Skocz do zawartości
Bonaventura

Pomoc w wyborze blu-ray do 800zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam do szanownych użytkowników forum ogromną prośbę o pomoc w wyborze odtwarzacza blu-ray w kwocie do ok. 800zł.

Wymagania co do odtwarzacza mam już sprecyzowane. Po pierwsze musi mieć on wejście USB i móc rozpoznawać zewnętrzne HDD sformatowane NTFS'em o pojemności co najmniej 2TB zasilane ze złącza USB (mile widziane USB 3.0). Musi też koniecznie odczytywać formaty .vob i .mov (to jest warunek konieczny, oczywiście im więcej formatów tym lepiej). Obowiązkowe jest też wyjście optyczne audio (tym kablem podłączam odtwarzacz do amplitunera). Odtwarzacz wykorzystywałbym głównie do odtwarzania filmów i zdjęć puszczanych z zewnętrznego HDD podpiętego poprzez USB, płyt używałbym okazjonalnie (przeważnie dvd, blu-ray zdecydowanie rzadziej). Funkcje sieciowe są mi praktycznie zbędne, Wi-Fi wykorzystałbym jedynie do uaktualnienia firmware.

Do tej pory używałem odtwarzacza LG BD-670, niestety nie rozpoznaje on formatów .vob i .mov z zewnętrznego dysku na których to mi bardzo zależy. Dlatego jestem zmuszony zmienić odtwarzacz i po wstępnym rozejrzeniu się w temacie w oczy rzuciły mi się trzy modele, mianowicie: Asus O!Play BDS-700, Asus O!Play BDS-500 oraz LG BP740. Poczytałem trochę na temat odtwarzaczy ASUS'a, bardzo podoba mi się jego "multiformatowość" oraz podświetlany pilot, ale trochę martwią mnie opinie odnośnie kiepskiego firmware. O LG za dużo nie mogłem wyczytać. Byłbym bardzo wdzięczy wszystkim za poradę, który z tych odtwarzaczy jest najbardziej godny uwagi. A jeśli żaden to czy jest może jakiś inny który spełniłby moje oczekiwania, nie ograniczam się tylko do tych trzech modeli. Kwota jaką mogę przeznaczyć na chwilę obecną to ok. 800zł. Aczkolwiek nie pali mi się aż tak bardzo z wymianą i jeśli ma się niedługo pojawić jakaś nowość na rynku, lub jeśli jest jakiś produkt droższy ale warty dopłaty, to jestem skłonny dozbierać i przełożyć zakup na później.

Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus BDS-700 ... i zostanie Ci jeszcze czapka drobnych. :) Ale tylko z gwarancją, bo krąży jakaś partia szwankujących, abyś w razie czego mógł zwrócić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście, że odtwarzacz ma być z gwarancją. W grę wchodzą tylko egzemplarze nowe/sklepowe.

Miałeś może z nim do czynienia? Czy to prawda, że nastawienia PAL/NTSC nie są wykrywane automatycznie i trzeba zmieniać je ręcznie w zależności od wkładanej płyty?

Szkoda, że przegapiłem moment jak ostatnio w Planecie Dźwięku były po 499zł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi