Skocz do zawartości
cac

TCL ES58 - wyłączenie HDR

Rekomendowane odpowiedzi

bry,

uj mnie zaraz strzeli, ratujcie. Ciotka 2 lata temu chciała kupić tv, zapytała jaki po czym pan z MM "lepiej" doradził i kupiła inny. I tak ma TCL model ES58.

Dopóki miała tv z naziemnej wszystko było ok. Przyszła Inea i założyła światłowód z tv i netem i zaczęły się schody.

Na tym pięknym telewizorze wszystkie twarze wyglądają jakby aktorzy zasnęli w solarium i zapomniano ich wyciągnąć - czerwone tak że rasowi Indianie mogli by ich nazywać czerwone twarze.

Do tego większość kolorów wchodzi w głęboką psychodelię - skrajnie jaskrawy zielony zamiast białego, niebieski uszkadza rogówkę oglądającego itp. Masakra, nie da się tego oglądać, choć na pigułach można przyoszczędzić.

Pan z Inei powiedział że wina telewizora i trzeba kupić nowy i sobie poszedł. Klasyczny baran.

Po szybkiej wizji lokalnej wygląda na to że winny całej sytuacji jest HDR w tym cudnym telewizorze. Jeżeli tylko puścimy cokolwiek z netu - wszystko ok (youtube, netflixy itp) . Jak puszczamy z dekodera tv - masakra. Sprawdziłem na innym dekoderze, ten dekoder na innym tv , kable , dzikie węże - problem występuję tylko w parze program tv na TLC.

Do tego przez ułamek sekundy po włączeniu jest ok, po czym pojawia się napis HDR10 bodajże i zaczyna się mechaniczna pomarańcza. Poguglowałem i wszystko wskazuje na wspomniany HDR któremu z jakiegoś powodu odbija palma.

I tu dochodzimy do sedna. Ten kretyński telewizor nie ma mozliwości wyłączenia HDR w menu bo nie. Podobno jest to możliwe z poziomu sekretnego menu które aktywuje się kombinacją klawiszy.

Próbowałem już kilku które znalazłem w necie, łączenie ze staniem na rękach i klaskaniem pośladkami - ni uja sekretnego menu nie udało się włączyć.

Zatem błagam, czy ktoś zna kombinację dla ES58 jak się dostać do niego i wyłączyć HDR bo ciotka suszy łeb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi