BigFox 0 Napisano 19 Stycznia 2015 Witam wszystkich Jako że w zeszłym tygodniu nabyłem ue40hu6900, postanowiłem, że dopytam się doświadczonych użytkowników forum HDTV, męczy mnie jeden jedyny problem z tym panelem TV, mianowicie do szczęścia brakuje mi 4K 60Hz z komputera. Samsung na infolini twierdzi, że ten telewizor nie jest w stanie wyświetlić więcej niż 30P, a w instrukcji UHD Color i rozdzielczość jasno jest napisane co i jak w 30P a co w 50-60P. Wiem, że HDMI 1.4 wysyła tylko 4K w 30P natomiast displayport jest w stanie wysłać 4K w 60P. Wiem że, do kart Nvidia jest update który to potrafi wyczarować, ale w przypadku AMD już tak nie jest. Moja karta to R9 280X MSI, ma 2x mini display port, 1 x hdmi 1,4 oraz DVI. Po hdmi mam 4k w 30P max wszystko się zgadza. Jednak po kupnie przejściówki z miniDP na HDMI która ma obsługiwać 4k po podpięciu mam max 1080P. Tak samo jak w przejściówce którą miałem dotychczas delock tyle, że miała tylko DP 1.1 nowa ma 1.2 a mimo tego obraz nawet nie wychodzi w 2560px. Próbowałem różnych ustawień, portów zarówno w tv jak i w pc. Załamuje ręce bo nikt konkretnie nie jest w stanie pomóc w tym temacie, wygląda że 4K to pieść przyszłości. Producent MSI karty twierdzi, że powinno iść jednak zaznacza aktywny konwerter mDP to HDMI, co ciekawe taki aktywny Unitek za 119zł w komputroniku ma tylko DP 1.1 i max 1080P. Myślałem o wymiania grafiki, ale znowu 4 miesiące temu wyłożyłem 1200zł żeby teraz bujać się i kupić GTX który tak naprawdę dalej nie ma HDMI 2.0, a znów nawet w sklepie komputerowym nikt mi nie da pewność, że jak wyłożę kolejne 1500zł za 970 lub 2000zł za 980 będzie obraz w 60Hz natywnie. Nie wiem teraz co zrobić czy oddawać TV czy kupić kartę grafiki, bo wg. producenta po miniDP powinienem mieć obraz w 4K w 50Hz. Samsung dał ciała nie dająć DP w TV, sprawa była by prosta a tak człowiek wyda 2500zł za TV, 1200zł za grafikę i dalej buja się w 4K 30P które praktycznie do niczego się nie nadaje. Bardzo proszę pomóżcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radier 56 Napisano 19 Stycznia 2015 Ale ty chcesz grać na 280X w 4K? Chyba w pasjansa. Wysłane z mojego GT-N7000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BigFox 0 Napisano 19 Stycznia 2015 Widać, że kolega nie testował odpaliłem akurat MGS Ground Zeroes w 4K właśnie na 280X w 4K i w wysokich ustawach całkiem nieźle szło sam byłem zaskoczony, lekki spadek w stosunku do 1080P. Jednak w 30Hz czuć lag tak samo jak na pulpicie zwolnionego kursora. Stąd piszę, że do pełni szczęścia brakuje 60Hz. Zresztą co w tym dziwnego jak 280X ma ok 10K pkt. a najnowszy GTX 980 ok 14K pkt. więc znów bez przesady z tym pasjansem. Nie oczekuje 60-80 FPS. 35-40 w zupełności mnie zadowoli, zresztą do mojego ITX-a i tak mogę max wsadzić 1 GPU. Nic z tego wynika, że nikt nie jest w stanie pomóc zostaje wymiana na GTX 970 lub 980, albo czekanie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach