Skocz do zawartości
kamusial

PC jako: kino domowe, konsola, DVB-s, nagrywarka DVD/HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W tym temacie chciałbym poruszyć dwa zagadnienia: (1)sensowność wykorzystania PC jako centrum multimedialnego domu, oraz tego (2) jakie podzespoły ów komputer powinien posiadać.

1.
Po zakupie Sony KDF-50E2010 (tylna projekcja), przyszedł czas na dokupienie reszty podzespołów pozwalających cieszyć się rozmiarami tego TV. Mama chce odtwarzacz DVD i nagrywarke filmów, brat konsolę, no i do tego wszystkiego potrzeba jeszcze dekodera HD,pewnie do C+. Przeszukiwałem net pod kątem tych właśnie urządzeń, ale stwierdziłem, że koszta jakie bym poniósł z tego tytułu to min. 1500 zł. I byłby to kiepski sprzęt.
Gdzieś natknąłem się na koncpecję tego, aby PC przeznaczyć do odtwarzania TV, czy jako konsole. Wydaje mi się to bardzo ciekawym rozwiązaniem. Poszedłem dalej w swoich analizach i zacząłem rozważać kupno PC dedykowanego właśnie do obsługi telewizora. Bo po co kupować 4 rózne pudła kiedy można jedno, mając w dodatku duże możliwości jego rozwoju i modyfikacji. Nie jest to jednak popularna metoda oglądania TV.
PC miałby służyć jako: odtwarzacz DVD, tuner TV DVB-s (cyfra +), "konsola" do gier. Chciałbym, żeby była na nim możliwość zapisywania flimów, timeshiftu itd.

Przedstawię pewien bilans wad i zalet, jakie wymyśliłem:
Za PC:
-dobry sprzęt za niską cenę
-ogromne możliwości dostoswania sprzętu do własnych upodobań
-wszechstronność zastosowań

Przeciw PC:
-ciężki w obsłudze dla laików (mam dziadka, który również korzysta z TV i wątpię czy uda mi się tak skonfigurować PC, by był on na tyle łatwy i ograniczony w obsłudze, żeby dziadek sobie z nim poradził)
-coś się spali, to pozostanę tylko z telewizorem- bez źródeł obrazu

Czy zgodzicie się z tym bilansem? Jak jest z jakością wyświetlanego obrazu HD?

2.
Konfiguracja takiego komputera- procesor, grafika, dźwięk. Chciałbym, żeby był to dobry sprzęt, ale zdecydowanie za rozsądne pieniądze (do 3k zł, ale za 1,5k też byłoby fajnie :) ). Zasadniczo nie mam tutaj wiele do powiedzenia, mogę jedynie wskazać, że liczę na dobrą jakość obrazu (TV wyświetla 1280 punktów na 720 linii), przy synchronizacji z PC (przez złącze d-sub) max to 1024x768. (wejścia TV: 2x scart, 2x HDMI, D-sub, Komponent)

Nurtuje mnie również, czy karta telewizyjna musiałaby mieć slot CI, w celu odbioru C+ HD?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w rozwiązaniu moich problemów.
Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na pare pytań uzyskasz tutaj odpowiedź [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=3099"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=3099[/url]
Ja już od pewnego czasu coś takiego używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=232"]Media Center - Urządzenia[/url]
[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=388"]Recenzja jednego MC - AMC570[/url]
[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=987&hl=shuttle"]Jaki MC do MC? Czyli co między innymi można zainstalować w takim MC![/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Faktycznie, w wątkach jest sporo informacji. Jednak tylko jeden jest w miare aktualny. Poza tym wciąż nie wiem, czy PCta dałoby się skonfigurować tak aby było mało biegania gdy chciałbym zrobić np. time shift. Pozostaje jeszcze kwesita wad i zalet, bo wątpię, abym wszystkie wykazał. Frapujące jest też małe zainteresowanie takim rozwiązaniem sprawy odbioru telewizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Timeshift czy zapisywanie filmów w wypadku programu Mediaportal (tego używam) to żaden problem. HD też, oczywiście zależy to od mocy kompa i kodeków.
Wiesz, od kiedy złożyłem sobie te MediaCenter to prawie wcale nie używam odtwarzacza DVD.
Konsola do gier - hmm, z tym to jest tak że pod Mediaportal można używac emulatorów konsol (MAME, PSX 1, N64), w wypadku gier PCtowych może coś się zmieni jak wejdzie "Games for Windows" czyli
cytat:
"....Gry objęte programem muszą spełnić szereg wymagań, takich jak: obsługa trybu widescreen, standardy stabilności, obsługa 64-bitowego Windowsa oraz procesorów wielordzeniowych, [u][b]zgodność z kontrolerem od X360 (w przypadku gier obsługujących pada), możliwość uruchamiania pod Windows Media Center[/b][/u], zgodność z Vistą.....
....Microsoft ma nadzieję, że bardziej 'konsolowe' podejście do gier pecetowych (swoista unifikacja platformy) ożywi rynek gier na blaszaka...."... ale to pod Win MCE.
Aktulna wada tego mojego sprzętu to ta, że żadne wyjście TV (analog) z karty graficznej nie będzie miało "dobrej jakości", ale to się może zmienić gdy się kupi LCD czy plazme.
Wada? Zawsze chce się coś zmienić czy polepszyć czyli wieczne grzebanie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='k@li111' post='37753' date='04.02.2007, 20:52 ']Timeshift czy zapisywanie filmów w wypadku programu Mediaportal (tego używam) to żaden problem. HD też, oczywiście zależy to od mocy kompa i kodeków.
Wiesz, od kiedy złożyłem sobie te MediaCenter to prawie wcale nie używam odtwarzacza DVD.
Konsola do gier - hmm, z tym to jest tak że pod Mediaportal można używac emulatorów konsol (MAME, PSX 1, N64), w wypadku gier PCtowych może coś się zmieni jak wejdzie "Games for Windows" czyli
cytat:
"....Gry objęte programem muszą spełnić szereg wymagań, takich jak: obsługa trybu widescreen, standardy stabilności, obsługa 64-bitowego Windowsa oraz procesorów wielordzeniowych, [u][b]zgodność z kontrolerem od X360 (w przypadku gier obsługujących pada), możliwość uruchamiania pod Windows Media Center[/b][/u], zgodność z Vistą.....
....Microsoft ma nadzieję, że bardziej 'konsolowe' podejście do gier pecetowych (swoista unifikacja platformy) ożywi rynek gier na blaszaka...."... ale to pod Win MCE.
Aktulna wada tego mojego sprzętu to ta, że żadne wyjście TV (analog) z karty graficznej nie będzie miało "dobrej jakości", ale to się może zmienić gdy się kupi LCD czy plazme.
Wada? Zawsze chce się coś zmienić czy polepszyć czyli wieczne grzebanie....[/quote]

osobliwe to grzebanie nieustanne :(

pisząc "konsola" mam w sumie na myśli grę na PC, ale pewnie gry na PC, a gry na np. XBOX różnią się sposobem generowania obrazu (wide screen itp), ale na tyle nie wiele wiem, że są to tylko przypuszczenia. (może ktoś je wyprostuje).

zastanawia mnie czy warto teraz inwestować w kompa, czy poczekać, bo ma być premiera jakiejś rewolucyjnej karty/technologii (np slot CI pod USB (o ile już coś takiego nie egzystuje), albo płyta główna ze zintegrowaną kartą TV z CI).
Jakieś wieści z frontu technologicznego?

Pozdrawiam i dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wiesz, od kiedy złożyłem sobie te MediaCenter to prawie wcale nie używam odtwarzacza DVD."

z tym akurat się zgodze bo ja mam to samo , włsciwie na kompie robie teraz wszystko fimy divx , dvd , hd , gry pc . Niestety wydaje mi sie ze oglądanie przez kompa tv nie jest tak proste jak przez normalny tuner . z mojego doświadczenia wiem ze czasami zdazają sie psikusy i zawsze jak chchiałem oglądac ważny program to cos sie wywalał np. cały tydzien mi wszystko chodziło a w sobote grand prix na żuzlu i 5 min przed imprezką windows sie wysypał i kicha reinstalka i poszło oglądanie. oczywiscie moze u kogosc nie ma zadnych problemówa ale tuner stacjonarny jednak jest wygodniejszy, tym bardziej ze duzo teraz jest wyposażonych w dyski wiec ułatwia to sprawe. nie mniej jednak to moja subiektywna ocena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PC może służyć jak MC pod jednym warunkiem. Trzeba go dobrze doszlifować.
Po pierwsze. System musi być szybki. Sprzęt min. to jakiś procesor dwurdzeniowy, 1GB RAM, dysk 200GB, dobra karta graficzna (GF z serii 6 lub 7) i muzyczna (najlepiej z SPDiF na cinchu).
Dobrze gdyby zainstalować MS Media Center. Karta DVB-S lub DVB-S2 coś ze SkyStar lub Twinham. Noi jakiś pilot z możliwością konfiguracji poszczególnych elementów. Mysz bezprzewodowa i klawiatura. Jakiś DSP do audio. No i big screen!!!

Moja konfiguracja:
Athlon X2 64 4200+
RAM DDR 2 1GB (2x512MB DC)
HDD WDC SATA2 200GB, najlepiej jakiś RAID 0,1 3x200GB
Grafika GeForce 7600GS silent pipe z tv out po komponencie i DVI.
Karta HDAudio z Digital output
Karta LAN 10/100/1000
Karta DVB-S (Twinham lub Skystar2 z pilotem)
WinXP MC lub XP Prof.
Pilot zdalnego sterowania np. Logitech.
Klawiatura bezprzewodowa i mysz (dowolne wg uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi