowe i analogowe x3. Wbudowany dekoder DD i DTS. Używam jednocześnie do PC, DVD i N. Za tę cenę biją na głowę nawet droższe zestawy audio dla "kina domowego".

Bas miękki i przyjemny. Żadnego dudnienia. Przy odpowiednim wysterowaniu dają świetny dźwięk jak na ten segment cenowy.

Generalnie Creative wraz ze swoimi Gigaworksami jest gorszy niż topowe modele Logitecha. Genius to marka plasująca się w segmencie entry level. Będzie to pierdziało i purkało z "subwoofera".

Swego czasu porównywałem niezależne badania pasma przenoszenia w tych logitechach i creative gigaworks 7.1 - creative dał ciała.

Głośniki za 300-400 zł nigdy nie dadzą "czadu", ich bass będzie płytki i co najwyżej poruszy maniaka gier, który miał doczynienia z plastikowymi głośnikami 2.0 za 50zł.

Niestety taka jest prawda. W subwooferach "size DOES matters". Podobnie marka i jej doświadczenie. Logitech robi głośniki stosunkowo długo i robi to [beeep]iście. Edytowane przez kaczo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kaczo' post='88341' date='27.02.2008, 15:08 ']Odpuśc sobie te głosniki.

Polecam Logitech Z-5500. Używam od 3 lat. Certyfikat THX, wejście optyczne, cyfrowe i analogowe x3. Wbudowany dekoder DD i DTS. Używam jednocześnie do PC, DVD i N. Za tę cenę biją na głowę nawet droższe zestawy audio dla "kina domowego".

Bas miękki i przyjemny. Żadnego dudnienia. Przy odpowiednim wysterowaniu dają świetny dźwięk jak na ten segment cenowy.

Generalnie Creative wraz ze swoimi Gigaworksami jest gorszy niż topowe modele Logitecha. Genius to marka plasująca się w segmencie entry level. Będzie to pierdziało i purkało z "subwoofera".

Swego czasu porównywałem niezależne badania pasma przenoszenia w tych logitechach i creative gigaworks 7.1 - creative dał ciała.

Głośniki za 300-400 zł nigdy nie dadzą "czadu", ich bass będzie płytki i co najwyżej poruszy maniaka gier, który miał doczynienia z plastikowymi głośnikami 2.0 za 50zł.

Niestety taka jest prawda. W subwooferach "size DOES matters". Podobnie marka i jej doświadczenie. Logitech robi głośniki stosunkowo długo i robi to [beeep]iście.[/quote]

Wiadomo że lepiej być zdrowym i bogatym, niż chorym i biednym. Tak patrząc to zawsze 3 x droższy sprzęt będzie miał szansę być lepszy. Ale chyba nie o to chodziło autorowi wątku. A w cytowanych Z-5500 nadal są jednodrożne satelity, więc postęp niewielki. A większość ceny robią dekodery, na których jak widać Fantomowi nie zależy.

Poza tym subwoofer to nie wszystko, właśnie od takich konstrukcji subwoofer jako podstawa dźwięku, plus satelity na ozdobę, w stronę tradycyjnych głośników wspomaganych subem, chce uciec. Jak widać taki system mu się nie sprawdza w filmach. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='SlawekR' post='88353' date='27.02.2008, 15:48 ']Wiadomo że lepiej być zdrowym i bogatym, niż chorym i biednym. Tak patrząc to zawsze 3 x droższy sprzęt będzie miał szansę być lepszy. Ale chyba nie o to chodziło autorowi wątku. A w cytowanych Z-5500 nadal są jednodrożne satelity, więc postęp niewielki. A większość ceny robią dekodery, na których jak widać Fantomowi nie zależy.

Poza tym subwoofer to nie wszystko, właśnie od takich konstrukcji subwoofer jako podstawa dźwięku, plus satelity na ozdobę, w stronę tradycyjnych głośników wspomaganych subem, chce uciec. Jak widać taki system mu się nie sprawdza w filmach.[/quote]

Bez obrazy [b]kaczo[/b] ale te Z-5500 za bardzo mi przypominają Z-640 aby mnie miały przekonać. Jednodrożne, małe plastikowe satelitki ... gdzie tu postęp? Jak zauważył Sławek na dekoderach mi nie zależy.
Biorąc pod uwagę cene x3 to zdecydowanie mnie nie to przekonało. Gdybym miał tyle wydać to dołożył bym z 200-300 zł i zakupił jakiś starszy używany amplituner z zestawem nornalnym głośników ........ było byo niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='88359' date='27.02.2008, 18:12 ']Bez obrazy [b]kaczo[/b] ale te Z-5500 za bardzo mi przypominają Z-640 aby mnie miały przekonać. Jednodrożne, małe plastikowe satelitki ... gdzie tu postęp? Jak zauważył Sławek na dekoderach mi nie zależy.
Biorąc pod uwagę cene x3 to zdecydowanie mnie nie to przekonało. Gdybym miał tyle wydać to dołożył bym z 200-300 zł i zakupił jakiś starszy używany amplituner z zestawem nornalnym głośników ........ było byo niebo lepiej.[/quote]

Ależ spokojnie ;) Nie czuję się urażony :) Lubię wymianę opinii jakkolwiek by gorąca nie była ;)

Mi osobiście głośniki te pasują i spełniają swoją rolę. Jak na ten typ zestawu głośnikowego jestem bardzo zadowolony. Oczywiście nie dorównają porządnemu zestawowi hi-fi z amplitunerem i dużymi, drewnianymi głośnikami, ale IMHO na głowę biją zestawy kina domowego z trzema zerami w cenie :)

* oczywiście mogę się mylić a moje odczucie może być dyktowane jedynie tym, że podświadomie chcę bronić "swojego", ale coż - każdy tu wygłasza swoją opinię, więc zrobiłem to i ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło słyszeć :( Ja też uwielbiam dyskusję :)

Wciąż szukam recenzji o tych głośnikach i wpadła mi w oko taka:
[url="http://realitynet.pl/e107_plugins/content/content.php?content.233"]http://realitynet.pl/e107_plugins/content/...php?content.233[/url]

.....

Przeczytałem tą recencję i jestem pod dużym wrażeniem.

Wynika z niej jednoznacznie ...... w tej klasie cenowej te głośniki nie mają żadnej konkurencji.
Pod wzdględem wykonania jaki i odsłuchu ... perfect :)
Kupuję :)

.........

Kolejna recenzja (już nie taka optymistyczna) potwierdzająca że to głośniczki to jest właśnie to czego potrzebuję :)
[url="http://hard-pc.pl/czytaj/artykul/121/1.html"]http://hard-pc.pl/czytaj/artykul/121/1.html[/url]

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
Te Geniusy to bardzo dobry wybór za tą cenę. Miałem je przez 1,5 roku. Podłączone były do PC, DVD oraz TV.
Posłuchałem na nich pewnie ponad 200 filmów. Mają sporo zalet:
Niezły sub (za tą cenę), bardzo fajny wygląd. Do muzyki się oczywiście nie nadają, ewentualnie do jakiegoś "viva techno".
Wogóle nie rozglądaj się za plastikowymi zestawami creativa ponieważ do ceny ok 700-800 żaden z nich nie zagra lepiej niż te Geniusy.
Jeśli chodzi o te Z5500 proszę was...często ich słucham u znajomego... i to za 1000pln przecież to 3x tyle. Zresztą mając taką kasę możesz zacząć kompletować coś znacznie lepszego powoli.
Fajne są niektóre opinie o creativ'ach w necie "nie słychać żadnych trzasków"ufff :(
Mój zestawik dostała moja małoletnia siostra i katuje nim teraz sąsiadów, pewnie posłużą jeszcze długi czas.
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='priem' post='88421' date='27.02.2008, 22:04 ']Witam
Te Geniusy to bardzo dobry wybór za tą cenę. Miałem je przez 1,5 roku. Podłączone były do PC, DVD oraz TV.
Posłuchałem na nich pewnie ponad 200 filmów. Mają sporo zalet:
Niezły sub (za tą cenę), bardzo fajny wygląd. Do muzyki się oczywiście nie nadają, ewentualnie do jakiegoś "viva techno".
Wogóle nie rozglądaj się za plastikowymi zestawami creativa ponieważ do ceny ok 700-800 żaden z nich nie zagra lepiej niż te Geniusy.
Jeśli chodzi o te Z5500 proszę was...często ich słucham u znajomego... i to za 1000pln przecież to 3x tyle. Zresztą mając taką kasę możesz zacząć kompletować coś znacznie lepszego powoli.
Fajne są niektóre opinie o creativ'ach w necie "nie słychać żadnych trzasków"ufff :(
Mój zestawik dostała moja małoletnia siostra i katuje nim teraz sąsiadów, pewnie posłużą jeszcze długi czas.
pzdr[/quote]

Panowie.. i być może Panie :P, nie ma co nad tym deliberować. Te głośniki jeśli faktycznie kosztują 300zł, to jest to kwota mniejsza niż taka, którą trzeba by wydać na gustowne podstawki pod kwiatki w okleinie drewnianej albo drewnopodobnej. Więc nie dajmy się zwariować. Za 300zł można je po prostu kupić i spróbować jak grają. Raczej ciężko będzie się rozczarować przy takim "kosmicznym" wydatku. Zrozumiałbym wątpliwości gdyby kosztowały z 1000zł, ale 300?

Fantom - czekamy zatem niebawem na relację z odsłuchów :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem ja na [url="http://pc.emarket.pl"]http://pc.emarket.pl[/url] .... całe 303 zł z przesyłką :)
Zdam relację jak już je będę miał.

Dzięki za pomocne opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mam. Od zamówienia do dostarczenia ..... około 40h.
Brawo pc.emarket.pl Nie dość że najtaniej na sieci to jeszcze slogan reklamowy o 48h jak najbardziej prawdziwy :)

Podłaczyłem ja na szybko (stoją jedna na drugiej) i:
1) przy głośności powyżej 1/3 ... buczą. Buczenie zanika z czasem ....... jak się rozgrzeją? Mam też wrażenie że buczenie jest coraz cichsze. Może się przegryzą z czasem.
2) dzwięk bardzo zależy od ustawienia ich względem siebie i ścian ....... niebo a ziemia
3) puściłem parę utworków z laptopa (niestety karta kiepskiej jakości) i:
- poezja śpiewana ...... nieźle
- symfoniczne kawałki ...... poprawnie
- disco ...... różnie. Myślę że kwestia ustawienia kolumn
- film z Div'a ...... bardzo ładnie :)

Generalnie grają czysto choć charakterystyka przenoszenia nie za bardzo liniowa. Pewnie częstotliwości przenoszą lepiej, inne gorzej.
Niewątpliwie do kina domowego się nadają, do muzyki troszkę mniej. Subwoofer niezły choć troszkę jakby przygaszony (pobawie się jeszcze z ustawieniem).
Tak czy inaczej spory postęp do Logitecha Z-640 którego miałem.

Gdy je podłącze już na gotowo to zrobię porzędny test. Zobaczymy jak akustyka pokoju wpłynie na dzwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tylne kolumny stawiasz na jakiś standach czy na półce ?

Sam bym je kupił z ciekawości ale nie mam praktycznie szans ich ustawić :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='radzique' post='88710' date='29.02.2008, 16:11 ']tylne kolumny stawiasz na jakiś standach czy na półce ?[/quote]

Część będzie stała na półkach i meblach. Satelitki (małe) powieszę na scienie w rogach pokoju. Możliwe że docelowo będą stały na takich narożnych półkach.
Za moment właśnie będę je montował i podłączał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm,
U mnie już od roku grają... Zestaw też kupiłem na emarket.
Buczy subwoofer gdy kino jest wyłączone tylko na panelu przednim i nic nie oglądam. Dlatego na noc wyłączam całkowicie (przełącznik z tyłu). Minusem jest regulacja głośności, która czasem "nie łapie" niższych ustawień (gdzieś tak na 20-25%). Przy 80% zaczynają trzeszczeć, ale hałas w domu jest straszliwy, więc nie używam tak głośno. Zazwyczaj mam na 50-60% głośności i jest super.
Oglądam DVD (super), DIVX (super), słucham koncertów (głównie muzyka cięższa - naprawdę nieźle).
Teraz mam na widelcu DVD Pioneer dv-600, bo ma wyjście analogowe na 5.1, czyli coś dokładnie co mi sie podoba.
W połączeniu z TV 32pfl7862d (kupiony w zeszłym tygodniu tylko za poradą tego forum) - komponują się świetnie.
Słowem - są najlepszym rozwiązaniem za tak niską cenę. Rozwiązaniem zdecydowanie DOBRYM.

pozdrowienia
remi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='remmyhi' post='90264' date='10.03.2008, 16:46 ']Buczy subwoofer gdy kino jest wyłączone tylko na panelu przednim i nic nie oglądam. Dlatego na noc wyłączam całkowicie (przełącznik z tyłu). Minusem jest regulacja głośności, która czasem "nie łapie" niższych ustawień (gdzieś tak na 20-25%). Przy 80% zaczynają trzeszczeć, ale hałas w domu jest straszliwy, więc nie używam tak głośno. Zazwyczaj mam na 50-60% głośności i jest super.[/quote]

U mnie słychać lekki szum gdy głośniki są włączone a nie grają. Gdy przejdę w tryb standby jest cisza. Więc nie ma tego problemu.
Regulacja głośności działa dobrze. Nic nie trzeszczy. Fakt nie sprawdzałem ustawień powyżej 70% mocy bo chyba bym ogłuchł :)
Mam nadzieję że te ustarki nie wyjdą z czasem ...... oby.

Co do jakości dzwięku .... jest całkiem nieźle. Oczywiście mogło by być zdecydowanie lepiej ale trzeba by pewnie wywalić przynajmniej 5 razy więcej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
Posiadam tv crt Philips 32PW9551, dekoder Polsatu Samsung 305G i dvd Ferguson 880DX. Chciałbym sobie niskim kosztem sprawić jakieś nagłośnienie żebym mógł odbierać dźwięk 5.1
Zastanawiam się nad zestawem głośników Genius 5.1 5005. W związku z tym mam pytanie czy jest możliwość sensownego połączenia tych wszystkich urządzeń abym mógł się cieszyć dźwiękiem 5.1 z dekodera oraz z dvd?

Poniżej kilka linków przedstawiających wejścia i wyjścia opisywanych urządzeń:
1.TV
[url="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5f7d86693e5b15c8"][img]http://images25.fotosik.pl/293/5f7d86693e5b15c8m.jpg[/img][/url]
2. Dekoder
[url="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=af9216b3e004d50d"][img]http://images47.fotosik.pl/30/af9216b3e004d50dm.jpg[/img][/url]
3. DVD
[url="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=647bf275a81ed867"][img]http://images49.fotosik.pl/30/647bf275a81ed867m.jpg[/img][/url]
4. Geniusy
[url="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5449decc249b2b01"][img]http://images49.fotosik.pl/30/5449decc249b2b01m.jpg[/img][/url]

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Te Geniusy nie mają żadnego dekodera na pokładzie.
Twój sprzęt nie podaje analogowo sygnału audio 5.1

Nic nie zrobisz. Co najwyżej stereo.
Sorry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzięki za odpowiedź... tak też myślałem
A jeśli bym do tego kupił amplituner? Dałoby wtedy radę to wszystko połączyć (mam na myśli wyżej podane urządzenia).
Jeśli tak, to jaki? Zaznaczam że interesuje mnie jakiś tani model (ok 500zł).I wolałbym nowy (wiem, że z tym będzie problem ale może jednak...).
Wiem, że nudzę ale chciałbym sobie coś skromnego tanim kosztem złożyć.
No chyba, że nie ma sensu to dam sobie spokój.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RobertKzn' post='132443' date='21.11.2008, 21:50 ']dzięki za odpowiedź... tak też myślałem
A jeśli bym do tego kupił amplituner? Dałoby wtedy radę to wszystko połączyć (mam na myśli wyżej podane urządzenia).
Jeśli tak, to jaki? Zaznaczam że interesuje mnie jakiś tani model (ok 500zł).I wolałbym nowy (wiem, że z tym będzie problem ale może jednak...).
Wiem, że nudzę ale chciałbym sobie coś skromnego tanim kosztem złożyć.
No chyba, że nie ma sensu to dam sobie spokój.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam[/quote]

Też mam ten dylemat.
Na razie go nie rozwiązałem.

Myślę że nie ma seksu kupwać Geniusów i do nich jakiegoś amplitunera.
Pewnie może być kłopot z dopasowaniem impedancji wejściowej. Diabli wiedzą.

Myślę że to za wielkie kombinacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi