Dirian 0 Napisano 2 Lipca 2015 Cześć. Szukam telewizora 55-60 cali. Ma to być zakup na przynajmniej 5 lat, więc raczej chciałbym rozdziałkę 4K. Budżet do około 6500 zł, ale to już kwota maksymalna. Wiem, że na forum jest sporo tematów, ale zupełnie się w tym nie orientuję i nie mam czasu na godzinne czytanie opinii i przeglądanie setki tematów. Byłbym więc bardzo wdzięczny, gdyby ktoś podał jakieś przykładowe modele godne polecenia, żebym miał punkt zaczepny - szczegółów doszukam się w sieci. Mam nadzieję, że coś się znajdzie w tej cenie, spełniającego kryteria. Fajnie jakby było od Sony - miałem kilka ich TV i żaden mnie nie zawiódł. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5-4m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, kąty średnio ważne.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? Telewizor będzie mało oświetlony7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony 40 cali, nie pamiętam modelu8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Jak najlepszy obraz9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Póki co HD.10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PlayStation 411. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 1012. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Zwykłe kanały telewizyjne i filmy 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie, nie jest to konieczne15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Czasami jakaś FIFA, nie jest to priorytet16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudniu-wieczorem17. Preferencje co do wielkości? 55-6018. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 19. Preferencje co do marki ? Najlepiej Sony20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi mieć 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6500 zł 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lahcim 27 Napisano 2 Lipca 2015 SONY 55X8505C Ultra HD ( test http://hdtvpolska.com/topic/35261-test-sony-android-tv-x8505c-ultra-hd-4k-3d-led-lcd/ wypadł w nim solidnie ale nie powalająco ) lub Samsung 55JU7000 ( http://www.rtings.com/reviews/tv/lcd-led/samsung/ju7100 ). Kup samsunga z możliwością zwrotu lub wymiany i jak by ci nie odpowiadał zmień na tego Sony lub odwrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dirian 0 Napisano 3 Lipca 2015 Dzięki. Zastanawiam się jeszcze nad czymś tańszym (do 5k zł), ale z Full HD. Tak myślę, czy warto pakować się w 4K... Czy może jednak kupić coś tańszego z Full HD, bo zanim 4K wejdzie, to jeszcze sporo czasu minie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba_Fan 18 Napisano 3 Lipca 2015 Dobry TV Full HD to około 8tyś zł, 4K na teraz nie jest potrzebne, niektórzy zmianiają TV co 3 lata. Kup to co tobie się podoba, ja bym kupił dobry Full HD no chyba, że jest jakiś 4K dobry to w 4K, ja mam aparat i kamerę do 4K to jest co oglądać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lahcim 27 Napisano 3 Lipca 2015 Dzięki. Zastanawiam się jeszcze nad czymś tańszym (do 5k zł), ale z Full HD. Tak myślę, czy warto pakować się w 4K... Czy może jednak kupić coś tańszego z Full HD, bo zanim 4K wejdzie, to jeszcze sporo czasu minie. Teraz jest okres przed przejściem na oled tv które pod względem kontrastu i kątów oglądania miażdżą Led lcd wiec najrozsadniej jest kupić w okresie przejściowym Samsunga UE55H6200 za około 2900 zł bo ma panel 100 hz i kontrast nie gorszy od droższych lcd a resztę kasy odłożyć na oled i tak za 2 lata doskładać i będzie jak znalazł wtedy. To rozsądne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert73 1 Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Masz sokoli wzrok i zobaczysz różnicę pomiędzy FHD a 4K z 4 m, to bierz wtedy 4K . Ja bym wziął FHD jak kolega radził wyżej i potem sobie kupił 4K jak wejdzie to na nasz rynek filmów . Edytowane 3 Lipca 2015 przez Robert73 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firewalkwithme 0 Napisano 6 Lipca 2015 IMHO w cenie 6,5 tys. nie znajdzie dobrego TV z 4K w takiej wielkości. Telewizory z najlepszym obrazem to aktualnie OLEDy - nawet te z fullHD oferują więcej niż telewizory z 4K. Problem oczywiście jest taki, że oledy aktualnie są poza Twoim budżetem :/ Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z myślenia o 4K, bo w naszym kraju nawet z Blu-Ray jest problem, a co dopiero będzie z kontentem w 4K. Ewentualnie poczekaj jeszcze na spadek cen oledów albo na podniesienie budżetu do cen lg55ec930 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach