Skocz do zawartości
Dirian

Telewizor 55-60 cali 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Szukam telewizora 55-60 cali. Ma to być zakup na przynajmniej 5 lat, więc raczej chciałbym rozdziałkę 4K. Budżet do około 6500 zł, ale to już kwota maksymalna.

Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale zupełnie się w tym nie orientuję i nie mam czasu na godzinne czytanie opinii i przeglądanie setki tematów. Byłbym więc bardzo wdzięczny, gdyby ktoś podał jakieś przykładowe modele godne polecenia, żebym miał punkt zaczepny - szczegółów doszukam się w sieci.

Mam nadzieję, że coś się znajdzie w tej cenie, spełniającego kryteria. Fajnie jakby było od Sony - miałem kilka ich TV i żaden mnie nie zawiódł.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, kąty średnio ważne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Telewizor będzie mało oświetlony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony 40 cali, nie pamiętam modelu
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Jak najlepszy obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Póki co HD.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PlayStation 4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 10
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Zwykłe kanały telewizyjne i filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie, nie jest to konieczne
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Czasami jakaś FIFA, nie jest to priorytet
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudniu-wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55-60
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19. Preferencje co do marki ? Najlepiej Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi mieć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6500 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONY 55X8505C Ultra HD ( test http://hdtvpolska.com/topic/35261-test-sony-android-tv-x8505c-ultra-hd-4k-3d-led-lcd/ wypadł w nim solidnie ale nie powalająco ) lub Samsung 55JU7000 ( http://www.rtings.com/reviews/tv/lcd-led/samsung/ju7100 ). Kup samsunga z możliwością zwrotu lub wymiany i jak by ci nie odpowiadał zmień na tego Sony lub odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Zastanawiam się jeszcze nad czymś tańszym (do 5k zł), ale z Full HD. Tak myślę, czy warto pakować się w 4K... Czy może jednak kupić coś tańszego z Full HD, bo zanim 4K wejdzie, to jeszcze sporo czasu minie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry TV Full HD to około 8tyś zł, 4K na teraz nie jest potrzebne, niektórzy zmianiają TV co 3 lata.

Kup to co tobie się podoba, ja bym kupił dobry Full HD no chyba, że jest jakiś 4K dobry to w 4K, ja mam aparat i kamerę do 4K to jest co oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Zastanawiam się jeszcze nad czymś tańszym (do 5k zł), ale z Full HD. Tak myślę, czy warto pakować się w 4K... Czy może jednak kupić coś tańszego z Full HD, bo zanim 4K wejdzie, to jeszcze sporo czasu minie.

Teraz jest okres przed przejściem na oled tv które pod względem kontrastu i kątów oglądania miażdżą Led lcd wiec najrozsadniej jest kupić w okresie przejściowym Samsunga UE55H6200 za około 2900 zł bo ma panel 100 hz i kontrast nie gorszy od droższych lcd a resztę kasy odłożyć na oled i tak za 2 lata doskładać i będzie jak znalazł wtedy. To rozsądne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Masz sokoli wzrok i zobaczysz różnicę pomiędzy FHD a 4K z 4 m, to bierz wtedy 4K . Ja bym wziął FHD jak kolega radził wyżej i potem sobie kupił 4K jak wejdzie to na nasz rynek filmów .

Edytowane przez Robert73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO w cenie 6,5 tys. nie znajdzie dobrego TV z 4K w takiej wielkości. Telewizory z najlepszym obrazem to aktualnie OLEDy - nawet te z fullHD oferują więcej niż telewizory z 4K. Problem oczywiście jest taki, że oledy aktualnie są poza Twoim budżetem :/ Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z myślenia o 4K, bo w naszym kraju nawet z Blu-Ray jest problem, a co dopiero będzie z kontentem w 4K. Ewentualnie poczekaj jeszcze na spadek cen oledów albo na podniesienie budżetu do cen lg55ec930 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi