Skocz do zawartości
DalejLama

Telewizor 55" OLED kupiłem i ...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim po długiej przerwie…
Temat na pewno nie umarł a ostatnie zmiany, tylko podkręciły to wszystko. Zmieniło się naprawdę wiele.

Po tak długim czasie od ostatniego wpisu, chyba musiałbym podsumować ten wątek ostatnimi odkryciami oraz aktualizacjami, tym bardziej, że wiele z tych wszystkich kwestii w nim, jakby częściowo rozwiązało się samoistnie. Z pewnością was to zainteresuje.

W elektronice i materiałach, nic nie jest jednoznaczne oraz oczywiste… ogólnie, być może tak jest, ale zawsze zostaje pole, które pokrywają same niewiadome, pola dla nowych możliwości i kombinacji, wariantów etc.

Odnośnie obrazowania czcionek:

Jak wiecie, zakupiłem ponad rok temu TV OLED Panasonic TZ1000.

Napisałem na nim, już sporo tekstu i choć jest on lepszy od wcześniejszego, po serwisowego Sony LED KDL, który zepsuł mi się w 22-gim miesiącu używania i serwis wymienił go, niby na taki sam a jednak zupełnie inny, z zupełnie inną matrycą – chyba 50 Hz, która raczej nie miała, nawet tych 50 Hz odświeżania, gdzie niesamowicie dewastował on moje oczy przez ponad sześć – 6 lat.

---

W każdym razie, TV Oled Panasonic w połączeniu z PC, miał problem z odświeżaniem powyżej tych 60 Hz. Było o niebo lepiej, niż na po serwisowym Sony, ale nadal niekomfortowo. Przekładało się to także na obrazowanie czcionek.

Pisałem i szukałem pomocy na stronach Microsoft, AMD, gdyż posiadam kartę Radeon 7900 XTX.

Cierpliwie grzebałem w ustawieniach, zarówno karty graficznej, jak samego systemu. Niestety, zawsze było to maksymalnie 60 Hz i winą za to, zacząłem obwiniać kable – przewody HDMI. Trochę ich kupiłem i nie twierdzę, że dużo, ale jednak trochę tych kabli zakupiłem, licząc na rozwiązanie tego problemu.

Oczywiście, same kable nie rozwiązały tego problemu, natomiast jasno i wyraźnie pokazały różnice w wyświetlaniu obrazu – w obrazowaniu czcionek.

---

Zrobiłem i prawie ukończyłem film z tych testów kabli HDMI. Jest ukończony w niemal w 70%. Jasno i wyraźnie widać w nim, te wspomniane różnice. Nawet, jeśli ktoś chciałby doszukiwać się dziury w całym to w obliczu moich porównań – wizualnie utrwalonych faktów, po prostu nie jest w stanie tego zrobić. I żeby było jasne, ja nie neguję teorii o sygnale cyfrowym, tylko jakość i sposób wykonania przewodów a tym samym, ogólnie pojętą konwersję sygnału elektrycznego na wirtualne zera i jedynki.

Zanim zaczniecie powoływać się na sumy kontrolne, proszę wyjaśnić szczegółowo pojęcie sum kontrolnych. Czym te sumy kontrolne są i jakie parametry je cechują dla poszczególnych producentów.

Są to testy kabli HDMI zobrazowane na TV Oled, więc tym bardziej wiarygodne wizualnie. Na razie jednak nie o nich piszę.

---

Podsumowując wstępnie, rozwiązanie nadeszło wraz z jakąś nową aktualizacją Windows 11.

Microsoft wprowadził zamiany ustawień w samym systemie Windows i z tego poziomu, można obecnie zmienić odświeżanie ekranu, wykorzystując jego graniczne, zaprogramowane możliwości.

Okazało się, że matryca w TV Oled Panasonic u mnie, posiada matrycę 120 Hz a obecnie ustawiłem ją na 100 Hz.

Komfort jaki odczuwam w tej chwili, jest tak niesamowity, że przekracza on wszelkie dla mnie wyobrażenia. Teraz to zupełnie inny wyświetlacz i dla mnie, jest to coś niesamowitego w użytkowaniu. Jeśli miałbym zmienić to tylko na 65 lub 77” i chyba się o to pokuszę… może nie teraz, ale w najbliższym czasie, gdy pozałatwiam inne, pilne sprawy.

---

Drugą, powiązaną z tymi kablami i odświeżaniem kwestią, jest właśnie obrazowanie czcionek.

Otóż od razu zauważyłem, że sama matryca pracuje jakby szybciej a po zmianie odświeżania, krawędzie czcionek stały się bardziej jednolite, jakby wizualnie spójne, bez mikro drgań, jakby mniej rozedrgane... bowiem, wzorcowy obrazek - zdjęcie może być pierwotnie doskonałe, ale jednocześnie inne, gdy wyświetlane jest na penelu np. 60 Hz., czyli 60 x - razy sekundę i w konsekwencji z ładnego, perfekcyjnego obrazka, tworzy się w odbiorze, coś zupełnie innego. Inaczej widać byłoby ten wydrukowany obrazek na kartce A4 a inaczej na TV, gdy pojawia się on 60 razy na sekundę. 

Można powiedzieć, że sama zmiana odświeżania z 60 Hz na 100 Hz, zdecydowanie poprawiła widoczność czcionek.

Dodatkowo, także samo tło w edytorze tekstu, jest bardziej komfortowe i o wiele mniej męczy oczy. Pomimo tego, że zawsze wpatrujemy się skupionym wzrokiem w czcionkę to samo tło, również wpływa na czytelność czcionek.

Finalnie, ale wstępnie... po jakiejś aktualizacji Windows 11, większość problemów rozwiązała się automatycznie.

Natomiast, bardziej spodziewałem takich ustawień, także tych automatycznych po oprogramowaniu karty graficznej… i faktycznie, były i są tam takie ustawienia, jednak pomiędzy ustawieniami w Windows 11 a w oprogramowaniem AMD, istnieją jakieś niespójności.

Wydaje mi się, że producenci kart graficznych, podchodzą do tej kwestii, jakby bardziej konkretnie, szczegółowo i to, co dla zwykłych ludzi jest oczywiste, dla producentów kart graficznych, wcale takie nie jest.

---

W oprogramowaniu AMD, trzeba utworzyć nowy, dodatkowy profil dla wyświetlacza i jest to obwarowane zaakceptowaniem regulaminu w takim sensie, że chyba może on w niektórych przypadkach, negatywnie wpłynąć na wyświetlacz a być może, nawet go uszkodzić.

Samo ustawienie w Windows 11 np. częstotliwości odświeżania na 100 Hz, pokazuje – wyświetla, ściśle określone parametry różnych ustawień w utworzonym profilu karty graficznej AMD dla TV Oled i ustawień w Windows 11, ale w przeciwieństwie do oprogramowania karty nie ma możliwości w Windows-ie dokonania jakichkolwiek zmian. Są to prawdopodobnie, jakieś tam ustawienia domyślne - standardowe.

Przypuszczam, że Windows bazuje na jakiś ogólnych ustawieniach, natomiast profil w oprogramowaniu AMD wskazuje część niewłaściwych ustawień z Windows, oznaczając te wartości wykrzyknikami. Tak mi się wydaje... ale mogę się mylić.

Obecnie bazuję na ustawieniach ogólnych Windows, ponieważ zmiana ustawień w oprogramowaniu AMD, wskazuje, właśnie jakieś błędne wartości i oznacza je wykrzyknikiem.

---

Napisałem do Panasonic i w sumie to oni wskazali mi w aktualizacji zmianę tych ustawień. 

... zatem napisałem do Panasonic oraz AMD i kilka dni temu, pobrałem najnowszą aktualizację, więc może coś się jednak zmieniło. Wkrótce posprawdzam te ustawienia. Obecnie, jestem bardzo z tego zadowolony a moje oczy są, jakby pływały na wakacjach, gdzieś tam nurkując przyjemnie na rafie koralowej…

Wiem, że TV OLED to generalnie, jeśli spojrzeć ogólnie, nowe rodzaje wyświetlaczy, nieustannie dopracowywana i rozwijana technologia.

Powstają pytania:

1.  

Jakiekonkretnie, te najbardziej optymalne parametry liczbowe ustawień dla wyświetlacza TV Oled o różnej wielkości? Mam na myśli tutaj, ustawienia w profilu AMD, które wyświetlają konkretne wartości a także umożliwiają wybranie ogólnych standardów dla wyświetlaczy.

2. Jakie są parametry optymalnego ustawienia wyświetlania dla Oled TV, takie jak: polaryzacja, przesunięcie wiodące, szerokość synchronizacji dla określonej rozdzielczości i wielkości ekranu, standard synchronizacji – rodzaj, sposób skanowania wyświetlacza sygnałem?

3. ... albo, j

ak ustawić taktowanie pikseli i odświeżania?

4. 

Czy należy w ogóle korzystać z jakiś szablonów, standardów synchronizacji w przypadku TV Oled – u mnie 55” – 3840 x 2160 – 4 k?

Mam nadzieję, że pojawi się jakaś tabela optymalnych standardów ustawień ze szczegółowo podanymi wartościami dla różnych paneli - wyświetlaczy TV OLED, które pracują, jako monitory podłączone do komputera PC. Wyświetlacze OLED nie są standardowymi wyświetlaczami LED a ich praca oraz działanie, rządzi się zupełnie innymi prawami - zasadami, niż LED.

Być może, każdy producent powinien taką informację zamieścić, przy założeniu, że będzie on podłączany do komputera PC, jako wyświetlacz – monitor.

--- 

Dodam, że zmiana jakiejkolwiek wartości, przy wartości oznaczonej wykrzyknikiem w ustawieniach AMD, wskazującym chyba jakieś błędne parametry, wprowadza zupełnie inny rodzaj wyświetlania i czasami okno na TV staje się miniaturowe, zniekształcone… wtedy muszę przywracać cały system z ustawieniami, jakie były poprzednio w Windows. To nie jest tak, że można się tym dowolnie bawić i eksperymentować.

Wolałbym już nie bawić się zmianami ustawień, gdyż wpływają one za każdym razem negatywnie na wyświetlany obraz, powodując jego zniekształcenia.

---

Podsumowując, obecnie kwestia kabli HDMI zeszła na dalszy plan, ale… nadal jest ona dla mnie ważna, gdyż widzę różnice pomiędzy nimi.

Najprawdopodobniej wrócę do starego, pierwszego wyprodukowanego kabla HDMI w standardzie HDMI 1.0 TechLink WiresX

Jest on nie od pobicia i przypuszczam, że z racji tego, iż był to pierwszy standard kabla HDMI, jaki pojawił się na rynku. Może on mieć zupełnie inną, ekstremalnie wysoką jakość, standard wykonania prawdziwego premium, jeśli chodzi o materiały itd.

Kupiłem jakiś czas temu, kabel tej samej firmy TechLink WiresX, ale w standardzie HDMI 1.4 o długości pół metra i muszę stwierdzić, że jakość obrazu pomiędzy nimi, jest ogromna na korzyść starego kabla HDMI 1.0 – 2 metry.

Ten kabel w standardzie HDMI 1.4 o długości pół - 0,5 metra, kupiłem tylko po to, aby mieć zapasowe wtyki do podmiany dla kabli Hdmi dwa – 2 metry… tak to wygląda w praktyce :)

Standard HDMI 1.0 był pierwszym standardem Hdmi i przypuszczam, że w jego kolejnych wersjach, zaczęto się „wycwaniać” w kwestii oszczędzania na jakości materiałów = większy zyski oraz dzielić je na „zwykłe” i te lepszej jakości.

Podsumowując, jeśli ktoś słyszał jakiś optymalnych ustawieniach dla wyświetlaczy OLED to podajcie linka. Napisałem do Panasonic i na razie czekam cierpliwie na odpowiedź.

Nie mogę załączyć plików do poprzedniego postu ani go edytować, wiec załączam zrzuty ekranu z ustawień w postaci linku do nich:

https://photos.app.goo.gl/LLT7m6n5rKo1kcaT9

Prosiłbym jeszcze o umożliwienie edycji wpisu w celu poprawy wielkości czcionek - tekstu i ogólnej korekty. Spodziewałem się, że będę miał taką możliwość przez krótki czas po jego opublikowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi