Skocz do zawartości
Basstech

Duuży problem z dyskami twardymi.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po urlopie (który w poniedziałek się kończy :(:-(

Koledzy, mam problem z dyskami a raczej z ich podłączeniem i "magazynowaniem". W tej chwili mam podłączone 4 dyski twarde po 500GB pod SATA i jeden 500GB pod IDE.

Niestey w mojej płycie głównej skończyły się gniazda SATA a nagrywarki DVD nie odłączę by podłączyć kolejny dysk IDE. Coś nagrywać muszę :-)

Podpowiedzcie mi, czy istnieją jakieś obudowy zewnętrzne na dyski ale mieszczące kilka dysków? Szukałem tego w niecie i nic takiego nie ma.

Czy istnieje możliwość podłączenia kilku dysków do takiej obudowy tak, by całość czyli np. 4 dyski SATA były widoczne jako jedność (jeden dysk) a nie oddzielne 4 dyski?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Basstech' post='56490' date='18.08.2007, 22:33 ']Witam po urlopie (który w poniedziałek się kończy ;) :-(

Koledzy, mam problem z dyskami a raczej z ich podłączeniem i "magazynowaniem". W tej chwili mam podłączone 4 dyski twarde po 500GB pod SATA i jeden 500GB pod IDE.

Niestey w mojej płycie głównej skończyły się gniazda SATA a nagrywarki DVD nie odłączę by podłączyć kolejny dysk IDE. Coś nagrywać muszę :-)

Podpowiedzcie mi, czy istnieją jakieś obudowy zewnętrzne na dyski ale mieszczące kilka dysków? Szukałem tego w niecie i nic takiego nie ma.

Czy istnieje możliwość podłączenia kilku dysków do takiej obudowy tak, by całość czyli np. 4 dyski SATA były widoczne jako jedność (jeden dysk) a nie oddzielne 4 dyski?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.[/quote]

Tak jest taka moliwość. Możesz utworzyć tak zwaną macież dyskową. Musisz w jednym z dysków przestawić zworke z mr a pozostałe dyski na slv. To samo z nagrywarkami. ?Jedna ma być ustawiona na Mr a pozostałe na slv. Pozdrawiam :(

Edytowane przez kozik1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Basstech' post='56490' date='18.08.2007, 22:33 ']Czy istnieje możliwość podłączenia kilku dysków do takiej obudowy tak, by całość czyli np. 4 dyski SATA były widoczne jako jedność (jeden dysk) a nie oddzielne 4 dyski?[/quote]
Możesz kupić małą macierz dyskową, ale to dość duży koszt. Widziałem kiedyś coś takiego na allegro właśnie na 4 dyski SATA, ale tanie to nie jest:
[url="http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:produkt/ip=0/ic=1269/it=5051"]http://www.alstor.com.pl/pl/katalog:produk...ic=1269/it=5051[/url]

Możesz też kupić po prostu karte SATA na PCI albo zmienić płyte główną na taką z 8 złączami SATA.

Ale właściwie po co ci taka fukncja (żeby 4 dyski zewnętrzne były widoczne jako jeden)? Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A moze coś takiego(trochę drogo):
[url="http://digitalo.pl/product_info.php/products_id/890"]http://digitalo.pl/product_info.php/products_id/890[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Macierzy dyskowych jest cała masa, dodatkowo możemy wybierać nie tylko w producentach czy pojemnościach ale przede wszystkim w interfejsach!
Od Fiberchannel przez UltraWide SCSI czy 1GBEthernet po USB czy Firewire i SATA. Jak widać możliwości jest sporo i wszystkie są wystarczające do amatorskiego HD. Pisząc amatorskie mam na myśli spakowane co najwyżej do ~50MB/s gdyż powyżej tej wartości niektóre rozwiązania mogą się okazać niewystarczające.
A tu kilka linków do różnych wariantów (cenowych, producentów, interfejsu):
[url="http://www.cortland.com.pl/18046_LaCie_Biggest_FW800_1_TB_RoHS.html?sess_id=9b8a0c6ab6feabd995091abcf3823515"]LaCie Biggest [b]FW800[/b][/url]
[url="http://www.cortland.com.pl/23822_LaCie_Biggest_S2S_2.5_TB___SATA_II_3Gb_s__5_bays_x_SATA_II_3%225_PCI_Express_card_4E.html"]LaCie Biggest [b]SATA II[/b][/url]
[url="http://www.1klik.pl/sklep/Macierze_dyskowe/Macierz_dyskowa_ARDATA_RS_1220_E3_XPN_1_74661_2x_FibreChannel_2U_12_dyskow_hot_sp/c250/p1149651/"]Macierz dyskowa ARDATA [b]FibreChannel[/b][/url]
[url="http://www.komputronik.pl/Storage_Streamery_NAS_SAN_Autoloadery_Macierze_itp_/Macierze_dyskowe/Macierze_SCSI_to_SCSI/Infotrend_EonStor_U16U/M4__macierz_na_16HDD_1x_kontroler/pelny,id,31385/"]Infotrend EonStor [b]SCSI-to-SCSI[/b][/url]
To tylko mały przykład tego co jest dostępne. Chciałem pokazać przede wszystkim mnogość rozwiązań podłączenia do komputera (interfejs), bez problemu można znaleźć coś dla siebie (na własną kieszeń, wybrany interfejs, etc...). Edytowane przez Maro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Maro' post='56517' date='19.08.2007, 11:25 ']Macierzy dyskowych jest cała masa, dodatkowo możemy wybierać nie tylko w producentach czy pojemnościach ale przede wszystkim w interfejsach!
[...]
To tylko mały przykład tego co jest dostępne. Chciałem pokazać przede wszystkim mnogość rozwiązań podłączenia do komputera (interfejs), bez problemu można znaleźć coś dla siebie (na własną kieszeń, wybrany interfejs, etc...).[/quote]
Maro, wiadomo, że jest tego masa, ale zakładam, ze autor wątku szuka czegoś poniżej 10 tysięcy złotych :)
Bo przy takich cenach to taniej jest postawić komputer na najtańszym A64 albo CoreDuo z mobo 8xsata i zrobić z niego serwer plików. Rozwiazanie do profesjonalnych zastosowań może mało szczęśliwe ale do domowych jak najbardziej słuszne.

Bo dokładanie kolejnych kontrolerów i dysków do obudowy komputera może zaowocować podniesieniem temperatury w obudowie i znacznym zwiększeniem konsumpcji energii, co w efekcie da konieczność wymiany zasilacza.

Ale czy to magazynowania danych nie wystarczą w zupełności dyski 500GB w obudowach USB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli do magazynowania..to nie prosciej kupic jakas kieszen zewnetrzna i na dysku w niej umiescic filmy starsze/mniej ogladane i odpinac/podpinac w razie potrzeby?.
Ja mam 2 dyski podlaczone do kompa..a dwa kolejne leza w szafie.
No chyba ze musisz miec dostep do wszystkich "all time" Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='56520' date='19.08.2007, 11:42 ']...Ale czy to magazynowania danych nie wystarczą w zupełności dyski 500GB w obudowach USB?[/quote]

Maxiuca jak widać dyski po 500 GB nie wystarczą. Przecież taki problem ma autor tego wątku, niech przypomnę:

[quote name='Basstech' post='56490' date='18.08.2007, 22:33 ']W tej chwili mam podłączone 4 dyski twarde po 500GB pod SATA i jeden 500GB pod IDE.
Niestey w mojej płycie głównej skończyły się gniazda SATA...[/quote]

Nie mierz Świata według swojej miary! Inni mogą mieć problemy których Ty nie masz co nie oznacza że nie ma problemu. To po pierwsze.

[quote name='maxiuca' post='56520' date='19.08.2007, 11:42 ']Maro, wiadomo, że jest tego masa, ale zakładam, ze autor wątku szuka czegoś poniżej 10 tysięcy złotych :)
Bo przy takich cenach to taniej jest postawić komputer na najtańszym A64 albo CoreDuo z mobo 8xsata i zrobić z niego serwer plików. Rozwiazanie do profesjonalnych zastosowań może mało szczęśliwe ale do domowych jak najbardziej słuszne.
Bo dokładanie kolejnych kontrolerów i dysków do obudowy komputera może zaowocować podniesieniem temperatury w obudowie i znacznym zwiększeniem konsumpcji energii, co w efekcie da konieczność wymiany zasilacza.[/quote]

Po drugie dlaczego zakładasz że autor wie o macierzach dyskowych? Ty wiesz, on może nie. Od tego jest forum by dzielić się wiedzą. Opisał swój problem, z którego prawdopodobnie wynika iż nie miał pojęcia o macierzach a nawet jeśli miał, to ktoś inny może znajdzie odpowiedź czytając ten wątek.
Po trzecie nie wiem dlaczego uważasz że wydanie od paru do kilkunastu tysięcy na macierz to bez sens. Twoim zdaniem postawienie kolejnego kompa to rozwiązanie? Pozwolę sie nie zgodzić. Autorowi wątku chodzi o przechowywanie dużej ilości danych z szybkim dostępem do tych danych i co najważniejsze z odpowiednią przepustowością i wybacz ale komputer to nie jest urządzenie które do tego służy. Gdyby było inaczej macierze BY NIE ISTNIAŁY!.

Znowu! Nie wiem na jakiej podstawie zakładasz że:
[quote name='maxiuca' post='56520' date='19.08.2007, 11:42 ']zakładam, ze autor wątku szuka czegoś poniżej 10 tysięcy złotych :)[/quote]
Dlaczego? Wyjaśnij mi to proszę! Ja wyjaśnię może swój punkt widzenia. Otóż moje założenie opierało się na prostych wyliczeniach. Autor pisze iż posiada 4 dyski SATA o pojemności 500 GB każdy. Zakładam iż nie kupił ich wczoraj gdyż są zapełnione danymi. Ściąganie WYBRANYCH danych o pjemności 2 TB trochę trwa, do czego zmierzam, otóż dyski 500 GB SATA kosztują obecnie w granicach 600 zł. Zakładam że Basstech kupował je po innej cenie, wyższej, co daje w przybliżeniu około 3000 zł. Teraz przejdźmy do macierzy: [url="http://www.cortland.com.pl/18046_LaCie_Biggest_FW800_1_TB_RoHS.html?sess_id=9b8a0c6ab6feabd995091abcf3823515"]TA macierz [/url] kosztuje 3 816.18 zł. A więc o około 800 zł więcej od tego co sobie założyłem a ma parę zalet otórz możesz wymieniać dyski, ma własne zasilanie (nie obciąża zasilacza komputera, to a propos Twoich uwag!)macierz możesz łączyć w łańcuch itd...
I na koniec! Podając linki chciałem tylko pokazać iż istnieje wiele rozwiązań i możliwości! Czasami ludzie nie wiedzą że macierz może pracować po 1GB Ethernacie czy SCSI. Najczęściej znają tylko USB, SATA, Firewire. A gwarantuje Ci że znajdziesz w każdej z tych kategorii które przytoczyłem w swoim poprzednim poście, konstrukcje budżetowe. Wystarczy odrobina donrej woli i tsamozaparcia by znaleźć takowe. Mam nadzieję że rozwiałem Twoje wątpliwości co do zasadności mojego postu.

Ps. Czekam na wyjaśnienie Twoich założeń, bardzo mnie one interesują. Ja swoje przedstawiłem z dokładnym wyliczeniem.
PEACE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Maro' post='56533' date='19.08.2007, 13:38 ']Twoim zdaniem postawienie kolejnego kompa to rozwiązanie? Pozwolę sie nie zgodzić. Autorowi wątku chodzi o przechowywanie dużej ilości danych z szybkim dostępem do tych danych i co najważniejsze z odpowiednią przepustowością i wybacz ale komputer to nie jest urządzenie które do tego służy. Gdyby było inaczej macierze BY NIE ISTNIAŁY!.[/quote]
No to ja też pozwole się nie zgodzić. Macierz to nic innego jak "komputer" zarządzający kilkoma dyskami. Oczywiście nie ma monitora, klawiatury, karty graficznej itp, ale w środku siedzi procesor, który ma swoje oprogramowanie, swoją pamięc, siedzą kontrolery itp.
Ponieważ jednak z założeniu mają to być urzadzenia niezawodne i bezawaryjne i przez to swoje kosztują.

[quote name='Maro' post='56533' date='19.08.2007, 13:38 ']Ta macierz [/url] kosztuje 3 816.18 zł. A więc o około 800 zł więcej od tego co sobie założyłem a ma parę zalet otórz możesz wymieniać dyski, ma własne zasilanie (nie obciąża zasilacza komputera, to a propos Twoich uwag!)macierz możesz łączyć w łańcuch itd...[/quote]
Z tą mała uwagą, że to cena netto, cena brutto to 4 655.74 za 1 TB

Proste wyliczenie na szbyko na podstawie allegro:
1099 zł - Komputer: [url="http://www.allegro.pl/item223006462_komputer_dual_core_250gb_1024mb_dvdrw_fvat_gw24.html"]http://www.allegro.pl/item223006462_komput..._fvat_gw24.html[/url]
567,3 zł - Windows XP: [url="http://www.xnet.pl/microsoft/"]http://www.xnet.pl/microsoft/[/url]
2400 zł - 4 dyski SATA 500 GB
---------
4066,3 za 2 TB + ten 250 GB tylko na system operacyjny

Oczywiście można by sobie wymyśleć inna konfiguracje z porządnym zasilaczem i płytą 8xSATA, penwie jakieś 500 zł drożej. Można by też zainstalować linuxa zamiast Windowsa i wtedy będzie 500 zł taniej.

[quote name='Maro' post='56533' date='19.08.2007, 13:38 ']A gwarantuje Ci że znajdziesz w każdej z tych kategorii które przytoczyłem w swoim poprzednim poście, konstrukcje budżetowe. Wystarczy odrobina donrej woli i tsamozaparcia by znaleźć takowe. Mam nadzieję że rozwiałem Twoje wątpliwości co do zasadności mojego postu.[/quote]

Po pierwsze nikt (w każdym razie nie ja) nie poddaje wątpliwości zasadności Twojego postu. To że podałem inne, alternatywne rozwiązanie, które może być tańsze, bo macierze jeszcze do końca nie zeszły "pod strzechy" (chociaz jak widać są już coraz tańsze), jeszcze nie oznacza kwestionowania zasadności.

Wszystko zależy od zasobności portfela autora wątku, od jego wiedzy na temat sieci, systemów operacyjnych itp oraz wolnego czasu.

Chyba wszystkie opcje zostały wymienione:
1. Macierz z prawdziwego zdarzenia
2. Zmiana płyty głównej
3. Postawienie serwera danych opartego na zwykłych komponentach PC
4. Dokupienie dodaktowego kontrolera
5. i ewnetualnie rozwiązanie tymczasowe: wyrzucenie nagrywarki do obudowy USB (ew. może zostać w obudowie z przejściówką USB-ATA) i dorzucenie drugiego dysku EIDE Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widzę, że rozpętałem małą dyskusję. Ale dzięki Panowie, mam już sprawę wyjaśnioną. Prawdopodobnie skuszę się na wymianę płyty głównej, procka (bo taki miałem zamiar) i solidny zasilacz by pociągnął napędzanie dysków.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi