Skocz do zawartości
  • 0
ziuzian

Problem z dekoderem Horizon (UPC) i splitterem HDMI

Pytanie

Cześć, 
Mam problem ze splitterem HDMI i już próbowałem wszystkiego. Postaram się wszystko opisać dokładnie. 
Od niedawna zmuszony byłem do zmiany operatora TV/Internet z Netii na UPC (brak innych alternatyw). 
Do tej pory korzystałem ze splittera hdmi, który pozwalał mi na podłączenie do splittera sygnałów wejściowych HDMI: serwer Qnap, laptop, dekoder oraz wyjścia: tv/projektor. Okazało się, że dekoder Horizon nie pozwala na podłączenie do urządzeń wyjściowych przez splitter. Jedynie bezpośrednie podłączenie dekoder <-> tv lub dekoder <-> projektor działa poprawnie. Na infolinii powiedzieli w skrócie, że urządzenia trzecie nie są ich sprawą :roll: 
Mam problem, bo chciałem stworzyć sobie kino domowe, które pozwoli mi na swobodne przełączanie urządzeń wejściowych/wyjściowych bez konieczności grzebania w kablach każdorazowo, gdy chcę zmienić to na czym chcę wyświetlać i co chcę wyświetlać. 
Kolega zaproponował mi, że muszę zaopatrzyć się w amplituner zamiast splittera hdmi, który rozwiąże problem (prawdopodobnie wynika to z zabezpieczeń hdcp). 
Czy ktoś zna temat? 
Czy faktycznie splitter hdmi nie da rady w takiej sytuacji? 
Czy amplituner faktycznie rozwiąże mój problem? 
Bardzo proszę o pomoc, liczę na Waszą ekspercką wiedzę. Dziękuję serdecznie z góry i życzę miłego dnia! 
Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zależy jaki to splitter. Zobacz przewód HDMI highspeed czyli 2.0 jeśli jest problem z certyfikatem. Przewód między tunerem a spliterem.

Sam tuner w wejściami HDMI z lepszych tu wydatek min. DENON 2200,- z menu ekranowym, WIFI itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Model splittera to Splitter / Matrix HDMI 4-2 Lindy 38053.

Kabel HDMI od dekodera do splittera: KABEL HDMI 1.4 VITALCO.

Nie wiem jaki kabel hdmi jest od splittera do tv, ale tym samym próbowałem podpiąć bezpośrednio dekoder i tv i działało, więc zakładam, że jest wystarczający.

Myślałem, że za 1000 zł uda mi się zakupić amplituner, który będzie wystarczający... Pytanie tylko czy na pewno rozwiąże on mój problem.

@Fotodetektor, czyli mój kabel HDMI od dekodera do splittera jest za słaby?

Edytowane przez ziuzian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Musi choć nikt nie da Tobie 100% pewności.

Z drugiej stroyn musi działać bo amplituner musi pokazać na tv to co podłączysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Myślisz zatem, że zanim zdecyduję się na amplituner jest sens kupienia lepszego kabla hdmi i ponownej próby ze splitterem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

jabym kupił HDMI potocznie zwane 2.0 i potestował i połączył tuner ze spliterem na różnych wejściach zamieniając miejscami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No ja próbowałem różnymi kablami HDMI różne wejścia i różne kombinacje, ale nie wiem czy którykolwiek z tych kabli był 2.0....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi