Skocz do zawartości
henryksieniuc

Odległość projektora od ekranu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jestem nowy na forum, ale myślę że pytania kieruję w dobrym dziale.
obecnie jestem na etapie układania instalacji elektrycznej w nowym swoim domu gdzie planuję umieszczenie ekranu o wym ok 260x150 odległośc między ścianami tzn ekranem a przeciwną wynosi 8m projektor chciałbym podwiesić pod sufitem i zamaskować.Pomyślałem jednak że jeżeli byłby bliżej ekranu np5m obraz byłby jaśniejszy i dlatego proszę o poradę czy tak jest,czy może są jakieś normy w odległości. Chciałbym wykonać otwór w suficie zeby zamontować wczesniej wykonaną windę i doprowadzić kable żeby nie kuć. Drugie pytanie to umieszczenie głośników np czy satelity przednie mogą być umieszczone za rogiem ekranu, czy może powodować to ruch ekranu.gdzie mogę kupić głośniki ścienne.mam salon o pow 50 mkw może coś napisałem nie tak proszę o zrozumienie laika.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zajrzyj [url="http://projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm"][b][color="#0000FF"]tutaj[/color][/b][/url]
Znajduje się tam kalkulator, który pomoże Ci w ustaleniu optymalnego miejsca montażu projektora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spory ekran wiec zakladam, ze to dobry projektor. Im blizej ekranu stoi projektor tym lepiej, ale jesli bedzie pod sufitem a ekran na wysokosci oczu to powstaje obraz "trapezu". Niestety przy probie elektronicznej korekcji nastepuje lekkie pogorszenie ostrosci obrazu, dosc widoczne w HD. polecane jest ustawienie projektora na wprost ekranu, jesli to mozliwe.
Glosniki nie powinny stac za ekranem (chyba ze jest perforowany). Nie sadze zeby to byl problem postawic je po bokach ekranu, przy tak dlugim pomieszczeniu powinny byc rozstawione min. 3m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko pamiętaj maskując projektor, żeby zapewnić mu odpowiendi dopływ i odpływ powietrza, bo inaczej będzie strasznie wył a jak nie będzie miał przewiewu to się może zepsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://www.allegro.pl/show_item.php?item=173361033"]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=173361033[/url] czy waszym zdaniem to jest dobry produkt? chciałbym zaznaczyć że jeszcze nie wybrałem ani ekranu ani projektora bo kiedy zakończę budowe minie ok rok i myślę że i sprzęt będzie inny ceną i jakością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='crazy-j' post='41634' date='12.03.2007, 15:31 ']Spory ekran wiec zakladam, ze to dobry projektor. Im blizej ekranu stoi projektor tym lepiej, ale jesli bedzie pod sufitem a ekran na wysokosci oczu to powstaje obraz "trapezu". Niestety przy probie elektronicznej korekcji nastepuje lekkie pogorszenie ostrosci obrazu, dosc widoczne w HD. polecane jest ustawienie projektora na wprost ekranu, jesli to mozliwe.
Glosniki nie powinny stac za ekranem (chyba ze jest perforowany). Nie sadze zeby to byl problem postawic je po bokach ekranu, przy tak dlugim pomieszczeniu powinny byc rozstawione min. 3m.[/quote]

"na wprost ekranu" , a to ciekawe , a Ty gdzie będziesz siedział i oglądał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi