Miki983 8 Napisano 30 Lipca 2023 Cześć, Niedawno pisałem, że chce kupić tv Sony 85X90K jednak zdecydowałem, że pójdę w MiniLED, i wybrałem 75X95L czyli tegoroczny MiniLED Sony. Nie ma zbyt wiele testów, a że mam mało czasu na zakup, w sensie muszę zdecydować do jutra (31.07), a nie chcę wdepnąć na minę. Stąd moje pytanie, czy tegoroczny model jest ok? W sensie znam jego minusy (brak DolbyVision w grach przy 120 Hz, oraz tylko dwa HDMI 2.1) to mi akurat nie przeszkadza, a zależy mi najbardziej na jakości obrazu, jak najwyższej jasności w HDR i braku jakichś problemów typu ghosthing itp. Po prostu chciałbym wiedzieć, czy tegoroczny MiniLED nie jest gorszy od zeszłorocznego, oczywiście kalibrację zrobię, zaraz po zakupie. Proszę o jakiekolwiek info na temat tegorocznej serii Sony, żebym nie wdepnął.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marchello66 1 Napisano 30 Lipca 2023 Wez 85. Uchronisz się od potrzeby sprzedaży A co za tym idzie straty na 75', by kupić 85'. Podobno. Ja mam 65 i mi wystarczy Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 30 Lipca 2023 4 minuty temu, Marchello66 napisał: Wez 85. Uchronisz się od potrzeby sprzedaży A co za tym idzie straty na 75', by kupić 85'. Podobno. Ja mam 65 i mi wystarczy Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Właśnie chodzi o to, że 85 mi xa duzy i 75 będzie pasować idealnie i moje pytanie nie jest o wielkość tv tylko bardziej o ten nowy model MiniLED. Mimo wszystko dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marchello66 1 Napisano 30 Lipca 2023 Nie poruszyłem tematu, bo to twój wybór, zmiennych jest wiele. Ja uważam ze to super nowości to zwykle marketing. Z TV korzystasz na co dzień, tak jak z telefonu czy laptopa. Tu kazde wydane pieniądze nie maja znaczenia. To jednak tylko moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 30 Lipca 2023 Chodzi ni właśnie o porównanie typu, czy zeszloroczny MiniLED nie jest lepszy od tegorocznego, bo mogę mieć tegoroczny o wiele taniej od zeszłorocznego, ale widzę w necie mało opinii i chyba będę musiał ewentualnie ryzykować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 31 Lipca 2023 Odpowiem sobie sam już niedługo. Dziś kupiłem Sony 75X95L, a do tego Soundbar Sony HT-A7000 + subwoofer SA-SW5 + głośniki SA-RS5 Co będzie to będzie, kalibracja jest uż również zamówiona, a poprzedni 65XH9505 po kalibracji trafi do rodziców, bo szkoda tak dobrego tv oddawać za grosze. Na sprzedaż mam za to JBL Bar 9.1, ale to być może założę osobny temat w odpowiednim dziale. Sprzęt do mnie wjedzie pewno koło czwartku, także chętnie odpowiem w razie jakichś pytań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 31 Lipca 2023 https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-x95k-vs-sony-x93l-x93cl/31220/40099?usage=1&threshold=0.10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 1 Sierpnia 2023 Ile cię to wyszło? 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 3 Sierpnia 2023 W dniu 31.07.2023 o 16:59, Miki983 napisał: Odpowiem sobie sam już niedługo. Dziś kupiłem Sony 75X95L, a do tego Soundbar Sony HT-A7000 + subwoofer SA-SW5 + głośniki SA-RS5 Co będzie to będzie, kalibracja jest uż również zamówiona, a poprzedni 65XH9505 po kalibracji trafi do rodziców, bo szkoda tak dobrego tv oddawać za grosze. Na sprzedaż mam za to JBL Bar 9.1, ale to być może założę osobny temat w odpowiednim dziale. Sprzęt do mnie wjedzie pewno koło czwartku, także chętnie odpowiem w razie jakichś pytań. Witam Kolego masz już ten tv w domu Jakie wrażenia Napisz coś o nim Bo na tym forum już nic nie testują Tragedia a tak tu kiedyś pięknie było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) 23 godziny temu, franus122 napisał: Witam Kolego masz już ten tv w domu Jakie wrażenia Napisz coś o nim Bo na tym forum już nic nie testują Tragedia a tak tu kiedyś pięknie było Mam od wczoraj, jestem bardzo zadowolony, jasność, poziom czerni, jakość kolorów i generalnie wszystko na wielki plus. Czekam teraz na kalibrację i będzie miodzio. Poprzedni TV to był Sony 65XH9505 czyli najwyższy model Led z 2020 roku, ale różnica jest odczuwalna, widać wyższa jasność i lepszą czerń. W dniu 1.08.2023 o 15:47, Usl napisał: Ile cię to wyszło? 😁 No parę złotych wyszło, ale gwarancja na 5 lat więc mam spokój na lata. Ps. Jak będę po kalibracji dam znać jakie ma zmierzone poziomy jasności, kontrastu itp Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Miki983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 Ile z gwarancją? 💵 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 4 Sierpnia 2023 widziałem dzisiaj X95L obok A95K w sony center oled wypadł lepiej nie wiedzą jeszcze kiedy będzie w sprzedaży A95L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 4 Sierpnia 2023 9 minut temu, Usl napisał: Ile z gwarancją? 💵 15 629 zł - 2k cachback, teraz widzę, że jest jeszcze taniej, tyle, że kupowałem w SonyCenter i dali mi rabat na gwarancję, oraz darmowy transport. 9 minut temu, jaczar napisał: widziałem dzisiaj X95L obok A95K w sony center oled wypadł lepiej nie wiedzą jeszcze kiedy będzie w sprzedaży A95L Tak myślałem, że A95L będzie lepszy, ale TV mam w jasnym pokoju i odpada raczej OLED, no i cena za 77 cali napewno będzie sporo wyższa od MiniLED. No i sporo gram, także pewno bym go wypalił, prędzej czy później, ale nie spodziewam się ceny poniżej 20k na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Wolny LCD do gier się nie nadaje, smuży. A VA to już w ogóle 😅 Jak ty możesz grać w takich lagach 😆 Zwróć póki możesz i idź w oled. Poczytaj o wypaleniach, bo u świadomego użytkownika nie ma na to szans. Multum graczy korzystaja już oled przez lata bez żadnych problemów. Najnowsze oledy już praktycznie walczą na równi z lcd w jasnym pokoju, po za tym stać wydać 15k na tv, a rolety już nie? (-: I tak w czasach, kiedy hdr jest już dawno standardem należy oglądać takie treści w całkowitej ciemności 😅 Warto nawet wymienić a95l na średniej klasy oleda 🙂 Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Usl 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 5 Sierpnia 2023 Smuży? Chyba nie widziałeś tego tv. Pozwolisz ze sam będę decydował o swojej kasie, a jak mi pokażesz A95L w 77 calach za 13.5 tysiąca, to wezmę dwa 😀 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Oczywiście, że smuży 😅 Aż ponad 18 ms czasu reakcji 🤭 Że ty w ogóle możesz patrzyć na taki rozmazujący się obraz, a co dopiero na tym grać 🤣 Podziwiam 🙌 A już nie wspominając o ogromnym DSE i niedoświetlonych bokach matrycy 😆 Jesteś jakimś masochistą? 😫 Już nawet średniej klasy oled byłby 💯✖ lepszy od tego bloomującego badziewia 😛 Imagine dać jeszcze za to ponad 13,5 klocków xD Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Usl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 8 Sierpnia 2023 Witam Kolego Usl każdy kupuje to co mu się podoba Kolega chce mini leda to kupuje ja chcę panasa MZ2000 to sobie kupię a tak najlepiej zeby zrobili lcd lepszy jak zd9lub dx900 tutaj na tym forum już nic nie testują a przecież te tv już są w sprzedaży Ciekawe jaki ty masz wypasiony tv Stać cię wydac 20 tys lub 15 na tv Czy jakiś badziew masz za 8tys albo mniej Wię nie neguj nikogo Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 8 Sierpnia 2023 Uświadamiam tylko 😅 Pans niestety dalej z prehistorycznymi portami hdmi 2.0 🤭 Ciekawe, czy też będzie miał wyprany tryb gry jak g3 😆 Kupujcie, co chcecie, ale te tv nie są warte ceny 🤭 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 8 Sierpnia 2023 To powiedz mi jaki tv jest wart swojej ceny A jaki ty masz tv i ile dałeś Bo z tego co ty tu wypisujesz to chyba tylko czytasz na innych forach a tu się wypowiadasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 8 Sierpnia 2023 8 godzin temu, franus122 napisał: Witam Kolego Usl każdy kupuje to co mu się podoba Kolega chce mini leda to kupuje ja chcę panasa MZ2000 to sobie kupię a tak najlepiej zeby zrobili lcd lepszy jak zd9lub dx900 tutaj na tym forum już nic nie testują a przecież te tv już są w sprzedaży Ciekawe jaki ty masz wypasiony tv Stać cię wydac 20 tys lub 15 na tv Czy jakiś badziew masz za 8tys albo mniej Wię nie neguj nikogo Pozdrawiam Dzięki za wsparcie 👍 Dziś wjechała kalibracja, nic z tych rzeczy, o których kolega USL pisał wyżej u mnie nie występuje, ani żadne DSE, ani niedoświetlone boki, ja z TV jestem bardzo zadowolony i będę polecał. Miałem kupić 85X90L jednak wziąłem model wyżej, ale mniejszy, a co do dyskusji, że A95L będzie lepszy - wiem i mam tego świadomość, ale będzie kosztował na start jakieś 25 tysięcy (w stanach jest za 4999$, a u nas w jednym ze sklepów w PL jest w przedsprzedaży za 40 400 zł) więc bez porównania drożej, a mniejszego niż 75 cali nie chciałem. W HDR wyszło 1300 nitów także już całkiem spoko. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 8 Sierpnia 2023 Tak jak nie smuży? 🤣 1300 nitów średnia rozumiem? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 8 Sierpnia 2023 Tia smuży jak cholera, szczególnie na XboxSX w 4kHDR z Vrr, przy 9-10 ms input lag. No są takie lagi, że grać nie idzie.... Zmień już piaskownicę Kolego, bo tutaj już wiemy co masz do powiedzenia, acha i przy okazji pochwal się jak tam u Ciebie z parametrami? Bo chyba przegapiłem Twój wpis. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 8 Sierpnia 2023 Smużenie to nie input lag 😂 Kompletnie nie znasz się na telewizorach 😆 Nic dziwnego, że tak dałeś się zrobić na bloomującego lcd w czasach, kiedy oled jest już dawno standardem 😄 Jak ktoś całe życie się katuje w lagach i dse to nawet nie jest tego świadom 😅 A może zaraz wyskoczysz, że bloomingu też nie masz? xD 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki983 8 Napisano 9 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Usl napisał: Smużenie to nie input lag 😂 Kompletnie nie znasz się na telewizorach 😆 Nic dziwnego, że tak dałeś się zrobić na bloomującego lcd w czasach, kiedy oled jest już dawno standardem 😄 Jak ktoś całe życie się katuje w lagach i dse to nawet nie jest tego świadom 😅 A może zaraz wyskoczysz, że bloomingu też nie masz? xD Najważniejsze, że Ty się znasz najlepiej na wszystkim. Widzę po Twoich postach, że każdemu świetnie doradzisz. Uczepiłeś się, Twoja sprawa, proszę tylko nie spamuj w moim temacie tak jak w pozostałych, gdzie nie masz nic konkretnego do powiedzenia o TV, którego na oczy nie widziałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Usl 215 Napisano 9 Sierpnia 2023 Ty przecież się tu nie znasz 😆 To jak wrażenia z bloomingu? 😂 2 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach