Skocz do zawartości
maxiuca

Zaproszenie do kupna PopCorn Hour: kto chce zgłaszać się!

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem "zaproszenie" do kupna w mediamania.se
Sam raczej nie skorzystam bo cenę mają dość wysoką: 1995 koron szwedzkich + 232 koron wysyłka co daje 875 zł. Przy czym cenę za wysyłkę mają taką samą zarówno dla 1 jak i dla 5 sztuk (bo przez przypadek zgłosiłem że chce kupić 5 sztuk i dostałem zaproszenie na 5). Tak się jakby się zebrało więcej osób to można by trochę na cenie zjechać. Przy pięciu sztukach wychodzi 805 zł na sztukę (+koszt rozesłania tego po Polsce). Jakby ktoś był zainteresowany do piszcie na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='maxiuca' post='78027' date='08.01.2008, 13:40 ']Dostałem "zaproszenie" do kupna w mediamania.se
Sam raczej nie skorzystam bo cenę mają dość wysoką: 1995 koron szwedzkich + 232 koron wysyłka co daje 875 zł. Przy czym cenę za wysyłkę mają taką samą zarówno dla 1 jak i dla 5 sztuk (bo przez przypadek zgłosiłem że chce kupić 5 sztuk i dostałem zaproszenie na 5). Tak się jakby się zebrało więcej osób to można by trochę na cenie zjechać. Przy pięciu sztukach wychodzi 805 zł na sztukę (+koszt rozesłania tego po Polsce). Jakby ktoś był zainteresowany do piszcie na priv.[/quote]

Witam

Wyslalem PMa do Ciebie

pozdrawiam
gwene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
Ja również wysłałem na priv i tez jestem chętny na popcorna.
Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To wygląda na to że lista jest zamknięta, bo zgłosiła sie wystarczająca ilość osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja dzisiaj dostałem zaproszenie od

[quote]Hello Valued Customer,
We are pleased to inform you that you can now place your pre-order for the
Popcorn Hour A-100. Please login to [url="http://www.popcornhour.com"]http://www.popcornhour.com[/url] with your
user name to begin the process. You have 5 days from the 9th of January
2008 to the 14th of January 2008 (12:00am PST) to complete the
transaction.[/quote]
Ciekawe ile się średnio czeka ?
Cena netto: 178 USD + 15 USD transport = 194USD
Cła nie powinno być
VAT i CIT odliczamy.
[b]Koszt finalny: 386 zł.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='dominikjestem' post='78281' date='09.01.2008, 18:18 ']Cena netto: 178 USD + 15 USD transport = 194USD
[b]Koszt finalny: 386 zł.[/b][/quote]

Coś nie halo, i to bardzo.
179 + 45 = 224 USD

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='priem' post='78292' date='09.01.2008, 20:05 ']Coś nie halo, i to bardzo.
179 + 45 = 224 USD

pzdr[/quote]
A 224 U$D= 548PLN

Coś z matematyką nie tak u Dominikjestem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie jak to właściwie jest z tą ceną?
To że PH kosztuje 179$ to każdy wie.
Ale ilo kosztuje przesyłka? Różne kwoty się podaje: 15$, 24$, 42$ .... ile w końcu?
No i jak z tym Cłem i VAT'em? Co zrobić (i czy ma się na to wpływ) aby tego uniknąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
$15 wysyłka na adresy Kanada i USA, $45 wysyłka na resztę świata. Do USA i Kanady wysyłają z USA (więc amerykanie o cło się nie martwią) a na resztę świata wysyłają z Chin/Honk Kongu.

dominikjestem kupuje to na jakąś firmę więc odlicza sobie VAT i podatek, więc jego wyliczeń nie czytajcie bo to taka forma szpanu, że sobie kupi na firmę (nie swoją zresztą jak przyznał w którymś wątku) i zapłaci efektywnie mniej a my biedne głupie żuczki musimy płacić pełną cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='78298' date='09.01.2008, 19:37 ']$15 wysyłka na adresy Kanada i USA, $45 wysyłka na resztę świata. Do USA i Kanady wysyłają z USA (więc amerykanie o cło się nie martwią) a na resztę świata wysyłają z Chin/Honk Kongu.

dominikjestem kupuje to na jakąś firmę więc odlicza sobie VAT i podatek, więc jego wyliczeń nie czytajcie bo to taka forma szpanu, że sobie kupi na firmę (nie swoją zresztą jak przyznał w którymś wątku) i zapłaci efektywnie mniej a my biedne głupie żuczki musimy płacić pełną cene.[/quote]

Dzięki za wyjaśnienie.
Czyli rozumiem że końcowa cena to: 179$ +14% cła +22% VAT +45$ wysyłka = 289$ = 722 zł (przyjąłem 1$=2.5zł)

Ja też mam firmę ale za chiny ludowe nie wytłumaczył bym tego zakupu skarbówce :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='78303' date='09.01.2008, 19:57 ']Czyli rozumiem że końcowa cena to: 179$ +14% cła +22% VAT +45$ wysyłka = 289$ = 722 zł (przyjąłem 1$=2.5zł)[/quote]
Prawie, ale nie do końca

$179+$45 = $224 (to jest cena dla celników, bo na cenę przedmiotu sprzedaży składa się również koszt dostarczenia)
plus 22% VAT to jest 683,2 zł a jeżeli dowalą Ci cło to zależy jaką stawkę, pmcomp podał kod na stawke 0% i trzeba się tego trzymać ale mogą nawet chyba 16% dowalić. Wtedy koszt będzie 792 zł (brrrr....).

[quote name='Fantom' post='78303' date='09.01.2008, 19:57 ']Ja też mam firmę ale za chiny ludowe nie wytłumaczył bym tego zakupu skarbówce :rolleyes:[/quote]
No wszystko zależy od profilu firmy, ja kiedyś prowadziłem firmę to mi księgowa o każdy klocek do komputera robiła awanturę. Po co mi 2 monitory i 3 dyski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam prowadzę swoje księgi firmowo-skarbowe :rolleyes: Profil firmy to informatyka i elektronika.
Tak czy inaczej raczej nie zaryzykuję kupowania na firmę.
Choć znam "agentów" którzy kupowali na firme nawet TV LCD 42' .....tłumacząc sobie że można to zaksięgować jako monitor do komputera:)

A co do ceny naszej zabawki to jakoś przeżyję. Ma takie możliwości że nawet 800 zł warto dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co zrobić żeby cła nie było? Wiem, że trzeba znać ten kod co podał pmcomp ale co się z tym kodem robi? Czy trzeba podać go przy zamówieniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='78308' date='09.01.2008, 20:03 ']pmcomp podał kod na stawke 0% i trzeba się tego trzymać ale mogą nawet chyba 16% dowalić. Wtedy koszt będzie 792 zł (brrrr....).[/quote]

Już mnie nie załamuj:
zapłaciłem 14% cła i było "brrr".
Jakoś tak wcześniej nie chciały do mnie dotrzeć posty na temat stawek 0%,
no i na pytanie celniczki co to właściwie jest tłumaczyłem że coś "ala" DVD
i o to "ala" schudł mi portfel :)
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a trzeba było mówić, że konwerter audio-video...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A możę któryś z kolegów zamieści treść którą należy załączyć w uwagach przy zamówieniu, tak aby uniknąć cła.

pozdrawiam Edytowane przez slawekz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stawka celna "0 %". Pozycja tryfikatora celnego 8517 6200.
[b]Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub
innych danych, włączając aparaty przełączające i routingowe[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kobra11, dzięki za szybką odpowiedź ale nie podejrzewam żeby chińczyk znał biegle polski język.
Chodziło mi bardziej o treść w j. angielskim jaką należy załączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='slawekz' post='78475' date='10.01.2008, 12:44 ']kobra11, dzięki za szybką odpowiedź ale nie podejrzewam żeby chińczyk znał biegle polski język.
Chodziło mi bardziej o treść w j. angielskim jaką należy załączyć.[/quote]
A googla wyłączyli koledze czy co?
"customs 85176200" i pierwszy link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja zapłaciłem jak już kobra11 pisał 0% cła.
179+45przesyłka=224x22%VAT wyszło 705zł (ach te kursy $).
Teraz tylko dysk 500Gb ok.370zł i oglądać HD do oporu.
A i jeszcze router do neo ok. 200 zł.
I właśnie dziś zamówiony telewizor Toshiba XF 350 5000zł.
Ale ta nasza rozrywka droga co?
Ja miałem ID 1531.
PS.
Trzeba płacic kartą kredytową.
Tranzakcja odbywa się tylko przez Google Checkout,
a tam tylko kartą. Ja nie miałem ale skorzystałem z karty szwagra (VISA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='banulkrz' post='78590' date='10.01.2008, 22:06 ']Trzeba płacic kartą kredytową.
Tranzakcja odbywa się tylko przez Google Checkout,[/quote]
Trzeba płacić kartą płatniczą wydana przez organizacje akceptowaną przez Google Chechout czyli Visa, MasterCard, American Express, Discovery, której wydawca zezwolił na obciążanie jej "na odległość".
Tak więc nie musi być to karta kredytowa wy, może być debetowa, charge'owa, wirtualna czy Visa Electron od Inteligo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok.
Masz rację. Wymieniłem tylko u nas najbardziej popularną.
No bo kto ma American Express albo Discovery?
No ale MasterCard ludzie mają. Ogólnie chodziło mi o akceptowalną przez Google Checkout.
Bo po zaproszeniu do kupna ma się kilka dni na decyzję.
I może nie wystarczyć komuś czasu na wyrobienie nowej jak nie ma.
A np. do tej jednej tranzakcji nie warto. Lepiej skorzystać z karty kogoś z rodziny albo znajomego.
Jak pozwolą. hihihi Edytowane przez banulkrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='banulkrz' post='78609' date='10.01.2008, 22:44 ']Masz rację. Wymieniłem tylko u nas najbardziej popularną.
No bo kto ma American Express albo Discovery?[/quote]
Chodzi o to, że nie musi być koniecznie [b]kredytowa[/b].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='banulkrz' post='78609' date='10.01.2008, 22:44 ']Masz rację. Wymieniłem tylko u nas najbardziej popularną.
No bo kto ma American Express albo Discovery?[/quote]
Wlasnie AMEXa podalem do platnosci za kukurydze :)... niektorzy jednak maja... :>

Pozdr,

K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi