Skocz do zawartości

Pytanie

Cześć, mam problem z ustawieniami tv Philips 55PUS9206. W ustawieniach HDMI wybrałem Optymalny (automatyczny tryb gry) ponieważ używam konsolę PS5 i tutaj pojawia się problem. Wraz z tą opcją czuję że obraz jest płynny i w ustawieniach konsoli pokazuje mi, że mam włączone wszystkie dodatkowe opcje czyli odświeżanie 120Hz, ALLM, VRR itp ale w grach coś jest nie tak, np w Fifie przy zawodnikach poruszających się pokazuje się poświata, w innej grze np Uncharted jak obracam kamerę widzę takie jakby fioletowe, różowe kolory. Kiedy mam włączony normalny tryb, nic takiego nie ma ale za to w konsoli nie mam włączonych tych wsz bajerów i czuję, że spada płynność. Tv niby idealny do gier, a jednak coś tu jest nie tak. Spotkał się może ktoś z podobnym problemem i wie jak to naprawić? Żeby uniknąć pytań, dodam, że konsola jest podłączona oryginalnym kablem pod wejście nr 1 wspierające HDMI 2.1 wraz z odswiezaniem 120 Hz itp.

Pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek wsparcie.

Edytowane przez Mareckiziomek
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

Witam, problem rozwiązany? bo u mnie jest to samo w każdej grze poświata w trybie Optymalny automatyczny tryb gry. Proszę o pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam dokładnie to samo...pomimo wielu prób poległem.

Dodam że oprogramowanie tv i ps5 mam aktualne.

W trybie VRR gry w zasadzie są niegrywalne przez tą nieszczęsną poświatę. Gram w trybie hdmi Optymalny. Ale jest to frustrujące tym bardziej że TV byl kupowany pod konsole nowej generacji.

Ciekawostka jest taka że pod hdmi2 mam podłączone Xbox Series X i tam nie ma żadnych problemów z wyświetlaniem obrazu w trybie Optymalny(automatyczny tryb gry).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli z tego wniosek, że to coś z konsolą PS5 skoro w Xbox wszystko jest ok. Hmm, a próbowałeś może podmienić kable HDMI? Ciekawy jestem jak podłączysz ten od Xboxa do PS5, czy będzie wtedy jakaś różnica. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam, problem rozwiązany? bo u mnie jest to samo w każdej grze poświata w trybie Optymalny automatyczny tryb gry. Proszę o pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam tak samo.

ogolnie przy hdr gra, obraz jest klatkowany  pomimo ze niby dziala w 60 czy 120 hz.

problem znika gdy zmienie hdr na np tryb filmu, ale mam odrazu wiekszy input lag

gram na trybie hdmi optymalny, jest lepeij ale nie moge korzystac z bajerow jakie oferuję ps5

ktos ma jakis pomysl?

myslalem ze tylko ja mam taki problem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi