Skocz do zawartości
pwarga

1080i czy 720p???xbox 360 i samsung Le 27s71

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie kupiłem xboxa 360 ,mam lcdtv firmy samsung Le 27s71 .gram na rozdziałce 1080i i gry wyglądają ślicznie,nic sie nie tnie nie wiesza kolory ekstra.z ciekawości u stawiłem 720p i wydaje mi sie że obraz jest gorszy.mam dwa pytania jak to ustawić krok po kroku ,po ustawieniu w konsoli pojawia sie jeszcze jakiś komunikat chodzi o Hz nie bardzo wiem co on oznacza.dajcie prosze w końcu porządną odpowiedz 1080i czy 720p bo przjrzałem wiele opini i nie wiem jakie wnioski wyciągnąć.serdecznie dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
720p: obraz gorszy jakościowo, ale za to płynniejszy i kolory bardziej nasycone.

1080i: obraz w wyższej rozdzielczości - tuszuje pewne niedociągnięcia, jest jakby bardziej wyrównany, gładszy. Jednak zdarza się, że animacja lub filmiki "przycinają". Kolory są bardziej wyblakłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hz to czestotliwość mrygania ekranu liczona w klatkach na sekundę (w skrócie).
PAL pracuje w 50 HZ - czyli 50 fps
NTSC pracuje 60 HZ - czyli 60 fps,
(upierdliwi oczywiście dodają że sa to de facto półobrazy czyli w rzeczywistości PAL ma 25 pełnych klatek a NTSC pełnych 30 klatek na sek)
objawia sie to w grach poprzez płynność i było już zauważalne za czasów pierwszego PSX.
ta sama gra w PAL w porównaniu do NTSC lekko przycinała z płynnością.
Najbardziej bylo to widać w grach dynamicznych np karate.
Sam tego doświadczyłem na SOUL EDGE I SOUL BLADE.
Polecam ustawić 60Hz (chyba że są jakies inne opcje, nie mam x360 to nie wiem).
Pozatym dla większości LCD 60Hz jest optymalnym rozwiązaniem.
Jak z kompa podalem sygnał 75 Hz to LCD miał problemy (obraz był mniej osty niz przy 60 Hz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi