Skocz do zawartości
ivanez

Pomoc w wyborze 50 cali Toshiby, Samsunga czy 47W805

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Dojrzałem do zadania precyzyjnego pytania na szacownym forum, zawęziłem wybór (tak mi się wydaje) do kilku modeli.

ale najpierw preferencje :)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5x4 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? od 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? raczej przodem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? ma wisieć we wnęce
6.Jak słońce świeci w pokoju ? okno jest z boku, ale niezbyt dokuczliwe, bo tylko do jakiejś 14
7.Jaki masz obecnie telewizor ? crt toshiba
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? najchętniej wbudowane wifi, smart oczywiście
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? na początku kabel ze ściany (kablówka bez dekodera), ale później UPC
10.Jakie urządzenia ? DVD i może ps
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ze 4-5 w tygodniu, w weekend z 8-10
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Ogólnie popularno-naukowe, czasem filmy z pena,
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? czasem
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Może z 5%
16.Preferencje co do marki ? Raczej nie LG i nie Philips (chociaż ambilight fajny, ale we wnęce chyba bez sensu
17.Preferencje co do wielkości ? min 46"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Przede wszystkim brak płynności obrazu, skoki
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?raczej wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-3500zł, ale mogę dołożyć do max 4000zł, jeżeli będzie wyraźny skok jakości
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? sam nie wiem, aktywnego jeszcze nie oglądałem, raczej ogólnie jako ciekawostka, chociaż córka rośnie i pewnie będzie ciekawa co to za okulary i to 3D, dlatego może raczej pasywne 3D

Bardzo chciałbym, żebyście wypowiedzieli się na temat Toshiby 50L7335, ponieważ aktualnie w saturnie ma świetną cenę, a ponieważ teraz mam tośkę, to mam sentyment, ;-) ew, inna Toshiba, która może jest lepsza, ciężko się połapać w ich nazewnictwie

w sklepie oglądałem m.in W805 i podobał mi się obraz, szczególnie płynność ruchu, w porówaniu do pANASOnica et60 to kiszka, na nim jakoś cieło (jakiś trailer transformersów)

ps. oczywiście łamię się też nad 50st60, ale jednak wolałbym nie zwiększać rachunków za prąd nawet o te 20 miesięcznie :)

bardzo proszę o radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co nikt nie pomoże? Napiszcie chociaż czy ta Toshiba jest warta zainteresowania. Bo wszyscy tylko Panas albo Samsung

Wysłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem użytkownikiem 805. Szczerze to cieżko znaleźć coś lepszego w podobnej cenie. Oczywiście jeśli chodzi o dzienne seanse czy granie. Płynność super. Co do czerni i seansów w nocy to raczej słabiutko. Najgorzej jest gdy oglądamy film z napisami i akcja rozgrywa się w nocy wtedy sony rozjaśnia cały ekran. Wygląda to tragicznie. Oczywiscie można zupełnie wyłączyć polepszacze kontrastu dynamicznego ale wtedy szczególnie w ciemnym pomieszczeniu odczujemy brak czerni.:((( sony ma podswietlanie krawędziowe do tego nie ma stref wygaszania. Ogólnie w markecie przy swietle sztusznym wygląda super. Wieczorkiem w domu słabo. Osobiscie szukałbym tv z dobrym systemem lokalnego wygaszania. Takie w niewygórowanych cenach robi samsung i lg. Obraz nigdy nie dorówna plazmie ale bedzie o niebo lepiej niż w 805. Jeśli chodzi o lcd to jedyny mi znany ktory ma obecnie full led to lg lm960v . Ma jak na lcd niezly obraz. Inne juz nie full led i z aktywnym 3d to sony 905 dobra czern, samsung seria 7 i 8 i lg 760 i 860 (lg 3d pasywne). Poza tym tak jak inni koledzy na forum polecam plazmy Panasonica szczegolnie niedroga serie St lub jak kogos stac doplacic do Gt lub Vt. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 3D to co kto lubi. Ja mam oba typy. Moge z przekonaniem polecic że pasywne jest bardziej komfortowe do tego wcale nie takie kiepskie jak spora część mówi. W końcu nie kupuje tv 50 cali by oglądać z 0,5 metra i mówić o pikselach na ekranie. Ja osobiście polecam pasywne. W aktywnym masz więcej detali i po prostu full hd. Najlepiej sam wypróbuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi