Skocz do zawartości
jorgus93zgr

Telewizor do domowego salonu 55" do 4k, max 5k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Ostatnio posiłkowałem się Waszą wiedzą w temacie telewizora 65 cali.
Niestety po dokładnych wyliczeniach taki nam się nie zmieści i jednak zmuszeni jesteśmy poszukać rozmiaru 55.
Zastanawiam się pomiędzy OLED lub miniLED - nie wiem co będzie najlepsze do poniższych parametrów domu.
Telewizor będzie stał w salonie. Po lewej od niego będzie okno ekspozycja południowy - zachód, po prawej okno balkonowe ekspozycja północny - zachód. Póki co brak rolet, ale docelowo planujemy rolety mocno zaciemniające.
Głównie wykorzystywany będzie w widełkach godzinowych między 16 a 24 
Przede wszystkim serwisy streamingowe
Okazyjnie PS4 pro, w przyszłości najpewniej odpowiednik z numerkiem 6
Budżet: najlepiej do 4000 zł, maksymalnie do 5000 zł. Mile widziane możliwości ratalne 0%

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?~20m2, ale nie mam pewności i możliwości zmierzenia
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Około 3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Zwykle dwie, okazyjnie 4-6 (goście)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? telewizor będzie stał w rogu salonu pod lekkim kątem. Kolidowanie z drzwiami balkonowymi
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Po lewej od niego będzie okno ekspozycja południowy - zachód, po prawej okno balkonowe ekspozycja północny - zachód. Póki co brak rolet, ale docelowo planujemy rolety mocno zaciemniające.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Korzystamy przede wszystkim serwisy streamingowe, okazyjnie PS4 pro, w przyszłości najpewniej odpowiednik z numerkiem 6 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, Internet WiFi (90% szans, że tylko wifi) lub kabel
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? ps4, w przyszłości soundbar / kino domowe
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Jeśli chodzi o refleksy to matową, nie wiem co to daje i czy mieści się w zakładanym budżecie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Streamingi wszelakie, telewizji jako takiej nie oglądamy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? rzadko
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola raz na na czas PS4 pro, w przyszłości najpewniej odpowiednik z numerkiem 6
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głównie wykorzystywany będzie w widełkach godzinowych między 16 a 24 
17. Preferencje co do wielkości?  55" - większy nie wejdzie
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Z nowych telewizorów miałem styczność tylko z Philips 55PUS8303, rodzina ma go od 7 lat - denerwował mnie po kilku latach zamulający miejscami system i wieszające się Ambilight, które odpukać ostatnio powróciło do życia
19. Preferencje co do marki ? Brak, liczy się jakość
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?  nie jest to potrzebne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? najlepiej do 4000 zł, maksymalnie do 5000 zł. Mile widziane możliwości ratalne 0%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak OLED i 55 cali to nic lepszego nie kupisz od LG 55C45 w tej kasie, no chyba że Samsung 55S90, tyle że on też ma matryce od LG

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, krzysiojaworzno napisał:

Jak OLED i 55 cali to nic lepszego nie kupisz od LG 55C45 w tej kasie, no chyba że Samsung 55S90, tyle że on też ma matryce od LG

A jak on się będzie miał np. do LG 55G23? Jeden ze sklepów zaproponował mi go - starszy model, ale o klasę wyższy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że klasa wyżej, tyle że to model sprzed 2 lat, więc już dużej różnicy nie będzie. Przy zakupie OLEDa najważniejsze żeby był nowy, a nie powystawowy lub ze zwrotów. W tym roku był na promocji Panasonic sprzed 2 lat i okazało się że wybrane sztuki uszkodzone. Ja bym się osobiście nie bawił w leżaka magazynowego, tylko kupił tegoroczny serii C

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi