Skocz do zawartości
Borden

Projektor Ultra Short Throw w domu - czy ma to sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Jest to mój pierwszy post na forum, a w temacie projektorów stawiam dopiero pierwsze kroki, tak więc widząc ogrom fachowej wiedzy w toczonych tutaj dyskusjach i przeglądając udostępniane na stronie testy, których szczegółowość może zaspokoić najbardziej dociekliwego czytelnika, postanowiłem dopytać się u bardziej doświadczonych osób o najsensowniejsze rozwiązanie dotyczące konfiguracji własnego pokoju "kinowego", tak więc przejdźmy do konkretów.

Pokój w którym planuję zainstalować ekran ma 4,5 metra długości, a filmy oglądałoby się z miejsca położonego na jego końcu. Początkowo myślałem o kupnie telewizora, jednak dotarło do mnie, że rozmiar 55'' czy nawet 65'' który przy bardzo wysokiej jakości odbiornika mógłby już przekroczyć mój budżet, mogą okazać się zbyt małe. Na drugim końcu pokoju byłbym w stanie zmieścić ekran mający 100'', więc w sposób naturalny, moją uwagę przykuły projektory.

Pokój nie jest w żaden sposób przystosowany do profesjonalnych projekcji - znajdują się w nim okna które na czas dziennych seansów byłyby zasłaniane roletami, ale nie jest to raczej istotny problem, gdyż głównie korzystałbym ze sprzętu nocą. Problem podstawowy jest taki, że pokój znajduje się na poddaszu, a kształt sufitu i ogólna aranżancja właściwie na instalację klasycznego projektora nie pozwalają. Gdy wreszcie trafiłem na informację o istnieniu projektorów pozwalających na wyświetlenie dużego obrazu z odległości mniejszej niż 50 cm uznałem, że jest to dokładnie to czego potrzebuję.

I tutaj pojawiają się moje pytania i wątpliwości:

• Czy jest możliwe za pomocą sprzętu o takiej budowie uzyskanie obrazu o względnie dobrych parametrach? (ekran 100'')
  • Na co zwrócić uwagę przy wyborze modelu?
  • Początkowo zastanawiałem się nad kupnem telewizora w technologii OLED, a mój budżet wystarczyłby maksymalnie na ekran 55''. Czy lepiej pozostać przy takim rozwiązaniu, czy może projektor UST będzie lepszym pomysłem?
  • Czy należy kierować się czymś szczególnym przy wyborze ekranu, z uwagi na specyficzny kąt padania światła z takiego projektora?
  • I wreszcie, czy konstrukcja ramowa ekranu, nie mocowana na stałe do ściany tylko zintegrowana ze stojakiem ma jakieś istotne wady?

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i oczywiście z uwagi na obszerny temat, nawet odpowiedź na chociaż jedno z postawionych pytań będzie bardzo cenna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś raczył już odpowiedzieć na Twój post? Mam podobne dylematy duży 65 cali OLED a może jednak projektor ultra krótkiego rzutu. Pisałem posty na dwóch forach ale odpowiedzi brak.

Osobiście testowałem/miałem przez 2 tygodnie Optoma gt5000. Bez ekranu, rzut na ścianę.

Filmy wyglądały OK, gry bez barwy i kontrastu. Ogólnie projektor świetna sprawa. Do dzisiaj nie mogę się zdecydować duży TV czy Prjoektor.

Marketing z HDR i 4K w grach na PS4 kusi, oj kusi. Z drugiej strony, kino w domu - bajka.

O ekranach poczytałem i wygląda, że najlepszym ekranem jest Magic Screen, który znacznie podbija kontrast.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi