Skocz do zawartości
Yuiren

Xbox jako net player HD ?! JUZ BEZ MEDIA CENTERA!

Rekomendowane odpowiedzi

Wspaniala wiadomosc dla wszystkich ktozy niechca kupowac Windows Media Center 2005 lub maja juz Viste.
To z czym Microsoft sobie nieporadzil (steaming przez Viste naprzyklad niedziala...) poradzili sobie programisci TVersity.

Instalacja programu jest bardzo prosta, pobieramy najnowsza wersje 9.9.1 z tad :

[url="http://s3.amazonaws.com/www.tversity.com/download.html"]http://s3.amazonaws.com/www.tversity.com/download.html[/url]

Instalujemy na wybranym komputerze z Windows XP. Wlaczamy Xboxa 360. Restartujemy komputer.
Uruchomi sie serwer TVersity i automatycznie wykryje nasza konsole (wykrywa tez PSP, Buffalo, LinkTheather i inne odtwarzacze sieciowe!).

Nastepnie musimy ustawic liste sharingu. Uruchamiamy TVersity Media Server z menu start. Klikamy na Video Feed, i kasujemy klawiszem DEL to co tam jest. Nastepnie zielonym plusem dodajemy swoj katalog z filmami czy co tam innego chcemy i. Gotowe!

Nastepnie na Xboxie idziemy do zakladki Media, klikamy na Video (lub Music albo Pictures jesli chcemy sluchac muzyki lub ogladac zdjecia), wybieramy Computer, nastepnie TVersity Media Server (czy cos podobnego to zalezy jak nazywa sie Wasz pecet). I otrzymujemy zgrabna liste plikow zlokalizowana na Waszym twardym dysku. Teraz wystarczy kliknac i voila.
Chodzi wszystko, w przeciwienstwie do VLC360 i Transcode360 CHODZI WSZYSTKO! I to w 5.1, dzwiek i obraz jest idealny. A wszystko jest w locie przerabiane na WMV!

A najlepsze na koniec, wszystko mozna kustomizowac, ustawic rozdzielczosc czy ilosc klatek. Mozna upscalowac do HD filmy SD. Mozliwosci sa praktycznie nieograniczone. Oczywiscie performance zalezy od mocy Waszego PC.

Uruchomienie filmu moze potrwac od kilku sekund do kilku minut. Zalezne to jest niestety od Xboxa 360, ktory potrzebuje dosc duzo danych "zeby zaczac".

Przepraszam za byc moze troche niespojny tekst, bawilem sie tym cala noc i jestem deczko zmeczony :)

EDIT1: Maly dodatek.

Film jest transkodowany nawet jesli go nieodtwarzamy, w ten sposob bedziemy mieli do niego dostep znacznie szybciej. Po zmianie formatu obciazenie komputera jest praktycznie zadne.
Upscalowalem Gladiatora do 1080i z 720p, wynik jest swietny, zadnych zaciec, obciazenie procesora (jednoczesne transkodowanie i odtwarzanie) okolo 70% na Opteronie 165 (dual core 2.0Ghz).

Edytowane przez Yuiren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Jeśli tak jest to dla mnie rewelka !!!
Jeszcze tylko jedna niewiadoma?
Nie orientujesz się czy dla XP wymagany jest SP2?

Pozdrawiam
Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia, na wszystkich swoich maszynach mam SP2, ale w wymaganiach na stronie TVersity niema zadnej informacji co do Service Packow. Warto sprobowac, instalacja tego programu zajmuje 30 sekund. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Yuiren' post='24594' date='27.11.2006, 08:34 ']
Oczywiscie performance zalezy od mocy Waszego PC.
...
Upscalowalem Gladiatora do 1080i z 720p, wynik jest swietny, zadnych zaciec, obciazenie procesora (jednoczesne transkodowanie i odtwarzanie) okolo 70% na Opteronie 165 (dual core 2.0Ghz).
[/quote]

No chyba nie tedy droga. Moc konsoli xbox przerasta wielokrotnie komputery 99.99% uzytkownikow.
Widzialbym raczej proces odwrotny - wukorzystanie tej mocy dla programow uzywanych na pececie. Edytowane przez Tom0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Yuiren' post='24594' date='27.11.2006, 10:34 ']
Film jest transkodowany nawet jesli go nieodtwarzamy, w ten sposob bedziemy mieli do niego dostep znacznie szybciej. Po zmianie formatu obciazenie komputera jest praktycznie zadne.
[/quote]

Po prostu czad! Zainstalowałem ten programik kilka dni temu ale jakoś ogólnie zniechęcony natłokiem kodeków, transkoderów i całego tego szajsu nawet go nie uruchomiłem. Może to wreszcie będzie pierwszy program dla ludzi? [komputery nie są obce, ale przy zabawach z HD wymiękam] Mam dwa pytania - czy potrafi streamować kopie bezpieczeństwa płyt DVD z dysku? (T360 potrafi bardzo dobrze). Oraz czy można przewijać transkodowany materiał w czasie rzeczywistym? (tak jak można to robić z WMV odtwarzanymi bezpośrednio przez konsolę). Jeśli potrafi te 2 rzeczy to nie mam więcej pytań... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj nie o moc chodzi :-)
...tylko o oglądanie filmów w salonie, z HDD, pilotem/padem bezprzewodowym...
To dobra nowina, tylko ciekawe jak mój Pentium III sobie poradzi :-) Jeszcze żeby zrobili klienta na 360-tkę do zdalnego pulpitu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to bardzo dobre wieści :( Szkoda źe dopiero teraz o tym czytam, nie miałem okazji sprawdzić i nie prędko będę miał (robota). Więc pytam tych którzy mają taką możliwość. Jak z napisami w przypadku materiałów w HD? Zarówno tych w WMV jak i pozostałych .TS etc...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedzi na wszystkie Wasze pytania sa w FAQ, ale skoro juz je zadaliscie to odpowiem.

Nie, materialu niemozna jeszcze przewijac (jest trik ktory to umozliwia, ale narazie ustalmy ze "niemozna").
Na Pentium III chyba niema co marzyc o rozdzielczosci powyzej 640x480, probowalem dzisiaj na drugiej maszynie (Pelny Centrino 1.6) i udusil sie po okolo 60 sekundach...oczywiscie po "przerobieniu" filmu wszystko poszlo, ale czas oczekiwania to okolo poltorej godziny.
Niewiem nic o kopiach DVD z dysku, ale cos bylo o tym na ichnim forum, poszukam.
Wrzucilem do tej pory z 30 filmow, i przyznam ze kilku nieodpalil, ale prawdopodobnie mam burdel totalny w kodekach bo nigdy jakos o to niedbalem. A jak wiadomo zwalone kodeki z peceta cieeeezko jest usunac w 100% :(
Z napisami jest ciezko, ustawiasz je na pececie w VOBSub i on steamuje juz "hard-sub" tyle ze nieudalo mi sie jeszcze wyswietlic tego plynnie, albo sie zawiesza albo niemilosiernie szarpie.
Dla mnie to akurat nieproblem bo mnie napisy glownie przeszkadzaja, ale wiem ze dla innych to moze byc wada. Zreszta, program jest usprawniany z dnia na dzien. Zobaczymy co bedzie dalej.

Edytowane przez Yuiren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to [b]NIE JEST ALTERNATYWA !!![/b] Przecież nie o to chodzi, żeby qpować bardzo mocnego PieCa i dodatkowo XBOX'a i stream'ować pliki. Jeżeli chce mieć wygodę to zamiat qpna i pieniędzy przeznaczonych na XBOX'a 360 wyciszam PeCeta i qpuje pilota. [b]NA TO SAMO WYCHODZI !!![/b]

[quote name='Yuiren' post='24642' date='27.11.2006, 12:45 ']
Nie, materialu niemozna jeszcze przewijac (jest trik ktory to umozliwia, ale narazie ustalmy ze "niemozna").[/quote]
[b]DYSKWALIFIKACJA !!![/b]
[quote name='Yuiren' post='24642' date='27.11.2006, 12:45 ']A jak wiadomo zwalone kodeki z peceta cieeeezko jest usunac w 100% :rolleyes:[/quote]
Bardzo prosto - reinstalacja systemu.
Z napisami jest ciezko, ustawiasz je na pececie w VOBSub i on steamuje juz "hard-sub" tyle ze nieudalo mi sie jeszcze wyswietlic tego plynnie, albo sie zawiesza albo niemilosiernie szarpie.[/quote]
[b]KOLEJNA CZERWONA KARTKA DLA TEGO PROGRAMU !!![/b]
Dla mnie to akurat nieproblem bo mnie napisy glownie przeszkadzaja, ale wiem ze dla innych to moze byc wada.[/quote]
Nie. To nie jest wada tego programu. To jest już koniec kariery tego programu. Przynajmniej dla mnie.
[quote name='Yuiren' post='24642' date='27.11.2006, 12:45 ']Zreszta, program jest usprawniany z dnia na dzien. Zobaczymy co bedzie dalej.[/quote]
Nawet nie chcę wiedzieć co będzie dalej. To jest tylko półśrodek. Czekamy na upublicznienie API od Microsoft'u i przekompilowanie XMC pod X'a 360. Inaczej to mieć sensu całkowicie nie będzie i do tego [b]PRZEŁOMOWEGO[/b] dla mnie momentu nie zdecyduje się na zakup. Chyba, że do premiery w Europie [b]WSZYSTKO[/b] będzie działać na PS3 i o iXie całkowicie zapomnę.
POZDRAWIAM SERDECZNIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalilem dzis ten program z ciekawosci i oto wyniki:

1. Dziala na XP z SP1 ( nie tylko z SP2 jak program Microsoftu )
2. Testujac u mnie udalo sie przeslac bez problemow pliki MPG i WMV ( rozne odmiany ) natomiast proba wyswietlenia avi ( divx i xvid ) konczyla sie bledem na konsoli i wylaczeniem ptogramu na PC
3. Problemy z napisami ( znaczy ich brak :angry: )

Jako ,ze jest to narazie aplikacja mocno rozwojowa - poczekam na kolejne wersje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie niestety nie widzi XBOXa. Czy ma jakies znaczenie, ze mam ustawione sharing z Media Playera 10?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A dzialalo ci na WMP 10 ? Ja mialem WMP 11 i dopoki nie wylaczylem w nim Sharingu to nie widzialem plikow udostepnionych przez TVersity. W TVersity AVI mi dziala (odcinek Prison Breaka, nie HD) ale mocno przeskalowany w dol i oczywiscie bez napisow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postreamujcie sobie fajne samochodziki w HD :D
[url="http://www.hdinmotion.com/"]http://www.hdinmotion.com/[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z AVI u mnie niema problemow. Co do skalowania w dol to w Settings jest ustawienie rozdzielczosci.
Jesli chodzi o Sudione to... niemusisz krzyczec. Dla mnie ten program jest rewolucyjny bo jeszcze nigdy czegos takiego na Xboxie 360 niebylo. To kolejny maly krok naprzod. Ty chcesz zeby Ci wszystko podano na talerzu, a nie tedy droga. Lubisz czekac ? Niema sprawy.
Ja uwazam ze ten program jest calkiem niezly. I mimo swoich wad przydatny. Dla Ciebie dyskwalifikuja go pierdoly, dla mnie one sa calkowicie nieistotne. Niewidzialem w Twojej wypowiedzi ani jednego "Moim zdaniem".
Program jest darmowy, nietrzeba go kupowac. Ja podziwiam i jestem wdzieczny programistom TVersity ze uchronili mnie od kupna kolejnego beznadziejnego systemu operacyjnego Microsoftu, ktory w gruncie rzeczy niewiele rozni sie od XP, i mozna bylo zrobic 200megabajtowego patcha, ale poco skoro mozna zarobic... Edytowane przez Yuiren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OK, już czaje, Xbox360 sam niewiele odtwarza, wiekszosc mu PC konwertuje w locie.
Ciekawe czy można na nim niezależnie wszystko odtwarzać, przecież procek i grafika na pewno wspomagają dekodowanie. Po co ma mi wszystko rekompresować i streamować z PCta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
cos mi tversity nie widzi xboxa, ani na odwrot. czy trzeba najpierw na pececie zainstalowac ten ww.xbox.com/pcsetup jak kaze xbox po wejsciu w zakladke media/video/computer ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie trzeba, przeczytaj FAQ, albo instrukcje instalacji, tam jest wszystko napisane. Jesli PC Ci niewidzi Xboxa to zapewne masz wlaczonego firewalla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to w ogóle taki plejer co do oglądania filmów potrzebuje PCta i to jeszcze z XPMC to jest w ogóle wielka porażka. Dopóki x360 nie będzie mógł samodzielnie odpalać plików z taką dowolnością jak stary xbox, to na media center w ogóle się nie nadaje. Stosowanie jakiś plomb w stylu powyższego programu czy innych transcodów potwierdza jego ułomność.
Ja jak chcę obejrzeć sobie jakiś film to mam na myśli relaks a nie walkę przez pół godziny żeby film odpalić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegos nierozumiesz, i sprobuje Ci wyjasnic.

Dla mnie odpalanie z plyty niewchodzi w ogole w rachube. Bo co ? Bede sobie 20 gigowy film dzielil na 5 nosnikow i przezucal je co 20 minut ? Wlasnie dlatego mozliwosc odpalania filmow z komputera jest zaleta.
A zainstalowanie jednego programu zeby to umozliwic to taki problem ? Chyba zbyt nam sie spoleczenstwo przyzwyczailo do Windowsow ktore same wszystko robia. Gdy zaczynalem zabawe z filmikami z netu (a bylo to jeszcze wtedy Anime), to mialem Norton Commandera i programy pod DOS :) Bylo ich kilkanascie, i zeby osiagnac zadowalajacy framerate na Pentium 75 trzeba bylo sie calkiem sporo nakombinowac.
Te czasy odeszly. I bardzo dobrze. Ale niewidze wiekszego problemu w zainstalowaniu jakiegos Transcodera zeby osiagnac swoj cel, jakim jest obejrzenie filmu na TV bez podlaczania do niego blaszaka (co zreszta w moim wypadku niedaje zadowalajacych efektow...chrzanione JVC...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgadzam się z tobą i też nie lubię nagrywać na płyty filmów które po obejrzeniu zaraz kasuję i tu właśnie najlepszym rozwiązaniem jest stary X gdzie na dysk wrzucasz film, oglądasz i do kosza. Jeszcze lepszym rozwiązaniem by była możliwość podłączenia zewnętrznego dysku. W tym momencie aż się prosie żeby x360 miał takie możliwości. Na to jednak nie ma co liczyć bo jest nieźle secured i nie sądzę że M$ wywalił kupę kasy w zabezpieczenia żeby teraz ludziom udostępniać, jak to sudione napisał, api. Może kiedyś ktoś to złamie może nie. Bardziej należy liczyć że ze względu na bardziej liberalną (o dziwo) politykę sony w sprawie PS3, M$ udostępni możliwość odtwarzania filmów (w szerokim tego słowa znaczeniu) na swojej konsoli.
W moim poście chodziło mi tylko o to że denerwuje mnie konieczność odpalania peceta żeby obejrzeć sobie film; żeby ten pecet służył tylko jako net storage to tak, ale jak on wszystko robić a x360 ma być tylko pośrednikiem miedzy netem a TV to to już jest pomyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moje WiFi nie sięga do salonu gdzie jest TV, mam tam jakieś 50% sygnału czyli dużo za mało.
Odtwarzanie z zewnętrznego HDD byłoby idealną opcją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No niestety probowalem wczoraj odtowrzyc chyba kazdy rodzaj filmu i nic.
Widze liste filmow na xbox ale proba odtowrzenia kazdego konczy sie komunikatem z jakims ciagiem literek i cyfr.

Wylaczenie firewalla pozwolilo xboxowi zobaczyc to zrodlo danych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgodze sie z Toba ze jest to rozwiazanie suboptymalne, ale niestety stary X niedaje rady HD. Ja bardzo dlugo uzywalem Xboxa jako playera, Media Center jako Dashboard mam w zasadzie od pierwszego dnia pojawienia sie tej opcji. Ale mimo wlutowania sobie dodatkowego ramu, a pozniej zakupieniu na Ebay plyty z prockiem 1.4 Xbox niedaje rady, rusza tylko niektore 720p, o 1080 niema co marzyc.
Moim zdaniem Xbox 360 jest krokiem wstecz, i jego ograniczona przez M$ architektura sprawi ze w koncu ulegnie znienawidzonemu konkurentowi. Ta konsola jest zbyt amerykanska. I mnie tez zaczynaja juz frustrowac ceregiele ktore trzeba z nim robic zeby to w ogole dzialalo.
Moj Xbox 360 sie nietylko niemilosiernie grzeje, nie tylko wydaje z siebie dzwieki niczym pralka 1000 obrotow, ale jeszcze sie zawiesza... co przy graniu w Oblivion ktory ma przeszlo minutowe loadingi miedzy niektorymi lokacjami jest dosc wkurzajace...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przesadzacie a Media Center jest celowo zablokowany przez microsoft a nie dlatego, że konsola sama sobie nie poradzi przekonwertować divx-ow z dvd-r do wyzszej rozdzialki itp

To jest dla nich szansa aby sprzedać vistę. Jeżeli PS3 na tym polu wypadnie dobrze - microsoft zapewne odblokuje funkcje multuimedialne.

Nie zapominajmy też że to jest konsola do gier o nadziejach na bardzo ciekawe możliwości w przyszłości wiec nie ma co pluć na tą konsolę...

Co do programiku - jestem podekscytowany - będe go męczył aż uda mi się odpalić komfortowo filmy przez konsolę na tv z napisami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi