jstoki 2 Napisano 29 Maja 2016 Witam Większość osób, która poszukuje TV ma określone wymagania co jakości obrazu, odwzorowania ruchu etc. W moim przypadku głównym powodem wymiany TV, który posiadam (SONY KDL-52z4500) jest fakt, iż po przeprowadzce TV wisi na wprost okien, które są skierowane na południe. Co prawda słońce nie świeci bezpośrednio na TV ale i tak praktycznie nie da się oglądać programów w dzień. Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że wystarczy w moim przypadku TV Full HD. Nawet wybrałem sobie model LG 55 FL652V. Pomyslałem, że skoro jest nowszy od mojego to zapewne lepiej będzie sobie radził z dużym naświetleniem w salonie. Dzisiaj obejrzałem go w sklepie i ... obawiam się, że niewiele sobie poprawię (poprawcie mnie jeżeli się mylę). Podsumowując ten elaborat: Szukam TV 55-60 cali, preferuję Full HD (maks 4 tys) ze względu na cenę ale 4K także może być (maks do 7tys). Najważniejsze, żeby dobrze sobie radził w jasnym pomieszczeniu. Będę wdzięczny za propozycje lub wskazanie na co zwrócić uwagę. JSTOKI 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3-44. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Pod kątem maks 30 stopni więc kąty są ważne5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? telewizor na wprost południowych okien, słońce nie świeci bezpośrednio ale przeszkadza7. Jaki masz obecnie telewizor ? KDL 52z45008. Co chcemy aby telewizor posiadał ? jasność lub inna cecha, która pozwoli oglądać programy w dzień9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Apple TV 4, Raspberry PI (KODI połączony po sieci do NASa)11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 312. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? ze względu na odbicia matowa (chyba, że są jakieś "magiczne" błyszczące bez odbić)13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? rano i w dzień programy z TV i bajki, wieczorem filmy14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie jest to krytyczne15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? raczej nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? po równo17. Preferencje co do wielkości? 55" - 60" maksymalnie (ograniczenia miejsca dla TV)18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? ODBICIA, praktycznie uniemożliwiają mi oglądanie w dzień19. Preferencje co do marki ? nie mam20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6000-7000 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 30 Maja 2016 Nie ma takiego telewizora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaXeN 66 Napisano 30 Maja 2016 Moim zdaniem w Twoim przypadku lepszym wyborem będzie zakup TV z matrycą typu VA, niż IPS jak we wspomnianym 55LF652, gdyż oferują lepszy kontrast i jasność, chociaż nieco gorsze kąty patrzenia, na co tez zwracasz uwagę, ale możesz to zniwelować zakupując dobry uchwyt na ścianę z regulacją nie tylko pionową - kąta pochylenia, ale także regulacją poziomą - kątów. Owszem czasem będzie to wymagać ruszenia się z fotela i ustawienia odpowiednio ekranu aby patrzeć na wprost, ale coś za coś. Druga sprawa szukałbym TV z największą jasnością świecenia matrycy (ilość nitów), gdzie większość średnio posiada jasność rzędu 250-350 cd/m2. I tak w Twoim przypadku spojrzałbym chociażby na modele SUHD Samsunga, np.: 55KS7000/60KS7000 lub 55KS8000 (ten pierwszy w Twoim zasięgu cenowym), gdzie szczytowo i punktowo wg producenta posiadają ponad 1000cd/m2 (test tutaj KS8000 potwierdził ok. 1400cd/m2, stabilne i na całej matrycy ok. 500cd/m2, no ale zawsze to dużo więcej niż większość innych modeli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawko1 91 Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Za 4 tyś jest Samsung UE60J6200, powłoka satynowa, częściowo odbija otoczenie. Edytowane 30 Maja 2016 przez Slawko1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vigoo 20 Napisano 30 Maja 2016 Właściwie w tej chwili do wyboru są tylko matryce błyszczące, lub półbłyszczące (satynowe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jstoki 2 Napisano 30 Maja 2016 Dziękuję za porady. Teraz doczytałem w informacji o KS7000 iż, "Z kolei technologia Ultra Black znacznie redukuje odbicia światła, umożliwiając swobodne oglądanie telewizji nawet w jasno oświetlonym pomieszczeniu" dodatkowo jak pisał MaXen ma dużą jasność co powinno także pomóc. Będę musiał się przespacerować i zobaczyć go w akcji. Przy okazji zobaczę model UE60J6200. To już powinno wystarczyć do podjęcia decyzji. Do tej pory podczas "zwiedzania" sklepów rzeczywiście widziałem matryce błyszczące lub satynowe. Odbicia sprawdzałem świecąc flashem z telefonu i nie brałem pod uwagę, iż przy jasnym ekranie odbicia mogą mieć mniejszy wpływ na odczucia podczas oglądania. Jak to jest z matrycami VA, przy jakim kącie degradacja kolorów jest widoczna ? Z tego co czytam, teraz chyba większość lepszych tv ma właśnie tę matrycę więc nie powinno być tragicznie skoro ludzie kupują i nie widać zbyt dużo narzekań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vigoo 20 Napisano 30 Maja 2016 Wiesz..., każdy nowy TV ma jakiś cudowny "Ultra Black", lub inne takie. Przynajmniej w reklamie a odbicia jak były, tak są... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaXeN 66 Napisano 30 Maja 2016 Wiesz..., każdy nowy TV ma jakiś cudowny "Ultra Black", lub inne takie. Przynajmniej w reklamie a odbicia jak były, tak są... Ale nie każdy ma taką samą jasność, sięgającą 1000 nitów (cd/m2) co przy nasłonecznieniu ma znaczenie Zmniejszyć zawsze można, ale zwiększyć ponad możliwości danej matrycy już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jstoki 2 Napisano 30 Maja 2016 Vigoo, liczę się z faktem, iż reklama jest dźwignią handlu ;-) ale jak pisze MaXen, zwiększona jasność powinna pomóc. Z drugiej strony na pewno będzie lepiej względem tv, który obecnie posiadam tj Sony KDL-52z4500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 30 Maja 2016 Żadna zwiększona jasność Ci nie pomoże. Żeby się nie odbijało to musisz zasłonić to okno. A co do kątów to 30 stopni dla VA to bardzo dużo. Dlatego Twój 55LF652V jest najlepszym możliwym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaXeN 66 Napisano 30 Maja 2016 Żadna zwiększona jasność Ci nie pomoże. Żeby się nie odbijało to musisz zasłonić to okno. A to ciekawe, jakieś nowe teorie powstały? A jak to zmierzyłeś? Może najlepiej zamurować okna? MANOL świat się nie kończy na 1 modelu TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 30 Maja 2016 Dobra. Weź jakikolwiek telewizor. Jaki chcesz. Ustaw naprzeciwko jakiegokolwiek okna. Oczywiście w dzień. Włącz cokolwiek z wyjątkiem białej planszy. Oglądaj. Fajnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jstoki 2 Napisano 31 Maja 2016 I w każdym telewizorze odbicia są takie same ? Wiem, że odbić całkowicie nie wyeliminuję. Szukam Tv, który najlepiej sprawdzi się w warunkach, które mam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaXeN 66 Napisano 31 Maja 2016 Oczywiście, że nie w każdym, ale MANOL zna tylko 1 model, który w każdym temacie poleca (co można sprawdzić wchodząc w jego profil), czyli LF652. Szkoda tylko, że nie zna podstawowej różnicy między rodzajami matryc IPS vs. VA, nie wspomnę o innych możliwych do sprawdzenia parametrach. PS. Miałem okazję widzieć KS8000 ustawiony w bardzo bliskiej odległości od okna (bokiem) w dzień i owszem wszelkich odbić się nie wyeliminuje, ale wiele innych TV zdecydowanie gorzej by sobie poradziło (porównuję chociażby do jednego z rodzinnych TV, który stoi także bokiem do okna i już tak pięknie nie jest: LG 42LB670, a to też w końcu IPS). Producenci idąc w tym roku w kierunku efektu HDR, jednocześnie idą też w kierunku jaśniejszych matryc - co jest ściśle powiązane z HDR-em, więc to właśnie dobre rozwiązanie do nasłonecznionych salonów, nawet jeśli kogoś HDR i nowinki nie urzekają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 31 Maja 2016 jstoki Różnice będą praktycznie niezauważalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jstoki 2 Napisano 31 Maja 2016 Nagram na pendrive jakiś program tv, do sklepu zabiorę lampę i przetestuję Zakupu będę realizował gdzieś za miesiąc to dam znać jak się zakończyło. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 31 Maja 2016 No i słusznie. To będzie Twój telewizor. A więc decyzja należy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach