Skocz do zawartości
lukaszlew77

Notebook, a HD

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem notebooka i mam do Was pytanie. Czy sam procesor Core 2 Duo ze zintegrowną grafiką Intela wystarczyłby do płynnego wyświetlania filmów w 720p, ewentualnie 1080i?
W chwili obecnej mam Celerona D 2,66 GHz i GeForce'a 7600 GS i 720p oraz 1080i działają dość płynnie - czasem się przytną, natomiast 1080p to tragedia... Mój wyjatkowo słaby procesor ratuje grafika, ale czy tam grafikę ratowałby procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kup notebooka z kartą nvidia 8600gs/gt i po problemie. niezależnie od procesora (przynajmniej w teorii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='klaus71' post='51738' date='27.06.2007, 18:51 ']kup notebooka z kartą nvidia 8600gs/gt i po problemie. niezależnie od procesora (przynajmniej w teorii).[/quote]

Gdybym miał tyle kasy to bym się nie zastanawiał... Szukam czegoś do ok. 3500 - 4000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lukaszlew77' post='51754' date='27.06.2007, 20:19 ']Gdybym miał tyle kasy to bym się nie zastanawiał... Szukam czegoś do ok. 3500 - 4000 zł.[/quote]

Za tyle kupisz już Compala HEL80 z programu VBI Intela, z Geforcem 7600 i Core 2 Duo. On uciągnie 1080p, sprawdzone. Albo Asusa S96j też z VBI. Na Z84Jp trochę braknie kasy, ale to już nieco wyższa półka, 17 cali, HDMI, sprzętowa obsługa kilku trybów Dolby i głośniki 4+1. Dźwięk z niego urywa łeb :_bezradny:.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja polecam nowego Compal`a FL 90. Pojawil sie z 2 tygodnie temu. Nowa, lepsza konstrukcja, procesor Santa Rosa, karta graf. Geforce 8600 GT ( wersja mocniejsza w porownaniu do GS ). Cena ok 3800. Niestety z wyjsc mamy tylko VGA i S-Video.

PS. Robiony na wzor HP czy IBM`a ( surowy design, czarny, tylko gorna pokrywa swiecaca ) Edytowane przez Bebbop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Bebbop' post='51781' date='28.06.2007, 08:33 ']Ja polecam nowego Compal`a FL 90. Pojawil sie z 2 tygodnie temu. Nowa, lepsza konstrukcja, procesor Santa Rosa, karta graf. Geforce 8600 GT ( wersja mocniejsza w porownaniu do GS ). Cena ok 3800. Niestety z wyjsc mamy tylko VGA i S-Video.

PS. Robiony na wzor HP czy IBM`a ( surowy design, czarny, tylko gorna pokrywa swiecaca )[/quote]

Na testach będę go miał w przyszłym tygodniu, to zdam relację.

Miałem z nim do czynienia organoleptycznie na ostatnim ICC Intela, jakoś specjalnie mnie nie zachwycił na tle wcześniejszych wersji Compala (EL80). Ale faktycznie liczy się jak będzie sie sprawował w działaniu, przetestujemy w takim razie :). W Viście miał współczynnik 4,6 więc nie za dużo, ale i nie za mało, EL80 miał 4,5. Więc specjalnego przełomu się nie spodziewam. Za to jakby miał HDMI, o to już by była inna para kaloszy ;) .

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspolczynnik w Viscie to juz zalezy od podzespolow :P Wczoraj mialem tego laptopa w domu ( wersja IFL 90, ponoc nie rozni sie zbytnio od FL 90 VBI. Bralem stad: [url="http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=18&KatItemCId=4707"]http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=18&...KatItemCId=4707[/url] ) Dodatkowo wzialem procka T7300 zamiast T7100 i niby wszystko bylo ok, ale matryce dali mi 1280x800 zamiast 1680x1050 i musialem dzisiaj laptopa odniesc do serwisu :P Troche sie nim pobawilem i wydawal sie ok. Na pewno chlodzenie ma bardzo dobre, chodzi cichutko. Klawiatura lekko sie ugina w okolicach klawiszy numerycznych 5,6 jakby nic pod nia nie bylo ( ponoc mniej sie ugina niz w EL 80 ). Grzeje sie lewy, gorny rog w okolicach zawiasu. Miejsce nie jest gorace tylko cieple. Karta dzwiekowa ok, czysto gra, chociaz przy zwiekszaniu czy obnizaniu glosnosci slychac na sluchawkach zaklucenia ( testowane na Beyerdynamic DT 990 PRO :) ) Zawiasy wydaja sie solidne. Ciezko chodza. Aby otworzyc laptopa trzeba trzymac spod druga reka, poniewaz przy probie otwierania jedna podnosi sie caly laptop. Klapa nie zawiera zawiasu ( pewnie dlatego zawiasy tak ciezko chodza, aby klapa sie nie otwierala i nie latala np. w plecaku ). Jest lekka szpara mieszy gorna a dolna pokrywa. Podczas instalacji ine zostalo wykryte jedno urzadzenie i nie wiadomo co to jest. Ludzie na innych forach, ktorzy go zakupili rowniez nie wiedza o co chodzi. Proba sciagniecia sterownikow z internetu konczy sie niepowodzeniem. klawisze od touchpada jakos luzno troche lataja ( przynajmniej dla mnie ). Ogolnie kawal solidnego sprzeciora jak za takie pieniadze :) Niestety nie sprawdzilem jak sobie radzi z materialem HD ;)

Edytowane przez Bebbop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Bebbop' post='51806' date='28.06.2007, 13:10 ']Wspolczynnik w Viscie to juz zalezy od podzespolow :P Wczoraj mialem tego laptopa w domu ( wersja IFL 90, ponoc nie rozni sie zbytnio od FL 90 VBI. Bralem stad: [url="http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=18&KatItemCId=4707"]http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id=18&...KatItemCId=4707[/url] ) Dodatkowo wzialem procka T7300 zamiast T7100 i niby wszystko bylo ok, ale matryce dali mi 1280x800 zamiast 1680x1050 i musialem dzisiaj laptopa odniesc do serwisu :P Troche sie nim pobawilem i wydawal sie ok. Na pewno chlodzenie ma bardzo dobre, chodzi cichutko. Klawiatura lekko sie ugina w okolicach klawiszy numerycznych 5,6 jakby nic pod nia nie bylo ( ponoc mniej sie ugina niz w EL 80 ). Grzeje sie lewy, gorny rog w okolicach zawiasu. Miejsce nie jest gorace tylko cieple. Karta dzwiekowa ok, czysto gra, chociaz przy zwiekszaniu czy obnizaniu glosnosci slychac na sluchawkach zaklucenia ( testowane na Beyerdynamic DT 990 PRO :) ) Zawiasy wydaja sie solidne. Ciezko chodza. Aby otworzyc laptopa trzeba trzymac spod druga reka, poniewaz przy probie otwierania jedna podnosi sie caly laptop. Klapa nie zawiera zawiasu ( pewnie dlatego zawiasy tak ciezko chodza, aby klapa sie nie otwierala i nie latala np. w plecaku ). Jest lekka szpara mieszy gorna a dolna pokrywa. Podczas instalacji ine zostalo wykryte jedno urzadzenie i nie wiadomo co to jest. Ludzie na innych forach, ktorzy go zakupili rowniez nie wiedza o co chodzi. Proba sciagniecia sterownikow z internetu konczy sie niepowodzeniem. klawisze od touchpada jakos luzno troche lataja ( przynajmniej dla mnie ). Ogolnie kawal solidnego sprzeciora jak za takie pieniadze :) Niestety nie sprawdzilem jak sobie radzi z materialem HD :)[/quote]

Po tych cechach co piszesz to leczy Cię Asus Z84Jp. Ultracichy, świetne chłodzenie, praktycznie zimny z zewnątrz. No ale to 17 cali więc nie musieli tak upychać. Dźwięk taki, że Compal przy nim gra jak zepsute radio. Matryca w sam raz bo 1440x900, HDMI, E-sata, osobne wyjście optyczne, sprzętowa obsługa Dolby Home Theater :). Mogę polecić, jak komuś nie straszne te 3,5 kg.

Co do uginającej się klawiatury, to zawsze w Compalach pomaga taśma klejąca dwustronna.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam DELL Inspiron 9300, matryca 1920X1080 (chyba taka jest niezbedna do 1080 i), Pantium M 1,73 (za malo), NVidia GeForce Go 6800 (nie narzekam), i chyba 2 pamieci. Potrafi sie przyciac na 1080i, na 720p chodzi bez problemu. Glosniki sa bez znaczenia (chociaz ma jakis tam mini sub), najwazniejsze, ze ma wyjscie DVI. Niestety za slaby do obrobki video HDV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote]CYTAT(lukaszlew77 @ 27.06.2007, 20:19 ) *
Gdybym miał tyle kasy to bym się nie zastanawiał... Szukam czegoś do ok. 3500 - 4000 zł.

Za tyle kupisz już Compala HEL80 z programu VBI Intela, z Geforcem 7600 i Core 2 Duo. On uciągnie 1080p, sprawdzone. Albo Asusa S96j też z VBI. Na Z84Jp trochę braknie kasy, ale to już nieco wyższa półka, 17 cali, HDMI, sprzętowa obsługa kilku trybów Dolby i głośniki 4+1. Dźwięk z niego urywa łeb laugh.gif[/quote]
w hurtowni której kupuję na podobnym VBI Asusa (S96S z Geforce 8600GS), T7300, 2x 1GB 667, 120GB dysk Hitachi i sieciówka + wireless Asusa wyszlo mi (bez systemu) 2840 netto, czyli poniżej 3500 brutto, jak znajdziesz kogoś kto ci na malutkiej marży sprzeda to wyjdziesz ciut ponad 3500 tylko; wada to chyba tylko brak HDMI Edytowane przez maru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='maru' post='51885' date='28.06.2007, 22:18 ']w hurtowni której kupuję na podobnym VBI Asusa (S96S z Geforce 8600GS), T7300, 2x 1GB 667, 120GB dysk Hitachi i sieciówka + wireless Asusa wyszlo mi (bez systemu) 2840 netto, czyli poniżej 3500 brutto, jak znajdziesz kogoś kto ci na malutkiej marży sprzeda to wyjdziesz ciut ponad 3500 tylko; wada to chyba tylko brak HDMI[/quote]

Z tego co na szybko popatrzyłem u dystrybutora, to cytowany wcześniej nowy Compal na Santa Rosie FL90, jest prawie 100zł netto tańszy od tego Asusa S96S, a Compal EL80 o kolejne 100zł, więc jak widać można się zmieścić w budżecie.

FL90 i S96s to dość podobne konstrukcje, podobnie jak EL80 i S96j z poprzedniej linii. Przy czym Asus ma gorsze nieco głośniki, za to cichsze chłodzenie. Wspominany przeze mnie Z84Jp, ten 17 cali, godzi ich wszystkich równo, choćby dzięki głośnikom i HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jest jeszcze karta radeona x2300 ponoć też ma support dla hdtv (ale nie wspiera directx10).
widziałem w zwykłym sklepie we wrocławiu notebooki z tą kartą za 3300 brutto (chyba w Arkadii).
tylko nie mam pewności czy x2300 rzeczywiście wspiera hd tak dobrze jak nvidia 8600. Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co powiecie na Sony FZ11M albo HP dv6540?
Szukam jakiegos laptopa, ktory zastapi mi w pelni PC - aktualnie posiadam PC o slabej konfiguracji i podobnego notebooka. Mysle o sprzedazy obydwoch i kupnie jednego dobrego laptopa, ktory przy okazji radzilby sobie z HD i wspolpracowal z plazma Panasonica 42PV60E ;>.
Prosze o propozycje - cena najlepiej do 5000zl i najwyzej do 300zl "nadwyzki" ;-).

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam HP dv9000, mam takiego i wszysko chodzi płynnie.
procesor 1,66 core2duo i grafa 7600go do tego masz pilot i wyjście HDMI.

Teraz takiego za 4999 znajdziesz w Vobisie.

[quote name='Smartek' post='54296' date='25.07.2007, 13:52 ']A co powiecie na Sony FZ11M albo HP dv6540?
Szukam jakiegos laptopa, ktory zastapi mi w pelni PC - aktualnie posiadam PC o slabej konfiguracji i podobnego notebooka. Mysle o sprzedazy obydwoch i kupnie jednego dobrego laptopa, ktory przy okazji radzilby sobie z HD i wspolpracowal z plazma Panasonica 42PV60E ;>.
Prosze o propozycje - cena najlepiej do 5000zl i najwyzej do 300zl "nadwyzki" ;-).

pzdr.[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaka maksymalna rozdzielczosc grafiki ma ten HP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dobrze widze w specyfikacji to ten HP ma maksymalna rozdzialke 1440 x 900. nie nadaje sie wiec do full HD :rolleyes: Nie ma tez HDMI ani DVI, wiec nie da sie do niczego sensownego polaczyc. Prosze nie polecajcie czegos niesprawdzonego, bo ktos sie nabierze. :)

Edytowane przez crazy-j

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co ja widze HP dv9000 ma wyjscie HDMI.
Wyzej wypisane przeze mnie laptopy rowniez je posiadaja, wiec nie wiem o co Ci chodzi, [b]crazy-j[/b]?

Zapomnialem dodac, ze wolalbym laptopa z matryca 15,4 ze wzgledu na mobilnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi przede wszystkim o rozdzielczosc, pytanie bylo o full HD, a wiec karta graficzna musi obslugiwac rozdzialke 1920x 1080. Karta HP chyba tego nie obsluguje, CHYBA tez nie ma tez HDMI. Sa to informacje ze strony HP, podajcie link jak jest inaczej.

Ale przede wszystkim chodzi mi o rozdzialke :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='51859' date='28.06.2007, 19:20 ']Ja uzywam DELL Inspiron 9300, matryca 1920X1080 (chyba taka jest niezbedna do 1080 i), Pantium M 1,73 (za malo), NVidia GeForce Go 6800 (nie narzekam), i chyba 2 pamieci.[/quote]
Matryce to ten Dell ma 1920x1200, bo to WUXGA :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crazy-j jak nie jestem czegoś pewny to nie pisze.

Co do HPdv9000 monitor laptopa o przekątnej 17'' ma rozdzielczość 1440x900, jednak na zewnętrzny monitor według mnie da sie ustawić pełne HD to po pierwsze.

Po drugie ten model dv9000 ma wyjście HDMI, przynajmniej mój egzemplarz.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania co do tego modelu proszę pisać chętnie pomogę.

Pozrd.

[quote name='crazy-j' post='54337' date='25.07.2007, 19:38 ']Chodzi mi przede wszystkim o rozdzielczosc, pytanie bylo o full HD, a wiec karta graficzna musi obslugiwac rozdzialke 1920x 1080. Karta HP chyba tego nie obsluguje, CHYBA tez nie ma tez HDMI. Sa to informacje ze strony HP, podajcie link jak jest inaczej.

Ale przede wszystkim chodzi mi o rozdzialke :lol:[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Kris99' post='54376' date='26.07.2007, 10:22 ']Crazy-j jak nie jestem czegoś pewny to nie pisze.

Co do HPdv9000 monitor laptopa o przekątnej 17'' ma rozdzielczość 1440x900, jednak na zewnętrzny monitor według mnie da sie ustawić pełne HD to po pierwsze.[/quote]

rozumiem, ze jak piszesz, ze sie da ustawic 1080 na zewnetrzny monitor to jestes tego pewien ?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='crazy-j' post='54384' date='26.07.2007, 11:33 ']rozumiem, ze jak piszesz, ze sie da ustawic 1080 na zewnetrzny monitor to jestes tego pewien ?

pozdr.[/quote]

A cóż się tak dziwisz, nawet w stareńkim Aristo serii bodajże 2xx ze zintegrowaną grafiką dało się taką rozdzielczość ustawić. Mało tego, nawet na TV-Oucie obsługiwał sygnał componentowy, co mnie już wprawiło w osłupienie totalne.

A ten HP to przecież ze 4 generacje do przodu jest. Widzę na stronie HP, że ten model jest też dostępny w opcji z matrycą 1680x1050, więc pełne HD to żaden problem dla jego grafiki na wyjściu zewnętrznym. Myślę że swobodnie obsłuży nawet 2048, czy jaka tam jest kolejna po Full HD rozdzielczość. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witaj,

Na pewno da się ustawiać wyższe rozdzielczości niż 1440x900 na karcie, nawet wyższe niż 1080.

Niestety nie mam sprzętu (patrz np TV LCD Full HD) żeby sprawdzić jak to wygląda na monitorze zewnętrznym.
Jeśli jestes z Wawy i masz takowy TV możemy sie umówić i potestować.
K.
[quote name='crazy-j' post='54384' date='26.07.2007, 11:33 ']rozumiem, ze jak piszesz, ze sie da ustawic 1080 na zewnetrzny monitor to jestes tego pewien ?

pozdr.[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi