Skocz do zawartości
besson

Składamy PC HD

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym złożyć komputer, o to kilka założeń:

1. Musi radzić sobie z każdym materiałem HD zarówno przy wyświetlaniu jak i obróbce.
2. Cena do 4.000 zł
3. Cena nie obejmuje odtwarzacza HD (czekam na nagrywarkę)

Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
obudowa musi byc desktop czy moze byc tower? ma byc powalajaco ladna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
C2D E6600 - 895zl
GeForce 8600GTS - ok 800
Gigabyte GA-N650SLI-DS4 -430
PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz CL5 - 339
jakas obudowa i naped i dysk i jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='demek' post='49301' date='03.06.2007, 11:34 ']obudowa musi byc desktop czy moze byc tower? ma byc powalajaco ladna?[/quote]

ma być nie brzydka :) tylko tower

Edytowane przez besson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Intel Xeon 3210 2,13GHz/8192/2x4M Quad-Core 1590.00
Płyta Asus P5B Deluxe 552.00
DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK 399.00
GeForce 8600GTS OC BFG 256MB 745.00
Samsung SATA2 320GB 7200 16MB HD321KJ 279.00 - mozna wiekszy
DVDR Pioneer DVR-112 OEM 128.00 - od jakiegos czasu najlepsza nagrywarka dvd

razem 3693.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 1 GB Ramu powinno wystarczyć
2. Jak możesz poczekać na nagrywarkę HDDVD to poczekaj także na grafę Ati X2400/X2600 , seria X2900 niestety nie posiada UVD i pełnego sprzętowego wspomagania dla HD/BD.
3. Jeśli już Intel to płyta także, nie pakowałbym się w nForce'a a po co SLI to już wogle nie wiem
4. Dyski seagate'a 320, może jakiś Raid0
5. Niezbędny będzie dobry piloit, mi tani Elmak wystarcza ale można się rzucić na Logitech'a

Wszystkie cięcie po to by się zmieścić w 4.000 zł :)

Pozdrawiam

Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='apatch' post='49311' date='03.06.2007, 11:24 ']1. 1 GB Ramu powinno wystarczyć[/quote]

imho malo jak na dzisiejsze czasy

[quote name='apatch' post='49311' date='03.06.2007, 11:24 ']2. Jak możesz poczekać na nagrywarkę HDDVD to poczekaj także na grafę Ati X2400/X2600 , seria X2900 niestety nie posiada UVD i pełnego sprzętowego wspomagania dla HD/BD.[/quote]

jak bedzie czekal na ati to kupi komputer moze w 2008 a moze w 2009 - niesmialo przypominam ze obecne r600 ma TYLKO roczny poslizg

[quote name='apatch' post='49311' date='03.06.2007, 11:24 ']3. Jeśli już Intel to płyta także, nie pakowałbym się w nForce'a a po co SLI to już wogle nie wiem[/quote]

a tego to juz w ogole pojac nie moge...

[quote name='apatch' post='49311' date='03.06.2007, 11:24 ']4. Dyski seagate'a 320, może jakiś Raid0[/quote]

a dlaczego nie lepszy samsung? moze glosny WD?

[quote name='apatch' post='49311' date='03.06.2007, 11:24 ']5. Niezbędny będzie dobry piloit, mi tani Elmak wystarcza ale można się rzucić na Logitech'a[/quote]

kolega nic nie pisal o pilocie, obudowa tower wiec pod sprzetem stalo nie bedzie Edytowane przez demek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że po prostu się czepiasz:

1. Jeśli chodzi o Ram to nikt nie karze instalować Visty, XP jeśli nie zaśmiecony i zadbany to poradzi sobie z 1GB.

2. Ati X2400/X2600 będzie w lipcu [b]w sklepach[/b]

3. Na pewno dużo osób wykorzysta SLI :) , naskładałem sporo nForce'ów i chyba nie wiesz jakie cuda potrafią robić ich kontrolery SATA i Ethernetu, w serii 6xx trochę się poprawili ale jeszcze nie do końca, najprostszy sposób by uniknąć niekompatybilności i BSOD'ów to w tym przypadku czysty Intel, poza tym zestawy Ati grafa + Nv płyta też nie zawsze się lubią o czym rzadko się pisze.

4. Co dysku to co kto woli i tak mam wytłumioną obudowę matami Akasa, a w środku 4 Dyski, łącznie 1 TB, uwierz że ich nie słychać

5. Sprzęt do odtwarzania HD bez pilota :angry: , też mam Tower'a - wysoką serwerówkę, czyżby w takich zestawach piloty nie działały ? :P 100 pln na taką zabawkę to naprawdę nie dużo.

Pozdrawia,m

Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='49314' date='03.06.2007, 11:55 ']Widzę że po prostu się czepiasz:[/quote]

taki juz jestem :P

[quote name='apatch' post='49314' date='03.06.2007, 11:55 ']1. Jeśli chodzi o Ram to nikt nie karze instalować Visty, XP jeśli nie zaśmiecony i zadbany to poradzi sobie z 1GB.[/quote]

po co sie uwsteczniac?

[quote name='apatch' post='49314' date='03.06.2007, 11:55 ']2. Ati X2400/X2600 będzie w czerwcu [b]w sklepach[/b][/quote]

r600 mial byc w sklepach gora w pazdzierniku 2006, tak zapowiadano w marcu 2006 - bedzie czy nie bedzie - nie oczekuje po nim niczego specjalnego

[quote name='apatch' post='49314' date='03.06.2007, 11:55 ']3. Na pewno dużo osób wykorzysta SLI :) , naskładałem sporo nForce'ów i chyba nie wiesz jakie cuda potrafią robić ich kontrolery SATA i Ethernetu, w serii 6xx trochę się poprawili ale jeszcze nie do końca, najprostszy sposób by uniknąć niekompatybilności i BSOD'ów to w tym przypadku czysty Intel, poza tym zestawy Ati grafa + Nv płyta też nie zawsze się lubią o czym rzadko się pisze.[/quote]

a mnie wcale o sli nie chodzilo, to, ze chipsety intela sa duzo lepsze to nie podlega dyskusji, ale w tym co napisales mijasz sie z prawda w mniejszym i wiekszym stopniu ;)

[quote name='apatch' post='49314' date='03.06.2007, 11:55 ']4. Co dysku to co kto woli i tak mam wytłumioną obudowę matami Akasa, a w środku 4 Dyski, łącznie 1 TB, uwierz że ich nie słychać[/quote]

w polsce mialem nie wygluszona obudowe i 6 samsungow 160gb i tez ich nie bylo slychac

[quote name='apatch' post='49314' date='03.06.2007, 11:55 ']5. Sprzęt do odtwarzania HD bez pilota :angry: , też mam Tower'a - wysoką serwerówkę, czyżby w takich zestawach piloty nie działały ? :P 100 pln na taką zabawkę to naprawdę nie dużo.

Pozdrawia,m[/quote]

imho szkoda 100zl na pilota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moze zdecydowalbys sie na HTPC?

Wtedy co do obodowy to polecalbym Origen'a model X15e
[url="http://www.origenae.com/en/products_htpc.htm"]http://www.origenae.com/en/products_htpc.htm[/url]

Jezeli wychdzi zbyt drogo to polecam poszukac produktow:
SilverStone
Antec

Nie wiem jak z dostepnoscia tego w Polsce ale warto sie rozejrzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to juz wole sobie sam zrobic niz placic 1000zl i wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiedzcie jaką karte graficzną pod AGP i procesor kupić do tego zstawu który mam w podpisie,Także przydałby sie jakiś zasilacz i reszta chłodzenia najlepiej bezgłośnia!!Obudowa RACER PHANTOM TRO-979 PFC 400W Prescott płyta główna GA-8IPE775. I czy dużo zaoszczedze kupując gdzieś u naszych zachodnich sąsiadów?? Edytowane przez paw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce kupic laptopa i ma on głównie służyć do odtwarzania filmów HD :) na moim TV. Mam na wydanie 8000 zł czy ktos ma jakies propozycje jaki sprzet za ta kase mozna zakupic? Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam HP dv9000.

Mam takiego wszytko ładnie gra. I co ważne ma wyjście HDMI !!!
Dla mniej wymagających VGA i S-video.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='besson' post='49295' date='03.06.2007, 11:10 ']Chciałbym złożyć komputer, o to kilka założeń:

1. Musi radzić sobie z każdym materiałem HD zarówno przy wyświetlaniu jak i obróbce.
2. Cena do 4.000 zł
3. Cena nie obejmuje odtwarzacza HD (czekam na nagrywarkę)

Z góry dziękuję za pomoc[/quote]

Jeśli ma być do odtwarzania to weź też pod uwagę głośność całego wynalazku. Do takich zastosowań grafika nie musi być aż tak ultra super wydajna. Za to chłodzenie pasywne pewnie nie byłoby złym pomysłem. Z tanich, to polecam niskoprofilowe Asusy z pasywnym chłodzeniem, edycja HD, z dodatkowym wyjściem componentowym. Już GeForce 7300 można w takiej wersji kupić. Za to nadają się idealnie do mediacenterowych obudów niskoprofilowych.

Pamięć 1GB powinno oblecieć, a jak kasy starczy to 2GB. Dysk też raczej z cichszych.

Oszczędzając na grafice można pójść w mocniejszy procesor co przy obróbce ma znaczenie kapitalne. Tak że procesor z małym poborem mocy i cichym chłodzeniem Core2Duo, możliwie najszybszy, na ile tylko kasy starczy. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@paw
ati hd2600 ma wyjść na złączu AGP i wszystkie problemy wydajnościowe masz z głowy.
chyba premiera ma być na poczatku lipca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh koledzy... polecacie mocny proc i gigabajty RAM-u, do tego wielkie dyski w RAID... a nikt nawet słowem nie wspomniał o odpowiednim zasilaczu :( Jak pytający podepnie taki konfig do zasiłki noname 400W... nawet nie chcę myśleć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maniek750' post='49335' date='03.06.2007, 15:35 ']Chce kupic laptopa i ma on głównie służyć do odtwarzania filmów HD :) na moim TV. Mam na wydanie 8000 zł czy ktos ma jakies propozycje jaki sprzet za ta kase mozna zakupic? Pozdrawiam i dzieki za pomoc.[/quote]
Za tą kasę to [url="http://www.allegro.pl/item202414780_toshiba_qosmio_4gb_ram_t2500_240gb_go7600_hd_dvd_.html"]http://www.allegro.pl/item202414780_toshib...00_hd_dvd_.html[/url]
i masz nawet hd-dvd:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='paw' post='49320' date='03.06.2007, 13:39 ']Powiedzcie jaką karte graficzną pod AGP i procesor kupić do tego zstawu który mam w podpisie,Także przydałby sie jakiś zasilacz i reszta chłodzenia najlepiej bezgłośnia!!Obudowa RACER PHANTOM TRO-979 PFC 400W Prescott płyta główna GA-8IPE775. I czy dużo zaoszczedze kupując gdzieś u naszych zachodnich sąsiadów??[/quote]

hmmm moim zdaniem z Twoim konfigiem może być problem, a głównym winowajcą będzie procek. ściągnąłem testowo ostatnio trochę materiału hd (bd i hd dvd), kumpel testował to na kompie opartym o p4 3,7 GHz EE (extrem Editionm grafa ati 1900xt, 2 GB ramu, płyta główna a nvidi 690) i o ile materiał z hd dvd chodził ok to materiał z blue raya ciął się dosc ostro. tak wiec do materiału hd wydaje sie zalecane procek dwujajeczny, bo da to komfort i prawie pewność płynnego odtwarzania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem wymienić sprzęt i przy okazji zainwestować w coś, co miałoby pociągnąć spokojnie materiał HD :P .
W związku z tym mam pytanie do osób zorientowanych w temacie :P :

Wybrany przeze mnie zestawik:

LCD 22" BenQ FP222WH (rozdzielczość nominalna 1680 x 1050 piksele) [url="http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/BenQ/20_i_wieksze/22_BenQ_FP222WH_srebrno_czarny/pelny,id,39132/"]MONITOR[/url]
IDE/SATA Seagate 500 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) [url="http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wewnetrzne_ATA_/_SATA/Dyski_3_5__desktop_/Seagate/Serial_ATA_II/Seagate_500_GB_Barracuda_7200_10_16MB_Serial_ATA_II_zapis_prostopadly_/pelny,id,29199/"]HDD[/url]
GeForce 8600 GTS Asus 256MB HDTV & DVI (PCI-E) [url="http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_nVidia/GeForce_8600_GTS/GeForce_8600_GTS_Asus_256MB_HDTV__DVI_PCI_E_/pelny,id,38866/"]GRAFIKA[/url]
Kingston DDR2 2GB 667MHz CL5 [url="http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2/Kingston/non_ECC/667_MHz/Kingston_DDR2_2GB_667MHz_CL5/pelny,id,34187/"]RAM[/url]
Asus P5N32-E nVidia nForce 680i SLI [url="http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus/Socket_775/chipsety_nVidia/Asus_P5N32_E_nVidia_nForce_680i_SLI/pelny,id,34801/"]PŁYTA GŁÓWNA[/url]
Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX [url="http://www.komputronik.pl/Procesory/Intel/Core2_Duo_S775_dual_core_64_bit_/Intel_Core2_Duo_E6550_2_33GHz_S775_BOX/pelny,id,42243/"]PROCESOR[/url]

Czy taki zestawik pociągnie mi spokojnie materiał HD (ewentualnie co w nim zmienić i jakieś propozycje :lol: )?
Acha, cenowo zestaw (wyszczególnione komponenty jak powyżej) nie powinien, jak dla mnie :lol: , przekroczyć kwoty 3200 pln.
Z góry dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź :P .

Edytowane przez klorel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jasne ze pociagnie nie tylko Full HD ale 2500x1600 tylko LCD ci nie pozwoli na taka rozdzialke a obciazenie procka przy wlaczonym pure-video to jakies 30% moze.

to moj zestaw:

CPU: Core 2 Duo E6600(2.4GHz@3.2GHz)
PASTE: Coollaboratory Liquid Pro
CPU COOLING: Zalman CNPS 9500 AT
MOTHERBOARD: Gigabyte DQ6
MEMORY: Corsair 2GB TWIN2X2048-6400C4
VIDEO CARD: MSI 7900GTO 700/1700
HDD: WD Raptor 150GB 10.000rpm , Seagate 320GB 7200.10, Seagate 500GB 7200.10
PSU: Tagan TG600-U35 Easycon XL
FAN's: Fander 120mm, 2x 92mm
CASE: Chieftec BH-01B-B-B

to nie bylo z zalozeniem kompa do filmow pod TV tylko stacja robocza ale kazdy HD obraz plynnie odtwarza a raczej musi. ;p Edytowane przez emigrant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za rozsadne pieniadze mozna zlozyc cos takiego, przynajmniej podstawowe komponenty:

Procek: Intel C2D 6550
Plyta:Gigabyte GA-P35C-S3 (posiada cztery sloty DDR2 + dwa sloty na DDR3)
Pamiec: Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL4-4-4-12 low latency
Grafika: Radeon 2600 XT HIS 256MB 2xDVI & TV

to wszystko w sumie za jakies ~2300

jak ktos ma juz obudowe, HDD i napedy optyczne Edytowane przez byczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jednak doszło do tego i zmieniam kompa.
I chciałbym stworzyć dobrego kompa za przyzwoite pieniądze do 2500
procesor:Quad 6600 za 1300 jakis Core 2 duo 2,6 czy AM2 6000+?
karta graficzna:Geforce 8600 czy Hd2600 i która.
płyta główna: działająca z którymś z procesorów, z S/PDIF,no i zeby poźniej do kupić drugą GPU czyli SLI albo cross fire jeśli intel to bardzo mnie interesuje ta NF650iSLIT-A .
pamięci 2GB Dual Channel jakie
+Czy oem na myszke albo dysk bedzie dalej legalny z takim sprzetem i czy stare sterowniki jakie mam w systemie na dyskach ktore chce użyć odinstalować na starym kompie czy na nowym?
Dodatek jeśli sie zmieszcze w cenie (do 600zł)Wydajny system chłodzenia a zwłaszcza żeby był cichy.
Propozycja nade mną jest ciekawa a jakieś inne?? Edytowane przez paw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proca wybierz sam choć Intel kusi osiągami i ceną, grafę polecam Ati najtańszą 2400, szok nawet ma VIVO [url="http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_ATI/Radeon_2400_rodzina_/Radeon_2400_Pro/Radeon_2400_Pro_Gigabyte_256MB_2xDVI__TV_525/800_/pelny,id,42981/"]KLIK[/url]
lub najdroższą suszarkę [url="http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_ATI/Radeon_2600_rodzina_/Radeon_2600_XT/Radeon_2600_XT_Asus_256MB_2xDVI__TV_DVI_HDMI_adapter_/pelny,id,42973/"]KLIK[/url]
ze względu na przejściówkę, nie powinny się zbytnio grzać tu jest kilka testów [url="http://www.hardwarezone.com/articles/print.php?cid=3&id=2305"]KLIK[/url]

Przy oemie na myszkę teoretycznie sprzęt będzie legalny.
"+Czy oem na myszke albo dysk bedzie dalej legalny z takim sprzetem i czy stare sterowniki jakie mam w systemie na dyskach ktore chce użyć odinstalować na starym kompie czy na nowym?"
za bardzo nie rozumiem czy już masz legala i chcesz zmienić wszystko pozostawiając działającego XPeka bo raczej przy zmianie MB na system z innym chipsetem Ci się to nie uda, czy chcesz kupić nówkę i system stawiać na czysto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi