Skocz do zawartości
areqq

Dongle HDMI jako player audio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amplituner bez sieci, brakuje mi na nim radia internetowego, odtwarzania flac z nas.

Myślałem zrobic to na jakimś terminalu + mpd+ karta dźwiękowa na usb.

Ale w sumie to samo może w teorii dać dongle wpiete do amplitunera po HDMI.

Ktoś tak próbował ?

Chciałbym tym sterować z ipada

A może coś na czym da sie linuxa wygrać ? Wystarczy by działa sieć i dźwięk po hdmi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOWOLNY ROUTER Z OPEN WRT Z USB + karta usb muzyczna za 10pln

Zobacz na elektrodę masz pełno projektów jw router na który możesz wgrać otwarty soft karta muzyczna i na muzycznej wychodzi ci audio. Są nawet routery przerobione na wieże stereo.

Z ipada nie posterujesz nie ma programów do sterowania androidem z ipada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podać nieco więcej szczegółów ? Zainteresował mnie temat bo nie spotkałem się jeszcze z takimi ustrojstwami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOWOLNY ROUTER Z OPEN WRT Z USB + karta usb muzyczna za 10pln

Zobacz na elektrodę masz pełno projektów jw router na który możesz wgrać otwarty soft karta muzyczna i na muzycznej wychodzi ci audio. Są nawet routery przerobione na wieże stereo.

Z ipada nie posterujesz nie ma programów do sterowania androidem z ipada.

Bollocks! - jak mawiali starozytni czesi. Oczywiscie, ze da sie sterowac z Ipada.

Jesli nie masz w najblizszych planach inwestycyjnych uwzglednionego DAC-a, to moze faktycznie taki "gwizdeczek", byc dla Ciebie jakims rozwiazaniem, czy jednak zapewni Ci zadowalajaca jakosc dzwieku, tego nie potrafie Ci zagwarantowac.

Ja akurat z racji posiadania Synology uzywam oprogramowania DS Audio, ale podejrzewam, ze jest to mozliwe przy pomocy dowolnego programu do streamowania, ktory dziala z DLNA (sprawdzilem jeszcze IMediaShare for iOS z wynikiem pozytywnym). Na donglach wyposazonych w SoC Rockchipa domyslnie jest zainstalowana aplikacja DLNA (player/render/server) eMediaHome. Zapewne nic nie stoi na przeszkodzie aby zainstalowac jakas inna, robiaca to samo, aplikacje . Ta jest troche grymasna przy streamowaniu FLAC-ow (jedne ida, drugie nie), co akurat jest bez specjalnego znaczenia, bo na wyjsciu mozesz uzyskac jedynie PCM stereo 44.1 kHz. Jak to gra, naprawde ciezko mi powiedziec, bo dongla mam podpietego pod TV w sypialni. Ampy mam osieciowane fabrycznie, wiec nie mam powodu aby klopotac sie z takim gwizdkiem.

Byc moze lepszym, a na pewno tanszym, rozwiazaniem, bylby dongle sluzacy tylko i wylacznie do streamowania*. Dzialaja one na Linuksie, w dwoch trybach, DLNA oraz WI-FI Direct/Miracast, obslugujac dzieki temu display mirroring dla smartphonow i tabletow.

Niestety nie wiem czy potrafia bitstreamowac i czy ktos juz ugotowal umozliwiajacy to, alternatywny FW, bo sie tym po prostu nie interesuje.

Powodzenia.

* - Tu jest przyklad takiego sticka, ale AFAIK jest ich juz troche na rynku.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info byłem święcie przekonany że się nie da. Pamiętam że ktoś pytał u mnie o klawiaturę. Bo też nic nie znalazł do iphona.

Możliwości ma wiele.

Widziałem na allegro radia internetowe z niemiec używane za 100 czy 150pln

Wygląda jak zwykłe radyjko. A ma wyświetlacz i odbierasz co chcesz. Zamiast anteny antena wifi.

Zrsztą widzę że nawet wiwa i inne marki już robią w pl takie:

RADIO-TV-INTERNETOWE-WIWA-eRTV-208-12817

http://allegro.pl/wiwa-ertv-208-radio-i-tv-internetowe-usb-lcd-gw-zw-i3484148302.html

http://allegro.pl/radio-internetowe-liveradio-vintage-shoutcast-wifi-i3484745932.html

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=radio+internetowe

Za 100pln można już dostać.

Edytowane przez homman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi