Skocz do zawartości
  • 0
Rafał Mularczyk

problem z dyskiem 4GB

Pytanie

Witam wszystkich.

Zakupiłem ostatnio dysk 4GB od western digital.Niestety na moim odtwarzaczu wdtv media player nie jest widoczny,na moim 65xe9005b też nie(widoczne tylko pliki instalacyjne od dysku).

W salonie sony centre sprawdzałem na tv z 2017 roku i jest widoczny w preinstalowanej aplikacji video, ale nie odtwarza ona wszystkich rodzajów dźwięku(no i nie będę zmieniał telewizora dla dysku).Poza tym robi bałagan w plikach. Po wgraniu KODI (tv sony na androidzie) nic się nie dzieje, program nie widzi tego dysku, tak samo VLC.

Dysk nie był też widoczny na odtwarzaczach bluray firmy sony jak i samsung.Później pomyślałem i podzieliłem dysk na dwie partycje.

Jedna partycja jest teraz widoczna, zarówno na urządzeniach sony i jak samsung.Trzy partycje też nie pomogły.

Może zna ktoś urządzenie, które ogarnie tak dużą pojemność (musi być ntsf).Najlepiej jakiś player coś jak wdtv, ale oczywiście jestem skłonny zakupić bluraya lub coś innego.

Potrzebuję mieć tylko 100% pewności że będzie chodziło.Może nvidia shield by dała radę aczkolwiek tv sony na andku i nvidia na andku więc pewnie byłoby tak samo.

A może coś z dyskiem trzeba zrobić...

Z góry dziękuję za każdą radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

nigdy się nie spotkałem by z 4GB był problem, no chyba ze coś namieszałeś i chodzi ci o 4TB - nie sprawdzałem bo nie mam jak teraz sprawdzić 4TB, ale mój TV smiało nie ma problemu przy dysku  2TB

Edytowane przez Kamil Cyprian Traczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 godzinę temu, Kamil Cyprian Traczyk napisał:

z postu autorskiego wynika ze format był ntfs - ale nie ma tu znaczenia formatowanie dysku , mój Panasonic tx55cxe720 tez nie widzi 4TB dysku , 2TB i 3TB widzi oba WD Elements Portable

Dokładnie, dysk jest w ntfs.

Słabe to czasy nadeszły. Niby mamy taką ere technologiczną a tu taki brak kompatybilności między urządzeniami :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 31.01.2018 o 20:25, Rafał Mularczyk napisał:

Dokładnie, dysk jest w ntfs.

Słabe to czasy nadeszły. Niby mamy taką ere technologiczną a tu taki brak kompatybilności między urządzeniami :/

No to przeformatuj na exFAT. 

Teraz takie niestety czasy - androidy widzą exFAT ale bez dodatkowego softu nie widzą NTFS-a,  LG-WebOS nie widzi exFAT, ale widzi NTFS-a, za to Samsungi widzą oba (exFAT, NTFS)

Domyślnym formatem dla Samsunga jest NTFS (przynajmniej jeśli chodzi o przygotowanie dysku pod funkcję PVR)

Ja mam dwa dyski Seagate Expansion 4TB 2,5'' i jeden Seagate Expansion Desk 2TB 3,5'' i Samsung wszystkie widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 godziny temu, adawro napisał:

No to przeformatuj na exFAT. 

Teraz takie niestety czasy - androidy widzą exFAT ale bez dodatkowego softu nie widzą NTFS-a,  LG-WebOS nie widzi exFAT, ale widzi NTFS-a, za to Samsungi widzą oba (exFAT, NTFS)

Domyślnym formatem dla Samsunga jest NTFS (przynajmniej jeśli chodzi o przygotowanie dysku pod funkcję PVR)

Ja mam dwa dyski Seagate Expansion 4TB 2,5'' i jeden Seagate Expansion Desk 2TB 3,5'' i Samsung wszystkie widzi.

daj screen z tego Samsunga bo sprawdzałem na dwóch Samsungach i tego 4TB od WD żaden nie widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Screen nie ma sensu bo widać je tak samo jak wszystkie inne pendrajwy.

Ale mam sugestię -  może to problem poboru prądu. Spróbuj podłączyć do tego mocniejszego gniazda USB w ONECONNECT-cie   lub przez jakiegoś aktywnego (z zasilaczem) Huba USB.

Zaktualizuj Firmware w TV oraz w DYSKU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi