- 0
Xbox one X audio 5.1 nieskompresowane do avr przez mu7042
Pytanie zadane przez
funkymonk66
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
Pytanie zadane przez
funkymonk66
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów próbował skonfigurować dźwięk z xbox one przez tv (tzw audio passthrough) do avr?
Zanim opiszę problem, przedstawię sposób połączenia urządzeń. Podłączam konsolę do samsunga mu7042 przez hdmi. Audio natomiast z tv do avr przez spdif. Konfiguracja taka jest wymuszona tym, że avr denon 1911 nie wspiera 4K, więc wydaje mi się, że połączenie xbox->avr->tv nie wchodzi w grę.
Wszystko działa dobrze, jeśli w tv ustawię format wejściowy "bitstream", wyjściowy "PCM" a w ustawieniach audio konsoli ustawię "bitstream out" i format DTS. Jednak xbox one oferuje również ustawienie audio 5.1 nieskompresowane, które wydaje się lepszą opcją. Niestety po przestawieniu w samsungu formatu wejściowego na "PCM" ustawienie audio w konsoli na 5.1 nieskompresowane wyrzuca błąd, informujący o tym, że urządzenie docelowe nie wspiera tego formatu. Piszę tu tylko o audio z gier, blue-ray to osobny temat, którego nie chciałbym w tym wątku poruszać.
Proszę o poradę. Na różnych forach naczytałem się o tego typu problemach (przesyłanie dźwięku z konsoli do soundbara przez tv) ale tu mam chyba trochę inną sytuację. W dodatku tv oferuje w ustawieniach format wejściowy PCM, który zdaje się nie działać...
Edytowane przez funkymonk66Udostępnij tę odpowiedź
Odnośnik do odpowiedzi