Axell Nelson 3 Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Witam wszystkich obecnych jak i przyszłych użytkowników telewizorów marki TCL/Thomson na platformie Android TV. Czytając posty na konkurencyjnym forum dotyczącym zarówno samych telewizorów jak i osoby która nimi tam handluje można dostać niezłego zamętu. Jako użytkownik modelu 43P6046 chciałbym przedstawić wszystkie ZA i PRZECIW. Dlaczego piszę akurat tutaj a nie tam gdzie trwa ożywiona dyskusja ? Ponieważ tam zaraz po rejestracji dostaję BANA ! Nic jeszcze nie napisałem a już zostałem zbanowny, co zresztą świadczy o jakości tamtego forum. Zacznijmy od tego że "chińszczyzny" bać się nie trzeba. Jeśli się boicie to chociażby zasięgnijcie wiedzy z jakiego kraju pochodzi LENOVO. Telewizory są montowane i serwisowane w Polsce na gwarancji d2d. Jakości nie opiszę ponieważ na szczęście nie miałem okazji sprawdzić. Mam natomiast w pracy kontakt z serwisami LG czy Samsunga i ich jakość jest różna, częściej wątpliwa więc wygląda on pewnie tak samo jak u konkurencji. Szukając najtańszej oferty na pewno natrafimy na ofertę zachęcającą do kupna telewizora TCL dzięki bogatemu pakietowi w postaci pilota głosowego i kalibracji do zarejestrowanych użytkowników. Tutaj należy zadać sobie pytanie ile warta jest ta kalibracja ? Odpowiedz na to można łatwo znaleźć w necie wiec nie będę się tutaj pastwić nad handlarzem. Powiem tylko że należy się dokładnie zastanowić jak kalibracja warta kilkaset złotych wykonywana na konkretnym odbiorniku w konkretnym pomieszczeniu może być wykonana zdalnie i wysyłana na @ za free ?:D Jeśli chodzi o sam pilot głosowy dodawany gratis proponuję zapytać w dowolnym sklepie czy przypadkiem nie znajduje się w zestawie (ja osobiście takowego w komplecie nie znalazłem). Jestem przekonany iż słowo kalibracja przeraża i zarazem odstrasza potencjalnych użytkowników, ale nie ma się czego bać. Odbiornik dysponuje kilkoma standardowymi ustawieniami w których każdy znajdzie coś dla siebie więc dla zwykłego użytkownika kalibracja jakoś wybitnie nie jest wymagana. Sam Android TV (nie jest to ten sam znany z telefonów) tak samo jak Tizen czy WebOS ma zarówno swoje wady jak i zalety. W porównaniu jednak do rozwiązań Samsunga i LG dysponuję dużo większym potencjałem, który na razie niestety jest wykorzystany w niewielkim stopniu. A więc jakie to są zalety a jakie wady ? Zalety: - cena (swój kupiłem w carrefour za 1399 zł) - teoretycznie tańsza linia telewizorów pod marką Thomson (różni się tylko obudową) - design (o gustach się nie dyskutuje jednak mi się podoba) - wąski pilot ale za to bardzo ergonomiczny, dobrze leży w dłoni a przyciski są niemal bezgłośne - Android TV (mimo braku paru aplikacji) - 4 porty HDMI - stabilna i szybka praca (android w wersji 6) - spodziewana aktualizacja do Android TV 8 - możliwość podłączenia dowolnego pilota typu airmouse - KODI - mimo matrycy 50 Hz nie zauważyłem smużenia (obraz jest płynny nawet przy grach czy relacjach sportowych) Wady głównie tyczą się samego Androida - brak certyfikacji dla modułu CI+ (na satelicie znajduje ponad 1800 programów więc trzeba je segregować ręcznie co przy bogatym pakiecie operatora może zająć sporo czasu – zdecydowanie największa wada) - długi czas załączenia (ok 1 min) - duży pobór mocy (ok 15w) w stanie czuwania przy włączonej funkcji szybkiego wzbudzania - brak TVN Player - brak 11 sports - nie w pełni kompatybilna aplikacja WP Pilot (nie można się zalogować) - beznadziejna domyślna przeglądarka t-browser - dziwne podejście google do swojego własnego systemu (brak chociażby tak flagowego produktu jak przeglądarka CHROME) Pewne aplikacje mimo iż nie znajdziemy ich w oficjalnym sklepie na telewizorze można zainstalować bezpośrednio ze sklepu play na komputerze bądź z pliku apk na przykład wysyłając ją poprzez ES Explorer. Czy zatem znając wszystkie za i przeciw warto zainteresować się powyższą marką ? Na to pytanie każdy powinien sobie sam odpowiedzieć. Kupując w internecie mamy 14 dni na zwrot więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zamówić i przekonać się na własne oczy (oczywiście telewizor nie może nosić widocznych śladów użytkowania). Ja osobiście uważam że to udany zakupu Pamiętajmy iż tekst ten nie jest opinią eksperta a przeciętnego użytkownika. W razie pytań służę pomocą Edytowane 19 Lutego 2018 przez Axell Nelson 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach